Днес си карах колата от границата до Монреал и си мислех по въпроса и сега ще се опитам да пресъздам какво си мислех:seeker написа:Дали наистина процедурата (скобите) струват толкова?
- единадесети клас си прекарах 9 месеца в ходене на училище по половин ден и зубрене на изуст на кандидатстудентски теми, другата половина. Събота и неделя също, като добавях и частните уроци;
- на приемните изпити имах 5.90 по химия (най-високата оценка тази година) и 5.10 по биология. Бях първия под чертата за стоматология, но видимо някой не се записа та ме приеха;
- 6 години си прекарах от 8 до 5 на лекции и упражнения и после от 5 до 8-9 в лабораторията и после от 8-9 до когато откарам вкъщи над лекции и учебници;
- в Канада, по-късно през живота си прекарах около 12 месеца в четене и практическа подготовка за да ме приемат пак да уча стоматология;
- прекарах си и десетки часове по курсове, подготвящи за интервю и практически изпит;
- изхарчих около 20к за целия този процес в Канада;
- учи две години в Денвър, на режим отново: от 8 до 5 лекции и клиника, 5 до 9 лаборатория и 9 до когато дойде, вкъщи над учебниците;
- Децата ми години наред нямаха баща, защото той беше ученик; също и майка по същата причина;
- в България беше безплатно, но в Денвър беше около 130к само за такси;
И до тук става въпрос само за общопрактикуващ зъболекар. За ортодонтия трябва да се прибавят още 3 годинки подобен режим и пари....
И сега дали наистина брекетите струват толкова ? Когато направиш всичко горе изброено ще можеш да си този, които да каже колко да струват. До тогава ще имаш следния избор:
- no treatment or
- treatment на цена, която ти предлага лекуващия лекар и ти си готов да платиш;
А забравих, имаш и възможността да отидеш до Мексико/България и да се лекуваш и там. Живеем в свободна страна.
Аз също лично много се съмнявам, че волвото ми струва 47к, но от това то по-евтино не става, а пък аз не съм се сетил да обсъждам с дилъра дали наистина то струва толкова .......Ако искам да го карам плащам, ако не искам - не плащам.