Колко платихте за шини (broches dentaires) за дете?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
pumpy

Re: Колко платихте за шини (broches dentaires) за дете?

Мнение от pumpy »

seeker написа:Дали наистина процедурата (скобите) струват толкова?
Днес си карах колата от границата до Монреал и си мислех по въпроса и сега ще се опитам да пресъздам какво си мислех:
- единадесети клас си прекарах 9 месеца в ходене на училище по половин ден и зубрене на изуст на кандидатстудентски теми, другата половина. Събота и неделя също, като добавях и частните уроци;
- на приемните изпити имах 5.90 по химия (най-високата оценка тази година) и 5.10 по биология. Бях първия под чертата за стоматология, но видимо някой не се записа та ме приеха;
- 6 години си прекарах от 8 до 5 на лекции и упражнения и после от 5 до 8-9 в лабораторията и после от 8-9 до когато откарам вкъщи над лекции и учебници;
- в Канада, по-късно през живота си прекарах около 12 месеца в четене и практическа подготовка за да ме приемат пак да уча стоматология;
- прекарах си и десетки часове по курсове, подготвящи за интервю и практически изпит;
- изхарчих около 20к за целия този процес в Канада;
- учи две години в Денвър, на режим отново: от 8 до 5 лекции и клиника, 5 до 9 лаборатория и 9 до когато дойде, вкъщи над учебниците;
- Децата ми години наред нямаха баща, защото той беше ученик; също и майка по същата причина;
- в България беше безплатно, но в Денвър беше около 130к само за такси;

И до тук става въпрос само за общопрактикуващ зъболекар. За ортодонтия трябва да се прибавят още 3 годинки подобен режим и пари....

И сега дали наистина брекетите струват толкова ? Когато направиш всичко горе изброено ще можеш да си този, които да каже колко да струват. До тогава ще имаш следния избор:
- no treatment or
- treatment на цена, която ти предлага лекуващия лекар и ти си готов да платиш;

А забравих, имаш и възможността да отидеш до Мексико/България и да се лекуваш и там. Живеем в свободна страна.

Аз също лично много се съмнявам, че волвото ми струва 47к, но от това то по-евтино не става, а пък аз не съм се сетил да обсъждам с дилъра дали наистина то струва толкова .......Ако искам да го карам плащам, ако не искам - не плащам.
apple

Мнение от apple »

pumpy написа:
seeker написа:Дали наистина процедурата (скобите) струват толкова?
Днес си карах колата от границата до Монреал и си мислех по въпроса и сега ще се опитам да пресъздам какво си мислех:
- единадесети клас си прекарах 9 месеца в ходене на училище по половин ден и зубрене на изуст на кандидатстудентски теми, другата половина. Събота и неделя също, като добавях и частните уроци;
- на приемните изпити имах 5.90 по химия (най-високата оценка тази година) и 5.10 по биология. Бях първия под чертата за стоматология, но видимо някой не се записа та ме приеха;
- 6 години си прекарах от 8 до 5 на лекции и упражнения и после от 5 до 8-9 в лабораторията и после от 8-9 до когато откарам вкъщи над лекции и учебници;
- в Канада, по-късно през живота си прекарах около 12 месеца в четене и практическа подготовка за да ме приемат пак да уча стоматология;
- прекарах си и десетки часове по курсове, подготвящи за интервю и практически изпит;
- учи две години в Денвър, на режим отново: от 8 до 5 лекции и клиника, 5 до 9 лаборатория и 9 до когато дойде, вкъщи над учебниците;
- Децата ми години наред нямаха баща, защото той беше ученик; също и майка по същата причина;

И до тук става въпрос само за общопрактикуващ зъболекар. За ортодонтия трябва да се прибавят още 3 годинки подобен режим и пари....

И сега дали наистина брекетите струват толкова ? Когато направиш всичко горе изброено ще можеш да си този, които да каже колко да струват. До тогава ще имаш следния избор:
- no treatment or

А забравих, имаш и възможността да отидеш до Мексико/България и да се лекуваш и там. Живеем в свободна страна.

Аз също лично много се съмнявам, че волвото ми струва 47к, но от това то по-евтино не става, а пък аз не съм се сетил да обсъждам с дилъра дали наистина то струва толкова .......Ако искам да го карам плащам, ако не искам - не плащам.
И аз точно за това говорех... Избиването на харча, не е лесно занимание. И ако не са тия цени ще е доживотно. Лошото е че зъбарите и ортодонтите си го изплащат яваш на вноски ама пациента трябва да плаща кеш и веднага. Та тая разбивка по 100 на година не работи... Иначе съвета с Мексико става ама и не баш. Щото тия брекети тпябва периодично да се коригират и това също е много скъпо. Познавама такава жена тук с поставени в Мексио, но проследяващото лечение е тук и вече е олекнала с 3 000 бона отгоре върху мексиканската цена. Разгеле преди 3 месеца й ги свалиха та се приключи с харча и вече каквото си изкара на минимала в закусвалнята си е за нея само... Но пък има прави зъбки и усмивка за хилядарки :lol: Дано това й подобри наистина качеството на живот...ама надали. Освен ако не е замислила да смени благоверния с някой финансово по-потентен мистър. Тогава инвестицията е оправдана. За децата ако човек може да си го позволи винаги е добре да се направи, но определено не е харч по силите на много емигранти тук особено в началото.
А Пумпалов, интересно е, че си учил безплатно в БГ, а не отчиташ това като огромна екстра и привилегия, за която местните биха ти завидели ако знаеха. Или нищо не си научил от това образование и всичко професионално значимо е придобито тук като знания? :?:
leaf

Мнение от leaf »

В цената $6000 вече са включени последващите посещения. И никой не ви задължава да ги платите на веднъж. Може да се плаща на вноски, според финансовите ву възможности.
Както зъболекаря може да вземе заем да се изучи, така и пациента може да вземе заем, за да си лекува зъбите.
Как някой си организира личните финанси е въпрос на приоритети.
Аватар
Stoynev
Обратна връзка:

Мнение от Stoynev »

Според мен (не съм с4етоводител) тези $6000 могат да минат като разход (данъците на края на годината), и да се вземат около $2000 обратно. Така 4е цената би станала около 4000
"Най-добрият сред хората е оня, който е най-полезен" - А. ДЖАМИ
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Stoynev написа:Според мен (не съм с4етоводител) тези $6000 могат да минат като разход (данъците на края на годината), и да се вземат около $2000 обратно. Така 4е цената би станала около 4000
Не е голяма ползата ... Първо, това не е точно разход, а "non-refundable tax credit", което означава, че ако дължиш 0, ще получиш 0, независимо колко големи разходи си направил. Второ, под внимание се взимат само парите над 2 хиляди и нещо и остатъка се облага с минималните федерален и провинциален данък, вместо с реалните за таксовата ти група. В общия случай, ако и двамата в семейството получават някакви средни заплати, трудно ще спестиш повече от $900 в данъци (груба сметка, зависи от доходите и провинцията).
apple написа:А Пумпалов, интересно е, че си учил безплатно в БГ, а не отчиташ това като огромна екстра и привилегия, за която местните биха ти завидели ако знаеха.
"Безплатно" трябва да се чете като "на гърба на данъкоплатеца". Няма безплатен обяд, дори и при социализЪма.
Аватар
Guinness

Мнение от Guinness »

pumpy написа:Днес си карах колата от границата до Монреал и си мислех по въпроса и сега ще се опитам да пресъздам какво си мислех:

- no treatment or

И това според тебе е необходимо и достатъчно условие за да изтръскаш джобовете и банковата сметка на клиента и да го гледаш като двукрак банкомат-нарочно написах клиент,защото явно на онзи континент понятието пациент не съществува.
Има хиляди професии за които се учи не по-малко часове,които си вземат изпитите с не по-малко усилия и кото не струват по-малко,но въпреки това не съдират кожата на клиента.
Не съм запознат как стои въпроса с обучението на зъболекари и в частност на ортодонтисти и колко струва то в Англия,но надали е по-евтино и по-лесно.Но това не пречи и в 3-те клиники ,които попитах да получа един и същ отговор-за деца до 18 год. е безплатно.
Аватар
simeonovi

Мнение от simeonovi »

Guinness написа: Не съм запознат как стои въпроса с обучението на зъболекари и в частност на ортодонтисти и колко струва то в Англия,но надали е по-евтино и по-лесно.Но това не пречи и в 3-те клиники ,които попитах да получа един и същ отговор-за деца до 18 год. е безплатно.
Ако това е така и е безплатно тогава кой плаща на зъболекаря?
כלבת תחת קטנה וטפשה פאנק
pumpy

Мнение от pumpy »

Guinness написа: Не съм запознат как стои въпроса с обучението на зъболекари и в частност на ортодонтисти и колко струва то в Англия,но надали е по-евтино и по-лесно.Но това не пречи и в 3-те клиники ,които попитах да получа един и същ отговор-за деца до 18 год. е безплатно.
Аз ще ти отговоря:
- в България е безплатно образованието, в Англия е много вероятно да е субсидирано;
- нито едно лечение НЕ Е БЕЗПЛАТНО. Може да е покрито от публични фондове, както и в Щатите медикейд покрива брекети за деца, които са на медикейд, но НЕ Е БЕЗПЛАТНО;

Остава да можеш да сравниш заплащането, осигурителната и данъчна тежест на една и съща работа в Англия и Канада, бенефитите, които получава съответния работник и след това да коментираме разполагаемия доход и доколко едно лечение е "безплатно" за даден индивид.

И последно: аз не "изтръсквам" ничии джобове. Аз получавам заплащане за труда си и определено не намирам причина да се срамувам за последното. Също така да се притеснявам или чуствам неудобно за това. Както казах по-горе, ако на някой този труд не му харесва или му се вижда скъп, то негово право е да потърси друго решение на проблемите си. И на мен волвото ми се вижда скъпа кола, но аз имам избор да я карам или не, никой не ме кара насила и последното, което ще започна да правя е да се оплаквам по форумите, че Волво ми "изтръсква" джобовете.

Ето и малко инфо за таксата, която събира University of Manchester, където има Bachelor of Dental Science Program
Не се наемам да сравнявам 9000 лири с 40 000-50 000 долара на година. Нито лихвите и капитализацията на целия заем. Още по малко социалната и финансова страна на живота в Англия и Северна Америка.
Fees

In 2013 The University of Manchester will charge a headline fee of £9,000 per year to home/EU undergraduates.

This fee will enable the University to maintain the quality of a Manchester degree, invest in the wider student experience and offer a range of bursaries and discounts for students from less well-off backgrounds.
Аватар
Guinness

Мнение от Guinness »

pumpy написа:- нито едно лечение НЕ Е БЕЗПЛАТНО. Може да е покрито от публични фондове, както и в Щатите медикейд покрива брекети за деца, които са на медикейд, но НЕ Е БЕЗПЛАТНО;
Е щом за тебе NHS е публичен фонд,нужно ли е да говорим повече :x :x Ще взема да попитам в още десетина клиники от публичния фонд NHS та дано накрая ми кажат ,че се плаща. :D :D
И волвото ти ,което размяташ както байрак/и надали някой го интересува/ и таксите в университетите и здравеопазване- всички сте част от веригата на крачещите банкомати на онзи континент.
За какви социални придобивки и закрила,бенефити,бонуси,данъчна тежест,осигуровки и т.н. става на въпрос,щом не може да се осигури безплатно лечение на деца до 18 год.И това в "социалната" Канада.В дивия капитализъм на Англия са го направили.
Аватар
simeonovi

Мнение от simeonovi »

Guinness написа:
pumpy написа:- нито едно лечение НЕ Е БЕЗПЛАТНО. Може да е покрито от публични фондове, както и в Щатите медикейд покрива брекети за деца, които са на медикейд, но НЕ Е БЕЗПЛАТНО;
Е щом за тебе NHS е публичен фонд,нужно ли е да говорим повече :x :x Ще взема да попитам в още десетина клиники от публичния фонд NHS та дано накрая ми кажат ,че се плаща. :D :D
И волвото ти ,което размяташ както байрак/и надали някой го интересува/ и таксите в университетите и здравеопазване- всички сте част от веригата на крачещите банкомати на онзи континент.
За какви социални придобивки и закрила,бенефити,бонуси,данъчна тежест,осигуровки и т.н. става на въпрос,щом не може да се осигури безплатно лечение на деца до 18 год.И това в "социалната" Канада.В дивия капитализъм на Англия са го направили.
The National Health Service (NHS) is the publicly funded healthcare system of England. It is the largest and the oldest single-payer healthcare system in the world. It is able to function in the way that it does because it is primarily funded through the general taxation system, in a similar fashion to the funding model for fire departments, police departments, and primary schools.
Кое е безплатно че не разбрах?
כלבת תחת קטנה וטפשה פאנק
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

simeonovi написа: It is able to function in the way that it does because it is primarily funded through the general taxation system
... и както всички "безплатни" услуги води до хронични недостизи. Официалната информация отThe British Orthodontic Society е че е нужно да "prioritise limited NHS resources", и като резултат "treatment has to be rationed". Който се интересува, може да прочете критериитe им на линка. Ако зъбите на детето не са криви като (не знам какво), ще види безплатни шини през крив макарон.

Венсеремос!
pumpy

Мнение от pumpy »

Преди много години се убедих и съжалявам, че правя компромиси, но с някои хора в този форум е безсмислено да се обменя каквато и да е информация, защото те говорят еднопосочно. От това следват две неща:
- списъка ми с "неприятели" се увеличи с още една персона;
- в Англия лечението с брекети е БЕЗПЛАТНО, тоест не струва нищо и зъболекарят, който го прави не получава заплата за това;
С това, моето участие в тази тема се изчерпа. Отивам да си лекувам "ходещите банкомати" и да им "изпразвам" джобовете. Този месец на това удоволствие ще се радват пациентите ми в дивия запад - Денвър. На печелившите честито :)
pumpy

Мнение от pumpy »

Marto написа:
simeonovi написа: It is able to function in the way that it does because it is primarily funded through the general taxation system
... и както всички "безплатни" услуги води до хронични недостизи. Официалната информация отThe British Orthodontic Society е че е нужно да "prioritise limited NHS resources", и като резултат "treatment has to be rationed". Който се интересува, може да прочете критериитe им на линка. Ако зъбите на детето не са криви като (не знам какво), ще види безплатни шини през крив макарон.

Венсеремос!
В този ред на мисли Non Insured Health Benefits, което е следствие от Treaties между местните "туземци" и Короната осигурява безплатно ортодонско лечение на деца с функционални увреждания. Само дето аз работя с такива деца от май миналата година и как до сега НИТО едно не се оказа достатъчно "функционално" увредено, че да му покрият брекетите. А ордотонските аномалии са 100% разпространени из native Canadians, поради различната им култура и възприятия за денталното им здраве.
Аватар
Guinness

Мнение от Guinness »

Marto написа: [url=http://www.bos.org.uk/orthodonticsandyo ... isiotn.htm]The British Orthodontic Society.

Венсеремос!
http://www.bos.org.uk/orthodonticsandyo ... nhscharges"
Аватар
Guinness

Мнение от Guinness »

pumpy написа:Преди много години се убедих и съжалявам, че правя компромиси, но с някои хора в този форум е безсмислено да се обменя каквато и да е информация, защото те говорят еднопосочно. От това следват две неща:
- списъка ми с "неприятели" се увеличи с още една персона;
- в Англия лечението с брекети е БЕЗПЛАТНО, тоест не струва нищо и зъболекарят, който го прави не получава заплата за това;
Каква информация може да се обмени с хора самоблюбено загледани в собствения си пъп и размахващи пачки и коли.
И това последното къде го прочете,значи и ти като лекуваш ескимосите безплатно и ти не получаваш заплата. :D :D :D
Публикувай отговор