Студенти запътили се към Канада - ВЪПРОСИ ;)

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
lyubo.k

Re: Студенти запътили се към Канада - ВЪПРОСИ ;)

Мнение от lyubo.k »

Здравейте отново 8) Доста се порових в тези дни за университети и колежи. Общо взето това, което искам, го има повече в разни колежи. Направи ми впечатление, че в колежите таксите са доста по-ниски от университетите. Също така и доооста по-кратки. Има такива курсове дори за 3-4 месеца. Повечето са по една година. Каква е разликата между двете, имате ли идея? Колежите предполагам не са толкова тачени като университетите, но плюс ли са при интервюта за работа? Също така ако запиша колеж може ли да взема студентска виза или няма такива екстри вече :) Благодаря!
Аватар
Californian

Мнение от Californian »

Ами пожелавам ти успех, ако е писано, ще ти стане за Канада!
Аз лично моя опит с университетите мога да ти споделя - Завършил съм ТУ - София, Информационни системи, после имах опит в България, Австрия, Унгария, Франция и Германия...станах U.S щях да напиша глупости, станах 2008ма Canadian Permanent Resident (тоест взех Канадската зелена карта)
после много исках да живея в уча в Бритиш Кълъмбия или Онтарио - избрах си 4 университета във Ванкувър и Торонто съответно -процедурата за кандидатстване е лесна, само с легализирани документи от България, дори Тойфел не ми искаха (както ми искаха в последствие в Щатите) навремето, сега мисля искат вече, или не нямам идея. Но като цяло е лесно на повечето места, дипломи, референции, и май това е. Лесно е кандидатстването имам предвид. Ами не ме приеха никъде - въпреки, опита и дипломите който имах и така и въпреки, чe кандидатствах като канадец, а не като интернационален студент.
Един съвет(може и да не съм прав някой друг също да сподели) - по лесно е да влезнеш да учиш като интернационален студент отколкото като местен. Вярно таксите само дето сигурно са малко по-скъпи нямам идея. Но като цяло конкуренцията в Канада ми се стори ужасяваща за университетите (както и за работа междувпрочем и работа не успях да си намеря в тази страна) може би защото е евтино образованието и има много образавани хора съответно. Та така с моя Канадски опит.
lyubo.k

Мнение от lyubo.k »

Благодаря за мнението ти, Californian :) Малко ме обърка обаче. От хората, с които съм говорил, съм останал с впечатление, че влизането в университет в Канада, не е толкова трудно. Дори и в повечето сайтове в нета пише така - лесно се влиза, но трудно се излиза. И за какви референции говориш :) Референции от преподавателите ти в университета, или от работодателите ти :)

Още веднъж благодаря много за мнението ти - ето такива мнения за ценни за хората, четящи този форум :clap: Надявам се някой да изкаже и опит с колежите, тъй като това което искам да уча го има повече в самите колежи, а не в унитата :)

Също още едно въпросче - дали няма да е по-добре да изкарам магистратура в Европа? В смисъл такъв ако отида с диплома от Англия примерно в Канада, дали ще я гледат на нивото на канадските унита :)
pumpy

Мнение от pumpy »

Явно е въпрос на личен опит....
Аз съм кандидатствал по две програми в колеж в Кебек: медицински сестри и дентален хигиенист. Приеха ме и по двете, като теста беше по френски и англисйски за сестрите и само френски за хигиенист. Е представях и оценката на дипломата си от министерството им и може би академична спраква от БГ, не помня за сигурност за последното.
Стоматология не съм кандидатствал никога в Канада, защото не вярвах особено, че ще стане. В Денвър кандидатствах един път и ме приеха, но аз имах много силни препоръки за там. Да го кажем по друг начин - жена ми кандидатства един път в Денвър и я приеха. А сега се сетих, тя кандидаства и я приеха и хигиена в Монреал в Джон Абот и пак от първи път.
Това е моя смесен опит. Аз вярва,. че ако човек иска и си "напише домашното" всичко става с времето. Въпроса е колко е това време ? За мен беше почти 8 години, за жена ми почти 5 - прави си изводите.....
lyubo.k

Мнение от lyubo.k »

pumpy написа:Явно е въпрос на личен опит....
Аз съм кандидатствал по две програми в колеж в Кебек: медицински сестри и дентален хигиенист. Приеха ме и по двете, като теста беше по френски и англисйски за сестрите и само френски за хигиенист. Е представях и оценката на дипломата си от министерството им и може би академична спраква от БГ, не помня за сигурност за последното.
Стоматология не съм кандидатствал никога в Канада, защото не вярвах особено, че ще стане. В Денвър кандидатствах един път и ме приеха, но аз имах много силни препоръки за там. Да го кажем по друг начин - жена ми кандидатства един път в Денвър и я приеха. А сега се сетих, тя кандидаства и я приеха и хигиена в Монреал в Джон Абот и пак от първи път.
Това е моя смесен опит. Аз вярва,. че ако човек иска и си "напише домашното" всичко става с времето. Въпроса е колко е това време ? За мен беше почти 8 години, за жена ми почти 5 - прави си изводите.....
В какво се изразяват тези 5/8 години чакане. Смисъл кое точно не ви е било в ред, за да чакате толкова време :)
pumpy

Мнение от pumpy »

Знаеш ли, бях се зарекъл, че повече лична информация в този форум не давам, sorry.
Ще ти дам все пак един два хинта: гражданство в Канада се получава за поне 3 години престой там. Програмата ми в Университета в Денвър е 2 години. Като сложиш двете заедно днес имам правилния паспорт, диплома и пиценз, които ми позволяват да работя по ALENA, там където аз ИСКАМ и съм свободен да избирам.

А иначе на горния ти коментар имам моя вариант: Много ми е смешно как хората, никога не стъпвали в Канада все БЪРЗАТ за някъде. Акюзето се забавило с 3 месеца, медицинските не идват веднага, от Букурещ не отговарят на минутата. Явно, че ако не го изживееш няма как да го разбереш. Тук нещата стават особено бавно, важното е че СТАВАТ. Е ако искаш да си на социал цял живот ти трябват 3 месеца, ако искаш нещо в живота си ти трябва малко повече време, в зависимост от целта. Имам приятели минали през социала, като средство да постигнат целта си и им е отнело време, но в крайна сметка е важен крайния резултат, поне според мен де.

Хайде успех от мен в плановете ти. Ако си "напишеш правилно домашното" всичко ще СТАНЕ....
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

lyubo.k написа:Благодаря за мнението ти, Californian :) Малко ме обърка обаче. От хората, с които съм говорил, съм останал с впечатление, че влизането в университет в Канада, не е толкова трудно. Дори и в повечето сайтове в нета пише така - лесно се влиза, но трудно се излиза. И за какви референции говориш :) Референции от преподавателите ти в университета, или от работодателите ти :)

Още веднъж благодаря много за мнението ти - ето такива мнения за ценни за хората, четящи този форум :clap: Надявам се някой да изкаже и опит с колежите, тъй като това което искам да уча го има повече в самите колежи, а не в унитата :)

Също още едно въпросче - дали няма да е по-добре да изкарам магистратура в Европа? В смисъл такъв ако отида с диплома от Англия примерно в Канада, дали ще я гледат на нивото на канадските унита :)
Oхоо,ще те имат за бог,ама след като си живял в Англия и дойдеш тук да сравниш ще разбереш ;)
:y:
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
lyubo.k

Мнение от lyubo.k »

Благодаря ви искрено и на двамата :) Иначе не бързам, просто съм си начертал някакъв план, който да следвам и смятам, че трябва да натискам, за да мога да го изпълня колкото се може по-скоро. Дали ще стане до 3,5,8,12 години зависи от много фактори, но аз съм длъжен да направя каквото е по силите ми 8)
Аватар
valioiko
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от valioiko »

myhata II написа:Oхоо,ще те имат за бог,ама след като си живял в Англия и дойдеш тук да сравниш ще разбереш ;)
:y:
Верно?
"До 9. ІХ. 1944 г., тази паметна дата, българският народ се намираше на ръба на една бездънна пропаст! След девети той направи съдбоносната крачка напред!" - Тодор Живков
def34

Мнение от def34 »

lyubo.k написа:Благодаря за мнението ти, Californian :) Малко ме обърка обаче. От хората, с които съм говорил, съм останал с впечатление, че влизането в университет в Канада, не е толкова трудно. Дори и в повечето сайтове в нета пише така - лесно се влиза, но трудно се излиза. И за какви референции говориш :) Референции от преподавателите ти в университета, или от работодателите ти :)

Мога да споделя личен опит с колежите в Онтарио.Изисква се Тойфел за кандидастване, академична справка от България,преведена на английски и рефернции, като последните трябва да са от преподавателите ти в университета.Някои колежи ги имат като бланка на страницата си, други ги искат в свободен текст.Доколкото си спомням искат три броя референтни писма.Кандидастването в колеж не е особенно трудно, де факто е само по документи, но изкарването на образованието не е толкова лесно.Все пак зависи от реномето на колежа и самата специалност по която искаш да учиш.Системата на обучение е по различна от тази в България, обикновенно има три теста през целия семестър, които ти формират крайната оценка.През другото време-домашни, проекти, упражнения, като в повечето случаи се взима в предвид и присъствието ти по време на часовете.
Съмнява ме да ти признаят магистратурата от Европа, за Англия не съм сигурен, но определено не признават такава от България.
Ако имаш други въпроси за колежите питай! :)
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

def34 написа: Мога да споделя личен опит с колежите в Онтарио.Изисква се Тойфел за кандидастване, академична справка от България,преведена на английски и рефернции, като последните трябва да са от преподавателите ти в университета.Някои колежи ги имат като бланка на страницата си, други ги искат в свободен текст.Доколкото си спомням искат три броя референтни писма.Кандидастването в колеж не е особенно трудно, де факто е само по документи, но изкарването на образованието не е толкова лесно.Все пак зависи от реномето на колежа и самата специалност по която искаш да учиш.Системата на обучение е по различна от тази в България, обикновенно има три теста през целия семестър, които ти формират крайната оценка.През другото време-домашни, проекти, упражнения, като в повечето случаи се взима в предвид и присъствието ти по време на часовете.
Съмнява ме да ти признаят магистратурата от Европа, за Англия не съм сигурен, но определено не признават такава от България.
Ако имаш други въпроси за колежите питай! :)
Когато кандидатствах преди две години в Humber, нито са ми искали TOEFL, нито академични справки, да не говорим пък за референции. Програмата ми беше две години четири семестъра и официално се изисква минимум 80 точки на TOEFL ibt. Накараха ме само да напиша едно есе от 300 думи и това беше с езика. Трябваше да мина и тестове по химия, биология и математика защото беше изискване за моята специалност ама те бяха на ниво осми/десети клас по нашенски стандарт, а на теста по математика разрешаваха и калкулатори. :D Нямам английски гимназии филологии и никога не бях учил английски в академична среда. То това после ми излезе през носа де ,че такъв зор видях първия семестър и трябваше да наваксвам в движение ама туй е друга тема. На ontariocolleges.com им пратих заверени и преведени копия на дипломи, платих си и 10 долара за да ми ги върнат после след като си свършат работата. Всичко беше точно.
Другото което го е написал def34 съвпада и с моя опит. Много учене, постоянна ангажираност и големи дози "позитивен" стрес. Тестове почти всеки 4-5 седмици ,проекти, упражнения, презентации, онлайн дискусии, малки тестчета т.н. quiz, и също доста групови проекти, тук много държат на тия групови изпълнения. Повечето програми имат и стажове през последните два семестъра. В моя случай, по време на последния ми семестър почти нямаше седмица през която да не правя поне един проект. Както и да е, ако си добре организиран нещата вървят и учението е песен :D
Истина е също ,че маса народ трудно успяват да изкласят. Влачат се, дропват курсове, сменят програми и въобще голяма загуба на време и пари. Това важи за всички учащи се, не само за местните дето се опитваме да ги изкараме най-тъпите. Нашенчетата са същия дол дренки. Просто ги мързи децата и то е разбираемо. Ако си на 18-25 има доста по-приятни неща от училището.
Това накратко е опита ми с местната образователна система.
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
Аватар
Californian

Мнение от Californian »

Е сега в колеж е по-лесно.
Аз говорех главно за двата които не станаха при мен за магистратура - Торонтския Университет и Университетът на Британска Колумбия аз главно в един от двата исках
lyubo.k

Мнение от lyubo.k »

Адски ценни мнения, за които ви благодаря отново 8) Относно тези референции - има ли значение от кога са? Защото аз тази година завършвам, а евентуално ще кандидатствам за такъв колеж след 2-3 години. И също ме интересува дали дипломата от такъв колеж се зачита наравно с университетската и в плюс ли е при търсенето на работа 8) Другият ми въпрос е - има колежи с продължителност от 3 месеца до 1 година - това оказва ли някакво влияние на дипломата или |( Предполагам за всяка специалност си е различно време на обучение де, но аз да си питам 8)
pumpy

Мнение от pumpy »

lyubo.k написа:Адски ценни мнения, за които ви благодаря отново 8) Относно тези референции - има ли значение от кога са? Защото аз тази година завършвам, а евентуално ще кандидатствам за такъв колеж след 2-3 години. И също ме интересува дали дипломата от такъв колеж се зачита наравно с университетската и в плюс ли е при търсенето на работа 8) Другият ми въпрос е - има колежи с продължителност от 3 месеца до 1 година - това оказва ли някакво влияние на дипломата или |( Предполагам за всяка специалност си е различно време на обучение де, но аз да си питам 8)
За 3 месеца до 1 година няма да получиш диплома, а сертификат. Според мен, за търсенето на работа има значение какво можш да убедиш един работодател, че можеш да вършиш. Сигурно енда диплома/сертификат е част от пътя да те допуснат да ги убеждаваш, но не смятам, че дава някакво предимство накрая. Може би зависи и от специалността де, знам ли ?
lyubo.k

Мнение от lyubo.k »

pumpy написа:
lyubo.k написа:Адски ценни мнения, за които ви благодаря отново 8) Относно тези референции - има ли значение от кога са? Защото аз тази година завършвам, а евентуално ще кандидатствам за такъв колеж след 2-3 години. И също ме интересува дали дипломата от такъв колеж се зачита наравно с университетската и в плюс ли е при търсенето на работа 8) Другият ми въпрос е - има колежи с продължителност от 3 месеца до 1 година - това оказва ли някакво влияние на дипломата или |( Предполагам за всяка специалност си е различно време на обучение де, но аз да си питам 8)
За 3 месеца до 1 година няма да получиш диплома, а сертификат. Според мен, за търсенето на работа има значение какво можш да убедиш един работодател, че можеш да вършиш. Сигурно енда диплома/сертификат е част от пътя да те допуснат да ги убеждаваш, но не смятам, че дава някакво предимство накрая. Може би зависи и от специалността де, знам ли ?
Ами виж брат, аз имам самочувствието, че съм добър кадър и разбирам от това което правя. Още повече, че съм едва на 22 години и имам време да уча още доста. Това, че ще убедя работодателя го знам и съм сигурен, че ще успея. Притеснява ме повече дали самият работодател като види някакво българче без грам канадски опит или диплома, дали изобщо ще си прави труда да ме вика на интервю... А викне ли ме мисля, че ще се оправя 8) Другия ми въпрос е - ако имаш БГ опит, пише ли се в СВ-то? Както споменах - занимавам се с онлайн маркетинг, който общо взето в цял свят се състои в определени неща. Мисля, че това ще е плюс за мен, но да видим 8)
Публикувай отговор