В какво се изразяват тези 5/8 години чакане. Смисъл кое точно не ви е било в ред, за да чакате толкова времеpumpy написа:Явно е въпрос на личен опит....
Аз съм кандидатствал по две програми в колеж в Кебек: медицински сестри и дентален хигиенист. Приеха ме и по двете, като теста беше по френски и англисйски за сестрите и само френски за хигиенист. Е представях и оценката на дипломата си от министерството им и може би академична спраква от БГ, не помня за сигурност за последното.
Стоматология не съм кандидатствал никога в Канада, защото не вярвах особено, че ще стане. В Денвър кандидатствах един път и ме приеха, но аз имах много силни препоръки за там. Да го кажем по друг начин - жена ми кандидатства един път в Денвър и я приеха. А сега се сетих, тя кандидаства и я приеха и хигиена в Монреал в Джон Абот и пак от първи път.
Това е моя смесен опит. Аз вярва,. че ако човек иска и си "напише домашното" всичко става с времето. Въпроса е колко е това време ? За мен беше почти 8 години, за жена ми почти 5 - прави си изводите.....
Oхоо,ще те имат за бог,ама след като си живял в Англия и дойдеш тук да сравниш ще разберешlyubo.k написа:Благодаря за мнението ти, CalifornianМалко ме обърка обаче. От хората, с които съм говорил, съм останал с впечатление, че влизането в университет в Канада, не е толкова трудно. Дори и в повечето сайтове в нета пише така - лесно се влиза, но трудно се излиза. И за какви референции говориш
Референции от преподавателите ти в университета, или от работодателите ти
Още веднъж благодаря много за мнението ти - ето такива мнения за ценни за хората, четящи този форумНадявам се някой да изкаже и опит с колежите, тъй като това което искам да уча го има повече в самите колежи, а не в унитата
![]()
Също още едно въпросче - дали няма да е по-добре да изкарам магистратура в Европа? В смисъл такъв ако отида с диплома от Англия примерно в Канада, дали ще я гледат на нивото на канадските унита
Верно?myhata II написа:Oхоо,ще те имат за бог,ама след като си живял в Англия и дойдеш тук да сравниш ще разбереш![]()
Мога да споделя личен опит с колежите в Онтарио.Изисква се Тойфел за кандидастване, академична справка от България,преведена на английски и рефернции, като последните трябва да са от преподавателите ти в университета.Някои колежи ги имат като бланка на страницата си, други ги искат в свободен текст.Доколкото си спомням искат три броя референтни писма.Кандидастването в колеж не е особенно трудно, де факто е само по документи, но изкарването на образованието не е толкова лесно.Все пак зависи от реномето на колежа и самата специалност по която искаш да учиш.Системата на обучение е по различна от тази в България, обикновенно има три теста през целия семестър, които ти формират крайната оценка.През другото време-домашни, проекти, упражнения, като в повечето случаи се взима в предвид и присъствието ти по време на часовете.lyubo.k написа:Благодаря за мнението ти, CalifornianМалко ме обърка обаче. От хората, с които съм говорил, съм останал с впечатление, че влизането в университет в Канада, не е толкова трудно. Дори и в повечето сайтове в нета пише така - лесно се влиза, но трудно се излиза. И за какви референции говориш
Референции от преподавателите ти в университета, или от работодателите ти
Още веднъж благодаря много за мнението ти - ето такива мнения за ценни за хората, четящи този форумНадявам се някой да изкаже и опит с колежите, тъй като това което искам да уча го има повече в самите колежи, а не в унитата
![]()
Също още едно въпросче - дали няма да е по-добре да изкарам магистратура в Европа? В смисъл такъв ако отида с диплома от Англия примерно в Канада, дали ще я гледат на нивото на канадските унита
Когато кандидатствах преди две години в Humber, нито са ми искали TOEFL, нито академични справки, да не говорим пък за референции. Програмата ми беше две години четири семестъра и официално се изисква минимум 80 точки на TOEFL ibt. Накараха ме само да напиша едно есе от 300 думи и това беше с езика. Трябваше да мина и тестове по химия, биология и математика защото беше изискване за моята специалност ама те бяха на ниво осми/десети клас по нашенски стандарт, а на теста по математика разрешаваха и калкулатори.def34 написа: Мога да споделя личен опит с колежите в Онтарио.Изисква се Тойфел за кандидастване, академична справка от България,преведена на английски и рефернции, като последните трябва да са от преподавателите ти в университета.Някои колежи ги имат като бланка на страницата си, други ги искат в свободен текст.Доколкото си спомням искат три броя референтни писма.Кандидастването в колеж не е особенно трудно, де факто е само по документи, но изкарването на образованието не е толкова лесно.Все пак зависи от реномето на колежа и самата специалност по която искаш да учиш.Системата на обучение е по различна от тази в България, обикновенно има три теста през целия семестър, които ти формират крайната оценка.През другото време-домашни, проекти, упражнения, като в повечето случаи се взима в предвид и присъствието ти по време на часовете.
Съмнява ме да ти признаят магистратурата от Европа, за Англия не съм сигурен, но определено не признават такава от България.
Ако имаш други въпроси за колежите питай!
За 3 месеца до 1 година няма да получиш диплома, а сертификат. Според мен, за търсенето на работа има значение какво можш да убедиш един работодател, че можеш да вършиш. Сигурно енда диплома/сертификат е част от пътя да те допуснат да ги убеждаваш, но не смятам, че дава някакво предимство накрая. Може би зависи и от специалността де, знам ли ?lyubo.k написа:Адски ценни мнения, за които ви благодаря отновоОтносно тези референции - има ли значение от кога са? Защото аз тази година завършвам, а евентуално ще кандидатствам за такъв колеж след 2-3 години. И също ме интересува дали дипломата от такъв колеж се зачита наравно с университетската и в плюс ли е при търсенето на работа
Другият ми въпрос е - има колежи с продължителност от 3 месеца до 1 година - това оказва ли някакво влияние на дипломата или
Предполагам за всяка специалност си е различно време на обучение де, но аз да си питам
Ами виж брат, аз имам самочувствието, че съм добър кадър и разбирам от това което правя. Още повече, че съм едва на 22 години и имам време да уча още доста. Това, че ще убедя работодателя го знам и съм сигурен, че ще успея. Притеснява ме повече дали самият работодател като види някакво българче без грам канадски опит или диплома, дали изобщо ще си прави труда да ме вика на интервю... А викне ли ме мисля, че ще се оправяpumpy написа:За 3 месеца до 1 година няма да получиш диплома, а сертификат. Според мен, за търсенето на работа има значение какво можш да убедиш един работодател, че можеш да вършиш. Сигурно енда диплома/сертификат е част от пътя да те допуснат да ги убеждаваш, но не смятам, че дава някакво предимство накрая. Може би зависи и от специалността де, знам ли ?lyubo.k написа:Адски ценни мнения, за които ви благодаря отновоОтносно тези референции - има ли значение от кога са? Защото аз тази година завършвам, а евентуално ще кандидатствам за такъв колеж след 2-3 години. И също ме интересува дали дипломата от такъв колеж се зачита наравно с университетската и в плюс ли е при търсенето на работа
Другият ми въпрос е - има колежи с продължителност от 3 месеца до 1 година - това оказва ли някакво влияние на дипломата или
Предполагам за всяка специалност си е различно време на обучение де, но аз да си питам