ablood написа:Това Val е дискусионен форум. Любопитен съм за вашето мнение, споделям моето, обогатяваме се.
Защо си мислиш, че който отваря тема, чака да му дадеш налкон в живота?
Друг въпрос - не е ли финансово МНОГО по-изгодно да вземеш колата на изплащане и след 3-6 години да я продадеш на свободния пазар? Не се връзваш нито с лимит на километри, нито със състоянието на колата, нито с ограничения за модфикации.
Ако това ти е въпросът, отговорът ми е: Не, не е по-изгодно,ако възнамеряваш да караш колата само 3-4 години и да я продадеш. За това време цената на колата ще спадне проблизително с толкова, колкото би платил да я лийзваш за същото време. Т.е. пак ще се навътриш със същите пари, но със следните недостатъци:
1. Ще си плащал по-високи месечни вноски, защото при файненсинг към цената ти се добавя GST/PST върху цялата стойност на колата. При лизинг - не.
2. Ще трябва да се разправяш с продажбата на колата, което за мен е чисто губене на време и нерви. При лизинг накрая просто я закарваш в дилършипа и си тръгваш със следващата нова.
Файненсинга е по-изгоден от лизинга само, ако възнамеряваш да караш колата поне 8-9 години. Изплащаш я за 4 години и през следващите 4-5 ти е free. Няма месечни вноски, а ако не искаш, няма нужда и да я застраховаш, след като е изплатена. На твой риск, разбира се - аз не бих го препоръчала.
Така че, според мен решението дали да лийзваш или да купиш зависи само от това колко време възнамеряваш да я караш. Мен, лично, не ме блазни мисълта да карам една кола 8-9 години, затова предпочитам лизинга.
If you take your eyes off your goals, all you see is obstacles.