Кондо или Semi detache?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Pepon

Мнение от Pepon »

Lub0 написа:Мда ако сравняваме с БГ-то я да видим колко високи са лихвите там за ипотека?
Аз ипотека нямам и не ме интересува колко е лихвата, но е някъде 8-9%. Тук заеми вземат само закъсалите, аз имоти съм купувал 3 пъти -само кеш :D
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
speedy

Мнение от speedy »

Pepon написа:Наследяваш 50% от апартамент за 60000Euro /напълно реалистично за тука/ слагаш малко свои пари и си готов.
Наследяването е процес, който започва със смъртта на много близък човек.

Да си планираш хубавия живот в очакване да умре много близък човек, ми се струва ненормално. Но може и ненормалният да съм аз, знам ли?
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Pepon, като си купиш и тука кеш тогава ела да ми разправяш, иначе става като лисицата и киселото грозде... Аз лично в панелка в БГ-то не бих живял дори да ми я подарят, а това че трябва да чакам някой близък да умре, че да му взема панелката пък изобщо не желая да го коментирам...
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
Pepon

Мнение от Pepon »

speedy написа:
Pepon написа:Наследяваш 50% от апартамент за 60000Euro /напълно реалистично за тука/ слагаш малко свои пари и си готов.
Наследяването е процес, който започва със смъртта на много близък човек.
В Канада наследства няма ли? Там хората не умират ли? Не виждам нищо неестествено нито в едното нито в другото.
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."

Winston Churchill
Аватар
bucca

Мнение от bucca »

Нормален тристаен апартамент в София в по-хубав/по-скъп квартал (не знам колко квадрата, но най-вероятно под 100) е около 80 000 евро. Апартамент стая и кухня в Люлин (панелка) е около 35-40 000 евро. Лично на мен за една панелка това ми се виждат ужасно много пари. Така че ако не продадеш някакви други апартаментИ някъде в страната, или земи, трудно ще си спестиш, за да си купиш нещо в София. Ама в Канада сигурно е още по-трудно, така че изводът е - никъде няма лесно и навсякъде трябва да работиш и да вземаш заеми, ако искаш сам да се справяш (изключвам хората в БГ, които са мноооого напред с материала).
"I'll think of it all tomorrow. After all, tomorrow is another day."
Pepon

Мнение от Pepon »

Lub0 написа:Pepon, като си купиш и тука кеш тогава ела да ми разправяш, иначе става като лисицата и киселото грозде... Аз лично в панелка в БГ-то не бих живял дори да ми я подарят, а това че трябва да чакам някой близък да умре, че да му взема панелката пък изобщо не желая да го коментирам...
Аз ако си продам имотите в БГ още утре мога да се обзаведа с някоя дървенийка в Монтреалските suburbs. Ама аз на -35C ече не стъпвам. The pleasure is all yours!

Winston Churchill
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

Pepon написа:
Lub0 написа:Pepon, като си купиш и тука кеш тогава ела да ми разправяш, иначе става като лисицата и киселото грозде... Аз лично в панелка в БГ-то не бих живял дори да ми я подарят, а това че трябва да чакам някой близък да умре, че да му взема панелката пък изобщо не желая да го коментирам...
Аз ако си продам имотите в БГ още утре мога да се обзаведа с някоя дървенийка в Монтреалските suburbs. Ама аз на -35C ече не стъпвам. The pleasure is all yours!
Това физическата температура ли е или температурата с фактора на вятъра (последната не съществува ) :lol: :lol: :lol:
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Ако Ботев беше с каска, а Левски с ботуши... Както казах, ние също сме продавали в БГ-то, но ти не си копувал и продавал тук, така че нямаш никакъв опит да сравняваш, да не говорим къща в Канада с панелка в БГ-то...
Lub0 for President!
###############
vio

Мнение от vio »

Вие хубаво бистрите ипотеките, ама не се ли замисляте, че при купуването на имот се гледат и неща като разстояние от центъра на града - за да не пътуват децата ми по час и половина в една посока докато стигнат до хубаво частно училище; освен това като се вържете в тоя Кебек за 25 години вие обричате и децата си, ами ако утре намерите по-добра работа в някоя друга провинция, в Европа ..... няма ли да се замислите сериозно дали да продавате всичко, което имате тук и да духвате - все пак и бъдещето на децата ви зависи от тези решения. Не мисля че дървена барака тук е голямо наследство за нашите отрочета, които отраснали тук, ще са много по-оправни от нас и сигурно още след колежа ще могат да си вземат заем за някое студио в центъра и да въртят денонощен живот , а не да пътуват до "село" Лавал, Лонгьой, и прочие близки и не толкова близки места!

А иначе пак към темата да попитам - не сте ли мислили да си купите само терен и сами да строите - с фирма естествено, а не с дядо, бако и свако :):):) не казвам че е лесно, важат същите критерии, които изброих по-горе - за местоположение и т.н., ама май като цяло човек се харчи по-малко? Вашите мнения?
Аватар
THC
СЕКСИ ПИЧ

Мнение от THC »

няма кво да се лъжем - ако искаш да се наслаждаваш на хубаво жилище наема е не много по-нисък от ипотеката, ама и наполовина да е - са пари на вятъра, а налято в къщата е печалба откъм екуити + кефа да си живееш добре, който е неизмерим в пари.
безплатен обяд няма
а за заема - виж ми подписа
Пари на заем - само взимаме.

http://www.thc-ministry.net/untoldstory/#INDEX
Аватар
Val

Мнение от Val »

vio написа:Вие хубаво бистрите ипотеките, ама не се ли замисляте, че при купуването на имот се гледат и неща като разстояние от центъра на града - за да не пътуват децата ми по час и половина в една посока докато стигнат до хубаво частно училище; освен това като се вържете в тоя Кебек за 25 години вие обричате и децата си, ами ако утре намерите по-добра работа в някоя друга провинция, в Европа ..... няма ли да се замислите сериозно дали да продавате всичко, което имате тук и да духвате - все пак и бъдещето на децата ви зависи от тези решения. Не мисля че дървена барака тук е голямо наследство за нашите отрочета, които отраснали тук, ще са много по-оправни от нас и сигурно още след колежа ще могат да си вземат заем за някое студио в центъра и да въртят денонощен живот , а не да пътуват до "село" Лавал, Лонгьой, и прочие близки и не толкова близки места!
vio, само искам да вметна, че къщата, освен да се купува, може и да се продава по всяко време. Е, не е желателно да продаваш през първите 5 години (или за колкото ти е затворен заема), но дори и тогава можеш да го направиш.
If you take your eyes off your goals, all you see is obstacles.
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

няколко обяснения за vio... хубави частни училища има по целият остров, че и извън него, от някой части на града се стига доста по бързо в центъра с влакове и т.н. къща в центъра на града ще струва над милион, а същият, даже доста по-добър имот в западната част на острова в пъти по евтин, и то без да ти се налага да патъваш с часове... Второ защо си мислип, че като си купиш къша и цял живот трябва да живееш в нея, че и децатата ти, това не е БГ-то дето се робува на къщата на село и се ходи с поколения всеки уикенд там... днес копуваш след три години като си сменил работа и квартала продаваш, няма никакъв проблем. И последно за наследството, къща не се копува, че после децата да я наследият и ти да живееш в мазето и само да им се моткаш, децата като пораснат ще имат възможност да си купят каквато къща си искат и където си пожелаят по света, твоята работа е да им усигуриш едно приятно детство в един спокоен квартал, от тук нататък си зависи от тях какво ще постигнат в живота... Аз лично като тръгна да се пенсионирам след 20на години си продавам имота и опъвам платната, за да пообиколя света...
Lub0 for President!
###############
Аватар
7George

Мнение от 7George »

vio написа:Вие хубаво бистрите ипотеките, ама не се ли замисляте, че при купуването на имот се гледат и неща като разстояние от центъра на града - за да не пътуват децата ми по час и половина в една посока докато стигнат до хубаво частно училище; освен това като се вържете в тоя Кебек за 25 години вие обричате и децата си, ами ако утре намерите по-добра работа в някоя друга провинция, в Европа ..... няма ли да се замислите сериозно дали да продавате всичко, което имате тук и да духвате - все пак и бъдещето на децата ви зависи от тези решения. Не мисля че дървена барака тук е голямо наследство за нашите отрочета, които отраснали тук, ще са много по-оправни от нас и сигурно още след колежа ще могат да си вземат заем за някое студио в центъра и да въртят денонощен живот , а не да пътуват до "село" Лавал, Лонгьой, и прочие близки и не толкова близки места!

А иначе пак към темата да попитам - не сте ли мислили да си купите само терен и сами да строите - с фирма естествено, а не с дядо, бако и свако :):):) не казвам че е лесно, важат същите критерии, които изброих по-горе - за местоположение и т.н., ама май като цяло човек се харчи по-малко? Вашите мнения?
Хората добре ти отговориха, но нека и аз.
Тука случаи относно децата - колкото искаш и различни. Едни още нямат, други ще имат, трети са им пораснали, едни деца обичат на село, други - даунтаун (калгарския не е много за живеене, които познавам тука се преместиха от там). А къщата като я вземеш, едно че ще си живееш по-качествен живот, друго цената на земята в един голям град винаги ще ти остане, даже и бараката да се срути нявга (което не трябва да се допуска). Този имот винаги ще може да се продаде и купят по-малки/отдалечени или апартамент, според предпочитанията. Много хора си строят и къщи, но аз например новите квартали на Калгари не ги предпочитам - много са голи и грозни, къщите близко една до друга, за цветовата гама нямам думи, но вкусове всякакви.
И тук хората наследяват и купуват кеш, но това не е случая за нас, новите емигранти.
Ако пък си останеш под наем - да не говорим - все едно, че нищо не си паправил, ще ти омръзне накрая канадата и ще трябва да си изнасяш голия задник нанякъде след време...
jovani

Мнение от jovani »

Значи, аз много рядко давам директни прогнози или казвам какво трябва да се прави, но не мога да не си хвърля 2-та цента в тази тема със следните линкове:

http://en.wikipedia.org/wiki/Housing_bubble
http://www.nytimes.com/imagepages/2007/ ... APHIC.html
http://www.nytimes.com/2007/08/26/busin ... ng.html?hp
http://bubblemeter.blogspot.com/2007/09 ... index.html
http://www.economist.com/opinion/displa ... id=4079458

Ще вметна само, че не съм специалист по недвижими имоти и не давам никакви гаранции за мнението си, ама като ги гледам тези индекси ми се струва, че не бих се затичал да кОпувам в този момент (това се отнася само за мен, разбира се). Интересното, е че индексите на цените са почти идентични (или много близки) за Канада, САЩ и Обединеното Кралство, което се вижда както от тези, така и от други източници. Добрата новина е, че дори да се пукне балона, рано или късно сегашните цени ще се възстановят и надминат, да кажем след период от 5-10 години.

Апропо в момента си живея на много добро място, не плащам ремонти, ток, вода, блока ми е много чист и поддържан и това ми струва значително по-малко от ипотека + разходи (консумативи, мейнтенансе фийс, данъци, отопление през зимата, поддръжка и т.н.) от това да си купя да кажем 20 годишна къща с еквивалентни размери в районът в който живея (която се и амортизира, разбира се), нито ми пука дали утре ще напусна работа или ще ми хрумне някоя нова идея - например да си купя къща в САЩ!
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Докато чакаме да се спука балона цените се вдигнаха над 2 пъти... да видим колко още ще се вдигнат... за дългосрочна инвестиция 5-10 години винаги ще си на печалба + качество на живот като бонус...
Lub0 for President!
###############
Публикувай отговор