Интересни новини за новопристигащите

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Аватар
Elitsa Teneva
Обратна връзка:

do Godis

Мнение от Elitsa Teneva »

Propusnah oste nesto.OPIT SE ISKA DORI ZA MIA4 NA 4INII ILI KOLI ILI PUK NESTO SI DRUGO.Tova 4e niakoi imat kusmet da popadnat na po blagorazpologeni rabotodateli ne zna4i nisto!!!
Do Bateto.Blagodaria za razbiraneto i dobrite dumi.Uspeh i na vas vuv vsiako na4inanie.!!!!Pozdravi ot Rosemont> :wink:
S kogoto ne moge6 da izleze6 na glava moge6 da izleze6 zad gurba mu.
Аватар
Mark

Мнение от Mark »

Elitsa Teneva написа:Propusnah oste nesto.OPIT SE ISKA DORI ZA MIA4 NA 4INII ILI KOLI ILI PUK NESTO SI DRUGO.Tova 4e niakoi imat kusmet da popadnat na po blagorazpologeni rabotodateli ne zna4i nisto!!!
Do Bateto.Blagodaria za razbiraneto i dobrite dumi.Uspeh i na vas vuv vsiako na4inanie.!!!!Pozdravi ot Rosemont> :wink:
Elitsa, edin sawet ot men - drajte si nerwite zdrawi, osobeno tuk, waw foruma, osobeno sled kato ste nowodo6li, i osobeno kato dawate saweti :)). 6te polu4ite dosta kritiki, ne gi wzimajte nawatre.
Informaciata wi, oba4e 6te bade dosta polezna, za wsi4ki, na koito im predstoi idwane, nezawisimo, 4e towa e samo wa6ata gledna to4ka.

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
Godis

Re: Do Godis

Мнение от Godis »

Elitsa Teneva написа:Zdravei priateliu!Nisto lo6o ne sum iskala da kaga na horata prosto im obiasniavah kakva e realnostta!
Това е далече от реалността, затова и отговорих на постинга ти. Това може да са първоначалните ти впечатления но не избързвай с меродавни мнения
Elitsa Teneva написа:Ne znam zasto se zaiagda6 s men vmesto da po4ne6 rabota!

Елица, аз отговарях на постинг, изобщо не съм писал на теб - ако се загледаш пак, няма да видиш обиди към теб. А ако погледнеш още по-внимателно ще забележиш че даже обръщения към теб няма. В момента има, защото ми задаваш въпрос.

Започнах работа 1 месец след пристигането си - търсих общо 2 седмици, не съм на минимална заплата , работя по специалността си, това оправдава двете седмици забавяне.
:D
Elitsa Teneva написа:Ti si tuk ot po-otdavna i ne znam kak e bilo pri teb no na nas ne ni dadoha nikakva belegka s koiato da po4nem rabota i nestata sa to4no takiva.Ste pogiveem i ste vidim.Uspeh i na teb i ne mi se surdi za otkrovenostta.Mnogo pozdravi na drugite.
Ели Ели....не може да не са ви дали бележка - това е документ който удостоверява, че сте си подали документите за SIN. Подобна ще ви дадат (предполагам даже че вече сте го минали) и за carte maladie.

И двата вида бележки са официален документ. На мен вече ми се наложи да използвам maladie-то.

Забележка : Такива бележки ви се дават във всяко ведомство за всяко нещо за което се подават молба, документи и т.н.
Аватар
Rosi i Bobi

Мнение от Rosi i Bobi »

Eli, bez da go smyatash kato lichna napadka:

Na 17-ti yanuari pristignahme tuk zaedno 4-ma dushi. V momenta vsichkite rabotim, ediniyat ot nas dori na 2 mesta. Samo az sam na minimalna zaplata... i to zashtoto kogato se poluchavat i bakshishi, obiknoveno praviloto e takova. No ako smyatame i bakshishite... Vsichki nie sme sluchayni hora, popadnali na sluchayno myasto v MTL, tarsili rabota na sluchayni mesta, vseki ot nas v razlichna sfera. Rezultatite nadali sa sashto sluchayni. 5 raboti na 4 choveka... ne e losho, a?! Sigurno sme se rodili na smet ;-)

Nikoy ot nas, ochevidno nyamashe kanadski opit. Nomerat tuk e da se predstavyash dobre na intervyutata, da govorish priemlivo dvata ezika i da proyavish iniciativnost i postoyanstvo pri tarseneto... pak i malko poveche tarpenie nyama da ti e izlishno... vse pak si tuk samo ot 2 sedmici, ne ti li e rano za generalni izvodi?!

Ne se depresiray taka barzo ot parvite spakni, koito sreshtash! Zashtoto polozhitelnata nastroyka i vyarata v sobstvenite ti sili i uspeh sa osnovni predpostavki za da si podredish barzichko i dobre noviya zhivot. Ako vlagash energiyata si ne v pisane na razocharovani postingi, a v lyubopitstvo kam noviya svyat okolo teb, orientirane, uchene na ezici i aktivno gonene na celite si - skoro shte zapochnesh da pishesh mnogo po-shtastlivi otzivi ot zhivota si tuk, ubedena sam!

Kasmet i uspeh!

Rosi
Аватар
Mark

Re: Do Godis

Мнение от Mark »

Godis написа:
Elitsa Teneva написа:Ti si tuk ot po-otdavna i ne znam kak e bilo pri teb no na nas ne ni dadoha nikakva belegka s koiato da po4nem rabota i nestata sa to4no takiva.Ste pogiveem i ste vidim.Uspeh i na teb i ne mi se surdi za otkrovenostta.Mnogo pozdravi na drugite.
Ели Ели....не може да не са ви дали бележка - това е документ който удостоверява, че сте си подали документите за SIN. Подобна ще ви дадат (предполагам даже че вече сте го минали) и за carte maladie.

И двата вида бележки са официален документ. На мен вече ми се наложи да използвам maladie-то.

Забележка : Такива бележки ви се дават във всяко ведомство за всяко нещо за което се подават молба, документи и т.н.
Godis, za belejkata za SIN nomera i az misleh kato teb, no do predi niakolko sedmici, kogato hodih da izwajdam na da6teria si.
Miastoto za podawane na dokumenti e smeneno (t.e. ima niakolko mesta w Montreal - po rajoni) i na men sa6to ne mi dadoha "po default" belejka za towa, 4e sam podal dokumenti za SIN na da6teria si. Az oba4e, si znaeh ot opit, 4e belejka e hubawo da imam si ja poiskah u4tiwo, na koeto jenata tam se u4idi kakwo to4no iskam. Sled kato i obiasnih, 4e po princip dolnata 4ast ot formuliara e naprawena, za da mi ja popalni i dade na men, tia mi kaza - NE, ne moga da kasam Formuliara (sled kato be6e otbeliazano, 4e towa e za tazi cel na samiat formuliar). W krajna smetka mi napisa belejkata, no na drug prazen formuliat, otkasna ja ot nego, a formuliara go hwarli.

I taka - ako ne biah poiskal (i to nastoj4iwo), niama6e da mi dadat belejka.

Jawno ne6atat se promeniat, a i towa e normalno.

ЗАВИСТTА "УБИВА" ТОЗИ КОЙТО Я ИЗПИТВА.
ЖИВОТЪТ Е ХУБАВ, НЕ СИ ГУБЕТЕ ВРЕМЕТО И НЕРВИТЕ А ПОТЪРСЕТЕ ХУБАВОТО И ЗА ВАС.
Joy

Re: kum Joy

Мнение от Joy »

Elitsa Teneva написа:Skupa Joy,ne znam koga si ia kupuvala tazi ma6ina i kakva e no na6ata struva to4no 130$.Kolkoto do hliaba pravi go super i moge da stoi i sedmica bez da muhliasa.Nomera e kak go pravi6 i kolko bra6no slaga6(m/u drugoto na6ata ma6ina e Black &Decker ako niakoi go interesuva)
Kolkoto do biletite tezi ceni sa za izvungradsko patuvane a ne za Montreal!!!
I mislia 4e ot imeto mi se li4i 4e sum gena a ne mug!!!
Ух,не ми се сърди сега,де! :oops:
Дали машината е за 130 или за 60 (мерси за поправката,Пламене!) все тая...Поне за мен...Както казва Пламен,въпрос на вкус.Ние ядем много малко хляб-предимно за колясионите на детето в училище,така че,2 хляба (нарязани вече на филийки)на седмица ни стигат (а това са 3 дол.) Хляба наистина мухлясва и не издържа (поне не и толкова) и наистина не винаги става.Но,щом си ви харесва-чудесно!

Извинявай за името,написала съм постинга съвършенно машинално в мъжки род-нали са ни повече мъжете тук...

А за извънградското не си права. Шатоге,както и цяло Рив Сюд са все още част от голям Монреал.Просто са в друга транспортна зона,а Монреал се дели на няколко такива...
Ама аз това го казах за успокоение,между другото... :oops:

Само се опитвам да допълня...Не го приемай като че съм си намерила повод за спор! Нищо подобно-всичко е точно така,погледнато през погледа на новопристигнал.След време нещата ще ти изглеждат малко по-различни,макар и същите.
imalizna4enie

Мнение от imalizna4enie »

Ние сме от две седмици в Монреал и няколко неща доста ни изненадаха:
и за това време заключихме, че няма работа, пуснахме 50 cv-ta и решихме че Шатоге е извън града. Може би като научим френски, ще разберем че всъщност нещата не са съвсем така и работа има и Шатоге е част от Монреал, а хляба си е съвсем ок и че е рано да правим генерални заключения.
Rien n'est si dangereux qu'un ignorant ami, mieux vaudrait un sage ennemi.
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

Хей, съфорумци, недейте да попарвате добрите намерения на Ели в зародиш. Както вие смятате, че вашето мнение е вярно - така и тя. Различни сме, мислим различно, чувстваме различно и виждаме различни неща. Всеки от нас има право на мение, независимо, че в много случаи не сме съгласни един с друг.
Ели, похвално е, че си решила да споделяш първите си преживявания, не се отказвай! Здрави нерви и късмет!
laura

Мнение от laura »

[quote="JOY"]Просто хляба мухлясва за 2 дни,за сандвичи не става,не винаги едно зареждане води до задоволителен резултат (на един нормален хляб ми се падат 2 поне изхвърлени :D ) Отдавна сме само на купешки,а машината работи само за тесто.

Joy,

Защо не си замразяваш хляба, приготвен в машината? Аз не ползвам машина за хляб, но моя приятелка правеше точно така и имаше винаги пресен хляб (поне тя така твърдеше).

Лаура
Аватар
Elitsa Teneva
Обратна връзка:

otgovor

Abe hora,Abe priateli
Tova 4e ne govoria vse oste frenski ne zne4i 4e sum maloumna.Mnogo dobre znam koe e izvun Montreal i koe ne.Nali giviahme v Terrebonne!!!Na niakoi govori li mu kude e tova?!!!
To4no po tazi pri4ina,Godis podavahme dokumenti v Laval i tam nestata biaha drugi.Nikakvi belegki nikakvi obiasnenia!Rosi i Bobi tova e i mnenieto na moiat partnior taka 4e ne pravia generalni izvodi prosto spodelih kakvo mislim sled dve sedmici.SAMO NA6ETO MNENIE!Neznam zasto taka mi se nahvurlihte mnogo e grozno da vi se 4etat otgovorite otstrani.Eto za tova pove4eto se otkazahme da pi6em vuobste tuk.
Tova 4e izkazvame mnenieto si ne ozna4ava 4e sme si izpusnali nervite.Naprotiv mnogo sme si spokoini i dobre stupili na zemiata.
I na posledno miasto SUGALIAVAM 4E VUOBSTE SE VKLU4H S NIAKAKVA TEMA!Molia za izvinenie vsi4ki!
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

Защо така всички се нахвърлят върху новодошлите?
Хората споделят какво им се е случило първите дни и предполагам това е много интересно за другите, на които скоро им предстои идване насам.
Вземете се осъзнайте малко!
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
MechoPuh

Мнение от MechoPuh »

Tipichno po nashenski se zapochva otnovo karanitsata po edna nishto i nikakva tema. Toi kaza, ama az misleh drugo...sprete se bria. :P
Zashto vsichki reshihte che Godis i Rosi se nahvarliat varhu vas. Az go razbrah savsem po drug nachin- iskaha da OKURAJAT avtorkata na temata, no i tia iavno e iznervena ot 2-te si sedmitsi v Canada i reagira leko neadekvatno (izvini me Elitze).
Ama nemoga da razbera drugite zashto i palite izlishno ogania s dopalnitelni sachustvia.
Eli, ia se stegni i dokaji na vsichki che si nash chovek :wink: . Niama sa davame ia na niakakvi si canadtzi, quebecois i drugi takiva. Ima i rabota i hubav hliab i vsichko tuka. Prosto vi triabva vreme da go otkriete. I kogato tova stane shte vidite che ne ste sbarkali.
I nakraia edin bezplaten savet ot mene. PRIEMETE DORI KRITIKITE TUKA ZA PRIATELSKI PROTEGNATA RAKA. Zashtoto si e tochno taka. Nikoi niama da sedne da si gubi vremeto ako ne mu puka za vas (malko ili mnogo). Chetete vnimatelno i otdeliaite zarnoto ot pliavata (koito za sajalenie e tvarde mnogo- za spravka prochete oshte vednaj postinga mi :wink: )
Godis

Мнение от Godis »

Lubo, Sneji , понеже моите постинги са по-дългички по тази тема , ще говоря за себе си. Що се отнася до 'нахвърляне'-то....аз не съм й се нахвърлял. Отговорих на постинга чак когато започна да прави окончателни изводи за това какво трябва и какво не трябва. Изобщо не съм коментирал преживяванията й - знам много добре че те са субективни и всеки си усеща нещата различно.

Първия си коментар на постинга написах не лично към нея, обаче тя го възприе много лично, а това не мога да предвидя. Ако предполагах че така ще се извъртят нещата, щях да пропусна.
Аватар
Elitsa Teneva
Обратна връзка:

Otgovor i mnenie

Godis i vsi4ki ostanali.
Kazah i pak ste kaga.Ne pravim generalni zaklu4enia.Prosto kazvame kakvi sa purvona4alnite ni vpe4atlenia.Estestveno 4e vsi4ki ste si namerim rabota rano ili kusno.Ne sme se ot4aiali za malkoto vreme koeto sme tuk i sme mnogo staslivi 4e pone imame pokriv nad glavata i vse oste imamame kakvo da iadem.A rabota vse ste izleze.Smiatah 4e temata ste6e da e interesna za novite.Vse pak i nie da dadem prinos za izgragda6toto im se mnenie za Kanada.Ne vigdam ni6to lo6o v tova.Vseki ste doide ste vidi i ste si sustavi sobstveni vpe4atlenia.Na6ite za momenta sa takiva.Blagodaria ti za otkrovenostta.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Опит за анализ...

Мнение от Linko »

От позицията си на заинтересован и непредубеден читател, не виждам никакъв конфликт и дори - проблем, в дискусията по тази тема. Всичко е толкова логично и лесно обяснимо!
Нека са върнем малко назад и направим опит за анализ на ситуацията! Какво толкова се случи?
Едно новодошло в Канада, младо семейство, решава да сподели завладелите го първи лични впечатления от живота си в тази страна. Чудесно!
Описвайки впечатленията си, обзети от вълнуващите ги чувства, тези млади хора обаче, не усещат как на моменти изоставят 1-вото лице на спрежението на глаголите. ГРЕШКА! Така повествованието губи личния си характер и се превръща в нещо друго - нещо от рода на статистическа или полезна информация за "непосветените" (никога не посещавалите страната), при това дадена от първа ръка.
Естествено, излизането от рамките на личното и опитите за обощаване предизвикват и ответната реакция на инакомислещите, които систематично и без емоции нападат и оборват отделни твърдения на младото семейство.
Младите хора реагират инстинктивно и започват да се отбраняват. ВТОРА ГРЕШКА! Трябваше просто да признаят първата си грешка т.е. че са се поувлекли.
В защитата си залагат точно на тезата "лични впечатления", която не се доказва от написаното от тях самите.
Логичния край на всяка поредица от грешки, които не виждаме или отказваме да признаем е един - обидата и пълното отрицание.
Всяко от горепосочените твърдения може да се илюстрира с не един цитат, но реших да не удължавам излишно темата.
Заключено