За "социалният" живот и още нещо...

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
miteto
Модератор

Re: За "социалният" живот и още нещо...

Мнение от miteto »

pumpy написа:И ми е трудно да сравня такава грижа с тази за минните работници в Китай или към гражданите на Сирия последните няколко години. Ей от там почна цялото, не от малоумните родители и техните деца.
Нещо бъркаш понятията. За мен дискусията почна от:
Marto написа:Колкото повече една държава се грижи за населението си, в смисъл по начина по който се грижиш за дете, толкова по-зле е населението й.
- а това е 100% обратното на случващото се в Китай или Сирия. Т.е. в Китай или Сирия държавата полага 0% грижи за гражданите и далеч не се грижи като за деца. Та затва го питах Mr Wonderful, какво точно има предвид.

П.С. За проходилките и подобни забрани - с нетърпение очаквам деня, в който някой бюрократ ще реши че обрязването на бебета (които по разбираеми причини няма как да изразят съгласие или несъгласие) трябва да се забрани понеже примерно е супер-инвазивна процедура с нищо недопринасяща за благосъстоянието на децата. Да видим тогава с колко ръце ще покрепяш грижата на държавата за физическата безопасност на бебетата ;)
pumpy

Мнение от pumpy »

miteto написа: с нетърпение очаквам деня, в който някой бюрократ ще реши че обрязването на бебета (които по разбираеми причини няма как да изразят съгласие или несъгласие) трябва да се забрани понеже примерно е супер-инвазивна процедура с нищо недопринасяща за благосъстоянието на децата. Да видим тогава с колко ръце ще покрепяш грижата на държавата за физическата безопасност на бебетата ;)
Статистиката говори сама:
Рак на шийката на матката, както и на част от пениса (не при същия индивид, разбира се :)) се причинява и от Human Papilloma Virus. Не ми се рови, кой точно подтип, а и няма значение.
Интересно е да се погледне статистиката за заболеваемост от тези две състояния на територията на Държавата Израел и тогава да говорим дали обрязването има отношение към благосъстоянието на децата.

Не ми се коментирав всички възможни бактериални инфекции, които възникват и са възможни да възникнат и които може да доведат и до стерилитет. Те най-вероятно не се отнасят до теб и мен, но това също няма нищо общо с идеята.

И последно по междуметието ти: това НИКОГА няма да се случи. Преди време имаше някакъв опит в Германия и канчето на съответния чиновник беше "начукано" от съответния съд или нещо подобно.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Не знам какви са статистиките в Израел и какви бактериални инфекции ти се коментират, обаче това е консенсуса на медицинските организации по света (от вики-то):
Outside the parts of Africa with high prevalence of HIV/AIDS, the positions of the world's major medical organizations on non-therapeutic neonatal circumcision range from considering it as having a modest net health benefit that outweighs small risks to viewing it as having no benefit with significant risks for harm. No major medical organization recommends non-therapeutic neonatal circumcision, and no major medical organization calls for banning it either.
Да поясня какво имах предвид в предното мнение за намесата на държавата:
1. Имаме инвазивна процедура, която се извършва по религиозни причини или по причини тип "да не сме различни от стадото". Миниатюрния процент, когато процедурата наистина се налага по медицински причини го оставям настрана.
2. Държавата оставя решението дали тази процедура да се извършва или не, на родителите (както и трябва).
3. Тези 2-3%, които биха оставили децата си да се претрепят с проходилките, са същите 2-3% от практикуващите обрязване, които ще заведат децата на "шаман" от съответната религия с неясни квалификации в хирургически интервенции, в не-стерилна обстановка, без да се вземе под внимание че има един (малък, но реален) рисков процент от деца на които НЕ ТРЯБВА да се прилага обрязване поради деформации на члена и т.н. Напомням, тук не говорим за информирани хора, които ще заведат децата в болница или поне ще се извърши в стерилна обстановка.
4. Питам тогава, защо се забраняват проходилките заради едно миниатюрно малцинство от идиоти, но не и когато същият брой идиоти потенциално могат да нанесат не по-малки поражения на децата с примитивни методи на обрязване? Т.е. в единия случай държавата приема, че всички са идиоти и налага тотална забрана, а в другия разчита, че абсолютно всички са отговорни и информирани родители?
pumpy

Мнение от pumpy »

Мите, понеже предполагам, че си обрязан ще ти задам прост въпрос: колко стерилен е пениса ти и ако е, кога точно се случва това ??? Относно квалификациите на съответния равин, извърщваш процедурата - вярвай ми не всеки го прави и има достатъчна хирургична подготовка, за такава проста манипулация. И тук пак идва контрола от страна на държавата: родителя може и да е идиот, но човека извършващ манипулацията не е и е отговорен за това, което прави. Не е съвсем като всеки идиот с проходилка вкъщи.

А ако смятаме Викито за извор на инфо ето какво намерих аз:
A 2009 Cochrane meta-analysis of studies done on sexually active men in Africa found that circumcision reduces the infection rate of HIV among heterosexual men by 38–66% over a period of 24 months.[10] The WHO recommends considering circumcision as part of a comprehensive HIV program in areas with high endemic rates of HIV, such as sub-Saharan Africa,[11][12] where studies have concluded it is cost-effective against HIV.[11] Circumcision reduces the incidence of HSV-2 infections by 28%,[13] and is associated with reduced oncogenic HPV prevalence[14] and a reduced risk of both UTIs and penile cancer,
Нали не очакваш, че който и да еврейн обрязва момчетата си заради превенцията на рак. Причината е съвсем друга, а аз просто си позволих да споделя статистическо установено последствие от процедурата.
jovani

Мнение от jovani »

В момента пиша от Чикаго, което Мр. Гийк може да потвърди (ай пи адрес луукъп).
Даунтаун разбира се е по-лъскав и внушителен от този в Торонто.
Днес обаче направих грешка с ГПС-а и от И-94 изпуснах отбивката за Бишъп Форд фрийуей, а вместо това минах през С. Халстед до Дан Райън Експу. и даунтаун. Архитектурата която видях може да се сравни само с това което съм виждал в едно бедно, малко и неизвестно градче в Мексико: най-високите постройки бяха двуетажни, много от прозорците бяха заковани с дъски или шперплат, порутени фасади и разбита мазилка; не видях нито един бял, дори и латиноси не видях в този район. Когато видях спирките на надземното метро - ръждясали и грозни почувствах облекчение, че вероятно ще се измъкна ин уан пийс (бях единственият бял, при това с Екс-Кей с онтарийски регистрационни номера). Такава сегрегация в Канада не съм виждал до момента.

Значи според Пумпи държавата добре се е "погрижила" за тези свои граждани. Те са свободни да гласуват за когото си поискат.
А според Марто всичко е ОК защото общата производителност е по-висока и това би следвало да прави всички да живеят по-добре. Това, че някой обира огромната част от тези блага, а друг няма как или е много трудно да излезе от блатото не е важно.
А аз пък си мисля, че намерих обяснение за причините за това, че престъпността в Чикаго е значително по-висока от тази в Торонто, даже мисля, че знам и в кои райони е концентрирана.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

jovani написа:В момента пиша от Чикаго, което Мр. Гийк може да потвърди (ай пи адрес луукъп).
Абе леко е в страни от Чикаго, ама карай, за идеята става. Не разбрах само защо трябваше толкова да потвърждавам. :D
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Голям праз (или морков, май беше ), че пишел от Чикаго!
Аз пък на "патриотичния" ден смятам да се занеса до NY. :P
Aма няма да ви пиша оттам, че да ме проверявате. :lol:
Мога да се снимам обаче по бански (като доказателствен материал, де) на Емпайър стейт билдинг...Само ми липсва "биг мамун", знаете за масовката....Като ще правим Кинг-Конг мууви няма да се излагаме, я! :$
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

pumpy написа:Мите, понеже предполагам, че си обрязан ще ти задам прост въпрос: колко стерилен е пениса ти и ако е, кога точно се случва това ??? Относно квалификациите на съответния равин, извърщваш процедурата - вярвай ми не всеки го прави и има достатъчна хирургична подготовка, за такава проста манипулация. И тук пак идва контрола от страна на държавата: родителя може и да е идиот, но човека извършващ манипулацията не е и е отговорен за това, което прави. Не е съвсем като всеки идиот с проходилка вкъщи.
Ми да ти задам и аз прост въпрос - понеже пениса не е стерилен, предполагам в болницата като правят процедурата и не се задълбочават да стерилизират инструментите? Аз не съм хирург и все си мислех че има значение дали инструментите са стерилни или не. Предполагам, няма никаква опасност от инфекции вследствие на обрязване с нестерилни инструменти. Също така, "обрязвачите" са с дълги години медицински стаж и могат да разпознаят всички ситуации, в които обрязването е противопоказано по медицински причини. Разбира се.
Намбър ту - равините не са единствените извършващи обрязване, щото не са единствената религия, която го практикува.
Намбър три - не знаех, че държавата има специален контрол върху равините и имамите, които извършват процедурата. Кое министерство викаш ги лицензира за тази процедура?
И последно, това че са отговорни за това, което правят не е аргумент - ония с проходилките вкъщи са също толкова отговорни.
pumpy

Мнение от pumpy »

Онзи ден си говорих с офис мениджъра защо стерилизираме. И интересно, при обрязването и стоматологията същото не се прави защото средата е стерилна, а защото трябва да се избегне cross contamination. Разбира се при коремната хирургия се работи и в "чиста" среда та там е важно и да не "привнесат" бактерии. Anyway все си мисля, че не обсъждаш с мен какво правят мюсюлманите - честно казано не ме интересува и колкото по-нестерилна средата, толкова по-добро ;)
Мисля, че се отплесваме от темата. Грижата от страна на държавата, за тези които могат сами да се грижат за себе си не е добро нещо. Грижата за децата е добро нещо. Всичко останало са търсене на теле под вола и изопачаване на думите на някой.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Пумпи, мюсюлманите не те интересували, ама онези 2-3% които могат да допуснат беля с проходилките те интересували. Па аз се напъвам да ти кажа, че сечението на тези две групи може да е доста голямо, поради разни там причини. Ако щеш, има част от африкан-американ(канейдиън), които живеят в лоши условия и са приели мюсюлманската религия. Както и да е.
"какво правят мюсюлманите - честно казано не ме интересува и колкото по-нестерилна средата, толкова по-добро" - абе и мен не ме интересува, ама после що се чудиш че има индивиди, които говорят подобни неща за евреите?
pumpy написа:Грижата от страна на държавата, за тези които могат сами да се грижат за себе си не е добро нещо. Грижата за децата е добро нещо.
Съгласен. Просто има случаи, при които държавата "изземва" родителските права малко повече, отколкото е необходимо (поне аз смятам така).
pumpy

Мнение от pumpy »

:) - нито се чудя нито ми пука, докато живея на свободно място.
Мисля, че по обсъжданията ни може да се направи добра преценка за работното ни време. Само не ме нервирай много, че си го изкарвам на пациентите, а те горките не са виновни с нищо :lol:

PS. Това последното беше майтап, за тези, които ще се опитат да го използват срещу мен някой ден.
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Градове като Чикаго и Детройт са прекрасен пример за това, какво се случва, когато левите вземат властта.

Скандинавските страни стават богати по времето, когато икономиките им са били доста свободни, т.е. благодарение на капитализма. След установяването на "the welfare state" почти фалират (Швеция през 90те) или имат анемичен икономически ръст (Дания през последните 20-30 години). Не искам и да си представям какво би била Норвегия без нефта.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Marto написа:Градове като Чикаго и Детройт са прекрасен пример за това, какво се случва, когато левите вземат властта.
То понеже като разгледаш ситуацията в градовете в Мисисипи, където ултра-десните държат властта - и виждаш една розова картина, идилична направо ;)
Marto написа:Скандинавските страни стават богати по времето, когато икономиките им са били доста свободни, т.е. благодарение на капитализма. След установяването на "the welfare state" почти фалират (Швеция през 90те) или имат анемичен икономически ръст (Дания през последните 20-30 години). Не искам и да си представям какво би била Норвегия без нефта.
Ми те и щатите "почти фалираха" през 2008-ма, ама си "напечатаха" достатъчно пари да закърпят положението ;) То и аз не искам да си представям какво би бил Тексас без нефта (хелоу Мисисипи :D), ама на - имат нефт, ерго имат кинти.
The World Economic Forum 2009–2010 competitiveness index ranks Sweden the 4th most competitive economy in the world.[114] In the World Economic Forum 2010–2011 Global Competitiveness Report, Sweden climbed two positions, and is now ranked 2nd in the world.[115] Sweden is ranked 6th in the IMD Competitiveness Yearbook 2009, scoring high in private sector efficiency.[116]
- не е лошо като за "welfare state", пък и нямат оправданието че разни леви градове като Чикаго и Детройт им пречат :rofl: Тва ми е поинта - няма нужда да си малоумен тексасец, размахващ библия в едната ръка и пушка в другата, за да имаш конкурентна икономика И свястна социална политика в същото време.
jovani

Мнение от jovani »

Marto написа:Градове като Чикаго и Детройт са прекрасен пример за това, какво се случва, когато левите вземат властта.

Скандинавските страни стават богати по времето, когато икономиките им са били доста свободни, т.е. благодарение на капитализма. След установяването на "the welfare state" почти фалират (Швеция през 90те) или имат анемичен икономически ръст (Дания през последните 20-30 години). Не искам и да си представям какво би била Норвегия без нефта.
Една от разликите между мен и теб е, че аз се опитвам поне да бъда обективен, и си признавам когато напиша нещо невярно.
А ти си готов да си изсмучеш от пръстите всякакви невярни примери само и само да си защитиш тезата. Основният резултат, който се постига при дискусии с хора като теб е загуба на време. За мен положителният фактор в случая е, че се надявам, че има достатъчно обективни хора, които четат мненията ни и могат да си направят съответните изводи.

Към Марто: Кога в САЩ левите са взимали властта и кои наричаш "леви"? Там има две управляващи партии: дясно-центристи и десни. И дали мизерните райони в Ню Орлеанс, Луизиана, територия на републиканците са по-читави от тези в "демократичното" Чикаго според твоята логика?

Към Пумпи: Когато сравняваме управлението в Китай и САЩ аз лично не виждам големи разлики: в Китай има само една партия, но на местно ниво се избира народен представител измежду няколко кандидата. Държавното управление се избира от квалифицираното малцинство на тези народни представители. Аристотел нарича подобен модел "умерена демокрация".
В САЩ има две печеливши партии, които се контролират от едни и същи интереси (с малки разлики) и както казах и преди - всеки е "свободен" да гласува за "тези" или "онези". Е, също така всеки има правото да гласува за филанкишията, както и да не гласува или да пусне невалидна бюлетина.
И ако не бяха профсъюзите и малкото останали ляво-центристки средства за масова информация на никой нямаше да му пука за това в какви условия се трудят американските миньори. Не че има много загрижени и в момента.
П.П. С Митето сме писали по едно и също време, което подкрепя надеждата ми че все още има мислещи хора.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

jovani написа: да си изсмучеш от пръстите всякакви невярни примери .... Ню Орлеанс, Луизиана, територия на републиканците
New Orleans не е имал кмет републиканец от век и половина :D :D :D
Публикувай отговор