За "социалният" живот и още нещо...

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Re: За "социалният" живот и още нещо...

Мнение от Bistra »

jovani написа: А "държавна сигурност" откъде се появи сега?
Хапе те кучето и тебе, като Мр. Гийк.
........
Сигурен съм, че за привържениците на "конспиративните теории" няма доводи, които да ги убедят в противното.
Мр. Гийк е особен случай - той напълно дисмисва конспиративните теории в САЩ, но за сметка на това смята, че целият преход в източна европа, вкл. "мутризацията" и всички политически партии са създадени и умело контролирани от Държавна сигурност, а защо не и от Москва (не знам до къде му стигат теориите).
М-Да, хапе ме,... направо степния вълк! :D
Не мисля, че Мосю Шумкар е особен случай. Има доста хора, които мислят по подобен начин и ги намирам за съвсем нормални, обикновени и неособени. :)
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Джовани, за последните десет години Афганистан има ръст на икономиката средно 9% годишно, значително по-висок дори от официалната.. ъъ... статистика на СССР за периода, който ти посочи. Викаш, ако почнем да се гърмим и бием жените си, ще цъфнем не ами.... :rofl: :rofl: :rofl:

И как СССР имаше достъп до същата наука като Запада, как руснаците откраднаха цели фабрики от Германия и съюзниците си, как въобще не се е*аваха за патентите и открито крадяха технологии (много от които, драги, съществуват единствено благодарение на факта, че някой алчен капиталист е търсил печалба), а как живееше народа в сравнение с американците. При това с всичките си природните ресурси :lol:
pumpy

Мнение от pumpy »

Честно казано и на мен това ми се видя относително смущаващо - сравнението за БВП. И понеже нищо не разбирам от икономика се замислих дали лагерите и мизерстващия народ имат нещо общо с високия БВП. То и Китай днес сигурно има висок такъв, но се мине не мине и няколко десетки китайци загинат тук и там по някоя мина - или при повече от един милиард това няма значение ???
Освен това може би за тези проценти има значение и от къде тръгваш да ги правиш тези 9% годишно
jovani

Мнение от jovani »

Marto написа:Джовани, за последните десет години Афганистан има ръст на икономиката средно 9% годишно, значително по-висок дори от официалната.. ъъ... статистика на СССР за периода, който ти посочи. Викаш, ако почнем да се гърмим и бием жените си, ще цъфнем не ами.... :rofl: :rofl: :rofl:

И как СССР имаше достъп до същата наука като Запада, как руснаците откраднаха цели фабрики от Германия и съюзниците си, как въобще не се е*аваха за патентите и открито крадяха технологии (много от които, драги, съществуват единствено благодарение на факта, че някой алчен капиталист е търсил печалба), а как живееше народа в сравнение с американците. При това с всичките си природните ресурси :lol:
Съгласен съм, че примерът ми със СССР беше малко куц - сравнение на развитието на СССР скоро след огромните поражения от войната със това на САЩ, които по това време са изпълнявали планът "Маршал". Най-високият растеж на БВП в същият период има Япония, която достига апогея си (точката на насищане) в началото на 90-те години.
Както казах и преди - темата е много сложна и не можем да я обхванем в няколко мнения във форум, особенно поради факта, че не сме на едно ниво в познанията си в тази област.
За да бъда честен ще споделя с вас моето мнение, което е че една пазарна икономика при равни други условия винаги ще бъде по-производителна от една планова такава.
Проблемът, както съм казвал и преди е в недостатъците у хората и трудностите, които те срещат при признаването на грешките си и отсъпване от позициите си - в пазарната икономика този проблем се решава чрез конкуренцията. Другият проблем е, че гарантираното оцеляване на трудещите се определено не ги амбицира да работят добре.

Колкото до патентите - много западни патенти са били тайно продавани на СССР от същите тези "капиталисти", защото не са могли да ги продадат по друг начин - източният блок е бил под ембарго по това време. "Алчните капиталисти" понякога са били просто едни изобретатели, борещи се за оцеляването си, както всички ние. На истинските капиталисти, контролиращи политиците и пазарите това не се е нравило много, за което изобретателите са били гонени и наказвани (робите трябва да слушат и да си плащат моргиджите, наместо да продават идеите си на конкуренцията).
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
jovani

Мнение от jovani »

pumpy написа:Честно казано и на мен това ми се видя относително смущаващо - сравнението за БВП. И понеже нищо не разбирам от икономика се замислих дали лагерите и мизерстващия народ имат нещо общо с високия БВП. То и Китай днес сигурно има висок такъв, но се мине не мине и няколко десетки китайци загинат тук и там по някоя мина - или при повече от един милиард това няма значение ???
Освен това може би за тези проценти има значение и от къде тръгваш да ги правиш тези 9% годишно
С Пумпи спорът е още по-труден, защото изобщо не е в час. В Китай при последните разрушителни земетресения намесата на държавата беше много по-адекватна и бърза от колкото намесата на САЩ при пораженията от ураганът Катрина. Не случайно комунистическата власт все още се крепи в тази огромна по население и площ държава - това няма как да стане, ако властта тотално е абдикирала от грижата си за гражданите. Проблеми, както навсякъде, разбира се има.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
pumpy

Мнение от pumpy »

Аз много ясно казах, че от икономика не разбирам. НО да твърдиш, че Китай се грижи за населението си по-добре от САЩ, мисля че просто мога да остана без думи. Остава да подредиш и Сирия и Северна Корея в тази класация и всичко ще си дойде на мястото.....
BTW днес гласувах - свободен избор на свободен човек (ако разбираш какво искам да ти кажа)
jovani

Мнение от jovani »

pumpy написа:Аз много ясно казах, че от икономика не разбирам. НО да твърдиш, че Китай се грижи за населението си по-добре от САЩ, мисля че просто мога да остана без думи. Остава да подредиш и Сирия и Северна Корея в тази класация и всичко ще си дойде на мястото.....
BTW днес гласувах - свободен избор на свободен човек (ако разбираш какво искам да ти кажа)
Не, не те разбирам много добре. Свободен ти не си, както не съм свободен и аз - не можеш да правиш каквото си поискаш.
А и самата концепция, че някой се "грижи за населението" в САЩ е малко странна. Всеки индивидуално се грижи за себе си - това да, а държавната политика определя правилата на играта.
Твоето мнение и това на Марто са диаметрално противоположни - той например смята, че колкото по-малко се намесва държавата в отношенията м/у икономическите субекти - толкова по-добре. Само че такава държава няма и никога не е имало. Ти пък твърдиш, че САЩ се "грижи" по-добре за населението си от Китай, следователно смяташ "грижата" на държавата за важно нещо. Най-добре се разберете с Марто точно какво искате, пък после можем да седнем и да си говорим, защото отговаряйки на единият аз неволно ставам обект на атака от другият и обратното.
За Китай аз определено не съм тесен специалист - но е факт, че огромното мнозинство от населението подкрепят режима в момента. Има някакъв вид изборност на ниско ниво. Има корупция (то къде ли няма). Най-добре прочети малко, защото няма смисъл аз да ти обяснявам неща, ако теб те мързи да четеш или ако предварително си се настроил, че тези или онези са лошите, а ние сме добрите - ако това е така какъв е смисълът да водиш дискусия с други хора по този въпрос?
pumpy

Мнение от pumpy »

:puke:
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Това грижата е разтегливо понятие. Колкото повече една държава се грижи за населението си, в смисъл по начина по който се грижиш за дете, толкова по-зле е населението й. Конституциите на страните от соц. лагера, на банановите републики и на много държави в Латинска Америка гарантират "права" като правото за жилище, работно място, пенсия, отпуски, здравеопазване, храна и т.н. За сметка на това - и бих казал заради това - не наблягат особено много на типа същински права заложени в американсия Bill of Rights, например, и доколкото въобще ги споменават, тези права са в много случаи условни и подчинени на интереса на държавата.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

Marto написа:Това грижата е разтегливо понятие. Колкото повече една държава се грижи за населението си, в смисъл по начина по който се грижиш за дете, толкова по-зле е населението й.
Не съм 100% убеден. Скандинавските страни са капиталистическа икономика с почти социалистически "грижи" на държавата към населението. Не смятам че живеят по-зле от тези в land of the "free".
А ти хем така, хем иначе. В темата за проходилките май беше на мнение, че държавата трябва да се "грижи като за дете" (както ти се изразяваш) спрямо пълнолетните родителите, забранявайки им да ползват проходилки, понеже имало няколко случаи на пострадали деца.
pumpy

Мнение от pumpy »

miteto написа:[
А ти хем така, хем иначе. В темата за проходилките май беше на мнение, че държавата трябва да се "грижи като за дете" (както ти се изразяваш) спрямо пълнолетните родителите, забранявайки им да ползват проходилки, понеже имало няколко случаи на пострадали деца.
В случая се грижи за тези, които не могат да се грижат сами за себе си- децата. Ни най-малко за родителите.
Аз не мога да повярвам как големи хора могат винаги да извъртят разговора. Каква е целта ?
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

jovani написа:За Китай аз определено не съм тесен специалист - но е факт, че огромното мнозинство от населението подкрепят режима в момента.
:rofl: Ми да, то и в България преди 89-та БКП печелеше изборите с 99.99%. Очевидно огромното мнозинство от населението е подкрепяло режима... или може би не точно, как мислиш?
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

pumpy написа:В случая се грижи за тези, които не могат да се грижат сами за себе си- децата. Ни най-малко за родителите.
Аз не мога да повярвам как големи хора могат винаги да извъртят разговора. Каква е целта ?
За децата трябва да се грижат родителите (изключая случаите на сираци и изоставени деца), а не държавата. Или аз поне така разбирам идеите на Marto.
Що за изкривено мислене е това твоето с проходилките? Едно дете може да пострада и без проходилка, ако го оставиш да тръгне без надзор по непреградени стълби. Кво праим - забраняваме стълбите, забраняваме къщи с непреградени стълби или може би нещо друго? Това е моят въпрос, колко точно трябва да може държавата "да се грижи" за разни неща? Едно е да обучаваш населението за ползите и вредите на дадено нещо, друго е да въвеждаш бюрократични забрани поради (неизменното) наличие на 2-3 процента идиоти в популацията на родителите.
pumpy

Мнение от pumpy »

За съжаление тези 2-3 процента "идиоти" принципно имат повече деца от "не-идиотите", поради редица социо-икономически фактори. Затова и държата се грижи за безопасността на децата им - аз не виждам проблем в това. В крайна сметка всеки е проходил и без проходилка, не ли ? Не е живото необходима за прохождането. Ако може да "спаси" инвалидност за цял живот аз съм "за" с две ръце. И ми е трудно да сравня такава грижа с тази за минните работници в Китай или към гражданите на Сирия последните няколко години. Ей от там почна цялото, не от малоумните родители и техните деца. Може би по тази логика трябва да премахнем и спирането далеч от училищния автобус - заради шофьори "идиоти" всички да спират, няма смисъл.......
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

А виж как хубаво напипахте същността на темата! Браво, браво!!! :y:
Не случайно тук има забрана за посещение от малолетни на заведения, в които се сервира алкохол. Държавата се опитва да подобри живота в социума....така наречен социален. ;)
Знаем, че при консумация на въпросния продукт задръжките падат и понякога наглед нормални хора стават ненормални....А до определена възраст (няма какво да се лъжем) така наречените "млади" са си все още деца и имат интереси коренно различаващи се от тези на един възрастен. :)
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Публикувай отговор