На 27.06RobinHood написа:Helena,а ти кога си изпратила DCS до Виена?
HELP - допълнителни документи
-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
УП = Удостоверение за Пенсия (пенсиониране).oganche написа:Срам, не срам ...какво е съкращението УП?![]()
Не е необходимо да се вади точно такъв документ за да се докаже определен срок трудов стаж пред имиграционните служби. Достатъчно е да се издаде удостоверение Обр.30 от работодателя.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
- Helena
Да разкажа какво свърших днес в две много приятни
държавни институции - НОИ и НАП.
Занасям се в НОИ, предварително заредена с преголяма доза търпение. Обяснявам любезно на служителката на Информация каква ми е болката. И отговорът е - оооо, това вече не се издава от НОИ, а от НАП. Да видя коя е Териториалната дирекция на НАП, която обслужва фирмата, в която работя.
Не, аз си упорствам и се опитвам да я убедя, че всъщност те са тези, които могат да ми свършат тази услуга. Не ми повярва жената.
Както и да е - засилвам се аз все пак към стаята, на която пише "Международни спогодби" - така пишеше в предишни теми от форума.
Пътьом минава през стаята, където издават ПИК - Персонален идентификационен номер, за онлайн справка за социалното осигуряване. Решавам да попитам пак. Отговорът пак беше същия - справка за осигурителни вноски и стаж - от НАП.
И така - решавам аз да отида до НАП - да видим там какво ще кажат (не влизам изобщо в "Международни спогодби").
В НАП - неколкократно препращане от стая в стая, разбира се.
Разгеле сдобих се със следното: Удостоверение, че имам непрекъснато здравно осигуряване с подпис и печат и като приложение справка по месеци и години за осигурителен стаж и осигурителен доход, с анни за работоателя, без да е вписана длъжността (инфото е същото, което може да се види и онлайн)
Какво да правя - да пращам ли този документ?
Съвсем се ошашавих.

Занасям се в НОИ, предварително заредена с преголяма доза търпение. Обяснявам любезно на служителката на Информация каква ми е болката. И отговорът е - оооо, това вече не се издава от НОИ, а от НАП. Да видя коя е Териториалната дирекция на НАП, която обслужва фирмата, в която работя.
Не, аз си упорствам и се опитвам да я убедя, че всъщност те са тези, които могат да ми свършат тази услуга. Не ми повярва жената.
Както и да е - засилвам се аз все пак към стаята, на която пише "Международни спогодби" - така пишеше в предишни теми от форума.
Пътьом минава през стаята, където издават ПИК - Персонален идентификационен номер, за онлайн справка за социалното осигуряване. Решавам да попитам пак. Отговорът пак беше същия - справка за осигурителни вноски и стаж - от НАП.
И така - решавам аз да отида до НАП - да видим там какво ще кажат (не влизам изобщо в "Международни спогодби").
В НАП - неколкократно препращане от стая в стая, разбира се.
Разгеле сдобих се със следното: Удостоверение, че имам непрекъснато здравно осигуряване с подпис и печат и като приложение справка по месеци и години за осигурителен стаж и осигурителен доход, с анни за работоателя, без да е вписана длъжността (инфото е същото, което може да се види и онлайн)
Какво да правя - да пращам ли този документ?
Съвсем се ошашавих.
- Helena
Благодаря много за отговорите.
И все пак, ето цитат от писмото: - Justificatifs officiels de votre experiénce professionnelle depuis 2000 (carnet de travail régulièrement mis à et attestation détaillée de la caisse d'assurance maladie/retraite.
Нали не бъркам, и става дума за тоя прословут документ от "Межд. спогодби" в НОИ?
Ще опитам с трудовата книжка, дано да попадна на отзивчив служител и да стане по-бързо, че с тоя 30 дневен срок ме съсипаха.Helena, важно е какво пише в трудовата ти книшка за длъжността, защото в НОИ носихме нея (и/или осигурителна). Но срока за който ни направиха удостоверенията беше 20-25 дни, което в твоя случай е проблем.
И все пак, ето цитат от писмото: - Justificatifs officiels de votre experiénce professionnelle depuis 2000 (carnet de travail régulièrement mis à et attestation détaillée de la caisse d'assurance maladie/retraite.
Нали не бъркам, и става дума за тоя прословут документ от "Межд. спогодби" в НОИ?
Аааа..
Видях в първия ти пост, че си изпратила копие от трудовата си книжка.
Може проблема да идва от това, че нямаш нищо заверявано от постъпването си. Би трябвало всяко вдигане/промяна на заплатата да е отразено като преназначаване. Тогава ще видят, че през целия период си работила. И в НОИ искат документ от последната фирма в която все още работиш, защото няма дата на прекратяване на договора. Той се казва образец УП3. Издава се обикновено при пенсиониране, но върши работа
Видях в първия ти пост, че си изпратила копие от трудовата си книжка.
Може проблема да идва от това, че нямаш нищо заверявано от постъпването си. Би трябвало всяко вдигане/промяна на заплатата да е отразено като преназначаване. Тогава ще видят, че през целия период си работила. И в НОИ искат документ от последната фирма в която все още работиш, защото няма дата на прекратяване на договора. Той се казва образец УП3. Издава се обикновено при пенсиониране, но върши работа
Да, обаче това кой работодател го прави?! Като си разгледах по-обстойно и моята книжка, че оказа, че от 2001 година нямам нанесена нито една заплата. Те ги оправят книжките само и единственно при напускане и пак не е гаранция, че ще я попълнят правилно. Извода е, че отново трябва да си следиш всичко и да не разчиташ, че някой ще си свърши качественно работата. До сега не бях обръщала и на това внимание. Боже, какво ли още ще трябва да следим???:( Едва ли не човек трябва да се превърне в хръткаplucky написа:МожБи трябвало всяко вдигане/промяна на заплатата да е отразено като преназначаване.

Ами, ако имаш трудов договор и анекси за преназначение или повишаване на заплатата....не стига ли?
Късмет Хелена и дано по-скоро да пребориш бюрократщината.
Докато се усмихнеш...се озъбиш!