HELP - допълнителни документи

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
Helena

Мнение от Helena »

RobinHood написа:Helena,а ти кога си изпратила DCS до Виена?
На 27.06
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

oganche написа:Срам, не срам ...какво е съкращението УП? :oops:
УП = Удостоверение за Пенсия (пенсиониране).

Не е необходимо да се вади точно такъв документ за да се докаже определен срок трудов стаж пред имиграционните служби. Достатъчно е да се издаде удостоверение Обр.30 от работодателя.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
Helena

Мнение от Helena »

Да разкажа какво свърших днес в две много приятни :twisted: държавни институции - НОИ и НАП.
Занасям се в НОИ, предварително заредена с преголяма доза търпение. Обяснявам любезно на служителката на Информация каква ми е болката. И отговорът е - оооо, това вече не се издава от НОИ, а от НАП. Да видя коя е Териториалната дирекция на НАП, която обслужва фирмата, в която работя.
Не, аз си упорствам и се опитвам да я убедя, че всъщност те са тези, които могат да ми свършат тази услуга. Не ми повярва жената.
Както и да е - засилвам се аз все пак към стаята, на която пише "Международни спогодби" - така пишеше в предишни теми от форума.
Пътьом минава през стаята, където издават ПИК - Персонален идентификационен номер, за онлайн справка за социалното осигуряване. Решавам да попитам пак. Отговорът пак беше същия - справка за осигурителни вноски и стаж - от НАП.
И така - решавам аз да отида до НАП - да видим там какво ще кажат (не влизам изобщо в "Международни спогодби").

В НАП - неколкократно препращане от стая в стая, разбира се.

Разгеле сдобих се със следното: Удостоверение, че имам непрекъснато здравно осигуряване с подпис и печат и като приложение справка по месеци и години за осигурителен стаж и осигурителен доход, с анни за работоателя, без да е вписана длъжността (инфото е същото, което може да се види и онлайн)

Какво да правя - да пращам ли този документ?
Съвсем се ошашавих.
plucky

Мнение от plucky »

Защо не влезе в "Международни спогодби". Там би трябвало да знаят най- добре, защото преди няколко месеца там си ги правихме. Дори и вече да не ги правят те, най- добре ще знаят каде се правят.
plucky

Мнение от plucky »

Всъшност какво им каза че искаш. В НАП са ти дали СПРАВКА, а в НОИ ни дадоха УДОСТОВЕРЕНИЕ за осигурителен стаж. Освен това имаме и длъжността, което е важно ако професията ти носи повече точки. Това се случи март 2006 г.
Аватар
Helena

Мнение от Helena »

Защо не влезе в "Международни спогодби".
Защото работното им време е о 16:00 и имаше много хора, така или иначе нямаше да успея.

Казах, че ми е необходимо удостоверение.
Аватар
Helena

Мнение от Helena »

Професията - инженер, наистина ми носи точки. Но притеснителното за мен е, че с цел плащане на по-малко осигуровки това не го пише в трудовия договор. :( И съответно няма да го пише и в документа, който ми трябва.
ronni
Обратна връзка:

Мнение от ronni »

Линко както винаги е правю
верно че беше ОБ30
извинявам се ако сам подвела някои
"Chance favors the prepared mind" /"Le hasard ne favorise que des esprits préparés"
L. Pasteur, 1854
plucky

Мнение от plucky »

Helena, важно е какво пише в трудовата ти книшка за длъжността, защото в НОИ носихме нея (и/или осигурителна). Но срока за който ни направиха удостоверенията беше 20-25 дни, което в твоя случай е проблем.
Аватар
zaia
Обратна връзка:

Мнение от zaia »

Наистина питай в тази стая "международни спогодби". Съпругът ми се занимаваше с това удостоверение от НОИ и всички, които питал, му казали, че НОИ не издава такова нещо...докато не влязъл в правилната стая... Помоли да ти го издадат по-бързо, примерно за 10 дни ако може.
Аватар
Helena

Мнение от Helena »

Благодаря много за отговорите.
Helena, важно е какво пише в трудовата ти книшка за длъжността, защото в НОИ носихме нея (и/или осигурителна). Но срока за който ни направиха удостоверенията беше 20-25 дни, което в твоя случай е проблем.
Ще опитам с трудовата книжка, дано да попадна на отзивчив служител и да стане по-бързо, че с тоя 30 дневен срок ме съсипаха.

И все пак, ето цитат от писмото: - Justificatifs officiels de votre experiénce professionnelle depuis 2000 (carnet de travail régulièrement mis à et attestation détaillée de la caisse d'assurance maladie/retraite.

Нали не бъркам, и става дума за тоя прословут документ от "Межд. спогодби" в НОИ?
plucky

Мнение от plucky »

Нищо не пречи да опиташ в "Международни спогодби", а ако не стане, изпрати справките от НАП. Преведени разбира се. Според мен би трябвало да свършат работа щом са с печати и т.н. Ама знае ли човек :). А ти какво доказателство за трудов стаж им изпрати с първите документи?
Аватар
Helena

Мнение от Helena »

С първите документи изпратих копие на трудова книжка, но от 2000 год. не са нанасяни промени, което си е грешка. Иначе работя в същата фирма.
plucky

Мнение от plucky »

Аааа..
Видях в първия ти пост, че си изпратила копие от трудовата си книжка.
Може проблема да идва от това, че нямаш нищо заверявано от постъпването си. Би трябвало всяко вдигане/промяна на заплатата да е отразено като преназначаване. Тогава ще видят, че през целия период си работила. И в НОИ искат документ от последната фирма в която все още работиш, защото няма дата на прекратяване на договора. Той се казва образец УП3. Издава се обикновено при пенсиониране, но върши работа
Аватар
oganche

Мнение от oganche »

plucky написа:МожБи трябвало всяко вдигане/промяна на заплатата да е отразено като преназначаване.
Да, обаче това кой работодател го прави?! Като си разгледах по-обстойно и моята книжка, че оказа, че от 2001 година нямам нанесена нито една заплата. Те ги оправят книжките само и единственно при напускане и пак не е гаранция, че ще я попълнят правилно. Извода е, че отново трябва да си следиш всичко и да не разчиташ, че някой ще си свърши качественно работата. До сега не бях обръщала и на това внимание. Боже, какво ли още ще трябва да следим???:( Едва ли не човек трябва да се превърне в хрътка :evil:
Ами, ако имаш трудов договор и анекси за преназначение или повишаване на заплатата....не стига ли?
Късмет Хелена и дано по-скоро да пребориш бюрократщината.
Докато се усмихнеш...се озъбиш!
Заключено