Пълномощно от родител при пътуване на деца
Пълномощно от родител при пътуване на деца
Deteto mi ми се прибира от България края на лятото придружаван от баба си. Агентката от самолетната агенция ни посъветва да заверим нотариално пълномощно на бабабта, подписано и от двамата родители. Пълномощното естествено ще е на английски, заверено в Canada. Според нея това не е проблем, и други хора са го правили. Пълномощното е предназначено за БГ граница. Смятам да го преведа в БГ и към оригинала на английски да прикача и легализиран превод.
Искам да попитам дали и други са минавали така.
Бих отишла при консула за заверка, той ще идва тук във Ванкувър, но по това време единият родител няма да е available и става много сложно.
Някой да има опит в минаване на граница с пълномощно на английски?
Искам да попитам дали и други са минавали така.
Бих отишла при консула за заверка, той ще идва тук във Ванкувър, но по това време единият родител няма да е available и става много сложно.
Някой да има опит в минаване на граница с пълномощно на английски?
- teomat.com
- Обратна връзка:
Ние направихме така миналата година.
Пълномощно за човека който ще придружава детето на отиване и на връщане на английски и под всяко изречение превод на български с по-дребен шрифт. Заверихме го пред оторизирано лице, в нашия случай в Монреал за 5$ пред Аксес Монреал. Направихме и ксерокопия без да ги заверяваме, защото на излизане от България обикновено искат да им се остави едно копие. На влизане в Канада също показва документа, но не са искали ксерокопие.
Пълномощно за човека който ще придружава детето на отиване и на връщане на английски и под всяко изречение превод на български с по-дребен шрифт. Заверихме го пред оторизирано лице, в нашия случай в Монреал за 5$ пред Аксес Монреал. Направихме и ксерокопия без да ги заверяваме, защото на излизане от България обикновено искат да им се остави едно копие. На влизане в Канада също показва документа, но не са искали ксерокопие.
Българската преводачка се подписва пред български нотариус, за верността с оригинала; ставало и на английски понякога, но няма гаранция, че няма да върнат детето. Тва на БГ границата излизане.
За канадската граница се прави канадско пълномощно от родителите - само за излизането от тук. Абе малко си е усложнена тая процедура...
За канадската граница се прави канадско пълномощно от родителите - само за излизането от тук. Абе малко си е усложнена тая процедура...
Embrace your climate change!
- optics
- Модератор
Ако детето не живее постоянно в България, доказателство за което се приема притежанието на Канадска PR карта, НЕ Е необходима такава декларация (за излизане от България).
Това е записано в официални документи, а защо от консулството го премълчават за мен е загадка - или некомпетентност, или имат устни инструкции че трябва да заработят повече пари.
Това е записано в официални документи, а защо от консулството го премълчават за мен е загадка - или некомпетентност, или имат устни инструкции че трябва да заработят повече пари.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
КАК МОГАТ НЕПЪЛНОЛЕТНИ И МАЛОЛЕТНИ ДА ПЪТУВАТ САМИ В ЧУЖБИНА
децата нямат ПР карти но ако има паспорт няма да има проблем. аз миналата година го пробвах защото ми писна с простотиите на нашето консулство и на границата много добре знаеха че с 2 паспорта няма проблем да излезе детето
http://www.nsgp.mvr.bg/Guide/tr_persons.htm
Напускане на страната от деца не може да бъде разрешено без писмено и нотариално заверено съгласие на двамата родители. (Когато детето пътува с единия от родителите е необходим документ със съгласието на другия родител). За родители, които са в чужбина, заверката се извършва от компетентно длъжностно лице в съответното българско посолство или консулство.
Децата - български граждани, постоянно пребиваващи в чужбина или с двойно гражданство, чиито родители живеят постоянно или дългосрочно в друга държава - не са задължени да представят декларация от родителите.
Тези мерки са предприети, за да се предотврати незаконното извеждане на деца от България, за защита на техните права и интереси.
http://www.nsgp.mvr.bg/Guide/tr_persons.htm
Напускане на страната от деца не може да бъде разрешено без писмено и нотариално заверено съгласие на двамата родители. (Когато детето пътува с единия от родителите е необходим документ със съгласието на другия родител). За родители, които са в чужбина, заверката се извършва от компетентно длъжностно лице в съответното българско посолство или консулство.
Децата - български граждани, постоянно пребиваващи в чужбина или с двойно гражданство, чиито родители живеят постоянно или дългосрочно в друга държава - не са задължени да представят декларация от родителите.
Тези мерки са предприети, за да се предотврати незаконното извеждане на деца от България, за защита на техните права и интереси.
Който може нещо - го прави, който не може - учи другите, който не може да обучава - ръководи.
- teomat.com
- Обратна връзка:
Тези от паспортен контрол на аерогарата в Бг понякога не са чели официалните документи. Детето ми е с два паспорта, канадски и български, и пак са го накарали да остави ксерокопие на излизане от Бг.optics написа:Ако детето не живее постоянно в България, доказателство за което се приема притежанието на Канадска PR карта, НЕ Е необходима такава декларация (за излизане от България).
- teomat.com
- Обратна връзка:
Re: КАК МОГАТ НЕПЪЛНОЛЕТНИ И МАЛОЛЕТНИ ДА ПЪТУВАТ САМИ В ЧУЖ
Нещо май си се объркал. Ако не е канадски гражданин детето също има карта Перманент Резидент.toncho написа:децата нямат ПР карти .
Ако детето е канадски гражданин, декларацията от родителите е нужна за да влезе детето обратно в Канада.
Миналата година изпратихме и двете деца със заверено в консулството писмо, подписано от мен и жена ми.
Писмото послужи на излизане от БГ.
За излизане и влизане в Канада са достатъчни ПР-картите, които трябва да носят със себе си.
Писмото послужи на излизане от БГ.
За излизане и влизане в Канада са достатъчни ПР-картите, които трябва да носят със себе си.
Човек е голям, колкото са големи мечтите му
http://www.youtube.com/watch?v=8QnN4Ob_CPE" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.youtube.com/watch?v=8QnN4Ob_CPE" onclick="window.open(this.href);return false;
четете тази тема
По закон , ако детето е двоен гражданин не ви трябва декларация пред българските власти. Пред канадските ви трябва. На българската митница не си знаят законите и могат да ви я поискат, на канадската може и да я поискат , може и не. На мен ми я искаха. Аз за да нямам разправии влача всичко.
По закон , ако детето е двоен гражданин не ви трябва декларация пред българските власти. Пред канадските ви трябва. На българската митница не си знаят законите и могат да ви я поискат, на канадската може и да я поискат , може и не. На мен ми я искаха. Аз за да нямам разправии влача всичко.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Радой Ралин
Единственото вярно 'нещо' , което казваш е :четете тази тема
"Аз за да нямам разправии влача всичко"
В грешка сте.Това ,което казвам е абсолютно вярно. Ако детето е двоен гражданин и пребивава постоянно в чужбина заедно с родителите си няма нужда от декларация за пред българските власти. Като канадски гражданин или постоянно пребиваващ има нужда от тази декларация за пред канадските власти, това че не са я поискали на вашите деца е пропуск на митничаря.
Радой Ралин
Радой Ралин
Re: КАК МОГАТ НЕПЪЛНОЛЕТНИ И МАЛОЛЕТНИ ДА ПЪТУВАТ САМИ В ЧУЖ
Иначе няма да го пуснат да се върне в Канада ли, ако единият родител не е съгласен ?teomat.com написа:...Ако детето е канадски гражданин, декларацията от родителите е нужна за да влезе детето обратно в Канада.

Радой Ралин
Радой Ралин
'Декларацията ви е необходима пред "БЪЛГАРСКИТЕ ВЛАСТИ", защото детето ВИ няма 'български документ за самоличност'