Quebec language policy

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

drifter написа:

А забелязали ли сте, че навсякъде из английската част включително и в краварските провинции всички табели по пътищата са написани и на двата езика.
nishto podobno!

na zapad ot ezerata niama nishto na frenski! ima niakade kadeto ima frensko komuniti, no inache ... molia ti se!

pitai VanBC dali izobshto e vijdal frenska tabela s izkluchenie na granicata.
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
AlexAA

Мнение от AlexAA »

Hi Bgmontreal,
Za BC ne znam, no kato vlizash v CAlgary (driving on highway 1), na tabelata pishe: WELCOME TO CALGARY-HOME OF THE 1988 WINTER OLYMPIC GAMES. Na sashtata tabela, s EDNAKVI PO GOLEMINA bukvi pishe sashtoto neshto, no na frenski (Sorri, che ne polzvam frenski da vi go napisha).
Cheers
speedy

Мнение от speedy »

bgmontreal написа:
drifter написа:

А забелязали ли сте, че навсякъде из английската част включително и в краварските провинции всички табели по пътищата са написани и на двата езика.
nishto podobno!

na zapad ot ezerata niama nishto na frenski! ima niakade kadeto ima frensko komuniti, no inache ... molia ti se!

Мдааааа. Преди месец някакъв студент по право спечели дело срещу кметството на Торонто от името на клиентката си. Клиентката му, адвокат във фирмата кудето студентът карал практика, била за карфичена с тикетче за забранен ляв завой. Не искала да се занимава много със случая, но пратила студента да се поупражнява малко. Той пък взел че спечелил с аргумента, че табелата била само на английски - "No left turn" - а Канада била двуезична страна.

Сега кметството обжалва, защото значите били работа на градската управа, а не федерална или провинциална грижа и никъде не пише, че трябва да са на два езика. А Онтарио официално не е двуезична провинция. Циркът е, че жената всъщност не разбира френски...

Така че това с езиците хич не е проста работа, дами и господа.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
drifter
Обратна връзка:

Мнение от drifter »

bgmontreal написа:
drifter написа:

nishto podobno!

Доста на запад от езерата. Не е точно пътна табела, ама кой ти снима пътни табели. И комюнито е по скоро животинско отколкото френско :)

http://mti.8bit.co.uk/bgcanada/mechki.jpg
All we have to decide is what to do with the time that is given us.
Аватар
Rainmaker

Мнение от Rainmaker »

parks canada e federalna institucia i sa dlujni da psihat i na frenski po zakon
dori v raiona na lake louise ab :beer:
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

bgmontreal написа: nishto podobno!

В БК, по всички федерални институции, паркове и други територии, надписите са и на двата езика. По общинските и частните - основно на английски, но има и места където надписите са, примерно, само на китайски. Досега обаче не съм чул да са глобили някой собственик на китайско магазинче затова, че нямал надписи на английски или защото английския му бил лош и клиентите трудно го разбирали ...
speedy написа:... Мдааааа. Преди месец някакъв студент по право спечели дело срещу кметството на Торонто от името на клиентката си. Клиентката му, адвокат във фирмата кудето студентът карал практика, била за карфичена с тикетче за забранен ляв завой. Не искала да се занимава много със случая, но пратила студента да се поупражнява малко. Той пък взел че спечелил с аргумента, че табелата била само на английски - "No left turn" - а Канада била двуезична страна. ...
А дали някой ще успееда осъди кметството на Монтреал затова, че съответната табелка в Монтреал е само на френски :wink: ?? Много ме съмнява ... :roll:
bateto

Мнение от bateto »

Ha Van nay posle prizna li si ,az nali tova obyasnyavam ,che sam bil v kvartali na Vanc. kadeto nadpisite sa samo na kitayski ili samo na indiyski,edinstvenno a znaka ;spri ,osiguri predimstvo; pishe na angliyski Stop.To ne ,che e problem da se orientirash kade e bakalnicata i kade hlebarnicata ,no ako ti se nalogi da otidesh na ginekolog neznam kak ste go otkriesh ,ako ne chetesh hindu ,urdu ili mandaren,pak i obiknovenno na tiya mesta po saobragenie nyama i poyasnitelni kartinki ,kakto naprimer franzela na furnata i morkovi i maruli na plodzelenchuka .
Mani,mani chudeh se v Bangcok li sam v Hongcong li sam ili New Delhi.
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

bateto написа:Ha Van nay posle prizna li si ,az nali tova obyasnyavam ,che sam bil v kvartali na Vanc. kadeto nadpisite sa samo na kitayski ili samo na indiyski,...
Първо, това няма нищо общо с темата :) . Второ никога не съм казвал, че няма места където надписите са само на китайски или индийски. Просто, винаги когато се изцепиш, че целият Ванкувър прилича на Бангкок или Делхи, те поправям, че това са само определени места и ти си имал "късмета" да живееш в едно от тях (по-точно, в това което наподобява Делхи) :P !
:beer:
bateto

Мнение от bateto »

E nikoga ne sam kazval celiya ,samo izvestna chast ot nego,no ot chuvstvo na delikatnost kam vakuvarci se vazdargam da utochnya po golyamata ili po malkata.
Moga da napravya edno sravnenie s Toronto kadeto ne sam givyal ,no sam go poseshtaval/toronchani ste me razberat/ -mislete si za China taun i malko po na east -Gerard str.-Indiya bazar-ta do Victoriya parc,umnogete go po dest i ste poluchite sto gode realna kartinka sto e tova Vncouver kato pribavite i nyakolko kvartala ot roda na Marcam ,Oshava,Richmond hill za cvyat.
Заключено