Какво и е на България, бе?

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Заключено
miteto
Модератор

Re: Какво и е на България, бе?

Мнение от miteto »

Ивалине, понеже нещо се опита да се направиш на интересен за юсчетата, да питам знаеш ли колко струва едно юсче Джак в България? 35-37 лева. Малко информация за теб и Танграта, да не си мислите че всичко що фърчи в България се лапа за пет лева :D
Аватар
ivalin

Мнение от ivalin »

miteto написа:Ивалине, понеже нещо се опита да се направиш на интересен за юсчетата, да питам знаеш ли колко струва едно юсче Джак в България? 35-37 лева. Малко информация за теб и Танграта, да не си мислите че всичко що фърчи в България се лапа за пет лева :D
Нямам представа сега какви са цените в България защото не съм си ходил, но докато бях там пиех само това http://www.worldwidespirits.de/en/Charl ... Whisky.htm" вземах го само от Метро няма да казвам на какви цени да не ства повод за нов спор.
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
Аватар
Kan_Tangra

Мнение от Kan_Tangra »

Marto написа:
Kan_Tangra написа:
Marto написа:
miteto написа:
Pavel M написа: веднага се аргументира.заради разликата в цените които в българия са доста по ниски от тия в канада с 2700 единици мога да напъкня 3 кошници докато в канада с 2800 единици пълня 1,5 макс 2 кошници.
Пълни кошници с какво? Ако е с хляб, мляко, цигари, алкохол - тогава съм съгласен. Ако говорим за качествено месо, сирена, плодове и зеленчуци извън сезон - малко трудно ще напълниш в България два пъти повече кошници.
Ти остави кошниците, това "ако" имаш 3000 единици доход и тук, и там мирише, и то много.

Те икономистите са направили сметките (брутен продукт на глава на населението по паритета на покупателната способност) и коефициента е 3:1 в полза на Канада, $45К с/у $15К.
Ами 1/3 е, ама адвокатите колко кожи смъкват от народа тук?
А здравеопазването, а инфраструктурата, правителството, данъците?

Брутен, нетен БВП??
А коефицент на заплащане спрямо специалността?

А именно заради по-високия БВП, по-високи разходи за ВСИЧКИ услуги!!??

Точно тук е момента да кажем, Марто май нищо не разбира от 'АБСОЛЮТНА СТОЙНОСТ'!
:D :D :D :rofl: :rofl: 8) 8)
:rofl: Писах брутен, ти да не си чукча? И какво мислиш, че значи подчертаната буквичка "Б"? Бурканов? И какво означава "нетен БВП"? Ти нямаше ли икономическо образование от България?

Сега по-сериозно, БВП го споменавам като "прокси", не е перфектно, но достатъчно добро, за сравнение на заплатите между съответните страни. Няма нужда да задълбаваме по професии, но по принцип и там съотношенията са сходни.

И изрично писах за БВП по паритета на покупателната способност (Purchasing Power Parity), а не за номинален. ППП се използва (отново, не е перфектно, но върши работа) точно защото някои стоки и особено услугите са много по-евтини в бедните страни и предлага дин вид относително сравнение.

Ако сравняваме двете страни по номинален БВП на глава на населението, съотношението става 1:8 в полза на Канада.
The two most common ways to measure GDP per capita are nominal and purchasing power parity (abbreviated PPP). Nominal is an attempt at an absolute ;) measure, a sort of immovable standard that remains the same from country to country. It is the original concept of GDP. In contrast, PPP is an attempt at a relative measure, taking factors of each country into consideration in order to put a number on a person’s standard of living within that country.
Кой не разбира от абсолютни величини вече знаем, хайде да не те цитирам пак как ги бъркаш с проценти, т.е. точно обратното :rofl: :rofl: :rofl:
Тая грешка беше техническа, и то очевидно.
Докато твоите са малко по-абстрактни. По-меко казно. Но лошо няма, де!
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг

ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

ivalin написа:
miteto написа:Ивалине, понеже нещо се опита да се направиш на интересен за юсчетата, да питам знаеш ли колко струва едно юсче Джак в България? 35-37 лева. Малко информация за теб и Танграта, да не си мислите че всичко що фърчи в България се лапа за пет лева :D
Нямам представа сега какви са цените в България защото не съм си ходил, но докато бях там пиех само това http://www.worldwidespirits.de/en/Charl ... Whisky.htm" вземах го само от Метро няма да казвам на какви цени да не ства повод за нов спор.
Метро? Ей ти уиски от Метро, 55 лева за обикновен Chivas Regal
http://catalogues.metro-group.com/metro ... -22/page/1"

За сравнение в Онтарио по-хубавия 12 годишен Chivas Regal е $53:
http://www.lcbo.com/lcbo/product/chivas ... jGAzrerTIU"
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

"Джак" НЕ е бърбън! :!:
Mielle

Мнение от Mielle »

За всички е видимо и ясно кои години се завърнаха в България:
Червен "Опел Вектра" с двама души е потеглил с мръсна газ по улица "Арарат" секунди след стрелбата по Алексей Петров, разказа пред "24 часа" съседът на бившия съветник в ДАНС Васил Коцев.
-
http://novinite.bg/articles/101563/Bach ... -po-Petrov"
Аватар
ivalin

Мнение от ivalin »

miteto написа:
ivalin написа:
Нямам представа сега какви са цените в България защото не съм си ходил, но докато бях там пиех само това http://www.worldwidespirits.de/en/Charl ... Whisky.htm" вземах го само от Метро няма да казвам на какви цени, за да не става повод за нов спор и дебати.
Метро? Ей ти уиски от Метро, 55 лева за обикновен Chivas Regal
http://catalogues.metro-group.com/metro ... -22/page/1"

За сравнение в Онтарио по-хубавия 12 годишен Chivas Regal е $53:
http://www.lcbo.com/lcbo/product/chivas ... jGAzrerTIU"
Погледни добре линка бъркаш марките и още повече цените, но нейсе...
Marto написа:"Джак" НЕ е бърбън! :!:
Нещо не си много наясно с материята, прочети внимателно това.http://avanti-bg.com/index.php?option=c ... 5&Itemid=6"
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
pumpy

Мнение от pumpy »

ivalin написа:
Marto написа:"Джак" НЕ е бърбън! :!:
Нещо не си много наясно с материята, прочети внимателно това.http://avanti-bg.com/index.php?option=c ... 5&Itemid=6"
Много обичам да чета преведена литература, като източник на информация, но явно е въпрос на възможности. Като се зачетох обаче и тези възможности ми се видяха супер лимитирани, защото още в първия абзац пише дословно:
Jack Daniel’s Tennessee Whiskey притежава характеристики, които го доближават до бърбъна, но отличителните му особености го поставят в една самостоятелна категория – Tennessee Whiskey.......
За тези, които кирилицата не е едиствената разбираема азбука, чичко Гугъл изплю това на прив поглед:
JACK DANIEL’S IS BOURBON.
An easy bar bet to win is to ask your friends to find the word “bourbon” on a bottle of Jack Daniel’s. You’ll stump them every time, since the spirit is a Tennessee whiskey, not a bourbon. What’s the difference? Jack Daniel’s goes through a special charcoal-filtering process before it’s put into barrels.
И двата цитата по някаква странна причина подтвърждават това, което е написал Марто, а то е че НЕ е бърбън.

PS. И цялата тази разяснителна кампания от човек, които хабер си няма от пиене и напитки;
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

pumpy написа: PS. И цялата тази разяснителна кампания от човек, които хабер си няма от пиене и напитки;
Работата е там, че ти можеш да четеш. Не е честно някак.

Ивалине, пиле, спориш с човек, който е живял в Кентъки повече от 10 години, на един хвърлей камък от Бърбън каунти.

Бърбънът на теория може да се произвежда където и да е в САЩ, но според местните "истинският" е само от Кентъки. За да се нарича така, дестилатът не бива да се овкусява или манипулира по друг начин преди да се налее в (обгорени дъбови) бъчви за отлежаване. Филтрацията на Джак през кленови въглища преди отлежаването го дисквалифицира.

Но щом казваш, че не съм наясно с материята, окей.

В Канадските магазини селекцията е много зле, но в някои от граничните щати може да се намери ето този елексир, на поносима цена:

А това е може би най-доброто в народния ценови диапазон:

Изображение
Аватар
kiro

Мнение от kiro »

Със същия успех може да поспорите дали Просеко е Шампанско или не.

Или коя ракия е по-сливова - Троянската сливова или Белградската
Bulgayrian
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Ха ! Какви полезни четива. Прочее, аз като пияч аматьор дълги години не съм знаел що е бърбън, додето не отидох в Кентъки и ме почерпиха. Що се отнася до Джак, никога нямаше да ми хрумне че е бърбън, след като по-напреднал пияч ми беше казал че е уиски, години преди да съм го опитал.
Някой път, човек като научи нещо грешно на младини и тъй си му остава, тоя път излиза че съм научил правилно.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
pumpy

Мнение от pumpy »

kiro написа:Със същия успех може да поспорите дали Просеко е Шампанско или не.

Или коя ракия е по-сливова - Троянската сливова или Белградската
Може, но за целта трябва да си нямаме никакво познание от георгафия и то конкретно френска такава. След 5 години френска гимназия обаче, смея да твърдя, че Champagne е област във северо-источна Франция и просто няма как Просеко да е като Шампанско. Точно както и Памперс не са пелени по подразбиране, а просто марка такива и т.н. и т.н. "българизми" или за "русизми". За хора, които говорят по поне два чужди езика (Канада все пак е двуезична страна) търсенето и намирането на правилната информация не би трябвало да е проблем...
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

optics написа:Ха ! Какви полезни четива. Прочее, аз като пияч аматьор дълги години не съм знаел що е бърбън, додето не отидох в Кентъки и ме почерпиха. Що се отнася до Джак, никога нямаше да ми хрумне че е бърбън, след като по-напреднал пияч ми беше казал че е уиски, години преди да съм го опитал.
Някой път, човек като научи нещо грешно на младини и тъй си му остава, тоя път излиза че съм научил правилно.
Е то и бърбъна е уиски, просто вид такова. Както и скоча, който според мен мирише на ***. :)

Само да добавя, че много ме дразни когато на български произнасят името на щата "Ке́нтъки". Ударението е на втората сричка: Кентъ́ки.
Pavel M
батката - оригиналът

Мнение от Pavel M »

Marto написа:
optics написа:Ха ! Какви полезни четива. Прочее, аз като пияч аматьор дълги години не съм знаел що е бърбън, додето не отидох в Кентъки и ме почерпиха. Що се отнася до Джак, никога нямаше да ми хрумне че е бърбън, след като по-напреднал пияч ми беше казал че е уиски, години преди да съм го опитал.
Е то и бърбъна е уиски, просто вид такова. Както и скоча, който според мен мирише на ***. :)

Само да добавя, че много ме дразни когато на български произнасят името на щата "Ке́нтъки". Ударението е на втората сричка: Кентъ́ки.
a в едноименния щат местните по скоро произнасят името на щата си със следното произношение-кен-таке с ударение на втората сричка както казваш
По силен от СПИНА по страшен от РАКА сега за сега си остава ПРОСТАКА
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Marto написа: Само да добавя, че много ме дразни когато на български произнасят името на щата "Ке́нтъки".
А! Това е пример за нещата дето научаваме грешно от първия път. Като "Ейпъл".
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Заключено