Какво и е на България, бе?
Re: Какво и е на България, бе?
Ивалине, понеже нещо се опита да се направиш на интересен за юсчетата, да питам знаеш ли колко струва едно юсче Джак в България? 35-37 лева. Малко информация за теб и Танграта, да не си мислите че всичко що фърчи в България се лапа за пет лева 

Нямам представа сега какви са цените в България защото не съм си ходил, но докато бях там пиех само това http://www.worldwidespirits.de/en/Charl ... Whisky.htm" вземах го само от Метро няма да казвам на какви цени да не ства повод за нов спор.miteto написа:Ивалине, понеже нещо се опита да се направиш на интересен за юсчетата, да питам знаеш ли колко струва едно юсче Джак в България? 35-37 лева. Малко информация за теб и Танграта, да не си мислите че всичко що фърчи в България се лапа за пет лева
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
- Kan_Tangra
Тая грешка беше техническа, и то очевидно.Marto написа:Kan_Tangra написа:Ами 1/3 е, ама адвокатите колко кожи смъкват от народа тук?Marto написа:Ти остави кошниците, това "ако" имаш 3000 единици доход и тук, и там мирише, и то много.miteto написа:Пълни кошници с какво? Ако е с хляб, мляко, цигари, алкохол - тогава съм съгласен. Ако говорим за качествено месо, сирена, плодове и зеленчуци извън сезон - малко трудно ще напълниш в България два пъти повече кошници.Pavel M написа: веднага се аргументира.заради разликата в цените които в българия са доста по ниски от тия в канада с 2700 единици мога да напъкня 3 кошници докато в канада с 2800 единици пълня 1,5 макс 2 кошници.
Те икономистите са направили сметките (брутен продукт на глава на населението по паритета на покупателната способност) и коефициента е 3:1 в полза на Канада, $45К с/у $15К.
А здравеопазването, а инфраструктурата, правителството, данъците?
Брутен, нетен БВП??
А коефицент на заплащане спрямо специалността?
А именно заради по-високия БВП, по-високи разходи за ВСИЧКИ услуги!!??
Точно тук е момента да кажем, Марто май нищо не разбира от 'АБСОЛЮТНА СТОЙНОСТ'!
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Писах брутен, ти да не си чукча? И какво мислиш, че значи подчертаната буквичка "Б"? Бурканов? И какво означава "нетен БВП"? Ти нямаше ли икономическо образование от България?
Сега по-сериозно, БВП го споменавам като "прокси", не е перфектно, но достатъчно добро, за сравнение на заплатите между съответните страни. Няма нужда да задълбаваме по професии, но по принцип и там съотношенията са сходни.
И изрично писах за БВП по паритета на покупателната способност (Purchasing Power Parity), а не за номинален. ППП се използва (отново, не е перфектно, но върши работа) точно защото някои стоки и особено услугите са много по-евтини в бедните страни и предлага дин вид относително сравнение.
Ако сравняваме двете страни по номинален БВП на глава на населението, съотношението става 1:8 в полза на Канада.
Кой не разбира от абсолютни величини вече знаем, хайде да не те цитирам пак как ги бъркаш с проценти, т.е. точно обратнотоThe two most common ways to measure GDP per capita are nominal and purchasing power parity (abbreviated PPP). Nominal is an attempt at an absolutemeasure, a sort of immovable standard that remains the same from country to country. It is the original concept of GDP. In contrast, PPP is an attempt at a relative measure, taking factors of each country into consideration in order to put a number on a person’s standard of living within that country.
![]()
![]()
Докато твоите са малко по-абстрактни. По-меко казно. Но лошо няма, де!
pumpy написа:
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг
ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
В момента на стола имам пациент по джапанки - ако щеш....
Температурата навън е минус 12 и вали сняг
ми той на две линии местния нейтив и по шнорхел може да ти седне на стола
Powered by bateto
Метро? Ей ти уиски от Метро, 55 лева за обикновен Chivas Regalivalin написа:Нямам представа сега какви са цените в България защото не съм си ходил, но докато бях там пиех само това http://www.worldwidespirits.de/en/Charl ... Whisky.htm" вземах го само от Метро няма да казвам на какви цени да не ства повод за нов спор.miteto написа:Ивалине, понеже нещо се опита да се направиш на интересен за юсчетата, да питам знаеш ли колко струва едно юсче Джак в България? 35-37 лева. Малко информация за теб и Танграта, да не си мислите че всичко що фърчи в България се лапа за пет лева
http://catalogues.metro-group.com/metro ... -22/page/1"
За сравнение в Онтарио по-хубавия 12 годишен Chivas Regal е $53:
http://www.lcbo.com/lcbo/product/chivas ... jGAzrerTIU"
"Джак" НЕ е бърбън! 

За всички е видимо и ясно кои години се завърнаха в България:
Червен "Опел Вектра" с двама души е потеглил с мръсна газ по улица "Арарат" секунди след стрелбата по Алексей Петров, разказа пред "24 часа" съседът на бившия съветник в ДАНС Васил Коцев. -
http://novinite.bg/articles/101563/Bach ... -po-Petrov"
Червен "Опел Вектра" с двама души е потеглил с мръсна газ по улица "Арарат" секунди след стрелбата по Алексей Петров, разказа пред "24 часа" съседът на бившия съветник в ДАНС Васил Коцев. -
http://novinite.bg/articles/101563/Bach ... -po-Petrov"
Погледни добре линка бъркаш марките и още повече цените, но нейсе...miteto написа:Метро? Ей ти уиски от Метро, 55 лева за обикновен Chivas Regalivalin написа:Нямам представа сега какви са цените в България защото не съм си ходил, но докато бях там пиех само това http://www.worldwidespirits.de/en/Charl ... Whisky.htm" вземах го само от Метро няма да казвам на какви цени, за да не става повод за нов спор и дебати.miteto написа:Ивалине, понеже нещо се опита да се направиш на интересен за юсчетата, да питам знаеш ли колко струва едно юсче Джак в България? 35-37 лева. Малко информация за теб и Танграта, да не си мислите че всичко що фърчи в България се лапа за пет лева
http://catalogues.metro-group.com/metro ... -22/page/1"
За сравнение в Онтарио по-хубавия 12 годишен Chivas Regal е $53:
http://www.lcbo.com/lcbo/product/chivas ... jGAzrerTIU"
Нещо не си много наясно с материята, прочети внимателно това.http://avanti-bg.com/index.php?option=c ... 5&Itemid=6"Marto написа:"Джак" НЕ е бърбън!
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
Много обичам да чета преведена литература, като източник на информация, но явно е въпрос на възможности. Като се зачетох обаче и тези възможности ми се видяха супер лимитирани, защото още в първия абзац пише дословно:ivalin написа:Нещо не си много наясно с материята, прочети внимателно това.http://avanti-bg.com/index.php?option=c ... 5&Itemid=6"Marto написа:"Джак" НЕ е бърбън!
За тези, които кирилицата не е едиствената разбираема азбука, чичко Гугъл изплю това на прив поглед:Jack Daniel’s Tennessee Whiskey притежава характеристики, които го доближават до бърбъна, но отличителните му особености го поставят в една самостоятелна категория – Tennessee Whiskey.......
И двата цитата по някаква странна причина подтвърждават това, което е написал Марто, а то е че НЕ е бърбън.JACK DANIEL’S IS BOURBON.
An easy bar bet to win is to ask your friends to find the word “bourbon” on a bottle of Jack Daniel’s. You’ll stump them every time, since the spirit is a Tennessee whiskey, not a bourbon. What’s the difference? Jack Daniel’s goes through a special charcoal-filtering process before it’s put into barrels.
PS. И цялата тази разяснителна кампания от човек, които хабер си няма от пиене и напитки;
Работата е там, че ти можеш да четеш. Не е честно някак.pumpy написа: PS. И цялата тази разяснителна кампания от човек, които хабер си няма от пиене и напитки;
Ивалине, пиле, спориш с човек, който е живял в Кентъки повече от 10 години, на един хвърлей камък от Бърбън каунти.
Бърбънът на теория може да се произвежда където и да е в САЩ, но според местните "истинският" е само от Кентъки. За да се нарича така, дестилатът не бива да се овкусява или манипулира по друг начин преди да се налее в (обгорени дъбови) бъчви за отлежаване. Филтрацията на Джак през кленови въглища преди отлежаването го дисквалифицира.
Но щом казваш, че не съм наясно с материята, окей.
В Канадските магазини селекцията е много зле, но в някои от граничните щати може да се намери ето този елексир, на поносима цена:

А това е може би най-доброто в народния ценови диапазон:

Със същия успех може да поспорите дали Просеко е Шампанско или не.
Или коя ракия е по-сливова - Троянската сливова или Белградската
Bulgayrian
- optics
- Модератор
Ха ! Какви полезни четива. Прочее, аз като пияч аматьор дълги години не съм знаел що е бърбън, додето не отидох в Кентъки и ме почерпиха. Що се отнася до Джак, никога нямаше да ми хрумне че е бърбън, след като по-напреднал пияч ми беше казал че е уиски, години преди да съм го опитал.
Някой път, човек като научи нещо грешно на младини и тъй си му остава, тоя път излиза че съм научил правилно.
Някой път, човек като научи нещо грешно на младини и тъй си му остава, тоя път излиза че съм научил правилно.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Може, но за целта трябва да си нямаме никакво познание от георгафия и то конкретно френска такава. След 5 години френска гимназия обаче, смея да твърдя, че Champagne е област във северо-источна Франция и просто няма как Просеко да е като Шампанско. Точно както и Памперс не са пелени по подразбиране, а просто марка такива и т.н. и т.н. "българизми" или за "русизми". За хора, които говорят по поне два чужди езика (Канада все пак е двуезична страна) търсенето и намирането на правилната информация не би трябвало да е проблем...kiro написа:Със същия успех може да поспорите дали Просеко е Шампанско или не.
Е то и бърбъна е уиски, просто вид такова. Както и скоча, който според мен мирише на ***.optics написа:Ха ! Какви полезни четива. Прочее, аз като пияч аматьор дълги години не съм знаел що е бърбън, додето не отидох в Кентъки и ме почерпиха. Що се отнася до Джак, никога нямаше да ми хрумне че е бърбън, след като по-напреднал пияч ми беше казал че е уиски, години преди да съм го опитал.

Само да добавя, че много ме дразни когато на български произнасят името на щата "Ке́нтъки". Ударението е на втората сричка: Кентъ́ки.
a в едноименния щат местните по скоро произнасят името на щата си със следното произношение-кен-таке с ударение на втората сричка както казвашMarto написа:Е то и бърбъна е уиски, просто вид такова. Както и скоча, който според мен мирише на ***.optics написа:Ха ! Какви полезни четива. Прочее, аз като пияч аматьор дълги години не съм знаел що е бърбън, додето не отидох в Кентъки и ме почерпиха. Що се отнася до Джак, никога нямаше да ми хрумне че е бърбън, след като по-напреднал пияч ми беше казал че е уиски, години преди да съм го опитал.
Само да добавя, че много ме дразни когато на български произнасят името на щата "Ке́нтъки". Ударението е на втората сричка: Кентъ́ки.
По силен от СПИНА по страшен от РАКА сега за сега си остава ПРОСТАКА
- optics
- Модератор
А! Това е пример за нещата дето научаваме грешно от първия път. Като "Ейпъл".Marto написа: Само да добавя, че много ме дразни когато на български произнасят името на щата "Ке́нтъки".
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
2 юни 2012, budtel
2 юни 2012, budtel