Дребни инвестиции

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Публикувай отговор
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Re: Дребни инвестиции

Мнение от MrGeek »

miteto написа:Това вече го има, прочети за High-frequency trading. Затова мисля, че който и да е day-trader (особено не-професионалист) няма никакви шансове за такива печалби месеци наред.
HFT не са имунизирани от този проблем, затова фокусът им е в един съвсем друг таймфрейм - милисекундния, че и под него. В нормална ситуация, дребния инвеститор няма как да има взимане-даване с HFT. Дребният инвеститор винаги има предимство, ако знае какво и как да го направи, а Уорън Бъфет многократно се е "оплаквал" за тежестта големия капитал. :D
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

MrGeek написа:
miteto написа:Това вече го има, прочети за High-frequency trading. Затова мисля, че който и да е day-trader (особено не-професионалист) няма никакви шансове за такива печалби месеци наред.
HFT не са имунизирани от този проблем, затова фокусът им е в един съвсем друг таймфрейм - милисекундния, че и под него. В нормална ситуация, дребния инвеститор няма как да има взимане-даване с HFT. Дребният инвеститор винаги има предимство, ако знае какво и как да го направи, а Уорън Бъфет многократно се е "оплаквал" за тежестта големия капитал. :D
Какво е предимството на дребния инвеститор, който се занимава с day-trading на единични акции?
Аватар
c200

Мнение от c200 »

Има разлики, например че с действията си не може да повлияе по никакъв начин на пазара. Но дори това да е предимство, то се заплаща и то много скъпо. В примера на yahoo има сигурна печалба - 4-5 K годишно или дори повече за брокера му.

Ще си позволя да цитирам мистър Греъм за анализа на пазара (и day trading в частност), просто няма начин да го формулирам по-добре:

In security analysis the prime stress is laid upon protection against untoward events. We obtain this protection by insisting on margins of safety, or values well in excess of the price paid. The underlying idea is that even if the security turns out to be less attractive than it appeared, the commitment might still prove a satisfactory one. In market analysis there are no margins of safety; you are either right or wrong, and, if you are wrong, you lose money.
«Хотели как лучше, а получилось как всегда» - Виктор Степанович Черномырдин
Аватар
Kpetrov
.
Обратна връзка:

Мнение от Kpetrov »

yahoo написа:Засега мойто месечно ниво е за 30 транзакции 24 успешни и 6 с минимална загуба 2-5% в зависимост къде съм сложил стоп-лос нивото.
Какво се случва когато всички продават и няма купувачи при достигането на "стоп-лос" нивото?
Винаги ли може да ги продадеш на заложената цена!? Това да ги продадеш на каквато цена си си избрал изглежда много обещаващо за да е истина!?
Russophrenia - a condition where the sufferer believes Russia is both about to collapse, and take over the world.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

miteto написа:Какво е предимството на дребния инвеститор, който се занимава с day-trading на единични акции?
Огромно - в нормална ситуация на пазара (висока ликвидност и липса на екстремна волатилност), дребния инвеститор изпълнява стратегията си 1 към 1 без проблеми, защото действията му не оказват никакво влияние върху пазара. Ако например си решил да затвориш някаква позиция, това става на една цена моментално, какъвто е пазара в момента. Голям инвеститор е невъзможно да го направи този трик - не може да изчисти да речем дадена компания от портфейла си на една цена и в един конкретен момент, защото обикновено става въпрос за хиляди акции. Това важи и за дребния дейтрейдър, освен ако не скъсява много таймфрейма, наближавайки територията на HFT. Иначе както каза с200 това предимство си има цена - високите комисиони, но то перфектен живот няма. :)
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
__Powered by jovani

__ Powered by мухЪтЪ.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

Kpetrov написа:Какво се случва когато всички продават и няма купувачи при достигането на "стоп-лос" нивото?
Винаги ли може да ги продадеш на заложената цена!? Това да ги продадеш на каквато цена си си избрал изглежда много обещаващо за да е истина!?
Ако си попаднал на такава ситуация, тогава значи пазара е отишъл в киреча. Както вече казах в нормални условия, т.е. при висока ликвидност и липса на екстремна волатилност, такова нещо не трябва да се случва.
__Powered by jovani

__ Powered by мухЪтЪ.
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Kpetrov написа:
yahoo написа:Засега мойто месечно ниво е за 30 транзакции 24 успешни и 6 с минимална загуба 2-5% в зависимост къде съм сложил стоп-лос нивото.
Какво се случва когато всички продават и няма купувачи при достигането на "стоп-лос" нивото?
Никога не избирам малки компании или такива с малък обем на продажбите. Stop-loss работи по следния простичък начин: когато цената падне под нивото което аз съм задал тогава акциите които съм обявил се продават по първата налична цена в момента на пазара, т.е. се превръща в обикновена market продажба. Ако няма голям обем при малка компания тази цена може да се окаже далеч по-ниска от тази която съм задал, а дори и да не може да стане продажба ако няма никой който да иска да купи сриващи се акции. Затова поставям летвата високо за да се задейства веднага докато има все още достатъчно купувачи и то най-добре при големи компании с голям обем където разликата купува-продава е под цент.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Kpetrov написа:
Отговора на този въпрос е - за съжаление, не. Ако цената се срива и всички продават, ще продадеш на цена която е под стоп-лос, но ще зависи от конкретната ситуация на пазара колко надолу ще стигне, т.е. загубата може да стане по-голяма от планираната.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

c200 написа:Има разлики, например че с действията си не може да повлияе по никакъв начин на пазара. Но дори това да е предимство, то се заплаща и то много скъпо. В примера на yahoo има сигурна печалба - 4-5 K годишно или дори повече за брокера му.
Вероятно ще е дори повече, обаче колкото по-големи суми се движат толкова тези комисионни ще се изгубят в общата печалба защото не са във връзка с обема. Ако работех с малки суми определено много по-трудно щеше да ми излезе сметката.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

yahoo написа:
miteto написа:Интересно. За експеримента, я пусни няколко символа, които мислиш че след 1 месец ще са 10% нагоре и на 20 март ще погледнем пак.
Така погледнато може и да не стигнат повечето 10% за месец. Аз залагам само преценени за достатъчно сигурни нарастъци от по няколко дена които сумарно правят двойно и повече нарастъка за големия период. Например при месечен растеж от 5% на акция ако съм я купил и продал няколко пъти през месеца когато е било удачно мога да направя доста повече от 10% като резултат. Много акции имат 1-3% растеж на ден въпреки че правят само най-много 5% месечно. Обаче някои погрешни решения които като начинаещ са неизбежни винаги ще теглят средното по-надолу.

Ето пример:
NVAX - 13-18 февруари ми направи 5.6%
ROG - само на 18 февруари от същите пари ги направи +3.1%
CREE - купени на 18 февруари днес вече са +2.8% и смятам да ги задържа още. Дотук тази партида направи 11.5%. Разбира се другите направиха по-малко и тотала е 8% засега.
Няма да открия топлата вода като ти кажа че в момента американските борсови индекси са на рекордно високи нива, така че не е учудващо че цените на акциите в последните няколко месеца нарастват. Това обаче няма как да продължи безкрайно и рано или късно ще има корекция на пазара, т.е. цените ще тръгнат надолу. Имаш ли стратегия какво ще правиш в такъв случай? Стоп-лос ордър е някакъв вариант в това отношение, но както вече стана дума - ако има общ спад на цените и всички продават, загубите могат да бъдат по-големи от залежените чрез стоп лос ордъра.
Стана дума и по-рано в темата, това да постигаш 10% възвращаемост месечно в дългосрочен план ще бъде изключително трудно, да не кажа че е практически невъзможно.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

Последната година е изключение, дори шимпанзе можеше да спечели като купи mutual fund базиран на NASDAQ и без да го поглежда изобщо след 1 година да е с печалба 90-100%. Но който е имал инвестиции през 2009 г. знае и обратния край на тоягата ...
Koko написа:Стана дума и по-рано в темата, това да постигаш 10% възвращаемост месечно в дългосрочен план ще бъде изключително трудно, да не кажа че е практически невъзможно.
В дългосрочен план (10-15 г.), ако имам 10% възвращаемост годишно, не месечно, ще съм повече от доволен. Вероятно ако се занимаваш само с това можеш да правиш повече, ама аз не съм от тия - активните, защото нито имам време, нито желание.
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Koko написа:Няма да открия топлата вода като ти кажа че в момента американските борсови индекси са на рекордно високи нива, така че не е учудващо че цените на акциите в последните няколко месеца нарастват. Това обаче няма как да продължи безкрайно и рано или късно ще има корекция на пазара, т.е. цените ще тръгнат надолу. Имаш ли стратегия какво ще правиш в такъв случай? Стоп-лос ордър е някакъв вариант в това отношение, но както вече стана дума - ако има общ спад на цените и всички продават, загубите могат да бъдат по-големи от залежените чрез стоп лос ордъра.
Стана дума и по-рано в темата, това да постигаш 10% възвращаемост месечно в дългосрочен план ще бъде изключително трудно, да не кажа че е практически невъзможно.
шорт-сел на по-високото ниво на акции които още нямаш, но ще купиш на по-ниско ниво по-късно и/или options - това е което знам за такива случаи, но ако за година се направи 100% то е все едно че ще е за по 10% за следващите 10г. докато се нормализират нещата само където всичко ще го имам накуп още на края на годината :D
Шегувам се. Пари не ми трябват и го правя с учебна цел за момента. Колкото излезе накрая - толкова.
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

yahoo написа:...
Клисуров се покри някъде или е отишъл да прави пачки, а ние тук се мъчим да му поддържаме темата жива :lol:
Ни съм се покрил, ни правя пачки, за съжаление.
Като гледам, май има полза от темата
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

roumensp написа:В дългосрочен план (10-15 г.), ако имам 10% възвращаемост годишно, не месечно, ще съм повече от доволен. Вероятно ако се занимаваш само с това можеш да правиш повече, ама аз не съм от тия - активните, защото нито имам време, нито желание.
В дългосрочен план не можеш да правиш такава възвръщаемост, ако използваш само една стратегия, каквато се коментира от няколко страници тук. Очевидно е, че има периоди, в които въпросната стратегия се дъни доста сериозно. Ето съвсем пресен пример от историята, която преживахме преди 6 години (неща, които вече сме коментирали във форума). Графиката е движението на индекса S&P 500 от началото на 2005 до началото на 2009.

Изображение

Да речем, че влизаш на пазара в началото на 2005 и правиш много добра възвръщаемост, използвайки акциите на качествени компании (по всички правила на value investing), всичко е цветя и рози ... докато не дойде края на 2007-ма, след което всичко стремглаво се сгромолясва (нещата са още по-драстични ако си представим, че човек влиза да речем в края на 2006-та). Повече от очевидно е, че с подобна стратегия си изгорял. Нещо повече, в период от над 2 години пазара се срива доста сериозно и всякакви опити да се включиш с въпросната стратегия водят до един единствен резултат - сериозна загуба на капитал. Затова моите 5 цента са, че не можеш да разчиташ САМО на една стратегия, която работи перфектно, но само по времето на bullish market, в какъвто се намираме в момента след края на кризата. Има bearish markets, като сгромолясването на пазара от края на 2007-ма до средата на 2009-та. В такива случаи просто е задължително да използваш различна стратегия или да стоиш извън пазара и само да гледаш. Има и т.нар. sideways markets, когато движението няма ясно изразена посока, а само осцилира в някакви сравнително тясни граници. В този случай е необходима трети вид стратегия. Многократно е доказано, че по времето на bullish markets се правят най-лесно пари, но с този ентусиазъм идва и алчността и човек в един момент не се усеща как попада в зоната на здрача (графиката в края на 2007-ма и началото на сгромолясването на пазара). Повечето инвеститори са си мислели, че това е просто корекция на пазара, докато нещата не са загрубяли до такава степен, че загубите са станали непоносими.
Едно от най-важните неща в една стратегия според мен е човек да има изключително ясна идея защо и кога да влезе с дадена позиция, както и защо и кога да излезе от нея. Двата момента са еднакво важни. Ако си уцелил момента на влизане, но нямаш идея кога и на базата на какви параметри да излезеш, то все едно играеш тото. Мнозинството от инвеститорите на пазара са били в тази позиия в края на 2007-ма и са съжалявали жестоко след това.
__Powered by jovani

__ Powered by мухЪтЪ.
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Това не е стратегия, а елементарна идея как да се подобри резултата от предложеното от С200 дългосрочно инвестиране с предварително отписване като възможно загубване на вложеното. Без много да се интересуваме какво става и възможно най-рядко да правим корекции това е най-сигурния начин да дочакаме срив на пазара преди да кешираме хартиената до момента печалба/загуба. Защо да чакаме година или дори цял месец преди да реализираме печалбата след като за това време ще има и достатъчно много дни и месеци със знак минус, които ще изядат натрупаното. Когато нещата се влошат винаги можеш да се оттеглиш, но дотогава няма да си стоял само с нереализирана печалба. Препоръчвам сериозно навлизане в материята преди да се предприеме каквото и да е на сток маркета. Тук нахвърлям само идеи, но има стотици други детайли, които могат да обърнат каруцата, ако не знаем с най-големи подробности по добре обмислен план какво правим. И наистина внимателно с яденето и апетита. Това може да съсипе и най-перфектната стратегия.
Публикувай отговор