roumensp написа:В дългосрочен план (10-15 г.), ако имам 10% възвращаемост годишно, не месечно, ще съм повече от доволен. Вероятно ако се занимаваш само с това можеш да правиш повече, ама аз не съм от тия - активните, защото нито имам време, нито желание.
В дългосрочен план не можеш да правиш такава възвръщаемост, ако използваш само една стратегия, каквато се коментира от няколко страници тук. Очевидно е, че има периоди, в които въпросната стратегия се дъни доста сериозно. Ето съвсем пресен пример от историята, която преживахме преди 6 години (неща, които вече сме коментирали във форума). Графиката е движението на индекса S&P 500 от началото на 2005 до началото на 2009.
Да речем, че влизаш на пазара в началото на 2005 и правиш много добра възвръщаемост, използвайки акциите на качествени компании (по всички правила на value investing), всичко е цветя и рози ... докато не дойде края на 2007-ма, след което всичко стремглаво се сгромолясва (нещата са още по-драстични ако си представим, че човек влиза да речем в края на 2006-та). Повече от очевидно е, че с подобна стратегия си изгорял. Нещо повече, в период от над 2 години пазара се срива доста сериозно и всякакви опити да се включиш с въпросната стратегия водят до един единствен резултат - сериозна загуба на капитал. Затова моите 5 цента са, че не можеш да разчиташ САМО на една стратегия, която работи перфектно, но само по времето на bullish market, в какъвто се намираме в момента след края на кризата. Има bearish markets, като сгромолясването на пазара от края на 2007-ма до средата на 2009-та. В такива случаи просто е задължително да използваш различна стратегия или да стоиш извън пазара и само да гледаш. Има и т.нар. sideways markets, когато движението няма ясно изразена посока, а само осцилира в някакви сравнително тясни граници. В този случай е необходима трети вид стратегия. Многократно е доказано, че по времето на bullish markets се правят най-лесно пари, но с този ентусиазъм идва и алчността и човек в един момент не се усеща как попада в зоната на здрача (графиката в края на 2007-ма и началото на сгромолясването на пазара). Повечето инвеститори са си мислели, че това е просто корекция на пазара, докато нещата не са загрубяли до такава степен, че загубите са станали непоносими.
Едно от най-важните неща в една стратегия според мен е човек да има изключително ясна идея защо и кога да влезе с дадена позиция, както и защо и кога да излезе от нея. Двата момента са еднакво важни. Ако си уцелил момента на влизане, но нямаш идея кога и на базата на какви параметри да излезеш, то все едно играеш тото. Мнозинството от инвеститорите на пазара са били в тази позиия в края на 2007-ма и са съжалявали жестоко след това.