Късмет на всички и да напомня една фраза от един успял инвеститор:
"Инвеститорите ги оприличавам като стадо овце застанали пред пропаст,всички искат да прескочат пропастта,но само няколко успяват"
Демек ,умната!
За сега от прочетеното научих да гледам като теб:c200 написа:А как избирате акциите, в които да вложите парите си?
Ето някои от моите критерии:
- голяма компания - няколко милиардна в Щатите, поне половин милиард в Канада.
- задължителни дивиденти с дълга история и растеж
- нискa стойност на P/E (Price/Earnings) , за предпочитане доста под 15 и то поне за последните няколко години
- ниска стойност на P/B (Price/Book) - за предпочитане под 1.5
- последните две умножени да дават по-малко от 22.5 - това е директна заемка от Бенджамин Греъм, според неговите стандарти P/E x P/B не бива да надхвърля 15х1.5 = 22.5, но той приема едното да расте за сметка на другото. Оттам и умножението. Съвременните тълкуватели на Греъм използват даже и фактор 50 (или 20 х 2.5 вместо 15 х 1.5), но аз предпочитам класическия подход.
- рязък спад в последните месеци - това е само за спекулативните ми игрички, но не обезсилва другите критерии.
- да мога да обясня с едно изречение на пълен лаик как компанията прави пари
- други - тук има доста фактори, някои от които мога да сметна количествено едно към гьоторе, а за други карам по шесто чувство. Например: дългосрочен дълг, обратно изкупуване на акции, как върви конкуренцията.
Най-важното за мен е да купя подценена акция - това гарантира т.нар. margin of safety.
Веднъж закупени, акциите се подлагат на преоценка около 2 пъти годишно. Тримесечни отчети, оценки на анализатори и флуктуации в цената от +/- 20% не считам за форсмажорни обстоятелства и не вземам предвид при продажба. Отвреме-навреме извъртам по една бърза сделка за няколко седмици до 3-4 месеца, като игнорирам един или повече от горните критерии, но търся много сериозна мотивация за да го сторя.
И няколко BIG no go:
- никакви margin trade, инвестирам само собствени средства
- като следствие от горното - никакви къси продажби, опции и тям пододбни
- никакви IPO
- европейски и азиатски компании - само ако са представени с ADR на NYSE - иначе става сложно с отчетите, различно счетоводство и т.н.
- никакви Pink Sheets - не стават за RRSP / TFSA
Честита първа придобивка! Приемливо стабилни изглеждат, но ако ще ги държиш дългосрочно според мен беше по-добре да изчакаш датите на тримесечните им отчети в началото на другия месец защото прогнозите и на четирите са за по-ниски резултати, което значи че би могло да се очаква спадане на цената за известно време.Kpetrov написа:От днес имам от тези: LNR, SJ, OTC i GIL
Да и аз така видях, че имат спад, но както върви след няколко дни мога да ги продам или непосредственно преди отчетите и пак ще съм избил и брокерските такси и лихвите по спестовните влогове в пъти.yahoo написа:Честита първа придобивка! Приемливо стабилни изглеждат, но ако ще ги държиш дългосрочно според мен беше по-добре да изчакаш датите на тримесечните им отчети в началото на другия месец защото прогнозите и на четирите са за по-ниски резултати, което значи че би могло да се очаква спадане на цената за известно време.Kpetrov написа:От днес имам от тези: LNR, SJ, OTC i GIL
Да в пик са, но какво да правя като са в пик в продължение на 5 години!? Все нагоре вървят. Имат спад в растежа, но мисля ще продължават да върят нагоре, поне такива са им прогнозите. P/E и P/B са им по-височки отколкото пише по учебниците, но аз гледах да ги съчетая и с висок разтеж през годините.arci написа:Погледнах в Морнингстар това в което си инвестирал,прави впечатление,че са сравнително стабилни,гледах графиките им за 1-5-10 години все добре,другото което обаче ми направи впечатление ,че за срок от 52 седмици те са почти в пика си ,което не зная добре или зле е,дебютант съм в тази областОтделно,двата показателя -P/E (Price/Earnings и P/B (Price/Book ,са височки ако трябва да се придържаме към формулата 22.5 съвкупност от двата.Но при всички случаи късмет желая и всичко да е добре,пазара си е пазар,да върви към добре!
Аз още чета гледам и сравнявам,другата седмица мисля да започна с покупките за сега се спрях на няколко ,две от които се занимават с отглеждане на марихуана за мед. цели ,все още са много малки,но...да видимЕто и от мен малко предложения: CVX , TWD, CWB, LUN, BIR,AIM, ACTA, SU, HP,MFC,ACB,HC