succes написа:roumensp написа:Абе вие затова ли дойдохте в Канада, да пазарувате в Доларамата и да смятате как се променя покупателната способност на средната класа ?
Човек трябва да се интересува предимно от своята лична ситуация, не от тенденциите. Животът поскъпва, да, но това е глобална тенденция и единственото, което можеш да направиш е да намериш начини да го компенсираш. Аз знам, че по настоящем семейството ми живее доста по-добре, отколкото преди 5, 10 или 15 години и за мен това е достатъчно, това е основната тенденция, която ме интересува, колкото и егоистично да изглежда на някои.
Как по-точно, като купуваш все по-малко и по-некачествени неща?
Тенденциите са важен статистически показател и ако си искал да покажеш с мнението си, колко си егоистично настроен е по-добре да беше вмъкнал, че се интересуваш от тях.
А ако сравняваш добрия си живот с този от България или първите си емигрантски години, то е нормално да живееш по-добре, поне с малко.
Не сравнявам с България, защото съм от 15 години в Северна Америка. И в интерес на истината, последната си година в България живеех по-добре, отколкото първите година-две като имигрант. Но тия времена минаха отдавна за щастие. Това което искам да кажа е, че трябва да продължаваш да се бориш и да се развиваш още доста години след като си емигрирал, а не да се оставиш по течението. Знам българи, които отново станаха лекари и се лицензираха като инженери на 45-50 години, въпреки че хич не им е било лесно. Други създадоха собствени фирми и т.н. Никой от тях няма да чуеш да се оплаква, просто защото няма време за това.
Аз съм работил на 2 работи едновременно (на "бяло") в продължение на 2-3 години, а жена ми учеше за изпити по лицензирането си, докато работеше по 10 часа на ден, понякога и в уикендите. Това е което можеш да направиш, за да компенсираш поскъпването на живота, другото е загуба на време в празни приказки ...
И за пореден път ще подчертая, че поскъпването на живота е глобално, а не само в Канада ... точно същото е и в Щатите, и в България, и на много други места.