Спонсорство - РОДИТЕЛИ

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
IRA
Съсел

Re: Спонсорство - РОДИТЕЛИ

Мнение от IRA »

Mark_2013 написа: Спонсорирания родител няма право на безплатно осигуряване, освен през първата година.
Искаш да кажеш, че има право на безплатна здравна помощ само първата година, а след това няма? :wasntme:
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
speedy

Мнение от speedy »

IRA написа:
Mark_2013 написа: Спонсорирания родител няма право на безплатно осигуряване, освен през първата година.
Искаш да кажеш, че има право на безплатна здравна помощ само първата година, а след това няма? :wasntme:
Не е вярно. Спонсорираният става resident и има всички права. Според провинцията, може да има месеци в началото без покритие, за които е добре да има застраховка.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Да, спонсорираните баби и дядовци са допълнителна тежест върху данъкоплатците.

Обаче въпросът е защо е окей да издържам с данъците си родителите на кореняците канадци (това, че са били заплатили някакъв свой дял в пенсионната система, еле пък здравната, е мит), но не и собствените си родители.
Ellie M.

Мнение от Ellie M. »

Естествено.., темата се разводни и отиде в съвсем друга посока.

Всички тея такси и таксички, които съм платила до сега и тепеърва ще плащам, да не би да излязоха от вашия джоб и да повлияха по някакъв начин на вашето икономическо състояние ? (визирам Господина, който твърди, че спонсорираните са тежест за данъкоплатеца). Един новопристигнал, има големи разходи в началото, пък било той и спонсориран. Нали ти трябва покрив над главата, да се яде, да се обличаш и пр. ?
Аз не съм дошла тук на медицински туризъм, нито пък моите близки идват с такива намерения. Не случайно, поетия ангажимент е за срок от 10 години, нали ?
По една случайност, близките ми са млади - майка ми е в работоспособна възраст и възнамерява да работи "на бяло", а баба ми да е жива и здрава, един ден ще гледа правнуци.

Не мисля, че тук е мястото да коментираме канадската здравна система (то сигурно, заради имигрантите, кебекарите ходят и се лекуват в Куба например) или пък какъв процент от моите и вашите данъци, заминават за чековeте на БЕ-ЕС-ите и така нататък в тоя дух.

Смятам, че темата за данъчната система на Канада и в частност на Квебек, не и тук мястото. Най-учтиво ще помоля "доброжелателите" да се насочат към нея, освен ако имат да добавят нещо съществено по конкретната тема.
Последно промяна от Ellie M. на Чет Окт 10, 2013 1:15 pm, променено общо 1 път.
The only time you should ever look back, is to see how far you've come.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Той срока май е променен на 20 години. А и изискванията за доход на спонсора били увеличени с 30 %, но не намирам конкретна цифра.
Явно щом позволяват на някой да спонсорира някой друг, то се смета че въпросния човек с доходите си допринася достатъчно към държавата.
Аз лично също съм мислела да спонсорирам майка ми , но тя няма да иска да седи в Канада 6 месеца, та за сега съм се отказала.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Mark_2013 написа:
Kpetrov написа:
Ellie M. написа:
Павел написа:На вас ше ви побеляват косите, на нас данъкоплатците ще ни изтънява джобовете... и така. Ако искате да докарате бабите веднага, пуснете за супер виза.
Не съм много сигурна, какво точно искате да кажете относно джобовете на данъкоплатците.....
Бабите, визи си имат отдавна. Работата е там, че с туристически визи, нито имат право на здравна помощ, нито пък да работят.
Иска да каже, че червеното води до зеленото. ;)
Спонсорирания родител няма право на безплатно осигуряване, освен през първата година. Ако работи, си плаща осигуровките и здравната такса както Павел. :rofl: :rofl: :rofl:

Един съвет към Павелчо : намери си хоби, направи си живота хубав вместо да коментираш негативно тук. Спонсорираните баби от България не са причината твоите и моите данъци и такси да се увеличават всяка година. Спонсориран още значи че спонсора е задължен да издържа финансово бабата 10 години, ако не си наясно.
Има един, на който нищо не му е ясно, ама май този един не съм аз.

Хайде поинтересувай се малко колко струва на държавата един докаран родител (неговорещ бъкел английски), когато попадне само за един ден в болница. Като се има предвид, че болшинството спонсорирани родители идват на пределна възраст и понякога се залежават по болници или старческите домове към тях с месеци и даже години, можеш да умножиш тази цифра по X. Също се поинтересувай, дали след определени години прекарани в Канада нямат право на пенсия по старост, господине!
Последно промяна от Павел на Чет Окт 10, 2013 7:29 pm, променено общо 1 път.
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Marto написа:Да, спонсорираните баби и дядовци са допълнителна тежест върху данъкоплатците.

Обаче въпросът е защо е окей да издържам с данъците си родителите на кореняците канадци (това, че са били заплатили някакъв свой дял в пенсионната система, еле пък здравната, е мит), но не и собствените си родители.
Първо, защото са кореняци и имат исконно право на безплатно здравеопазване и пенсия.
Второ, предполага се, че по-голямата част от тях са работили и са самодопринесли за издръжката си на старини, за разлика от довлечените от вън.
Аватар
Дякон Игнатий

Мнение от Дякон Игнатий »

Ellie M. написа:Привет на всички съфорумци ! :hai:
Отварям нова тема, относно спонсорирането на РОДИТЕЛИ, след много ровене и търсене във форума.

п.с. Ако вече има такава тема, моля модераторите или съфорумците да ме насочат към нея. Благодаря !
Ха-ха...пожелавам ти успех.Дано има някой който да обели 2-3 думи.Не знам защо ,но тази тема е обвита в мъгла, ама мнооооого гъста мъгла.
Всеки се ослушва, почесва по врата.....
Дойдохме тука през 2005-а, имам един родител и тогава беше на 66 и като всеки новопристигнал се хвърлихме с главата в трънето .....бачкане ала-бала....
годините се занизаха като пуканки на коледарска сурвачка , и съвсем случайно през 2011-та след 6 години в Канада при разговор дочух за въпросната "врътка" както и за сроковете по нейното движение.Родителя ми беше вече на 72.Помислих 1-2 месеца какво да направя , направих сметка , че ако почна веднага и докато се види победния край , той (родителя ми) ще стане (господ здраве да му дава) на 76-77 години.Рекох си-Вече има ли смисъл ? Ех, ако го знаех това по-рано....!!!
Не знам дали е било редно или дори нормално , но след тази случка загубих вяра в хората ( а който ме познава, знае че що за човек съм)
Така,че успех от мен и дано родителите ти се радват дъъъъъъъъълги години на семейството ти отблизо.
НАПРАВИ НЕЩО ЗА РОДИНАТА-ЕМИГРИРАЙ
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

IRA написа:Той срока май е променен на 20 години. А и изискванията за доход на спонсора били увеличени с 30 %, но не намирам конкретна цифра.
Явно щом позволяват на някой да спонсорира някой друг, то се смета че въпросния човек с доходите си допринася достатъчно към държавата.
Аз лично също съм мислела да спонсорирам майка ми , но тя няма да иска да седи в Канада 6 месеца, та за сега съм се отказала.
Предполагам затова в момента процедурата силно се преусмисля и е уж временно замразена. И понеже повечето спонсориращи твърдят, че целта им не била да докарват готованци/burden to society, а защото не искат да живеят разделено или да оставят на старини сами родители по света, правителството много умно ги затапи, въвеждайки т.нар. супер виза. При нея не се чака изобщо и съответният родител може да дойде и стои в Канада до 10 години, без разбира се право на работа, безплатно здравеопазване и пенсия.
Ellie M.

Мнение от Ellie M. »

Дякон Игнатий написа:
Ellie M. написа:Привет на всички съфорумци ! :hai:
Отварям нова тема, относно спонсорирането на РОДИТЕЛИ, след много ровене и търсене във форума.

п.с. Ако вече има такава тема, моля модераторите или съфорумците да ме насочат към нея. Благодаря !
Ха-ха...пожелавам ти успех.Дано има някой който да обели 2-3 думи.Не знам защо ,но тази тема е обвита в мъгла, ама мнооооого гъста мъгла.
Всеки се ослушва, почесва по врата.....
Дойдохме тука през 2005-а, имам един родител и тогава беше на 66 и като всеки новопристигнал се хвърлихме с главата в трънето .....бачкане ала-бала....
годините се занизаха като пуканки на коледарска сурвачка , и съвсем случайно през 2011-та след 6 години в Канада при разговор дочух за въпросната "врътка" както и за сроковете по нейното движение.Родителя ми беше вече на 72.Помислих 1-2 месеца какво да направя , направих сметка , че ако почна веднага и докато се види победния край , той (родителя ми) ще стане (господ здраве да му дава) на 76-77 години.Рекох си-Вече има ли смисъл ? Ех, ако го знаех това по-рано....!!!
Не знам дали е било редно или дори нормално , но след тази случка загубих вяра в хората ( а който ме познава, знае че що за човек съм)
Така,че успех от мен и дано родителите ти се радват дъъъъъъъъълги години на семейството ти отблизо.
Много истина има в това, което казваш....за съжаление. От друга страна, за моя радост, намериха се свестни хора, които се отзоваха, било тук пред всички или чрез ЛС.
Лично аз силно вярвам, че когато човек силно желае нещо, което е реално и постижимо, рано или късно ще се пребори за него.
Смятам да продължа да пиша в темата, абстрахирайки се тотално от нечии доброжелателни коментари. Който желае да обмени информация, може да разчита на моя скромен засега опит ; и съответно ще се радвам да чуя съвети, коментари и мнения от хората извървели пътя, по които съм поела.

Съжалявам, че при теб нещата са се стекли така. Искрено ти благодаря за пожеланията !!! Успех и на теб във всичките ти начинания, каквито и да са те !!! :y:
The only time you should ever look back, is to see how far you've come.
Аватар
Mark_2013

Мнение от Mark_2013 »

IRA написа:
Исках да кажа, че първата година ако не работи родителя е освободен от задължителната здравна такса, която се плаща с данъчните декларации, ако не е имал частна застраховка през годината.
Аватар
Mark_2013

Мнение от Mark_2013 »

Ellie M. написа:...
... други документи...
Това ни поискаха допълнително, след като медицинските прегледи бяха вече направени (най-вероятно защото след 21 месеца чакане за Виза в Румъния, свидетелството за съдимост не беше вече актуално) :

=====================================================
This is in reference to your application for permanent residence in Canada. In order for us to continue the processing of your application, we require the following documents:
• New Bulgarian police certificate;
• Sponsor’s Marriage certificate
Please note:
All documents must be accompanied by English or French translations. When original documents are requested, notarised documents are not acceptable.
The above information/documents must be received in our office within 60 days from the date of this letter. Failure to do so could result in the refusal of your application. Please quote your complete application number on your correspondence and address your correspondence to the (Embassy, High commission, Consulate) at the address indicated below.
Thank you for the interest you have shown in Canada.

Immigration&Visa Section / Section d'Immigration et de Visa
Embassy of Canada / Ambassade du Canada
1 – 3 Tuberozelor St., sector 1,
011411 Bucharest, Romania
Fax 40-21-307-5014
bucharest-immigration@international.gc.ca / bucarest-immigration@international.gc.ca
http://www.dfait-maeci.gc.ca/canadaeuropa/romania"
http://www.cic.gc.ca"
21
===================================

весело беше как след 20 месеца чакане за виза, в писмото дипломатично споменаваха, че ако не получат до 60 дни тези два документа, ще откажат виза ;)

пратихме още един е-маил после да потвърдим че са ги получили, на които те отговориха. т.е. е-маил комуникацията си работеше добре с посолството.

Медицинските прегледи си спомням се правиха чрез Международната Организация по Миграция и струваха 360 лв на човек.

за куриерска фирма от БГ до Румъния ползвахме Еконт http://en.econt.com/contacts/ цената за изпращане и връщане препоръчано на паспорта с визата беше под 40 лв, за сравнение UPS и DHL искаха многократно повече. Дори Спиди беше близо двойно по-скъпо. ... през 2012
Аватар
klisurov
Обратна връзка:

Мнение от klisurov »

Моля, да бъда извинен за отклонението!
Павел написа:... И понеже повечето спонсориращи твърдят, че целта им не била да докарват готованци/burden to society, а защото не искат да живеят разделено или да оставят на старини сами родители по света, правителството много умно ги затапи, въвеждайки т.нар. супер виза. При нея не се чака изобщо и съответният родител може да дойде и стои в Канада до 10 години, без разбира се право на работа, безплатно здравеопазване и пенсия.
Имаш ли някаква смътна идея за какво говориш?!?
За Супер Виза се чака няколко месеца
За Супер Виза се ходи на медицински преглед
Супер Визата е със срок на валидност тази, на валидността на паспорта.
След което започваш нова процедура за нова виза - имаш право на избор: еднократна, многократна, супер или имигрантска (емигрант спрямо БГ и имигрант спрямо Канада).
Така че, реалния срок на валидност на Супер Виза е не повече (с БГ паспорт, който е валиден 5 години) от четири години и половина (при кандидатстване трябва да си представиш паспорта, след което да почакаш няколко месеца за визата).
А, и със Супер Виза на всеки две година трябва да преминаваш границата на Канада.
Та така с митовете за Супер Виза.

И впрочем, написанот по-горе е на база собствен опит по процедура започната на 23 април 2013 и приключила на 21 август 2013 ... забравих да добавя десетината дни за "полагане" на визата в паспорта.
Замислял(а) ли си се, че между това, какво буквално пише в дадено мнение, и какво всъщност се има предвид, може да има съществена разлика?
Или сърбежа да посегнеш към клавиатурата, без да осмислиш какво си прочел(а) е твърде силен?

Koko

dea

Мнение от dea »

Павле, Павле, да се научиш как се пише думата "преосмислям", че се излагаш.
И ако може по-внимателно с нападките към тези, които искат да доведат родителите си в Канада. Ти откъде знаеш какво ги кара да го правят? Ами ако тези родители нямат други роднини в България, кой да се погрижи за тях ако не децата им в чужбина.
‘You can’t control what happens in life, but you can control the way you respond’
pumpy

Мнение от pumpy »

klisurov написа:Моля, да бъда извинен за отклонението!
Павел написа:... И понеже повечето спонсориращи твърдят, че целта им не била да докарват готованци/burden to society, а защото не искат да живеят разделено или да оставят на старини сами родители по света, правителството много умно ги затапи, въвеждайки т.нар. супер виза. При нея не се чака изобщо и съответният родител може да дойде и стои в Канада до 10 години, без разбира се право на работа, безплатно здравеопазване и пенсия.
Имаш ли някаква смътна идея за какво говориш?!?
За Супер Виза се чака няколко месеца
За Супер Виза се ходи на медицински преглед
Супер Визата е със срок на валидност тази, на валидността на паспорта.
След което започваш нова процедура за нова виза - имаш право на избор: еднократна, многократна, супер или имигрантска (емигрант спрямо БГ и имигрант спрямо Канада).
Така че, реалния срок на валидност на Супер Виза е не повече (с БГ паспорт, който е валиден 5 години) от четири години и половина (при кандидатстване трябва да си представиш паспорта, след което да почакаш няколко месеца за визата).
А, и със Супер Виза на всеки две година трябва да преминаваш границата на Канада.
Та така с митовете за Супер Виза.

И впрочем, написанот по-горе е на база собствен опит по процедура започната на 23 април 2013 и приключила на 21 август 2013 ... забравих да добавя десетината дни за "полагане" на визата в паспорта.
Аз митове не виждам. Имаме възможност да доведем родителите си за повече от 6 месеца, кето е сегашното положение. И то без да ги правим "тежест на обществото, според някои". Е може да не ни харесват всичките детайли по процедурата за супер виза, но това е положението. Видимо на други не им харесва да плащат данъци за "готованци". В крайна сметка, всеки с право на мнение.
Според мен процедурата по спонсориране на родители трябва да се направи доста по кратка и изискванията трябва да са доста по високи към спонсоращия и всичко ще си дойде на мястото.
Публикувай отговор