Искаш да кажеш, че има право на безплатна здравна помощ само първата година, а след това няма?Mark_2013 написа: Спонсорирания родител няма право на безплатно осигуряване, освен през първата година.

Искаш да кажеш, че има право на безплатна здравна помощ само първата година, а след това няма?Mark_2013 написа: Спонсорирания родител няма право на безплатно осигуряване, освен през първата година.
Не е вярно. Спонсорираният става resident и има всички права. Според провинцията, може да има месеци в началото без покритие, за които е добре да има застраховка.IRA написа:Искаш да кажеш, че има право на безплатна здравна помощ само първата година, а след това няма?Mark_2013 написа: Спонсорирания родител няма право на безплатно осигуряване, освен през първата година.
Има един, на който нищо не му е ясно, ама май този един не съм аз.Mark_2013 написа:Спонсорирания родител няма право на безплатно осигуряване, освен през първата година. Ако работи, си плаща осигуровките и здравната такса както Павел.Kpetrov написа:Иска да каже, че червеното води до зеленото.Ellie M. написа:Не съм много сигурна, какво точно искате да кажете относно джобовете на данъкоплатците.....Павел написа:На вас ше ви побеляват косите, на нас данъкоплатците ще ни изтънява джобовете... и така. Ако искате да докарате бабите веднага, пуснете за супер виза.
Бабите, визи си имат отдавна. Работата е там, че с туристически визи, нито имат право на здравна помощ, нито пък да работят.![]()
![]()
![]()
Един съвет към Павелчо : намери си хоби, направи си живота хубав вместо да коментираш негативно тук. Спонсорираните баби от България не са причината твоите и моите данъци и такси да се увеличават всяка година. Спонсориран още значи че спонсора е задължен да издържа финансово бабата 10 години, ако не си наясно.
Първо, защото са кореняци и имат исконно право на безплатно здравеопазване и пенсия.Marto написа:Да, спонсорираните баби и дядовци са допълнителна тежест върху данъкоплатците.
Обаче въпросът е защо е окей да издържам с данъците си родителите на кореняците канадци (това, че са били заплатили някакъв свой дял в пенсионната система, еле пък здравната, е мит), но не и собствените си родители.
Ха-ха...пожелавам ти успех.Дано има някой който да обели 2-3 думи.Не знам защо ,но тази тема е обвита в мъгла, ама мнооооого гъста мъгла.Ellie M. написа:Привет на всички съфорумци !![]()
Отварям нова тема, относно спонсорирането на РОДИТЕЛИ, след много ровене и търсене във форума.
п.с. Ако вече има такава тема, моля модераторите или съфорумците да ме насочат към нея. Благодаря !
Предполагам затова в момента процедурата силно се преусмисля и е уж временно замразена. И понеже повечето спонсориращи твърдят, че целта им не била да докарват готованци/burden to society, а защото не искат да живеят разделено или да оставят на старини сами родители по света, правителството много умно ги затапи, въвеждайки т.нар. супер виза. При нея не се чака изобщо и съответният родител може да дойде и стои в Канада до 10 години, без разбира се право на работа, безплатно здравеопазване и пенсия.IRA написа:Той срока май е променен на 20 години. А и изискванията за доход на спонсора били увеличени с 30 %, но не намирам конкретна цифра.
Явно щом позволяват на някой да спонсорира някой друг, то се смета че въпросния човек с доходите си допринася достатъчно към държавата.
Аз лично също съм мислела да спонсорирам майка ми , но тя няма да иска да седи в Канада 6 месеца, та за сега съм се отказала.
Много истина има в това, което казваш....за съжаление. От друга страна, за моя радост, намериха се свестни хора, които се отзоваха, било тук пред всички или чрез ЛС.Дякон Игнатий написа:Ха-ха...пожелавам ти успех.Дано има някой който да обели 2-3 думи.Не знам защо ,но тази тема е обвита в мъгла, ама мнооооого гъста мъгла.Ellie M. написа:Привет на всички съфорумци !![]()
Отварям нова тема, относно спонсорирането на РОДИТЕЛИ, след много ровене и търсене във форума.
п.с. Ако вече има такава тема, моля модераторите или съфорумците да ме насочат към нея. Благодаря !
Всеки се ослушва, почесва по врата.....
Дойдохме тука през 2005-а, имам един родител и тогава беше на 66 и като всеки новопристигнал се хвърлихме с главата в трънето .....бачкане ала-бала....
годините се занизаха като пуканки на коледарска сурвачка , и съвсем случайно през 2011-та след 6 години в Канада при разговор дочух за въпросната "врътка" както и за сроковете по нейното движение.Родителя ми беше вече на 72.Помислих 1-2 месеца какво да направя , направих сметка , че ако почна веднага и докато се види победния край , той (родителя ми) ще стане (господ здраве да му дава) на 76-77 години.Рекох си-Вече има ли смисъл ? Ех, ако го знаех това по-рано....!!!
Не знам дали е било редно или дори нормално , но след тази случка загубих вяра в хората ( а който ме познава, знае че що за човек съм)
Така,че успех от мен и дано родителите ти се радват дъъъъъъъъълги години на семейството ти отблизо.
Исках да кажа, че първата година ако не работи родителя е освободен от задължителната здравна такса, която се плаща с данъчните декларации, ако не е имал частна застраховка през годината.IRA написа:Искаш да кажеш, че има право на безплатна здравна помощ само първата година, а след това няма?Mark_2013 написа: Спонсорирания родител няма право на безплатно осигуряване, освен през първата година.
Това ни поискаха допълнително, след като медицинските прегледи бяха вече направени (най-вероятно защото след 21 месеца чакане за Виза в Румъния, свидетелството за съдимост не беше вече актуално) :Ellie M. написа:...
... други документи...
Имаш ли някаква смътна идея за какво говориш?!?Павел написа:... И понеже повечето спонсориращи твърдят, че целта им не била да докарват готованци/burden to society, а защото не искат да живеят разделено или да оставят на старини сами родители по света, правителството много умно ги затапи, въвеждайки т.нар. супер виза. При нея не се чака изобщо и съответният родител може да дойде и стои в Канада до 10 години, без разбира се право на работа, безплатно здравеопазване и пенсия.
Аз митове не виждам. Имаме възможност да доведем родителите си за повече от 6 месеца, кето е сегашното положение. И то без да ги правим "тежест на обществото, според някои". Е може да не ни харесват всичките детайли по процедурата за супер виза, но това е положението. Видимо на други не им харесва да плащат данъци за "готованци". В крайна сметка, всеки с право на мнение.klisurov написа:Моля, да бъда извинен за отклонението!
Имаш ли някаква смътна идея за какво говориш?!?Павел написа:... И понеже повечето спонсориращи твърдят, че целта им не била да докарват готованци/burden to society, а защото не искат да живеят разделено или да оставят на старини сами родители по света, правителството много умно ги затапи, въвеждайки т.нар. супер виза. При нея не се чака изобщо и съответният родител може да дойде и стои в Канада до 10 години, без разбира се право на работа, безплатно здравеопазване и пенсия.
За Супер Виза се чака няколко месеца
За Супер Виза се ходи на медицински преглед
Супер Визата е със срок на валидност тази, на валидността на паспорта.
След което започваш нова процедура за нова виза - имаш право на избор: еднократна, многократна, супер или имигрантска (емигрант спрямо БГ и имигрант спрямо Канада).
Така че, реалния срок на валидност на Супер Виза е не повече (с БГ паспорт, който е валиден 5 години) от четири години и половина (при кандидатстване трябва да си представиш паспорта, след което да почакаш няколко месеца за визата).
А, и със Супер Виза на всеки две година трябва да преминаваш границата на Канада.
Та така с митовете за Супер Виза.
И впрочем, написанот по-горе е на база собствен опит по процедура започната на 23 април 2013 и приключила на 21 август 2013 ... забравих да добавя десетината дни за "полагане" на визата в паспорта.