Кое от трите нива за образование да избера?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Star Dust

Кое от трите нива за образование да избера?

Мнение от Star Dust »

Здравейте, имам следното питане:
От тези три, които трябва да избера при условие, че:
1. Undergraduate diploma of university studies - 2 years (in Québec, the diploma is obtained after completing 15 years of full-time education)
2. Undergraduate diploma of university studies - 3, 4 or 5 years (in Québec, the diploma is obtained after completing 16 to 18 years of full-time education)
3. Graduate diploma of university studies - 2 years (in Québec, the diploma is obtained after completing 18 to 19 years of full-time education)

Имам диплома за средно образование от 11 години;
Диплома за бакалавър - редовно обучение за период от 4 години;
Диплом за магистър - задочно обучение - за период от 1 година и половина
До тук - 16 1/2 г. (ама не е фул тайм явно, след като е задочно, не разбирам това).
Диплом за втора магистратура от друга специалност - задочно обучение за период от 2 години и половина.

А на въпроса: Question 6 :
How many years ago did you obtain this diploma?
Как според вас трябва да отговоря?
Аз трябва да отговоря 5 или 6? за дипломите ми по едната специалност - магистър 1 1/2 и бакалавър 4???
Ужасно трудна работа... :-)
При условие, че съм учила общо 19 години, някак си не ми се струва логично да избера 15, нали??? А това и по-малко точки.

Question 4 :
Does this diploma fall under a Mutual Recognition Agreement (e.g., the France-Québec agreement)? - тук предполагам отговорът е НЕ, нали?
Аватар
gaby_

Re: Кое от трите нива за образование да избера?

Мнение от gaby_ »

В таблицата с точките в предвид се взима най-високата степен на образование на кандидата ,т.е. в твоя случай магистър ,което носи 12 точки .В 1.2 се дават точки въз основа на това дали една от тези дипломи отговаря на списъците с търсени професии .Ако нито една от дипломите ти я няма в списъците нямаш право да подадеш документи.При подаване на документите винаги имиграционните взимат в предвид тази диплома, която носи най-много точки за кандидата .За последния ти въпрос : това споразумение е между Франция и Квебек за признаване на френските дипломи ,ако притежаваш френска диплома, то трябва да отговориш с ДА.
P.S.Надявам се да съм те ориентирала НО ако всички отваряхме теми при всеки наш въпрос без и два реда да сме прочели форума нямаше да е 600 страници а 60 000 . :^)
https://www.youtube.com/watch?v=y6Sxv-sUYtM" onclick="window.open(this.href);return false;
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

Star Dust,

Относно продължителността на обучението - задочно не е равно на full time, така че най-вероятно няма да ти признаят за двете задочни магистратури продължитеност от 1 1/2 и 2 и 1/2 години обучение (има някакъв начин за приравняване на срока, не го знам как става). Преценката е на имиграционния да оцени колко точно над 15 години ще ти признаят. Аз лично, за всеки случай, бих заложила при предварителната си оценка на броя точки за 15 години обучение, пък ако дадат някоя точка в повече, добре дошло. Но всеки си знае за себе си. Може да решиш да заложиш при сметките си на точки за ниво за магистър.

И това, което габи е написал(а) е вярно - ще ти гледат тази диплома, която е в списъка с елиджибъл професии и за нея те питат кога си я получила, за да преценят дали трябва да покажеш стаж по нея (ако е придбита преди повече от 5 години). Тъй като презумцията е на "търсена професия", тоест, такава, за която има недостиг на кадри в Кебек(доколко на практика е така, друг въпрос, тук става въпрос за изисквания за кандидатстване), гледа се образование и стаж по тази професия. А точките за ниво на образование (без зачение на областта) са друго нещо - те играят роля само ако професията ти/областта на образование попада в списъка им с поне 6 точки за чужда диплома (в момента е така до 31 юли).

Така че ако имаш диплома за бакалавър по social work, попадаш в списъка със 6 точки, и с тази диплома можеш да подадеш, и за нея да докажеш стаж, ако е от преди повече от 5 години. Нямам идея какво ще стане, ако бакалавъра ти е друг, а имаш само магистратура по тази специалност. Доколкото виждам, не признават, трябва да имаш поне 3 години обучение по тази специалност

И още нещо - като гледам, за Кебек, ако не си с професия за 12 точки, най-добре да имате две деца. Така най-лесно се събират точките, ако не си под 35 години и нямаш отличен френски.

Ето една примерна сметка:
10 - ниво на обучение бак (минимум за вас)
6 (професия от списъка)
8 (стаж над 2 години)
16 (възраст под 35 години)
8 за френски (средно владеене по документ)
6 за английски (отлично владеене по документ)
от съпруга:
3 точки (възраст под 35)
3 точки (образование)

Общо: 60 при праг 57 (в този случай няма нужда от деца)

You or your accompanying spouse hold a diploma awarded by a teaching institution in an area of training allowing you to get 6 (see list, in French, 38 kb), 12 or 16 points under the area of training criterion of the selection grid for skilled workers (see list, in French, 35 kb). The number of years of study required to obtain your diploma must be at least equal to the number of years required to obtain that diploma in Québec. This diploma was obtained less than five years before the date of your application. Failing that, you must have practised, on a full-time basis and for at least one year out of the five years preceding the date of your application, a profession or trade in an area related to that diploma.
Zlatkovi

Мнение от Zlatkovi »

И още нещо - като гледам, за Кебек, ако не си с професия за 12 точки, най-добре да имате две деца. Така най-лесно се събират точките, ако не си под 35 години и нямаш отличен френски.
За социалната работа не знам, обаче това ме развесели :lol: Като че ли така се избачкват по 2 деца, колкото за едната квебекска процедура ;)
Daisy2 написа: Общо: 60 при праг 57 (в този случай няма нужда от деца)
:rofl:

И малка поправка: 8 са точките за повече от 4 години стаж през последните 5, за 2 години са 6 точки
http://www2.publicationsduquebec.gouv.q ... lle_TQ.pdf"
Документи Монреал - 12.2012
Искане за допълнителни документи - 07.2013
Сертификати - 05.2014
Документи Нова Скотия - 07.2014
Баркодове - 09.2014
Медицински - 09.2015
Визи - 01.2016
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

zlatkovi, благодаря за поправката! Това беше само за пример, но е добре да е възможно най-точно. Аз пък незнайно защо реших, че 48 месеца са = 2 години :D

Иначе то си излезе смешно това с децата :) А имах предвид, че човек трябва да си дава сметка за даденостите и да подбира вариантите, най-приложими за него. Не да хукват хората сега да избачкват деца :)

Но то и за другите параметри важи - не е лесно да избачкаш ей сега по поръчка за програмата търсена професия с 12 точки, или 4 години по специалността, или да се върнеш на 22 години (това пък съвсем :D), или да извадиш 16 точки от френския.

Абе като гледам, майтап-майтап, ама от всички тези горе децата май най-лесно се правят! :D Колко му е, докато чакат за акюзе и за интервю, могат да изработят две човечета, че и повече може :D

Шегата настрана, имах предвид - ако хората така и така си имат деца (не знам дали имат и колко), да не се косят много за другото, децата с техните 8 точки побутват доста. А ако нямат, да наблягат на другото, докъдето е възможно, разбира се.

За социалната работа го гледах в сайта на програмата - за чужда диплома бак 3 години по Service social (BACC. - 3 ans) дават 6 точки, има го и в Techniques de travail social (DEC - 3 ans)

http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... ines-6.pdf"

Поздрави и успех!
Star Dust

Мнение от Star Dust »

Daisy2 написа:zlatkovi, благодаря за поправката! Това беше само за пример, но е добре да е възможно най-точно. Аз пък незнайно защо реших, че 48 месеца са = 2 години :D

Иначе то си излезе смешно това с децата :) А имах предвид, че човек трябва да си дава сметка за даденостите и да подбира вариантите, най-приложими за него. Не да хукват хората сега да избачкват деца :)

Но то и за другите параметри важи - не е лесно да избачкаш ей сега по поръчка за програмата търсена професия с 12 точки, или 4 години по специалността, или да се върнеш на 22 години (това пък съвсем :D), или да извадиш 16 точки от френския.

Абе като гледам, майтап-майтап, ама от всички тези горе децата май най-лесно се правят! :D Колко му е, докато чакат за акюзе и за интервю, могат да изработят две човечета, че и повече може :D

Шегата настрана, имах предвид - ако хората така и така си имат деца (не знам дали имат и колко), да не се косят много за другото, децата с техните 8 точки побутват доста. А ако нямат, да наблягат на другото, докъдето е възможно, разбира се.

За социалната работа го гледах в сайта на програмата - за чужда диплома бак 3 години по Service social (BACC. - 3 ans) дават 6 точки, има го и в Techniques de travail social (DEC - 3 ans)

http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... ines-6.pdf"

Поздрави и успех!
Нека разочаровам всички ви - бакалавърът ми е същия като магистъра. Имам общо 8 години стаж през последните 10, но през последните 5 не съм имала и един ден без работа, но съм на граждански договор, което е политика на шефът ми - работя във фондация по евро проекти с деца и малцинства, с община и с училища.
Деца - не мога да имам - след месец подаваме документи за осиновяване. Френския ще го докарам до ниво А2, не повече, а мъжът ми до ниво А1 и само толкова. Записахме се на курсове, но при него не става (няма да коментирам причините). За английски - 6 на ИЕЛТС. Освен това аз съм над 35 г. (през март ги навърших), а мъжът ми е под 35... Е???????????

И така...
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

Star Dust, извинявам се, ако коментарите ми са те обидили. Не е било нарочно.

Щом бак и маг са по една и съща специалност с 6 точки, и стажът е по нея - това е добре - не знам как гледат имиграционните на гр. договори, има тук теми за това. Знам, че в БГ това си е съвсем редовен работен договор, но май канадците уважавали трудовия. Но пак казвам, потърси тук отговори на това, защото съм чела теми за доказванена стажа и май имаше нещо.

Ако със стажа всичко е наред, тогава имаш
10 - ниво на обучение бак (минимум за вас) или 12
6 (професия от списъка)
8 (стаж над 4 години)
?? (възраст над 35 години) -
8 за френски (средно владеене по документ)
6 за английски (отлично владеене по документ)
от съпруга:
3 точки (възраст под 35)
3 точки (образование)

Стават общо 44 + ?? или 46 + ?? - зависи от възрастта ти. Не го приемай като въпрос, ти си я знаеш, аз просто смятам :) Като цяло, кебекарите са насочени към млади хора с деца или потенциал за деца. Не казвам, че е невъзможно за други, просто точковата система дава предимство на такива хора. Разбира се, професия и език са много важни. За вас в такъв случай е важно точно това - колкото може по-висок френски и точки за професия.

И не приемай постовете ми като въпроси към теб. Избрали сте стратегия за Канада - Кебек. Аз само поствам моите наблюдения върху тази стратегия. Ти и сама можеш да си сметнеш точките. Но имайте предвид, че от прочетеното до тук оставам с убеждението, че имиграционните имат доста свобода да тълкуват специалности и стаж, в смисъл имат право да признаят или откажат точки. Дори за ниво на език, доказано с документ, сваляха точки на последните интервюта. Така че всякакви сметки са предварителни, докато имиграционните не ги одобрят.
Аватар
gaby_

Мнение от gaby_ »

Star Dust на всеки човек съдбата е различна и смятам ,че всеки трябва сам да подготви своята кандидатура.В първия си пост не даваш кой знае каква информация ,за да се направи някаква правилна оценка на точките .поне можеш да благодариш на Daisy2 за времето което ти е отделил(а) за да ти помогне .За мен точките ще са така :
12 - ниво на образование (магистър)
6-професия
8 -стаж
Ти в момента на подаване на док.ако си на 35 значи -16 точки
6 за английски
от съпруга:
3- точки за възраст придружаващ
1-точка за мин. средно обазование на придружаващ
1-точка за фин.независимост. дотук ги докарвам 53.

И за да сте напълно обективни можеше поне да си направите труда сами да си ги сметнете точките никой друг не знае по -добре вашето положение от самите вас .Ако за Квебек точките не стигат пробвайте по федералната там с тези резултати по английски език ще ви е сто пъти по лесно .
И преди да питате нещо занапред и да отваряте теми за щяло и нещяло прочетете преди това малко информация.Ако един път бяхте отворили таблицата с точките щяхте да разберете отговора на вашия въпрос ,а не да гадаем и да предполагаме ;)

Приятен ден !
https://www.youtube.com/watch?v=y6Sxv-sUYtM" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
cantare

Мнение от cantare »

Star Dust написа: Френския ще го докарам до ниво А2, не повече, а мъжът ми до ниво А1 и само толкова.
Не става само с толкова. С тези ниски нива на езика няма как да съберете необходимите точки. Тенденцията е да вдигат все повече нивото на езика - трябва ви поне Б1 и за двамата.
IELTS 6,0 - отговаря точно на 4 точки, за да вземете 6 точки трябва по-високо ниво от 7,5 - 8,0
Vouloir, c'est pouvoir!
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

gaby, няма проблем :), за съжаление аз, без да искам, засегнах кофти тема. Но провинцията си има приоритети и програмата е съобразена с тях. И според нея точките на Стар Дъст са в неодстиг, освен ако не покаже много високи езици и бетонен стаж.

За федералната професията на Стар Дъст не е в новия списък. И няма как да подадат.

И cantare е прав(а) - в този случай при така стеклите се обстоятелства езиците стават изключително важни наред с доказуемия стаж.
Star Dust

Мнение от Star Dust »

На Дейзи благодаря за отделеното време!
За точките - аз съм ги смятала поне 20 пъти вече... направила съм си труда, изчела съм хиляди мнения. Зададох конкретни въпроси, относно дипломите си. Изобщо не съм предполагала, че ще смятаме точки и т.н.
Но все пак благодаря.
Принципно се опитвам да се информирам преди да задам въпрос. Точно за това питах и за дипломите. Защото от това, което чета определени неща не ми стават ясни...
И само една вметка - писала съм, че през март съм станала на 35...
не знам защо на всички ви е убегнало това :-)
Относно френския
- дори и аз да я докарам до Б1, съпругът ми няма да може и това се опасявам. Но, както казах, не мога да обясня защо и как.
Благодаря ви много за отделеното време.
А що се отнася до гражданските договори - мненията са доста противоречиви в темите, които съм чела преди да поствам тук.
Оказва се, че не мога д адокажа, че съм работила и 1 ден, а съм работила непрестанно на по 3-4 и 5 договора по специалността си вече 5та година... Понякога са ми удържали по 500 лв. данъци, че и повече....
Но в нашият роден НАП отказват да ми дадат документ, в който да се казва, че съм била осигурена на граждански договор. Вместо това дават една неофициална справка, която е от едни дълги таблици и аз много трудно се ориентирам по нея. Не си представям да се ориентира канадец... Това е то - България!
Аватар
cantare

Мнение от cantare »

Star Dust написа: И само една вметка - писала съм, че през март съм станала на 35...
не знам защо на всички ви е убегнало това :-)
Защото, докато не навършите 36г. взимате максимален брой точки за възраст, затова никой не коментира годините.

Граждански договор се доказва пред канадците. Има доста хора със свободни професии, които са минали интервюто. На мен на интервюто ми признаха повече от 2г. работа по граждански договор. Взех си от НАП разпечатката без проблем, отделно носих договорите и атестации от работодателя (в които подробно беше описано работно време, часове и отговорности).
Vouloir, c'est pouvoir!
Star Dust

Мнение от Star Dust »

Ето този отговор много ми харесва! Благодаря Ви!
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

Само да вметна, че срокът за подаване по тези условия на програмата е до 31 юли 2013. След това се очакват промени по условията.

Така че ако ще го докарваш до ниво А2 или повече на френския, нямаш много време.
Аватар
Ascao

Мнение от Ascao »

Привет надявам се това да внесе малко яснота:
Star Dust написа:Здравейте, имам следното питане:
От тези три, които трябва да избера при условие, че:
1. Undergraduate diploma of university studies - 2 years (in Québec, the diploma is obtained after completing 15 years of full-time education)
2. Undergraduate diploma of university studies - 3, 4 or 5 years (in Québec, the diploma is obtained after completing 16 to 18 years of full-time education)
3. Graduate diploma of university studies - 2 years (in Québec, the diploma is obtained after completing 18 to 19 years of full-time education)
Избери номер 2. Понятието фул таим е доста разтегливо в Квебек. Обикновенно това означава да правиш по 12 кредита на семестър, но при някои ситуации дори и 6 кредита се зачитат като фул тайм. Дали е било задочно, дистанционно или някакво друго няма значение. В крайна сметка агента ще решава какво да ти признае.
Star Dust написа: А на въпроса: Question 6 :
How many years ago did you obtain this diploma?
Как според вас трябва да отговоря?
Аз трябва да отговоря 5 или 6? за дипломите ми по едната специалност - магистър 1 1/2 и бакалавър 4???
Ужасно трудна работа... :-)
При условие, че съм учила общо 19 години, някак си не ми се струва логично да избера 15, нали??? А това и по-малко точки.
От въпроса ти си мисля, че може би не си рабрала много добре въпроса, в който се пита преди колко години си си взела дипломата,
а не колко години си учила.
Star Dust написа: Question 4 :
Does this diploma fall under a Mutual Recognition Agreement (e.g., the France-Québec agreement)? - тук предполагам отговорът е НЕ, нали?
Определено тук правилния отговор е НЕ.
Ако има нещо което не е ясно ще ти отговоря с удоволствие.
S'il n'y a pas de solution, c'est qu'il n'y a pas de problème.
Публикувай отговор