Ние живеехме на първия етаж и всички прозорци и балконски врати бяха орешетени. Гледаш през решетки от собствения си дом. Блиндирани врати на входа и стаята с компютъра - по онова време си докарвах допълнително от фрий лансинг. Това, разбира се, не попречи на един наркоман да счупи стъклото и през решетката да отключи балконската врата отвътре. И да ни отмъкне дъртия телевизор Електрон с полу-изгорял кинескоп. Блиндираните врати не попречиха на други бандити да се промъкнат по подобен начин и да ни отмъкнат техниката, с която си изкарвахме прехраната. Два пъти.Omega3 написа:Тези факти, а и ощe други между които два пьти обран апартамент и открадната кола, ме дьржаха 4 години в невероятно сьстояние на позитивност тук. Бях зареден до дупка.
На улицита си носех чантата през врата, обърната с гърба навън. Това не попречи на крадливите циганки да ми задигнат портмонето с джобни пари и първия ми мобилен телефон.
Алармената система в офиса не попречи на мръсното копеле да ми отмъкне чантата от бюрото, докато съм си правела кафе в килера-кухничка.
Слава богу, единствената ни кола тогава беше едно 30-годишно жигули, което не приличаше на кола даже. Та поне това си остана неоткраднато, докато не стана за нищо, дори за скрап не го взеха.
Ми разбира се, че ще се чувствам добре тук. Мога да ходя със зейнала чанта и първия човек ще ми обърне внимание с усмивка. Пак живеем на първия етаж, но широко отворените прозорци не ни притесняват. Чувствам се сигурна, защото в офиса никой няма да ми открадне чантата. Мога да повикам полиция по всяко време на денонощието. И съм сигурна, че ще дойдат. Хората зачитат закона и се съобразяват с него.
Всички тук сме икономически имигранти, дошли за по-добър живот. Но този живот не се изразява само в евтина и обилна храна, а в цялостното качество на живот. Тук хората могат да си позволят да бъдат щастливи, да не се тревожат, да не се страхуват за живота си, децата си или имуществото си.
А български кебапчета и сами можем да си направим. И да ги ядем в компанията на приятни хора, а не мутри с ланци.