Средностатистическото българско семейство: с минус 300 лева

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Публикувай отговор
Аватар
Independent

Re: Средностатистическото българско семейство: с минус 300 л

Мнение от Independent »

Omega3 написа:Тези факти, а и ощe други между които два пьти обран апартамент и открадната кола, ме дьржаха 4 години в невероятно сьстояние на позитивност тук. Бях зареден до дупка.
Ние живеехме на първия етаж и всички прозорци и балконски врати бяха орешетени. Гледаш през решетки от собствения си дом. Блиндирани врати на входа и стаята с компютъра - по онова време си докарвах допълнително от фрий лансинг. Това, разбира се, не попречи на един наркоман да счупи стъклото и през решетката да отключи балконската врата отвътре. И да ни отмъкне дъртия телевизор Електрон с полу-изгорял кинескоп. Блиндираните врати не попречиха на други бандити да се промъкнат по подобен начин и да ни отмъкнат техниката, с която си изкарвахме прехраната. Два пъти.

На улицита си носех чантата през врата, обърната с гърба навън. Това не попречи на крадливите циганки да ми задигнат портмонето с джобни пари и първия ми мобилен телефон.

Алармената система в офиса не попречи на мръсното копеле да ми отмъкне чантата от бюрото, докато съм си правела кафе в килера-кухничка.

Слава богу, единствената ни кола тогава беше едно 30-годишно жигули, което не приличаше на кола даже. Та поне това си остана неоткраднато, докато не стана за нищо, дори за скрап не го взеха.

Ми разбира се, че ще се чувствам добре тук. Мога да ходя със зейнала чанта и първия човек ще ми обърне внимание с усмивка. Пак живеем на първия етаж, но широко отворените прозорци не ни притесняват. Чувствам се сигурна, защото в офиса никой няма да ми открадне чантата. Мога да повикам полиция по всяко време на денонощието. И съм сигурна, че ще дойдат. Хората зачитат закона и се съобразяват с него.

Всички тук сме икономически имигранти, дошли за по-добър живот. Но този живот не се изразява само в евтина и обилна храна, а в цялостното качество на живот. Тук хората могат да си позволят да бъдат щастливи, да не се тревожат, да не се страхуват за живота си, децата си или имуществото си.

А български кебапчета и сами можем да си направим. И да ги ядем в компанията на приятни хора, а не мутри с ланци.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
jovani

Мнение от jovani »

Между другото 1.20 лв. за кебабче и аз не бих дал. Сега ще ме съжалите ли за това, че имам аналитичен ум и обичам да смятам и сравнявам?
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

pumpy написа:PS. Смеха ми не е към написалия го защото ми звучи като сарказъм, но пък е на място :rofl:
Перспективата според социологическите агенции обаче изобщо не звучи саркастично, ами направо страшно. Ето кои хубостници, заедно със сганта си ще са в следващия парламент според последните проучвания. Не мога да определя точно чувствата, които изпитвам, като гледам накъде ще продължи България с тези. И не мога да разбера всички ли в тази държава са полудели, някаква масова зараза ли е плъзнала, която унищожава здравия разум по някакъв начин? :o :fubar:

Изображение
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

Първата година още, докато учех френски бях взела колата на баща ми и я забравила отворена в Сейнт Анри. Там ми беше училището. Това е един от "лошите" квартали на Монреал. Само да уточня, че колата му винаги беше пълна с всякакви инструменти и машини, които му помагаха за работата. След като ми свърши курса я видях. Някое от децата явно не беше затръшнало задната врата. Нищо не липсваше.
В София ни откраднаха от кола с аларма скъсани (нарочно съм го подчертала) чистачки, чупейки при това предното стъкло с металната част на чистачката. Резервна гума от багажника няколко пъти. Срязана гума с цел открадване от колата на чантичка с пари (за щастие неуспешно) няколко пъти.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
Аватар
domino

Мнение от domino »

Independent написа: ....
Всички тук сме икономически имигранти, дошли за по-добър живот. Но този живот не се изразява само в евтина и обилна храна, а в цялостното качество на живот. Тук хората могат да си позволят да бъдат щастливи, да не се тревожат, да не се страхуват за живота си, децата си или имуществото си.
:y: :y: :y:

Independent, бях се зарекъл да не давам повече негативни примери в тази тема, но докато ти четох поста се сетих за един случай, който си заслужава да се напише. С един приятел трябваше преди два месеца да ходим до Либия. Малко преди да тръгнем му обраха къщата в Горна Баня. Това което ме втрещи беше, че бяха избили дупка в стената за да влязат. Освен, че поне два дни са тършували и в най-затънтените дупки и са взели абсолютно всичко което може да се вземе, включително всички проводници и кабели от цветни метали, се бяха качили и на покрива и от покрива му свалили 750 кг медна ламарина. Свалили му на човека покрива насред зима. За мен е загадка как не са ги видели съседите. Вторият ден явно са дошли с камион да изнесат заграбеното. След това заваляха едни дъждове тук... Не знам моят приятел от кое беше по-шокиран: от кражбата или от поведението на полицаите, които като дошли почнали да му се карат и да го убеждават да не завеждат официално кражбата защото щели много пъти да го викат на разпити.
Последно промяна от domino на Чет Май 09, 2013 1:48 pm, променено общо 1 път.
”Do not be wise in your own ieyes”
Solomon the son of David, king of Israel
и кинг на пра, пра,...пра дядото на Пумпи,
внук на Леон
Omega3

Мнение от Omega3 »

jovani написа:Ако наистина беше толкова тежко положението в България, че да не можели да се изхранват, надали щеше да има заведение за хранене буквално на всеки ъгъл и кафене до него. Но аз не се опитвам да дам наклон на никого - елате и вижте сами. Това, което се опитах да изложа са сериозни източници, а не общи приказки, които показват че средностатистическите Канадци са едни от най-задлъжнелите хора в света. Дали това говори добре за средните доходи или не и какво е съответствието им с България - нямам представа.
Това че средностатистическият канадец е един от най задльжнелите от развитите страни не е тайна за никой. Говорят го непрекьснато тук по разни предавания. То и за това Флайрти взе мерки с лихвите и разни подобни мерки. Те си го знаят сами, а не им го казват отвьнка и да им натопорчват разни фискални политики.

А това че бьлгарина официално гладува, а има пари и за почивки и ресторатни всекидневно, алкохол, цигари, коли, е признак че икномиката се развива тип южна америка, африка, в най добрият случай може би Гьрция. Евтината работна рька и евтин и качествен туризьм, тогава когато са използвани като аргументи за привличане на инвестиции, са по принцип характеристики на бедни дьржави. Не сьм специалист, просто лични наблюдения.
jovani

Мнение от jovani »

Темата беше за средностатистическите доходи в Канада, но по предвидими причини се отплесна за кражби и други сравнения (от една определена и отново предвидима група потребители). Странно защо не са ме баннали до момента (както направиха с останалите инакомислещи), може би за да излезе, че аз единствен не мисля като тях.
Кражби и убийства стават и в Канада.
За примера на човека с медният покрив - или е трябвало да има алармена система свързана с охранителна фирма или не е трябвало да оставя къщата без човек за повече от няколко дни. Понякога трябва малко здрав разум, когато човек е предприел да демонстрира положение в район като Горна Баня. Не знам за покрива, но дори и в хубавите квартали в Канада собствениците се свързват със съответният еквивалент на СОД/СОТ а тези които не са поне молят съседите да им събират пощата и оставят лампите запалени, ако решат да отидат на екскурзия. Решетки няма, защото са забранени със закон, но за сметка на това CCV-камерите са задължителен атрибут на всяка над-средностатистическа къща в аверидж район.
Подобни камери струват евтино - аз си купих комплект 4 уайърлес и 4 уайъред със съответните контролери и кабели за околко 350-400 долара преди няколко години, изобщо ако си малко светнат с електрониката можеш да си осигуриш по-добра и по-евтина защита отколкото метални решетки и врати. Обемни датчици и мощна сирена, монтирана на труднодостъпно място помагат много в такива случаи.
Как мислите, дали в Канада има охранителни фирми и защо е така?
Колкото и да е странно на мен са ми обирали кола в Канада - старият ми Крайслер, бях го сложил в подземният гараж на една жилищна сграда и беше целият обвит в прах. Взели бяха инструменти (то вътре нямаше нищо ценно, може би става въпрос за 200-300 долара откраднати вещи) и от сградата ми се обадиха да го толвам, иначе те щели да викнат тол трък и да ми връчат сметката, защото не било редно кола със счупени прозорци да стои в гаража. Така поне се отървах от тази кола и дори не се обадих в полицията, за да не си губя времето, като нямаше нищо ценно отнето, нито щяха да хванат крадците, още по-малко щяха да ми върнат откраднатото.
Ягуарите не са ми пипали, но тях ги държа под око и в сравнително по-скъпи паркинзи. Имам и приятели в България с доходи надхвърлящи многократно моите и каращи последен модел С-класи и Поршета и като сме си говорили всеки ми е казвал, че кражбите са намалели значително и в последните години не са имали проблеми както с колите си, така и с домовете си. Което рязко контрастира с твърденият на останалите потребители. Освен може би с това, че вероятно в по-лошите квартали (Люлин, Дружба) обирите са много по-често явление от по-добрите такива (също както и в Канада). Както и че обикновенно дребните апаши избягват да пипат скъпи коли, поради страх от repercussions, също че винаги е добре човек да полага някакви разумни мерки за защита на имуществото си.
Последно промяна от jovani на Чет Май 09, 2013 2:14 pm, променено общо 1 път.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Omega3

Мнение от Omega3 »

MrGeek написа:
pumpy написа:PS. Смеха ми не е към написалия го защото ми звучи като сарказъм, но пък е на място :rofl:
Перспективата според социологическите агенции обаче изобщо не звучи саркастично, ами направо страшно. Ето кои хубостници, заедно със сганта си ще са в следващия парламент според последните проучвания. Не мога да определя точно чувствата, които изпитвам, като гледам накъде ще продължи България с тези. И не мога да разбера всички ли в тази държава са полудели, някаква масова зараза ли е плъзнала, която унищожава здравия разум по някакъв начин? :o :fubar:

Изображение
Еми няма за кой друг да се гласува. В тези обстоятелства мисля че не трябва да се гласува чисто и просто. Не трябва да има избори. Такива се правят при работеща нормално демокрация.

Може и без правителство и парламент за известно време, да се оталожьт нещaта и да има време нови фигури да си пробият пьт.
Omega3

Мнение от Omega3 »

Джовани, не знам но се сьмнявам да те банват. Поне аз не отричам нещата които казваш. Но средностатистическият индивид е едно, отделният такьв и неговият живот е друго.

МОже и да сьм кьрьк, но мен и тука ми обраха апартамента като живях в Кот де Неж и полицията дойде след около 30 часа след като им се обадих. Откраднаха ми един пакет цигари и 12$ за пералнята. Фот апарата и компютьра не бяха пипнати. Работата на полицията ми се стори нехайна. Казаха ми да не гледам много филми след като ги попитах дали правят разследване и рапорти по случая.

В квартала кьдето живея сега, бившата ми жена се удари с колата в пожарният кран пред кьщата ми. Полицията дойде 5 минути след обаждането и направиха даже и рапорт по случая. Извикаха даже и една специална кола за да извадят колата която се бешe заклещила в крана, без да плащам каквото и да е било. Не искам все пак да вадя изводи относно дали полицията реагира различно в следствие от кьде идва обаждането.

Да, и в Канада има престьпления и борчове, но цялостната обстановка и условия на живот са несравнимо по добри от тези в Бьлгария за който и да е било, бил той богат, бил той беден.
Аватар
MrGeek
Путлер Капут

Мнение от MrGeek »

jovani написа:Темата беше за средностатистическите доходи в Канада, но по предвидими причини се отплесна за кражби и други сравнения
Темата никога не е била за средностатистическите доходи в Канда, нещо си се объркал отново - погледни заглавието и раздела. :rofl:

Относно банването, не е добре да се правиш на такъв йезуит, защото не ти отива, ама хич даже. Банването винаги е свързано с тоталното и трайно преминаване на всякакви граници от страна на баннатия индивид. Инакомислещи (каквото и да значи това) иначе колкото искаш, особено от твоя вид, та не виждам изобщо смисъла на посоката, в която се опитваш да отклониш темата (за кой ли път). Ако те е стегнала нещо шапката - отвори си отделна тема, в която да се жалваш колко си репресиран да видим дали някой ще ти обърне внимание.
Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani

Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули

__ Powered by мухЪтЪ.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

jovani написа:Темата беше за средностатистическите доходи в Канада
Всъщност ако прочетеш заглавието, темата е "Средностатистическото българско семейство" и е във подфорум България. Канада и доходите тук ги намеси ти.
jovani написа:Странно защо не са ме баннали до момента.
Не си нарушавал грубо правилата на форума, както така наречените "инакомислещи"? Батето е банван пет хиляди пъти и както виждаш в последното му превъплъщение, когато спазва добрия тон - никой не го банва. Така че няма какво да се оплакваш за "инакомислещите"...

П.С. А, с MrGeek сме писали по едно и също време :D
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

jovani написа:Темата беше за средностатистическите доходи в Канада...
Не, Джовани. Темата беше за средностатистическите доходи на българското семейство, но едни определени и отново предвидими потребители я бутнаха в друга посока.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Аватар
domino

Мнение от domino »

jovani написа: ......
За примера на човека с медният покрив - или е трябвало да има алармена система свързана с охранителна фирма или не е трябвало да оставя къщата без човек за повече от няколко дни. Понякога трябва малко здрав разум, когато човек е предприел да демонстрира положение в район като Горна Баня.
.......
Къщата е все още в строеж. Викан е СОТ но те искат да да има затворени помещения за да си пуснат СОТ-а. Част от вътрешните врати все още не са сложени. Както и да е. Изводът от случката е, че преди да се сложи медна ламарина на покрива трябва задължително да се пусне СОТ. И друго: приятелят ми има не малко, а много здрав разум и не демонстрира положение, а преди години му дали тази медна ламарина и той решил да си направи с нея един хубав, "вечен" покрив - груба грешка, както е видно към днешна дата. За неговото средностатистическо българско семейство този месец завърши не на -300лв а на около -30 000лв.
Последно промяна от domino на Чет Май 09, 2013 4:32 pm, променено общо 4 пъти.
”Do not be wise in your own ieyes”
Solomon the son of David, king of Israel
и кинг на пра, пра,...пра дядото на Пумпи,
внук на Леон
pumpy

Мнение от pumpy »

Independent написа: Всички тук сме икономически имигранти, дошли за по-добър живот. Но този живот не се изразява само в евтина и обилна храна, а в цялостното качество на живот. Тук хората могат да си позволят да бъдат щастливи, да не се тревожат, да не се страхуват за живота си, децата си или имуществото си.
Това може да го разбере само човек, който гое усетил. Всички останали ти обясняват колко си загубен, а пък някои даже се връщат доброволно, защото си ги влечи мутрищината....
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Мнение от ivandaman »

Пумпи може ли само да вметна че вече и хора с пари и положение напускат БГ или поне пращат децата си да живеят извън БГ, защото макар и да са задоволени и без никакви финансови проблеми осъзнават че в дългосрочен план нещата не изглеждат розови.. (освен ако не се промени нещо и не стане някакво чудо)..
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
Публикувай отговор