Могат ли да ти вдигнат евалюацията на имота?
-
Re: Могат ли да ти вдигнат евалюацията на имота?
В интерес на истината, сегашната оценка е почти толкова колкото действително струваше имота, когато го купих преди около 2 год. (е, не отичтам факта, че 7-8% сигурно са били комисионните на посредниците - агенти недвижими имоти). Т.е. за 2 год - пазарно повишение 12%.
Не е ли малко "по-американски" опасно да се надуват цените с по 6-7% на година в Канада?
П.С. тъкмо видях тази тема сега във форума: http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... 24&t=45085
Не е ли малко "по-американски" опасно да се надуват цените с по 6-7% на година в Канада?
П.С. тъкмо видях тази тема сега във форума: http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... 24&t=45085
- roumensp
Какво значи "да се надуват" ? Цените се определят от търсене и предлагане. Докато има кой да плаща толкова, ще има и кой да продава за толкова. Опасно става тогава, когато почнат да дават кредити на хора, които не могат да ги изплащат. В Канада никога не са давали чак толкова лесно мортгидж, колкото в Щатите навремето. Но докато има мортгиджи по 3-3.5%, не очаквай цените да тръгнат надолу.edinotvsichki написа:Не е ли малко "по-американски" опасно да се надуват цените с по 6-7% на година в Канада?
Не успявам да разбера какво искаш да кажеш с това или вероятно при вас положението е различно. При нас данъка върху имота е процент от данъчната оценка определен от всяка община поотделно + данък за училище също процент от данъчната оценка. Например нашата община е определила 1+0.25=1.25% общо за двата данъка. При увеличение на оценката например с 10% това води и до увеличение на данъка със същата пропорция. Понеже и двете неща са проценти не виждам каква друга освен линейна функция може да бъде.roumensp написа:ПП
Връзката между оценка и данък не е линейна. Ако за 10 години оценката ти се качи двойно, това не означава, че и данъкът ти ще се качи двойно. В противен случай тия, които са купили имоти преди 30 години би трябвало сега да дават половината от доходите си за property tax.
А тези които са купили преди 30г. за под $100к къщите тогава са плащали 1.25% от $100к, а сега оценките са им стигнали примерно $300к и плащат 3 пъти по-висок данък оттогава (освен ако процента на данъка не се е сменил, нямам данни тогава колко е бил процента на данъка).
В нашето село, ако стойността на къщата се е вдигнала със същия процент, както се е увеличила средната стойност на всички имоти в селото, данъкът не се увеличава. Ако твоята къща и се е увеличила стойността с 20 процента, а средно за селото е 10 има увеличение на данъка. Може и обратно - данъкът да падне, ако увеличението е по-малко от средното, ама това е само на теория, защото винаги намират причина да добавят процент-два към данъка по други параграфи.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
- roumensp
Всяка община сама си определя данъка.
При нас май е горе-долу така, както го обясни speedy, мисля че променят и процента отвреме-навреме.
За да не гадая, за пример ще дам себе си: за 7 години оценката се вдигна с около 60%, но данъкът - с по-малко от 10%. А миналата година платих малко по-нисък данък от предходната, въпреки че оценката беше малко по-висока.
Разрових се малко и излезна, че в нашия район в настоящия момент пропърти таксата е около 0.46% от оценката. Което ме навежда на мисълта, че тоя процент вероятно се променя с времето (не ми се рови сега за минали години). Част от тоя процент (над 1/3) е заради наличието на училища, както е и в Quebec.
При нас май е горе-долу така, както го обясни speedy, мисля че променят и процента отвреме-навреме.
За да не гадая, за пример ще дам себе си: за 7 години оценката се вдигна с около 60%, но данъкът - с по-малко от 10%. А миналата година платих малко по-нисък данък от предходната, въпреки че оценката беше малко по-висока.
Разрових се малко и излезна, че в нашия район в настоящия момент пропърти таксата е около 0.46% от оценката. Което ме навежда на мисълта, че тоя процент вероятно се променя с времето (не ми се рови сега за минали години). Част от тоя процент (над 1/3) е заради наличието на училища, както е и в Quebec.
Тая тема е като футбола в България - малко го играят, но всички разбират. А най-големите разбирачи са на хиляди километри от Канада.edinotvsichki написа:П.С. тъкмо видях тази тема сега във форума: http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... 24&t=45085
Всъщност не се изразих правилно. Не че процента на данъка се вдига пропорционално на процента на вдигане на оценката. При нас процента на данъка е константа за по-дълъг период докато не решат да го променят с много малко, но понеже е константа сумата която се плаща за данък в повече от предишната година е пропорционална на увеличението на оценката. Така за $400к ако се е плащало $5000 сумарен данък след увеличение на оценката с 10% която е станала $440к се плаща данък $5500 което като резултат е с 10% увеличение иначе процента си е пак същия 1.25%. При вас изглежда да е различно щом има дори и падане понякога. Тук никога не съм срещал намаление на данъка.
- roumensp
Вероятно при нас ъпдейтват тая константа по-начесто от при вас, иначе просто няма как да се получи това, което наблюдавам.yahoo написа:При нас процента на данъка е константа за по-дълъг период ....
-
Благодаря!roumensp написа: Какво значи "да се надуват" ? Цените се определят от търсене и предлагане. Докато има кой да плаща толкова, ще има и кой да продава за толкова. Опасно става тогава, когато почнат да дават кредити на хора, които не могат да ги изплащат. В Канада никога не са давали чак толкова лесно мортгидж, колкото в Щатите навремето. Но докато има мортгиджи по 3-3.5%, не очаквай цените да тръгнат надолу.
Не че скоро смятам да продавам имота си... По-скоро опасенията ми са дали няма да плащам за ххх доларова къща, когато реалната й пазарна цена е ххх-50 0000.
-
Ако правилно съм разбрал, за различните къщи в един и същи квартал могат да те чарджват, теб да кажем 10% property tax а пък комшията (чиято къща не е толкова хубава) да го чарджват 5%???speedy написа:В нашето село, ако стойността на къщата се е вдигнала със същия процент, както се е увеличила средната стойност на всички имоти в селото, данъкът не се увеличава. Ако твоята къща и се е увеличила стойността с 20 процента, а средно за селото е 10 има увеличение на данъка. Може и обратно - данъкът да падне, ако увеличението е по-малко от средното, ама това е само на теория, защото винаги намират причина да добавят процент-два към данъка по други параграфи.
- roumensp
И това може да стане, няма гаранция (предполагам става дума за самата къща, не за данъка). Но едва ли ще трае много дълго, рано или късно цените се връщат. Къщите, както и бензинът никога няма да станат по-евтини, отколкото са били 10-15 години по-рано ...edinotvsichki написа:По-скоро опасенията ми са дали няма да плащам за ххх доларова къща, когато реалната й пазарна цена е ххх-50 0000.
Но дори и да беше обратното, какво ... ? Нека си представим хипотетично, че цената постоянно падаше .... Нима като купиш нов телевизор или кола положението е по-различно ? Когато купиш нова кола, още като напуснеш дилършипа, цената й е паднала с няколко хиляди и продължава да пада всяка следваща година. Това обаче не е довело дотам, че всички да караме стари таратайки и да купуваме електроника от Киджиджи, нали ? Нали парите са именно за това - да се харчат, за да си осигуриш някакъв комфорт и спокойствие.
На нас вече на два пъти ни вдигат оценката повече от средното увеличение на цените в района,защото ни посещава лицензиран оценител. Той влиза навсякъде, прави снимки, пита за обзавеждането, за отоплението и т.н. Естествено трябваше да поосвежим и да адаптираме къщата по наш вкус. Малко по-нови неща в кухнята, в банята, в гаража, в мазето и т.н. Обаче според оценителя всичко това вдига цената особено градинката на жена ми пред къщи и граденото барбекю отзад. Иди обяснявай че не струват по 10 хил. Той си прави неговите оценки подплатени със снимки.
Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
Точно затова написах по-горе че формалното увеличение което се прави на данъчната оценка е по занижена оценка на пазарната ситуация за района. Всеки който съм чул да е протестирал и след като е дошъл оценител е с резултат по-висока оценка от първоначалната. Затова и продажните цени на имотите надхвърлят с поне 20% данъчната оценка.
И в моят случай съдията каза същото, няма спасение трябва да се плаща за съжаление
Кой кавартал си? Това ми е малко странно. От общината ли го пращат тоя оцените?коце написа:На нас вече на два пъти ни вдигат оценката повече от средното увеличение на цените в района,защото ни посещава лицензиран оценител. Той влиза навсякъде, прави снимки, пита за обзавеждането, за отоплението и т.н. Естествено трябваше да поосвежим и да адаптираме къщата по наш вкус. Малко по-нови неща в кухнята, в банята, в гаража, в мазето и т.н. Обаче според оценителя всичко това вдига цената особено градинката на жена ми пред къщи и граденото барбекю отзад. Иди обяснявай че не струват по 10 хил. Той си прави неговите оценки подплатени със снимки.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Този оценител може и да не го пускаш у вас. Ако имота ти не се вижда отвън няма да види подобренията и ще ти сложат средната оценка за квартала. Наши приятели така си крият разширението на хола към вътрешен двор, външна камина с барбекю и тн.
Циганите - на Сатурн !