Могат ли да ти вдигнат евалюацията на имота?
-
Могат ли да ти вдигнат евалюацията на имота?
Здравейте,
ако има някой компетентен по върпоса, моля да сподели.
Току-що получих "листчето" с таксите за 2013 за къщата ми.
Въпреки, че като процент много от "перата" на таксите са намалели, общината компенсира с увеличение на "property value" на имота (около 12%).
В скоби - не става дума за Монреал (където знам, че вдигат процента на таксите), а за South Shore.
Бях чувал, че общината не може да ти увеличи стойността на имота, без да изпратят "evaluator" да ти оцени къщата.
Въпросът ми е: имат ли право да го правят (да увеличават стойността)? Има ли начин да ги накарам да намалят тяхната си оценка?(Видях вече в "листчето", че мога да оспорвам срещу 75$, без да е ясен изхода.)
Благодаря.
П.С. никой не е идвал да ми оценява имота за "taxation purposes".
П.П.С. Тази година добре, компенсират едното с другото. Ами догодина - ако решат да вдигнат процентите?
ако има някой компетентен по върпоса, моля да сподели.
Току-що получих "листчето" с таксите за 2013 за къщата ми.
Въпреки, че като процент много от "перата" на таксите са намалели, общината компенсира с увеличение на "property value" на имота (около 12%).
В скоби - не става дума за Монреал (където знам, че вдигат процента на таксите), а за South Shore.
Бях чувал, че общината не може да ти увеличи стойността на имота, без да изпратят "evaluator" да ти оцени къщата.
Въпросът ми е: имат ли право да го правят (да увеличават стойността)? Има ли начин да ги накарам да намалят тяхната си оценка?(Видях вече в "листчето", че мога да оспорвам срещу 75$, без да е ясен изхода.)
Благодаря.
П.С. никой не е идвал да ми оценява имота за "taxation purposes".
П.П.С. Тази година добре, компенсират едното с другото. Ами догодина - ако решат да вдигнат процентите?
- roumensp
Re: Могат ли да ти вдигнат евалюацията на имота?
Имат право, оценката е базирана на продажбите в района.edinotvsichki написа:Въпросът ми е: имат ли право да го правят (да увеличават стойността)? Има ли начин да ги накарам да намалят тяхната си оценка? (Видях вече в "листчето", че мога да оспорвам срещу 75$, без да е ясен изхода.)
Както вече си разбрал, можеш да обжалваш, ако не си съгласен с оценката.
- ablood
- Обратна връзка:
Можеш да обжалваш, но не си губи времето да ходиш да спориш, без да си сериозно подкован с документи и снимки.
Цените на имотите растат и ти ще трябва да докажеш с какво вашият имот се различава, та стойността му да изостане от останалите.
Също така имай впредвид, че ще се изправиш пред бюрократ, който по цял ден получава/отхвърля такива молби. Той е подкован, че колкото повече молби одобрява, толкова повече работа му се отваря, толкова по-малко пари в хазната, толкова повече ядове с шефовете...
Например, ако къщата ви е била оценена на 400К преди 10 години, но е била чистак нова, цената на земята се е качила, но сградата е поевтиняла.Това правило обаче важи само ако къщата е била наистина нова при предишната оценка. Нормалното остаряване не се води причина са обжалване, понеже се компенсира от инфлацията. Къщата трябва да е претърпяла сериозни повреди, да сте разрушили част от нея, кварталът да поевтинял, основният работодател в района да е фалирал...
Тоест не е невъзможно, но изисква добра подготовка.
Цените на имотите растат и ти ще трябва да докажеш с какво вашият имот се различава, та стойността му да изостане от останалите.
Също така имай впредвид, че ще се изправиш пред бюрократ, който по цял ден получава/отхвърля такива молби. Той е подкован, че колкото повече молби одобрява, толкова повече работа му се отваря, толкова по-малко пари в хазната, толкова повече ядове с шефовете...
Например, ако къщата ви е била оценена на 400К преди 10 години, но е била чистак нова, цената на земята се е качила, но сградата е поевтиняла.Това правило обаче важи само ако къщата е била наистина нова при предишната оценка. Нормалното остаряване не се води причина са обжалване, понеже се компенсира от инфлацията. Къщата трябва да е претърпяла сериозни повреди, да сте разрушили част от нея, кварталът да поевтинял, основният работодател в района да е фалирал...
Тоест не е невъзможно, но изисква добра подготовка.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Право имат и без да е идвал оценител въпреки че 12% ми се вижда доста като скок за една година. Сигурно района ви се е раздвижил доста след дълъг застой. Предварително дават колко ще се повиши оценката за 1-2 години напред, което няма как да е било направено от реалната оценка на всяка къща (принципно невъзможно), а по статистическите параметри за района. Може да се обжалва, но аз не съм чул за някой да е спечелил от това. Даже на един мой мознат му увеличиха оценката след оглед от оценител след жалба поради установяване на извършени редица реновации. И аз не съм съгласен с моето 15% увеличение на данъчната оценка на къщата ми от 2010 до 2013, но след реновациите които съм направил и ще правя сигурно и при мен може да я качат още. Държавата е заинтересована да качва оценките и да прибира повече, продачите също защото никой не иска да продава под оценката, а далеч над нея и така нека някои да чакат балона да се спука (съответно държавата да се съгласи да намали данъчните оценки и да намали приходите си). Застой може да има за малко, но останалото са илюзии.
За съжаление могат при мен миналата година ми изпратиха писмо за 12% и след жалба съпроводена с посещение на място бях принуден да заплатя 30% ( потвъдено със съдебно решение)
Аз много се дразня от тази евалюацията , но си трая да не ми се случи същото като на analgin. При нас ги дигнаха с около 23% миналата година, това в Монреал
п.с Общините много често предлагат парична помощ за подмяна на прозорци, покриви и т.н. Е за това са ми казали,че не е добре да се възползват,че един път разбрали ,че си правил ремонт ти вдигат евалюацията .
п.с Общините много често предлагат парична помощ за подмяна на прозорци, покриви и т.н. Е за това са ми казали,че не е добре да се възползват,че един път разбрали ,че си правил ремонт ти вдигат евалюацията .
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Радой Ралин
Май е време да сменяме провинциятя, преди другарката Мароа да усере пейзажа окончателно.IRA написа:Аз много се дразня от тази евалюацията , но си трая да не ми се случи същото като на analgin. При нас ги дигнаха с около 23% миналата година, това в Монреал
Мъжът ми дава много зор, аз все още го мисля. Мисля, че мадам ще я разкарат скоро. Либералите само чакат шумотевицата около корупцията да се понамали.
Радой Ралин
Радой Ралин
-
Благодаря много на всички за отговорите.
Ще трябва да си кютам както гледам.
От друга страна, някой беше казал, че тези увеличения се правят на база продажби в района. Това значи ли, че цената на къщата ми се е покачила поне с 12%?
Ще трябва да си кютам както гледам.
От друга страна, някой беше казал, че тези увеличения се правят на база продажби в района. Това значи ли, че цената на къщата ми се е покачила поне с 12%?
По всяка вероятност с повече. При нас продават с около 100 000 над данъчната оценка.
Радой Ралин
Радой Ралин
При мен от 2007 до 2013 оценката ми се увеличи с 96.1% и пак е по-ниска от пазарната стойност...
- ablood
- Обратна връзка:
При теб е по-специално.Philippo написа:При мен от 2007 до 2013 оценката ми се увеличи с 96.1% и пак е по-ниска от пазарната стойност...
Например подобрение тип: От 3-1/2 става на "Малък 4-1/2 с една спалня". Не исках да ти спамя обявата с въпроси к'во всъщност е това.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Разбира се че това вдига и цената на имота защото се прави по занижена оценка на пазарната ситуация за тази година в съответния район. Не че не е възможно да я продадеш после и под данъчната оценка, но аз и много други към такъв имот бихме били крайно подозрителни защото повечето обявени за продан накрая се продават с поне 20-30% и дори доста повече отгоре над оценката и ще се търси нещо гнило ако е под.
- Bistra
- Напуснал форума
Лоша държава, лоша, лоша!!!! И тя участвува в "балонизацията" (нова дума, за съжаление неизобретена от мен, за което страдам. )
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата")
- roumensp
Няма полза, и при нас дигат обикновено, само за една година се сещам оценката да е паднала. Земята расте, сградата пада, но недостатъчно за да се балансират нещата.analgin написа:Май е време да сменяме провинциятя, преди другарката Мароа да усере пейзажа окончателно.IRA написа:Аз много се дразня от тази евалюацията , но си трая да не ми се случи същото като на analgin. При нас ги дигнаха с около 23% миналата година, това в Монреал
Същата работа е и тука, само че е по-скоро процент (20% може би), не фиксирано число.IRA написа:При нас продават с около 100 000 над данъчната оценка.
ПП
Връзката между оценка и данък не е линейна. Ако за 10 години оценката ти се качи двойно, това не означава, че и данъкът ти ще се качи двойно. В противен случай тия, които са купили имоти преди 30 години би трябвало сега да дават половината от доходите си за property tax.
Последно промяна от roumensp на Чет Яну 31, 2013 6:00 pm, променено общо 2 пъти.