Не знам по каква логика можеш да си помислиш, че на баба ти ще ѝ се полага повече само защото пенсиите в България са мизерни. И защо се сърдиш на хората, които просто ти посочиха очевадното?You may qualify for a benefit from Canada or ХХХХХХХХ, or both. Under the Agreement, each country will pay a benefit based solely on your periods of contribution or periods of residence under its pension program.
Споразумение между правителствата на България и Канада
Re: Споразумение между правителствата на България и Канада
Service Canada все още не са публикували fact sheet за спогодбата с България, но ако си беше направила труда да провериш тези за други страни, щеше да видиш нещо от рода на следното:
И аз да питам.След като имам 8,5 год в Канада ще мога ли като се пенсионирам да си получавам Канадската пенсия в България.
Черната Бистра от Биг Форум БГканада и A-блъд от Лавал.
Рядка порода голи охлюви обитавща зелената тревна маса на северния и южния бряг.
От кога охлювите дават наклон на ястребите струва ли си да се лети?
Рядка порода голи охлюви обитавща зелената тревна маса на северния и южния бряг.
От кога охлювите дават наклон на ястребите струва ли си да се лети?
- roumensp
Сигурно знаеш, че пенсиите са две:newcomer написа:И аз да питам.След като имам 8,5 год в Канада ще мога ли като се пенсионирам да си получавам Канадската пенсия в България.
1. Old Age Security (OAS) - за тази ще ти трябват 10 години в Канада. Но дори и да ги имаш, пенсията ще е само 1/4 от пълната (1/40 * 10 години).
http://www.servicecanada.gc.ca/eng/isp/oas/oastoc.shtml"
Предполагам малко от пишещите тук ще съберат години за пълната.
2. Canada Pension Plan (CPP) - мисля, че ще закачиш нещо, когато му дойде времето и подадеш молба; изчети какво обясняват на следния линк:
http://www.servicecanada.gc.ca/eng/sc/c ... sion.shtml"
Ако разбереш нещо важно, драсни 2-3 реда, сигурно има и други в твоето положение, за които ще е интересно ...
А колкото до споразумението, ще трябва да се поизчака, докато публикуват детайлите. Доколкото знам някои детайли за това с Щатите (информацията ми е стара), то гарантира избягване на двойното данъчно облагане и че можеш да прехвърлиш години трудов стаж от едната в другата държава, когато ти изчисляват пенсията. Вероятно споразумението с България ще е нещо подобно.
800 дена е отговора.newcomer написа:И аз да питам.След като имам 8,5 год в Канада ще мога ли като се пенсионирам да си получавам Канадската пенсия в България.
Първо, и двете ми баби са починали преди доста време.Marto написа:Не знам по каква логика можеш да си помислиш, че на баба ти ще ѝ се полага повече само защото пенсиите в България са мизерни. И защо се сърдиш на хората, които просто ти посочиха очевадното?
Второ, логиката ми се базира на следното инфо от Service Canada:
We look at three factors to determine if you can receive the Old Age Security pension: your age, your legal status, and the number of years you have lived in Canada.
If one of the two scenarios listed below describes your situation, you may be eligible to receive the Old Age Security pension.
Scenario 1 - People living in Canada
You must be 65 years of age or older.
You must live in Canada and be a Canadian citizen or a legal resident at the time we approve your pension application.
You must have lived in Canada for at least 10 years after turning 18.
Scenario 2 - People living outside Canada
You must be 65 years of age or older.
You must have been a Canadian citizen or a legal resident of Canada the day before you left Canada.
You must have lived in Canada for at least 20 years after turning 18.
If you are not covered by either of these two scenarios, you may still qualify for a pension since Canada has social security agreements with many countries. If you have lived in one of these countries or contributed to its social security system, you may qualify for a pension from that country, from Canada or from both countries. For more information, contact us or see International Benefits.
If you take your eyes off your goals, all you see is obstacles.
Да обясня още малко:
Ако българин в Канада се пенсионира тук и е живял повече от 10 г. в Канада и пенсията му е малка, ще получи Old Age Security пенсия, защото е под социалния минимум. Това е ясно и без споразумение с БГ.
Ако този българин е живял по-малко от 10 г. в Канада и нямаше споразумение за социална сигурност с БГ, нямаше да получи OAS. Обаче, в горния цитат се казва, че ако има споразумение, този българин може да се квалифицира за OAS точно за да не мизерства тук.
Сега, този хипотетичен българин, който не се квалифицира за OAS без споразумението, може да е:
- работил 25 години в БГ и 5 г. живял и работил в Канада
- може да се е пенсионирал в БГ и след това да е имигрирал в Канада
- може като батето да е живял 8.5 г. в Канада, след това да се е върнал в БГ и да дойде да се пенсионира в Канада
Въпросът е в кои от тези случаи българите се облагодетелстват от споразумението. И ако не се, просто искам да знам.
Аз, лично, не се интересувам ни най-малко дали БГ ще ми даде някакви кирливи 50 лв. за 10-годишния ми стаж там. Интересува ме какво друго има в споразумението за българите, които живеят в Канада и пенсиите им са под социалния минимум за Канада. Все пак, споразумението се нарича social security agreement.
Ако българин в Канада се пенсионира тук и е живял повече от 10 г. в Канада и пенсията му е малка, ще получи Old Age Security пенсия, защото е под социалния минимум. Това е ясно и без споразумение с БГ.
Ако този българин е живял по-малко от 10 г. в Канада и нямаше споразумение за социална сигурност с БГ, нямаше да получи OAS. Обаче, в горния цитат се казва, че ако има споразумение, този българин може да се квалифицира за OAS точно за да не мизерства тук.
Сега, този хипотетичен българин, който не се квалифицира за OAS без споразумението, може да е:
- работил 25 години в БГ и 5 г. живял и работил в Канада
- може да се е пенсионирал в БГ и след това да е имигрирал в Канада
- може като батето да е живял 8.5 г. в Канада, след това да се е върнал в БГ и да дойде да се пенсионира в Канада
Въпросът е в кои от тези случаи българите се облагодетелстват от споразумението. И ако не се, просто искам да знам.
Аз, лично, не се интересувам ни най-малко дали БГ ще ми даде някакви кирливи 50 лв. за 10-годишния ми стаж там. Интересува ме какво друго има в споразумението за българите, които живеят в Канада и пенсиите им са под социалния минимум за Канада. Все пак, споразумението се нарича social security agreement.
Това е един от въпросите, които се решават по този начин:
" Колкото и да си работил в Канада и/или България шом си резидент или гражданин и си поискаш пенсията в Канада, ще ти дадат такава, че да не мизерстваш...."
Никъде в червения цитат не се казва, че ако си живял по-малко от 10 години в Канада и има споразумение със страната, от която идваш, ще ти дадат OAS. Пише само, че може да се квалифицираш за пенсия от тази страна, от Канада или и от двете.
И сега нека сме реалисти: как си представяш следния сценарий: имигрираш/спонсорират те на 64 и 11 месеца. На 65, навършени в Канада, благодарение на спогодбата и товите осигуровки в България за 200 лева пенсия, Канада ти отпуска OAS ?
" Колкото и да си работил в Канада и/или България шом си резидент или гражданин и си поискаш пенсията в Канада, ще ти дадат такава, че да не мизерстваш...."
Никъде в червения цитат не се казва, че ако си живял по-малко от 10 години в Канада и има споразумение със страната, от която идваш, ще ти дадат OAS. Пише само, че може да се квалифицираш за пенсия от тази страна, от Канада или и от двете.
И сега нека сме реалисти: как си представяш следния сценарий: имигрираш/спонсорират те на 64 и 11 месеца. На 65, навършени в Канада, благодарение на спогодбата и товите осигуровки в България за 200 лева пенсия, Канада ти отпуска OAS ?
Pumpy, вярвам, че си много добър стоматолог и много уважавам мненията ти, които публикуваш тук в областта на стоматологията и медицината дори (казвам го без ирония). Не разбирам, обаче, амбицията ти да бъдеш всезнаещ и в областта на социалното осигуряване.
Аз също не претендирам да съм, просто задавам въпроси, които се базират на инфото в интернет. И, да, мога да си представя описания от теб случай.
Ето извадка от info sheet-a за същото споразумение на Канада с Македония:
The Old Age Security program covers most persons who live or have lived in Canada. The Old Age Security pension is payable at the age of 65 to persons who meet certain residence conditions. To qualify for this pension in Canada, you normally must have lived in this country for at least 10 years after the age of 18. You normally need 20 years of residence after the same age to receive an Old Age Security pension outside Canada.
What happens if you do not qualify for a Canadian Old Age Security pension because you have not lived in Canada for the minimum number of years? Under the Agreement, Canada will consider periods of insurance and equivalent periods under the pension program of the Republic of Macedonia after the age of 18 as periods of residence in Canada.
Не разбирам с какво толкова те дразни въпроса, койта задавам. Аз също винаги съм била против спекулациите със социалните помощи, ако това ти е проблема. Тук, обаче, говорим за достойното съществуване на хора, които са работили цял живот. Не говорим за прецакване на държавата от млади, прави и здрави хора, които стоят на социална помощ и работят на черно.
Аз също не претендирам да съм, просто задавам въпроси, които се базират на инфото в интернет. И, да, мога да си представя описания от теб случай.
Ето извадка от info sheet-a за същото споразумение на Канада с Македония:
The Old Age Security program covers most persons who live or have lived in Canada. The Old Age Security pension is payable at the age of 65 to persons who meet certain residence conditions. To qualify for this pension in Canada, you normally must have lived in this country for at least 10 years after the age of 18. You normally need 20 years of residence after the same age to receive an Old Age Security pension outside Canada.
What happens if you do not qualify for a Canadian Old Age Security pension because you have not lived in Canada for the minimum number of years? Under the Agreement, Canada will consider periods of insurance and equivalent periods under the pension program of the Republic of Macedonia after the age of 18 as periods of residence in Canada.
Не разбирам с какво толкова те дразни въпроса, койта задавам. Аз също винаги съм била против спекулациите със социалните помощи, ако това ти е проблема. Тук, обаче, говорим за достойното съществуване на хора, които са работили цял живот. Не говорим за прецакване на държавата от млади, прави и здрави хора, които стоят на социална помощ и работят на черно.
- Bistra
- Напуснал форума
Ами ти точно с този си въпрос правиш спекулации.Тези хора, за които говориш да си "достойно" съществуват в България срещу "N" лева пенсия! Ако дойдат да ми съществуват тук, аз ще съм един от първите излязли на улицата да протестират да не съществуват на мой гръб....Щото така всеки може да си реши да съществува, само че аз не искам просто да съществувам, а да живея. Надявам се схващаш разликата? Заради това съм се и разкарала от България.Val написа:Не разбирам с какво толкова те дразни въпроса, койта задавам. Аз също винаги съм била против спекулациите със социалните помощи, ако това ти е проблема. Тук, обаче, говорим за достойното съществуване на хора, които са работили цял живот. Не говорим за прецакване на държавата от млади, прави и здрави хора, които стоят на социална помощ и работят на черно.
Не виждам как българската държава ще отдели 800$ за пенсионер живеещ в Канада, след като не е способна да отдели 80 лв за такъв живеещ в България. Ако не ти е известно парите за пенсии се набират от данъците на работещите хора, такива каквито в България липсват...Та в този ред на мисли аз съм за по-ниски данъци или с други думи казано по-малко маймуни на клона в Канада.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

Ами, честно казано, не съм сигурна в случаите с тези споразумения с другите държави кой изплаща парите за OAS - както казах, не съм специалист.
Обаче, това което знам със сигурност е, че по принцип OAS на канадските пенсионери се плаща от теб и мен. OAS се дава от държавата на пенсионерите, които не са си заработили достатъчно пари за пенсия, т.е. не идва от техните удръжки, а от твоите и моите данъци.
Аз, лично, нямам нищо против. Това не ми пречи да живея добре.
Ако на теб ти пречи, в никакъв случай не оспорвам правото ти да излезеш на улицата да протестираш. Даже мисля, че не трябва да отлагаш:
OAS provides $500 a month to 98 per cent of people over 65.
Е, ако не можеш да се пребориш за всички канадски пенсионери и за пенсионерите-имигранти от други държави, може би ще постигнеш успех БГ имигрантите да са в тия 2% дето не получават.
Обаче, това което знам със сигурност е, че по принцип OAS на канадските пенсионери се плаща от теб и мен. OAS се дава от държавата на пенсионерите, които не са си заработили достатъчно пари за пенсия, т.е. не идва от техните удръжки, а от твоите и моите данъци.
Аз, лично, нямам нищо против. Това не ми пречи да живея добре.
Ако на теб ти пречи, в никакъв случай не оспорвам правото ти да излезеш на улицата да протестираш. Даже мисля, че не трябва да отлагаш:
OAS provides $500 a month to 98 per cent of people over 65.
Е, ако не можеш да се пребориш за всички канадски пенсионери и за пенсионерите-имигранти от други държави, може би ще постигнеш успех БГ имигрантите да са в тия 2% дето не получават.
- Bistra
- Напуснал форума
Aз с нищо не се боря. Слава Богу имаме разумно правителство, което мисли за всичко! Канада е имигрантска държава, която както всяка друга се нуждае от млади попълнения, не от старци-потребители, отгоре на всичко и пришълци.Заради това всичко лека-полека се затяга ( Примери бол: Усложнява се имиграционната програма, спира се програмата за спонсориране на възрастни родители и т.н., и т.н.).
Ти сега искаш да ни убедиш, че една такава държава би си вкарала автогол ли, подписвайки с някаква незначителна държавица спогодба, целяща да осинови пенсионерите и?
Или по български търсиш с помощта на "специалист" странична вратичка за едно по-различно тълкувание на тази спогодба?
Ами не вярвам да го намериш. Това да не ти е български закон, който върви заедно със специална инструкция за прилагането му?
P.S. Нямам никакви пристрастия към националността на пенсионерите, получаващи OAS. Просто съм за намаляване на броя им. Всеки човек е имал своите шансове в живота, ако ги е пропилял си е негов личен (или на близките му)проблем. Старостта е време за достойна почивка, там където си изживял най-ползотворните си мигове....не за емиграция.
Ти сега искаш да ни убедиш, че една такава държава би си вкарала автогол ли, подписвайки с някаква незначителна държавица спогодба, целяща да осинови пенсионерите и?
Или по български търсиш с помощта на "специалист" странична вратичка за едно по-различно тълкувание на тази спогодба?
Ами не вярвам да го намериш. Това да не ти е български закон, който върви заедно със специална инструкция за прилагането му?
P.S. Нямам никакви пристрастия към националността на пенсионерите, получаващи OAS. Просто съм за намаляване на броя им. Всеки човек е имал своите шансове в живота, ако ги е пропилял си е негов личен (или на близките му)проблем. Старостта е време за достойна почивка, там където си изживял най-ползотворните си мигове....не за емиграция.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

А, впечатляваща е тая философия за старците-потребители и тяхното намаляване.
Радвам се, че на Канада не й дреме за тая твоя философия.
Иначе, току виж предприела по-ефективни мерки за намаляването им. Като например, да гони имигрантите по родните им места като станат старци-потребители. Или, за по-ефективно, да приложи похвата на БГ - като нямат пари за нормално съществуване, те сами ще си намалеят набързо, нали така? Така младите ще живеят по-щастливо.
Другите ти несвързани бълнувания по мой адрес ще ги пропусна без коментар.

Иначе, току виж предприела по-ефективни мерки за намаляването им. Като например, да гони имигрантите по родните им места като станат старци-потребители. Или, за по-ефективно, да приложи похвата на БГ - като нямат пари за нормално съществуване, те сами ще си намалеят набързо, нали така? Така младите ще живеят по-щастливо.

Цитатът, който ти бях пуснал касае точно това, няма нужда да ми го подчертаваш в червеноVal написа:Marto написа:Не знам по каква логика можеш да си помислиш, че на баба ти ще ѝ се полага повече само защото пенсиите в България са мизерни. И защо се сърдиш на хората, които просто ти посочиха очевадното?
If you are not covered by either of these two scenarios, you may still qualify for a pension since Canada has social security agreements with many countries.

Или четеш избирателно, или наистина не разбираш какво пише. Съответните страни в спогодбата ще плащат съответните части от пенсията, изчислени на базата на колко години си бил социално осигурен/присъствал в съоответната държава. За българското законодателство не знам, но за Канада частичната пенсия се изчислява по формулата N/40 х пълната пенсия, където N е броя ти признати години в Канада.
Логиката зад тези спогодби е да не се налага на някой, който е блъскал и плащал данъци цял живот в повече от една държава, да работи до 100-годишна възраст за да събере достатъчно стаж/точки за пенсия. Тези спогодби не са подписани за да може някой български пенсионер да се изтъпанчи на Пиърсън или Трудо и да почне да прибира пълна канадска пенсия още от червеното килимче.
Пошегувах се за бабата, но е пределно ясно, че ти се иска канадските данъкоплатци, няколко от които се обадиха в тази тема, да платят спонсорството на близък на теб пенсионер, на когото иначе ужким ти си спонсора. Иначе всички сме "против спекулациите със социалните помощи", приинципно

Би ли цитирала тази част от "горния цитат", където пише това, което съм подчертал?Val написа: Обаче, в горния цитат се казва , че ако има споразумение, този българин може да се квалифицира за OAS точно за да не мизерства тук.
- Bistra
- Напуснал форума
На Канада много и дреме даже.Не спекулирай с "изгонването на имигрантите по родните им места", много моля!Val написа:А, впечатляваща е тая философия за старците-потребители и тяхното намаляване.![]()
Иначе, току виж предприела по-ефективни мерки за намаляването им. Като например, да гони имигрантите по родните им места като станат старци-потребители. Или, за по-ефективно, да приложи похвата на БГ - като нямат пари за нормално съществуване, те сами ще си намалеят набързо, нали така? Така младите ще живеят по-щастливо.![]()
Имигрантите, които са минали процедура по имиграция и са живели определен брой години тук са (изрично го пиша по-голямо) КАНАДСКИ ГРАЖДАНИ....Мисълта ми е следната Пешо или Абдул, или Рамзан стоят в Канада на социал, хрантутени дълги години от парите от моите данъци...Да не се допуска да дойдат мама и тати, както тъста и тъщата на въпросните, щото от 3 числото им става автоматично 9...А иначе тези хора вероятно са работили и водили достоен живот в техните си страни, ама нека да си стоят там, моля ! Ако си мислиш, че Канада е Майка Тереза дълбоко се заблуждаваш!Вярвам знаеш, че тук всеки избирател може да изпрати по район писмо до съответния си избранник(депутат), за да му обясни с какво не е съгласен в политиката на действащото правителство и за разлика от България често това се взима под внимание.(За щастие на мен поне не ми се е налагало до момента)

Не бълнувам, съвсем съм сериозна. Не мизерстването на моите родители си е само мой проблем, не на трета страна, с която нямат нищо общо.