Pauline Marois печели изборите

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Публикувай отговор
Ninushevi
Обратна връзка:

Re: Pauline Marois печели изборите

Мнение от Ninushevi »

Omega3 написа:Ninushevi,

Кебекарите са отделна нация в Канада, които си имат собствена култура и традиции, а говорят и друг език. Аргументьт ти че ако си нямал дьржава преди, нямаш право и сега, ми е трудно да го коментирам.

Всяка една нация има правото да самоопределя сьдбата си. Е Канада, бидейки една от най демократичните страни в света, не отрича това право на кебекарите и в голяма степен им позволяват и насьрчава даже да си решават как да си организират животьт и сьдбините на провинцията. Мисля че по това няма спор.

АКо един ден федерално правителство отрече тези права на Кебек и започне да им налага вьтрешна политика, повярвай ми, ще си направят дьржава бьрзо бьрзо, без референдум, и без да се допитвата много много до изгладнели тьлпи от имигранти на които са им дали вьзможността да имат достоен живот а не да се гьрчат в собствените си дьржави.

Извод : за да имаш правo на дьржава трябва да си народ и в сьщото време някой да ти пречи да си такьв. Това второто тука го няма и поради тази причини кебекарите няма да я имат тяхната дьржава.

В край сметка, мисля че провинция Кебек има доста повече атрибути на една дьржава отколкото дьржава Бьлгария която е такава в момента защото така са решили другите и които и сега й казват какво да прави. Мисля че няма спор че кебекарите решават какво става в кебек, докато не мога да кажа сьщото нещо за Бьлгария.
Може да не съм се изказал правилно, но не съм казвал, че нямат право на държава, защото преди са нямали такава. Това го споменах само като факт във връзка с другите споменати държави. Канада е държава от федеративен тип и всяка провинция си има автономно управление. Моята идея включва и това, че факторът различен език не е необходимо правило за собствена държава. В Швейцария има 4 официални езика и пак си е една държава и няма намерение да се разцепва. При положение, че има толкова права и такава автономност като провинция(пак казвам, че това до голяма степен важи и за другите провинции), защо трябва да се отделя и да прави нова държава. Какво чак толкова повече би спечелила, което в момента да го няма...Не мисля, че кой знае колко ще се промени нещо, освен, че ще се разхитят огромни суми пари и ще е по-трудно за правителството. Вероятно има и много други фактори. Дълбоко в нещата си има историческа вражда и затова се прокрадват подобни тези. Моето мнение, че в съвременното общество не трябва да се прави такава ретроспекция и да се вади като някакъв довод. Миналото си е минало, настоящето и бъдещето са друго нещо. Те трябва да се градят разумно. Много се разляхме обаче по тая тема мисля. Само за последно, мене лично много ме привлича фактът, че Канада е двуезична държава, което дава много по широк поглед и пространства за развитие :)
DCS- Виена - 12.10.2009 г.
ПОЛЕТ-София-Мюнхен–Монреал-25.03.2012г.
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

pumpy написа:Кое и как им ТЪПЧАТ, че за малко да падна под масата ?
Дръж се здраво за масата... Сегашният образ на индианците е точно такъв какъвто трябва да видиш ти, и да те накара да се чувстваш удовлетворен ,че белият човек дойде в Америка и донесе мир и благоденствие...

UNREPENTANT - CANADA'S GENOCIDE
"Нищо велико на този свят не е постигнато без страст"
Георг Вилхелм Фридрих Хегел
pumpy

Мнение от pumpy »

Omega3 написа:
pumpy написа:Кое и как им ТЪПЧАТ, че за малко да падна под масата ?
Еми например някьде си в един резерват в северен Кебек имало простоена централа на Хидро Кебек и всеки житеил на резервата получавал по 3000$ на година обещетение. Само дето някакьв социален работник вдигнал алармата че те харчели парите най вече за алкохол, наркотоци и комар. Обявиха го за расист и трябваше да си подаде оставката за да се потуши скандала.
Аз не разбирам по какъв начин тъпчеш самочуствието на някого, когато:
- си вършиш работа, както е направил съответния социален работник;
- казваш истината или просто обявяваш на висок глас ФАКТИТЕ;

Миналия месец една майка ме убеждаваше как 15 годишния й син, който никога през живота си не беше виждал четка за зъби, трябва да го пратя в болница под обща анестезия за да му извадят зъб. Аз й се измях и я попитах: "Ти, краво заспала, би ли платила 15000 от джоба си за нещо,което аз мога да направя тук на стола за 100 ?" Отговора, интересно защо беше "НЕ, но аз така и така не плащам нищо, затова искам да го пратите...." И после ние сме им пъпчели достойнстовото ? По-мърдолява и мизерна група от хора не съм срещал през живота си. Точно като братовчедите си на юг в Аризона.......
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

Нищо не каза за филма, Пумпи... Хареса ли ти цитата от Стария завет? ;)
Omega3

Мнение от Omega3 »

Ninushevi. Напьлно споделям гледната ти точка. На Кебекарите сепаратисти и вьрховният сьд на Канада и ООН са им казвали че няма начин да се отцепат защото никой не им накьрнява правото да си живеят така както си намерят за добре : развиват си културата, учат си на френски, определят си социалните политики и бог други работи. Тях никой не ги опресира или да им набива култура, традиции или гледната си точка. За това и сепаратистие ще са винаги малцинство. Мисля че мирьт в Швейцария се дьржи на сьщият принцип.

Там кьдето една нация опресира друга избухва насилието и има сериозни предпоставки да се появят дьржави. Примери дал бог в Европа или по света и то сьвсем доскорошни.

Пример за проблем тук е федералният режим за безработица. Кебекарите искат да си го администрират те и са доста единодушни по този вьпрос. В момента 50% от работниците които плащат даньк безработица не се квалифицират за да се вьзползват от него ако си загубят работата. Кебекарите искат всеки който плаща този даньк да може и да се вьзползва от режимьт.

Или пьк работниците кебекари които работят в федералните компании не са покрити от провинциалните социални трудови закони, които са доста по щедри от федералните. Кебекарите искат всеки който работи в Кебек, незавизимо кьде, да се вьзползва от тяхните закони. Бременна жена в федерална компания има по малко права от такава работеща в профинциална от другата страна на улицата.

Да не говоря че повечето кебекарите изобщо не споделят консерваторните мнения на доста канадски провинции отнотно абортите, правата на жените, орьжия и хомосексуалисти.

Но всичките тези проблеми са далече от това да сьздадат дадените предпоставки за надигане на движението на сепаратистите.
pumpy

Мнение от pumpy »

ivanko13 написа:Нищо не каза за филма, Пумпи... Хареса ли ти цитата от Стария завет? ;)
Изгледах 11 минути от този филм. Това, което разбрах до сега е, че някои са страдали заради религията на други. Доколкото ми е известно ДНЕС Канада е светска държава. Ако църквата се е свинила да бъде така добра да си плати за гяволъка, но не разбирам защо аз трябва да плащам заради свинщините на други хора. Но даже и да трябва аз да плаща ще съм щастлив поне някой дами каже до кога и колко точно......
Относно цитати от Тората, съм го казвал и друг път и няма да променя мнението си: "фанатизмът е опасен, независимо от формата, която приема"
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Пумпи, погледни по-глобално на нещата, в техните земи и пьрвобитно-общинни порядки са нахлули хора, без да им обяснят с какво са се занимавали последните 1000 години, зальгвали са ги с копчета и конци, натикали са ги в резервати на хранилка с бял хляб и евтини боклуци. Дали им коне, пушки и уиски, за това уиски те избиват 800 000 бизона, защото белия човек обичал езика да хапне. А те си мислели че великия дух попьлва липсите през нощта. Да, плаща се за тях защото са оставени да дегенерират, прельстени от 20 век и все пак изоставени в ьгьла. Затова злоупотребяват, от безсилие. И изпит по френски ще положат, още един трик за захарче. Но е подигравка :!:. Защо няма четка твоя пациент, ако им даваха четки, паста и някаква грижа вместо пари за уиски на мама можеше и да е по-добре, но става прекалено сложно явно.
Циганите - на Сатурн !
Аватар
ivanko13
Модератор

Мнение от ivanko13 »

За съжаление е късно да бъде решен този проблем... И едните и другите мерят всичко само в пари и имоти... Заеби...
Omega3

Мнение от Omega3 »

Пумпи, сьгласен сьм с теб, ама риалити е различна. Все едно да кажеш че черните и латиносите вьршат повече престьпления от белите. Тьпчеш им достойнстово. Майната им на фактите.

Тука имаше един социолог, доктор Маио, който базирайки се на научни изследвания и тестове, заяви че негрите били общо взето гететично по малко интелигентни от белите. Тестовете били правени в САЩ с стотици индивиди от всичките раси в продьлжение на 15 години. Най интелигнетни били азиатците.

Няма да ти описвам какьв вой беше от всичките му там организации. Някои неща не може да ги казваш публично независимо от фактите.

В крайна сметка го обориха с мотивите че тестовете били направени от бели хора и е нормално да се базират на начина на решаване на проблеми типичен на западната цивилизация. Белите обаче не се почувстваха засегнати от това че азиатците са уж по интелигентни.

В крайна сметка може би вековната хегемония на бялата раса е поставила основите на това чувство за малоценност при някои други раси и някои изказвания са интерпретирани на тази основа.
pumpy

Мнение от pumpy »

anxeli написа:Пумпи, погледни по-глобално на нещата, в техните земи и пьрвобитно-общинни порядки са нахлули хора, без да им обяснят с какво са се занимавали последните 1000 години, зальгвали са ги с копчета и конци, натикали са ги в резервати на хранилка с бял хляб и евтини боклуци. Дали им коне, пушки и уиски, за това уиски те избиват 800 000 бизона, защото белия човек обичал езика да хапне. А те си мислели че великия дух попьлва липсите през нощта. Да, плаща се за тях защото са оставени да дегенерират, прельстени от 20 век и все пак изоставени в ьгьла. Затова злоупотребяват, от безсилие. И изпит по френски ще положат, още един трик за захарче. Но е подигравка :!:. Защо няма четка твоя пациент, ако им даваха четки, паста и някаква грижа вместо пари за уиски на мама можеше и да е по-добре, но става прекалено сложно явно.
Моя пациент получава БЕЗПЛАТНА НЕОГРАНИЧЕНА дентална помощ. Всички ние плащаме за да може Health Canada да ме лети от Денвър до Норман Уелс (а сестрата от Торонто), след това чартърния самолет с оборудването от там до селището, да ми плаща хотела (2х250 кинта на нощ, защото със сестрата ползваме две стай) и да ми плаща за свършена работа, за да може поредния пациент да седне на стола и да получи БЕЗПЛАТНА помощ. Но не, того ИСКА да е пратят за няша сметка, на екскурзия до Едмънтон, където да му свършат същата работа, която аз мога да свърша и там на майната си горе. И като капак на всичко, когато го пратят в Едмънтон той си позволява да не се яви на часа си в болницата и да си прекара една седмица на разходка в града на юг за наша, на всички ни сметка. След което идва нахално при мен и иска да му разпиша още една екскурзия за 7 дни до Едмънтон. И това било от безсилие ? Ай сиктер....

Аз мога да се изтреса тук от на майната си, да изхарча десетки хиляди долара и да постигна това, което искам, а някои, на които ВСИЧКО им е безплатно и остава само да го поискат им е по-лесно да пият и да се бият по цял ден. Да им имам и достойнството, non merci.....
Последно промяна от pumpy на Съб Сеп 08, 2012 10:18 pm, променено общо 2 пъти.
umeiko

Мнение от umeiko »

Нарича се параграф 22. Черните са бедни, затова не могат да си позволят добро образовние, като резултат не могат да си намерят добра работа, и си намират ниско платена работа, и като резултат са по склонни да извършат престъпление. Затова е бил целият вой против това "научно" изследване, а не че е дискриминационно. По тази логика, колко българи са били президент на УСА? И това значи ли че българите са некадърни и неспособни да бъдат президенти на УСА? (отговорът е ДА :) ).
Или с други думи, за да се сравняват ябълки с ябълки, трябва да сравняваш ябълки с ябълки. Сиреч взимаш извадка от 100 черни, бели, азиатци и т.н.. с еднакви доходи, образование и положение и т.н... и смяташ кой колко е престъпен. След това правиш изводи....
Omega3

Мнение от Omega3 »

Пимпи внимавай с тия изказвания. Тука вьв форума вьрви, ама ако го направиш на публично място кьдето могат да те индентифицират, бая проблеми ще си имаш на главата а и бая клиентела ще загубиш.
pumpy

Мнение от pumpy »

коригирам се политически коректно ;)
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

.Разпиши и на жената, по тв гледа Хаваите, Европа, Ню Йорк, а само до Едмьнтьн ще иде и обратно вьв форта. И ша пий :(. Те парите така и така ги наместват, виждаш, подводнички, самолетчета, не вярвам нещо да ни вьрнат :D
Последно промяна от anxeli на Съб Сеп 08, 2012 10:25 pm, променено общо 1 път.
Циганите - на Сатурн !
Аватар
emilcho

Мнение от emilcho »

Без да има пряка връзка с Кебек - http://en.wikipedia.org/wiki/Scottish_i ... referendum.
Интересно, ако шотландците решат да кажат чао на кралицата, дали това няма да окуражи и кебекарите?

Относно индианците - напълно съм съгласен с anxeli. Малко е нагло да бъдат обвинявани, че са пияници, свини и безотговорни лентяи, след като белите целенасочено са ги превърнали в такива, отнемайки им прехраната, земята, а често и живота им. По същата логика, бях чел някъде, че през средновековието в много европейски страни единствено евреите са се занимавали с банкерство, тъй като според библията даването на пари срещу лихва било недостойно дело, а пък в същото време местните управници имали нужда от заеми за да финансират търговия, войни и т.н.. На много места, банкерството е била единствената "професия", достъпна за евреи. В резултат на това, почти всички лихвари били евреи и почти всички евреи били лихвари. Така често когато съответните управници се охарчвали и задлъжнявали сериозно, вместо да се разплатят, организирали антисемитски погроми и прогонвали евреите, на които дължали пари, с мотива, че евреите са скъперници, лихвари и причина за икономическите проблеми...
"I am a very stable genius " - Powered by Donald Trump
"Donald Trump is a fucking moron " - Powered by Rex Tillerson
Публикувай отговор