Omega3 написа:Ninushevi,
Кебекарите са отделна нация в Канада, които си имат собствена култура и традиции, а говорят и друг език. Аргументьт ти че ако си нямал дьржава преди, нямаш право и сега, ми е трудно да го коментирам.
Всяка една нация има правото да самоопределя сьдбата си. Е Канада, бидейки една от най демократичните страни в света, не отрича това право на кебекарите и в голяма степен им позволяват и насьрчава даже да си решават как да си организират животьт и сьдбините на провинцията. Мисля че по това няма спор.
АКо един ден федерално правителство отрече тези права на Кебек и започне да им налага вьтрешна политика, повярвай ми, ще си направят дьржава бьрзо бьрзо, без референдум, и без да се допитвата много много до изгладнели тьлпи от имигранти на които са им дали вьзможността да имат достоен живот а не да се гьрчат в собствените си дьржави.
Извод : за да имаш правo на дьржава трябва да си народ и в сьщото време някой да ти пречи да си такьв. Това второто тука го няма и поради тази причини кебекарите няма да я имат тяхната дьржава.
В край сметка, мисля че провинция Кебек има доста повече атрибути на една дьржава отколкото дьржава Бьлгария която е такава в момента защото така са решили другите и които и сега й казват какво да прави. Мисля че няма спор че кебекарите решават какво става в кебек, докато не мога да кажа сьщото нещо за Бьлгария.
Може да не съм се изказал правилно, но не съм казвал, че нямат право на държава, защото преди са нямали такава. Това го споменах само като факт във връзка с другите споменати държави. Канада е държава от федеративен тип и всяка провинция си има автономно управление. Моята идея включва и това, че факторът различен език не е необходимо правило за собствена държава. В Швейцария има 4 официални езика и пак си е една държава и няма намерение да се разцепва. При положение, че има толкова права и такава автономност като провинция(пак казвам, че това до голяма степен важи и за другите провинции), защо трябва да се отделя и да прави нова държава. Какво чак толкова повече би спечелила, което в момента да го няма...Не мисля, че кой знае колко ще се промени нещо, освен, че ще се разхитят огромни суми пари и ще е по-трудно за правителството. Вероятно има и много други фактори. Дълбоко в нещата си има историческа вражда и затова се прокрадват подобни тези. Моето мнение, че в съвременното общество не трябва да се прави такава ретроспекция и да се вади като някакъв довод. Миналото си е минало, настоящето и бъдещето са друго нещо. Те трябва да се градят разумно. Много се разляхме обаче по тая тема мисля. Само за последно, мене лично много ме привлича фактът, че Канада е двуезична държава, което дава много по широк поглед и пространства за развитие