Културен шок - що е то и какво ни се случва?

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Заключено
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Re: Културен шок - що е то и какво ни се случва?

Мнение от ivandaman »

pumpy написа:
ПС. В петък видимо съм много прост....

На всички ни се случва, и не само в Петък :)

Важното е да не става навик.. От време на време е простено
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
apple

Мнение от apple »

Я не се дърляйте за кавали и гайди... И шотландските са супер и българските също! Всяка етно музика може да е очарователна, а може и да е отблъскваща като я поциганят достатъчно... А виж аз пък напоследък си падам по австралийската гайда :lol: Много е яка... http://www.youtube.com/watch?v=oO1bGlyH ... re=related :yeah: А иначе днес поредния куртурен шок ама не ме засегна много щото бях подготвена психически... Значи днес във Виктория се празнува "Денят на Земята" и по стара традиция се пуши масово марихуана пред кметството. Такава навалица беше, че не можеш се размина. Шока не е от марихуаната ами от боклуците, с които бяха осеяли навсякъде около тях...много свинско! Ама до утре ще е изчистено така, че няма значение... Не знам по вашите краища как е ама тука много се пуши трева, масово е... Мен лично не ми пречи даже е добър вариант за превенция на употребата на по-хард дрога. Въпреки, че някой считат, че така се започва и постепенно се преминава към твърдата дрога.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

По въпроса за дрогите - едно интервю на моя приятел - Караджата:
http://e-vestnik.bg/3499"
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

roumensp написа:
myhata II написа:Света Богородица се е навела и корми риба в канадска река :D
Ти по-добре раздуй за кавалите.
Искаш ли да ти уредя концерт в една пожарна, близо до нас ? :D После може да почерпиш с изработеното.
Готоо,ще ми държиш ли кавала ? :D
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
budtel

Мнение от budtel »

"...Българската фолклорна музика е уникална със своите често срещани неравноделни тактове. Във всички български фолклорни области, традиционната българска музика съдържа неравноделни тактове, по което тя рязко се отличава както от останалите европейски, така и от съседните си балкански народи !!!! В българския фолклор се срещат неравноделни тактове от вида 5/8, 7/8, 8/8, 9/8 и 11/8 или сложни тактове от вида (5+7)/8, (15+14)/8, (9+5)/16 и (9+5)/16. По долу следват названията на някои от най-често срещаните български хора, повечето от които имат такива тактове:
Пайдушко хоро (2+3; 5/16) ,Четворно хоро (3+2+2 или 3+4; 7/16) ,Ръченица (2+2+3 или 4+3; 7/16), Дайчово хоро (4+2+3 или 2+2+2+3; 9/16) , Трите пъти 2+2+4 , Еленино хоро (2+2+1+2; 7/8) , Хоро Елено моме (4+4+2+3 или 3+4+2+3; 13/16 или 12/16) , Петрунино хоро (3+4+2+3, 4+4+2+3; 12/16 или 13/16) , Ганкино хоро или Копаница (4+3+4 or 2+2+3+2+2; 11/16) ,Аcaнo млада невесто (3+2+2+2+2; 11/8) – хоро от Македония , Шопско хоро (2/4) , Хоро Бучимиш (2+2+2+2+3+2+2; 15/16) , Право хоро (3+3 или 6/16) , Йове, мала моме (7+11; 7/16+11/16 или 25/16) , Санданско хоро (2+2+2+3+2+2+2+3+2+2; 22/16) , Седи Донка (7+7+11, където 7=3+2+2 и 11=2+2+3+2+2; 7/16+7/16+11/16 или 25/16)
За пръв път неравноделните тактове са забелязани от европейската музикална теория през 1886 година, когато българският учител по музика Атанас Стоин публикува за пръв път български фолклорни мелодии. Цялостно описание на огромното количество неравноделни тактове в българския музикален фолклор прави българският композитор Добри Христов в книгата си “Ритмичните основи на народната ни музика” от 1913 г. С този труд, неравноделните тактове за пръв път влизат в музикалната теория въобще, тъй като за западните музиканти те са практически непознати дотогава. В Западната музика тези сложни тактове се появяват едва от края на 19-ти век, макар и много рядко. Един от първите примери за това е третата част от Патетичната симфония на Чайковски (Tchaikovsky's Pathetique Symphony). В произведенията на унгарския композитор от началото на 20-ти век Бела Барток (Bela Bartok) се срещат много често неравноделни тактове от вида 3/8, 5/8 и 7/8, за които той пише, че е заимствал от българска фолклорна музика, основана на традиционни мелодии в ритмично нерегулярен такт. Тук се включва красивата мелодия от четвърта част на Концерта за оркестър на Бела Барток. Самият Бела Барток нарича неравноделните тактове в музиката БЪЛГАРСКИ ТАКТОВЕ [Bartok, "The so-called Bulgarian rhythm," Bela Bartok Essays, p. 44]. Макар че Барток е познавал българската музика още от 1912 година, той е започнал да използва широко нейните характерни ритми като композиционно средство едва след публикацията на Васил Стоин от 1927 год. [Vasil Stoin's Grundriss der Metrik und der Rhythmic der bulgarischen Volkmusik. 1927]..."
budtel

Мнение от budtel »

Eто, че българите са първите, които описват неравноделните тактове и така те стават познати на света и влизат в музикалната теория!
pumpy

Мнение от pumpy »

budtel написа:Eто, че българите са първите, които описват неравноделните тактове и така те стават познати на света и влизат в музикалната теория!
Е и ? Аз не разбирам каква е целта от набиването на тези факти ? Хубаво, пеели сме си през вековете в баняте, пардон, тогава е нямало бани, не че днес има де, и сме си пели в неравноделни тактове. И сме влязли с това в музикалната теория. Това всичко е страхотно, и би било от съществено и пеопределимо значение ако живота ни се състоеше само и единствено от музика. Имам брат музикант, който с това си храни семейството и не съм забелязал да се прехласнал от сутрин до вечер в неравноделни тактове.
Та сега пак за културния шок. Може да сме си пели векове неравномерно, но това с нищо не ми прави по,по,най- за да можем да кажем, че видиш ли другите, понеше живеели в "талашитени къщи" нищо не разбират от живота. Или музеите им били ненам какво си, а нашите са едни гърди по-напред. А киселото мляко, кремвиршите, в които няма месо и още десетки изобретения на българския гении....Защо не приемете света около вас такъв какъвто е и да му се наслаждавате. Живота ни е много кратък за да го прекараме в нерви, каква ми е стената между банята и кухнята. А и до използваме това като довод, колко сме велики, а пък канадците какви са бунаци. Направо се чуде чии го крепите между тези бунаци или вие ще бъдете новите им народни будители ?
budtel

Мнение от budtel »

Не разбирам каква е тази омраза към всичко българско и родно. Имам чувството, че някои са агенти на ДПС и Турция или на някоя друга служба, чиято основна цел е унищожение на България и българите. Искам да кажа на всички дето мразят неистово родината, ами не си ходете там. Защо си ходите в тази омразна за вас държава. Защо сте оставили роднини и приятели там, ами спрете да контактувате с тях, нали те са по-българи от вас самите. Защо като закъсате със здравто сте спокойни, че в краен слуай ще отскочите до омразната България и ще ползвате лекар, учил по тъпите български учебни програми и университети.
Серизно ви казвам не ходете там, така ще докажете (поне пред вас самите), че това което говорите е вярно.
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

budtel написа:Не разбирам каква е тази омраза към всичко българско и родно. Имам чувството, че някои са агенти на ДПС и Турция или на някоя друга служба, чиято основна цел е унищожение на България и българите. Искам да кажа на всички дето мразят неистово родината, ами не си ходете там. Защо си ходите в тази омразна за вас държава. Защо сте оставили роднини и приятели там, ами спрете да контактувате с тях, нали те са по-българи от вас самите. Защо като закъсате със здравто сте спокойни, че в краен слуай ще отскочите до омразната България и ще ползвате лекар, учил по тъпите български учебни програми и университети.
Серизно ви казвам не ходете там, така ще докажете (поне пред вас самите), че това което говорите е вярно.
А ти защо я напусна за да се спасиш поединично, а не остана да се бориш за да продължи да съществува българското? С твоето напускане България загуби поредния виден българин и съотношението цигани/турци/...................../българи се променя съществено! Предполагам си наясно че всичко тече и всичко се променя и новото поколение българи дори и в България съвсем не са поколението на Боримечката или на цар Борис, а по-скоро на Бойко. Там трябва да избереш да стоиш за да опазиш това което изчезва. Ние сме на съвсем друго място и дори и да тропаме ръченица неравноделно положението в България с нищо няма да се промени.
pumpy

Мнение от pumpy »

budtel написа:Не разбирам каква е тази омраза към всичко българско и родно. Имам чувството, че някои са агенти на ДПС и Турция или на някоя друга служба, чиято основна цел е унищожение на България и българите. Искам да кажа на всички дето мразят неистово родината, ами не си ходете там. Защо си ходите в тази омразна за вас държава. Защо сте оставили роднини и приятели там, ами спрете да контактувате с тях, нали те са по-българи от вас самите. Защо като закъсате със здравто сте спокойни, че в краен слуай ще отскочите до омразната България и ще ползвате лекар, учил по тъпите български учебни програми и университети.
А ей това как го измисли не ми е ясно и не ми обяснявай, няма да ми се изясни...Кой говори за омраза - това е доста силна дума не мислиш ли ? Явно не правиш разлика между "талашитените къщи не ми пречат" и "обичам невероятно много панелките в Каспичан". Нито еднот, нито другото обаче, показват омраза :o
Аз нямам нужда да разчитам на 13 века история и невероятни постижение в неравномерната музика, за да се чуствам пълноценен в имигрантския си живот. Аз съм това, което съм благодарени преди всичко на себе си. Разбира се родителите и средата ми са оказали своето влияние, но в крайна сметка аз съм постигнал всичко в този живот благодарение на главата си и двете си ръце. И определено без да знам колко съм велик, понеже някои пее нечленоразделно, грешка - неравномерно.
Това, че не се захласвам по последното от сутрин до вечер е повече от нормално. Аз съм ИЗБРАЛ да живея в чужбина и да съм беглец до края на живота си. Така както и ти си го израл за себе си. Веднъж взел това решение обаче се опитвам да се приспособя към "новия" свят, който сам съм си избрал, за да ми е по-лесен живота. И това приспособляване не преминава през оплюване за години на "талашитените къщи", нито през възхваляване на неравномерните такти.
Въпрос на лично виждане, но не и на омраза.

ПС. А като си отида до БГ, правил съм го два пъти за последните 8 години, и докато се прибера от летище София до вкъщи и вече ми се иска да си тръгвам. Да видим как ще е тази година през октомври ?
budtel

Мнение от budtel »

Напуснах защото се чувствах слаб да променя нещо. Но това не означава, че съм спрял да се боря. Ето от известно време контактувам със сдружението "Безопасни улици". Предложих им да им помогна с каквото мога. Те се зарадваха, че има човек от чужбина, който им протяга ръка. Днес всеки може да помогне с нещо - има интернет, фейсбук, посолства, културни центрове. Нека не забравяме, че някои други общности са по-сполотени. Това са арабите, китайците, филипинците. И това е така, защото са възпитани с по-стари идеали за колективизъм и общност. Ние модерните българи сме разединени, защото вярваме прекалено много на модернизма и индивидуализма. Мислите ли, че това е добре за нас емигрантите, за България, за българите въобще. Ако е така жалко за вас и чудесно за другите общности в Канада.
pumpy

Мнение от pumpy »

budtel написа:И това е така, защото са възпитани с по-стари идеали за колективизъм и общност. Ние модерните българи сме разединени, защото вярваме прекалено много на модернизма и индивидуализма.
Това не е вярно наблюдение също. Българите в Бг не са сплотени изобщо. Или израза" моето си е мое, а общото на всички" сигурно е преведен от канадски ;). Или "дайте да дадете" и това сигурно е превод от канадски, ама от кебекарския такъв ;)
А тези, на които си протегнал ръка са много щастливи, защото чакат някой да ги "оправи". Защото е по-лесно от викането на неволята, а в това сме много добри - и там и тук. Самата идея "човек от чужбина" е ужасно показателен. С какво тези от чужбина са по-добри от онези, които пеят неравномерно. До преди малко ни убеждаваше в обратното, но сега изведнъж ти помагащия се оказа " човек от чужбина" тоест нещо по-така, а ?
Ние сме били винаги с наведена глава и това ни е спасило през вековете на ветровитото място, на което се намира държавата ни. Това ни поведение е толкова дълбоко набито в съзнанието ни, че някакви неравномерни ритми просто бледнея пред него.....
Аватар
Bistra
Напуснал форума

Мнение от Bistra »

budtel написа:Напуснах защото се чувствах слаб да променя нещо. Но това не означава, че съм спрял да се боря. Ето от известно време контактувам със сдружението "Безопасни улици". Предложих им да им помогна с каквото мога. Те се зарадваха, че има човек от чужбина, който им протяга ръка. Днес всеки може да помогне с нещо - има интернет, фейсбук, посолства, културни центрове. Нека не забравяме, че някои други общности са по-сполотени. Това са арабите, китайците, филипинците. И това е така, защото са възпитани с по-стари идеали за колективизъм и общност. Ние модерните българи сме разединени, защото вярваме прекалено много на модернизма и индивидуализма. Мислите ли, че това е добре за нас емигрантите, за България, за българите въобще. Ако е така жалко за вас и чудесно за другите общности в Канада.
Как им протегна ръка? Дай измерение във финикийски знаци! Протягане на ръка чрез досаждане на околните не се зачита! Ама то и това си е до лична нагласа и възпитание. :x
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") :)
budtel

Мнение от budtel »

pumpy написа:
budtel написа:И това е така, защото са възпитани с по-стари идеали за колективизъм и общност. Ние модерните българи сме разединени, защото вярваме прекалено много на модернизма и индивидуализма.
Това не е вярно наблюдение също. Българите в Бг не са сплотени изобщо. Или израза" моето си е мое, а общото на всички" сигурно е преведен от канадски ;). Или "дайте да дадете" и това сигурно е превод от канадски, ама от кебекарския такъв ;)
А тези, на които си протегнал ръка са много щастливи, защото чакат някой да ги "оправи". Защото е по-лесно от викането на неволята, а в това сме много добри - и там и тук. Самата идея "човек от чужбина" е ужасно показателен. С какво тези от чужбина са по-добри от онези, които пеят неравномерно. До преди малко ни убеждаваше в обратното, но сега изведнъж ти помагащия се оказа " човек от чужбина" тоест нещо по-така, а ?
Ние сме били винаги с наведена глава и това ни е спасило през вековете на ветровитото място, на което се намира държавата ни. Това ни поведение е толкова дълбоко набито в съзнанието ни, че някакви неравномерни ритми просто бледнея пред него.....
Много сте невежи признавам. Явно не занете, че хората загубили близки от войната по пътищата се обединиха, имаха среща с минстъра, имаха изявления по телевизиите. Имаше кръгла маса за промяна на законите и нормативите с цел да станат по-строги. Сега под обществения натиск ще има промени в НК, НПК, ЗДП и други нормативни документи. И това става, защото българсия народ не чака някой да ги оправи, а вече се бори и то доста добре и организирано.
Вие си пеете някакви стари нечленораделни песни за комунизъма и неволята. Изоставате тотално от променящия се свят, не сте наясно каво става въобще. А това е във ваш ущърб, защото не сте гъвкави и приспособими.
Яд ви е, че българите не са това за което говорите, че всичките ви теории се пукат като кредитни балони.
Казвам ви, няма да успее вашата антибългарска пропаганда!
Аватар
UnHoly
Напуснал форума

Мнение от UnHoly »

Не, то няма нужда от пропаганда ако нещо така и така е тръгнало на зле... Сдружението на което "помагаш" е сформирано от българи, които се опитват да защитят едни българи, дето са на пешеходната пътека, от едни други българи, дето с най-родолюбиви чувства в душата се разхождат с колите си върху пешеходните си сънародници. Сега вземи да обясниш кой в България е сплотен, и срещу кого? Щото аз виждам обединение на българи срещу българи по твойта логика... Абсурд някакъв!
Всеки може да умре, но не всеки може да роди. Най-добрите остават неродени.
Заключено