А пък за останалото - достатъчно чета форума и съм напълно наясно колко още чакане има... Но все пак си е първата сериозна крачка, така че моля ви не омаловажавайте събитието...

Моят съвет е ти да си водеща, заради езика. На интервюто ще трябва да говорите около 40 минути до час, но може и повече, като основно говори водещия кандидат.mimka_krasko написа:Здравейте и от мен. След дълго мислене и ние решихме да пробваме да заминем за Квебек, но има някои неща, за които се чудя. Не знам дали аз да съм водещия, защото не знам кое е по-добре - този , който знае езика или този който е с по - голям професионален опит. Аз съм много добре с езика - завършила съм Френската гимназия в Пловдив, но работя като социален работник (държавна работа) от 1 година, а мъжа ми почти не знае френски, да не кажа изобщо, но пък има повече стаж от мен - 5 години работи като автомонтьор. Ние сме на 27 и 28 години.
Ще се радвам ако някой ми даде съвет.
Много благодаря за изчерпателния отговор!!!emili_vn написа:Моят съвет е ти да си водеща, заради езика. На интервюто ще трябва да говорите около 40 минути до час, но може и повече, като основно говори водещия кандидат.mimka_krasko написа:Здравейте и от мен. След дълго мислене и ние решихме да пробваме да заминем за Квебек, но има някои неща, за които се чудя. Не знам дали аз да съм водещия, защото не знам кое е по-добре - този , който знае езика или този който е с по - голям професионален опит. Аз съм много добре с езика - завършила съм Френската гимназия в Пловдив, но работя като социален работник (държавна работа) от 1 година, а мъжа ми почти не знае френски, да не кажа изобщо, но пък има повече стаж от мен - 5 години работи като автомонтьор. Ние сме на 27 и 28 години.
Ще се радвам ако някой ми даде съвет.
Твоят стаж е 1 година в момента, докато подадете документи ще са повече от 12 месеца, което означава 4 точки (при максимум за стаж 8 точки, които би взел той). Максимума за френски е 16 точки, което съответства на нива С1/С2. Нивото, с което се излиза от езикова гимназия е В2 или поне така твърдят всички, но предполагам, че пак си зависи от човека. Така че ти можеш да посочиш в докса ниво С1, да си опресниш френския и да гониш това ниво, което ще ти донесе 16 точки. За сравнение - ако той е водещ и вземе 4 точки повече от теб по критерия стаж, твоето ниво на езика - да речем С1 ще е оценено на 6 точки. Или за да спечелите 4 точки, ще загубите 10 до тук. Ако той е водещ и почва френския от 0-та какво ниво би постигнал за около година? Максимум В2 (а ако не му вървят езиците най-вероятно ще е В1), което ще му донесе 12 точки при В2 или 8 точки при В1.
Мисля, че вече сама можеш да си направиш сметката кой е по-добрия вариант, но да обобщим двата фактора:
Ако ти си водеща:
- стаж - 4 точки
- френски за водещ - 16 точки (С1)
- френски за придружаващ - 4 точки (В1)
Общо: 24 точки
Ако той е водещ:
- стаж - 8 точки
- френски за водещ 8 точки (Б1)
- френски за придружаващ - 6 точки (С1)
Общо: 22 точки
Ако той успее да покрие ниво В2, ще съберете повече точки. Т.е. трябва да си отговорите на въпроса как той учи езици.
От значение е също така и английския - оценява се само за водещия. Средно ниво (В1-В2) носи 4 точки.
Но така или иначе трябва да си сметнете точките по всички фактори. Ето я системата в синтезиран вариант:
http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... nthese.pdf"
Приеветvlaleva написа:Ние сме семейство от Бургас,с две деца на 6 и на 1,5 г.Отскоро сме решили да подаваме документи за Канада,така че все още предимно четем и систематизираме нещата.Силно се надявам,че до края на годината ще можем да подадем документи.Аз ще бъда водещия кандидат,тъй като имам стаж по специалността си(Завършила съм Испанска филология и съм работила като учителка).Мъжът ми е завършил Агрономство,но не е работил като такъв.С френския сме засега на съвсем начално ниво,но смятам,че след испанския и италианския,които говоря,няма да имам големи проблеми с френския(освен с произношението,което ме притеснява достаИначе с английския сме, да кажем, на ниво Intermediate.Смятам,че събираме достатъчно точки(забравих да кажа и за годините-аз на 30,той на 33),за да помечатем за Канада:)А това забавяне на акюзета във Виена не ме притеснява,когато-тогава.Тъкмо ще можем да напреднем с френския и да се справим по-бързо с всичките такси,които изисква процедурата.Успех на всички!