Разбирам, че може да отнеса някоя и друга ругатня като не се съглася, ама пусто не мога да се стърпя като чета неверни твърдения, поднесени с такъв авторитетен тон. Всеки си идва с неговия опит и казва : "Вижте, на мене ТОВА ми се случи, и значи е ТАКА, по принцип, и за всекиго!" Е, хубаво, обаче моят опит със здравната система дотук е съвсем различен и мога да кажа други неща, та кой ще заеме "по-вярната" позиция тогава? Не пълнете главите на новопристигащите с глупости само!budtel написа:Проблемът не е дали ще ти обърнат внимание или не. Чака се много дори за неотложни случаи. Казват няма как и това е. За преглед при добър специлист се чака повече от три месеца, но зависи от случая ако няма много чакащи може да стане и по-бързо.
Спешна нужда от лекари в Монтреал
- CannElle
Re: Спешна нужда от лекари в Монтреал
О, да, и по отношение онова чутовно чакане за специалист:
Много хора не се чувстват добре в кожата си, защото тя не е тяхна
Пробвай да вземеш час при добър гинеколог например. Ако си нов пациент вероятно изобщо няма да те вземе, а ако си стар имаш поне 3 месеца до прегледа. Ако някой ти даде по-рано час най-вероятно е от онези със съмнителната репутация или се брой за голям късметлия. Чух, че и за бременните били съкратили първия от двата ехографа, което значи, че капацитета на здравната система не се подобрява. Остава успокоението, че има и частни клиники за да запълват празнотите за тези които могат да си го позволят.CannElle написа:О, да, и по отношение онова чутовно чакане за специалист:Разбирам, че може да отнеса някоя и друга ругатня като не се съглася, ама пусто не мога да се стърпя като чета неверни твърдения, поднесени с такъв авторитетен тон. Всеки си идва с неговия опит и казва : "Вижте, на мене ТОВА ми се случи, и значи е ТАКА, по принцип, и за всекиго!" Е, хубаво, обаче моят опит със здравната система дотук е съвсем различен и мога да кажа други неща, та кой ще заеме "по-вярната" позиция тогава? Не пълнете главите на новопристигащите с глупости само!budtel написа:Проблемът не е дали ще ти обърнат внимание или не. Чака се много дори за неотложни случаи. Казват няма как и това е. За преглед при добър специлист се чака повече от три месеца, но зависи от случая ако няма много чакащи може да стане и по-бързо.
"Безплатните" неща отдавна доказаха навсякъде по света че са утопия. Защо стоматологията няма такива проблеми?
- CannElle
И със споменаването на зъболечението - давай сега наново всичката лекция за хубостите на либералния капитализъм и утопията за авто-регулиращия се пазар! Достъп до гинеколог имам, когато се наложи, и не ме е никак грижа за "репутацията" на въпросния/та. Последното го смятам за лошо наследство от годините, преживени в България, където се смята за особено престижно да посещаваш само "добри специалисти". За финал, една вметка - за гинекологичното здраве на жена с постоянен партньор се смята за достатъчен ЕДИН преглед годишно, с прилежащите му изследвания. От правилото се изключват жени с постоянни гинекологични проблеми и такива с често сменящи се партньори.
Много хора не се чувстват добре в кожата си, защото тя не е тяхна
Всички имат достъп. Говорихме за времето за чакане до такъв преглед и то не за рутинните годишни прегледи, които можеш да плануваш предварително с месеци напред, но не и чак толкова спешни че да са за болница. Явно сития на гладния не вярва - който е здрав или се е уредил някак си приема че всичко е ок, а тези за които посещение при лекар си е ходене по мъките имат различно мнение.
- Bistra
- Напуснал форума
Aбе, то и "0" партньори да имаш и до момента да не си имал никакви проблеми не е никаква гаранция, че това ще продължава вечно. С възрастта се появяват понякога и проблеми.До гинеколог се достига сравнително лесно 1 път годишно, ама я опитай да достигнеш до болнично гинекологично лечение пак толкова лесно! Да не ти идва до главата да се разболяваш!CannElle написа:За финал, една вметка - за гинекологичното здраве на жена с постоянен партньор се смята за достатъчен ЕДИН преглед годишно, с прилежащите му изследвания. От правилото се изключват жени с постоянни гинекологични проблеми и такива с често сменящи се партньори.

Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

Няма ли частни гинеколози?
пумпи, сещам се за вица за генекологът, дето станал автомеханик. Правил основен ремонт през ауспуха ... та и ти като имащ нещо общо със здравето да те питам, когато имаш постоянни болки в областта на корема, към какъв доктор ще се обърнеш?
не съм дилетант - все пак две години съм се занимавал с тия глупости при това в реална бойна обстановка... ...факт е основното място на поражение - носа на самолета в областта на пилотската кабина леко над пода на кабината Eфр. Гийк
И вкъщи гумените витамини се пият за наградаCannElle написа: Може да се купи Echinacea на свободна продажба, дозировката за деца е изписана на опаковката. Рибеното масло също го има в разнообразни форми, а моят син толкова обича дъвчащата разновидност, че с мъка го удържаме да се ограничава до предписаните 2 рибки дневноВитамин Д също можеш да купиш, освен ако не предпочетеш да го даваш под формата на таблетка комбинирани витамини за всеки ден, каквито решиш да си избереш.

Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Ще се обадя на семейния си лекар - той е този, който знае достатъчно за да прецени къде и кога даме прати.YOUPPI написа:пумпи, сещам се за вица за генекологът, дето станал автомеханик. Правил основен ремонт през ауспуха ... та и ти като имащ нещо общо със здравето да те питам, когато имаш постоянни болки в областта на корема, към какъв доктор ще се обърнеш?
Браво пумпи!!! И при положение, че имам две операции в областта на корема за 12 месеца, какво мислиш че ми препоръча семейния лекар?pumpy написа: Ще се обадя на семейния си лекар - той е този, който знае достатъчно за да прецени къде и кога даме прати.
не съм дилетант - все пак две години съм се занимавал с тия глупости при това в реална бойна обстановка... ...факт е основното място на поражение - носа на самолета в областта на пилотската кабина леко над пода на кабината Eфр. Гийк
- roumensp
Винаги можеш да отидеш в hospital emergency, ако смяташ, че е нещо спешно, никой няма да те върне.
Но по принцип системата със семейни лекари работи точно така, както го е казал Пумпи, и това важи не само за Канада.
Но по принцип системата със семейни лекари работи точно така, както го е казал Пумпи, и това важи не само за Канада.
Виж сега, едно е да кажеш как си ходиш на профилактика и поради тази причина обкаляш цялата палитра специалисти и съвсем друго е да си прекарала операция и да имаш нужда от следене след това. Това последното, ОБАЧЕ, не е профилактика, а необходимост. Хайде стига сега вече по въпроса.YOUPPI написа:Браво пумпи!!! И при положение, че имам две операции в областта на корема за 12 месеца, какво мислиш че ми препоръча семейния лекар?pumpy написа: Ще се обадя на семейния си лекар - той е този, който знае достатъчно за да прецени къде и кога даме прати.
пумпи, ти като завършил медицинско образование оттази страна на Океана даваш диагнози по интернет. Хем говориш за адвокати, хем даваш акъл, хем бягаш от отговори на конкретни въпроси. Та значи личния лекар ме изпрати абсолютно ненужно на хирург, който после още по-ненужно ме изпрати на уролог. Та въпросният такъв ми намери проблем, който впоследствие беше излекуван.pumpy написа:Виж сега, едно е да кажеш как си ходиш на профилактика и поради тази причина обкаляш цялата палитра специалисти и съвсем друго е да си прекарала операция и да имаш нужда от следене след това. Това последното, ОБАЧЕ, не е профилактика, а необходимост. Хайде стига сега вече по въпроса.YOUPPI написа:Браво пумпи!!! И при положение, че имам две операции в областта на корема за 12 месеца, какво мислиш че ми препоръча семейния лекар?pumpy написа: Ще се обадя на семейния си лекар - той е този, който знае достатъчно за да прецени къде и кога даме прати.
Понеже определи и очния като ненужен, при какъв трябва да ида, ако искам да си направя нови очила?
Това мнение ме предизвика да разкажа как е в момента при нас. (отново ама е прясно). Аз съм в България, пиша как е тук, и се радвам много когато някой ми каже че дори и 1% е по-хубаво "там".YOUPPI написа:Браво пумпи!!! И при положение, че имам две операции в областта на корема за 12 месеца, какво мислиш че ми препоръча семейния лекар?pumpy написа: Ще се обадя на семейния си лекар - той е този, който знае достатъчно за да прецени къде и кога даме прати.
Преди няколко дена на баща ми му се отваря хернията (след прекарана операция веднъж), има много болки, повръща, той е без далак и при него е страшно. Отива в спешното, там му казват, това не е спешен случай, иди при ЛЛ(личен лекар) и вземи направление за приемане в болница. той отива, ЛЛ казва, пусни кръв, урина и ето направление за хирург, той да ми потвърди че има проблем. Той отива навсякъде, връща се ЛЛ му дава направление за болница, отива в болницата, там му казват освен това направление за болница, искаме и направление за наш хирург. Той се връща при ЛЛ, тя му казва, за един месец не мога да дам повече от едно направление за хирург, ела другия месец ....
Как е при вас? (операциите херния, далак и нова херния са в рамките на 9 месеца ...... )
"Повечето истински провали се дължат на ограничения, които хората си поставят сами, в собствените си умове." Н.Х.
По отношение на спешните случаи нещата са с почти никаква бюрокрация. Отиваш в спешното на която и да е болница, изчакваш си реда според нивото на спешност до към макс 12 часа за по-леките случаи и почти незабавно до много тежките и те започват само срещу представена медицинска карта, която всеки легално живеещ в съответната провинция получава безплатно. Както писах и по-горе след това нещата са най-често позитивни. Проблемите основно са когато не си още за спешното, но и не можеш да чакаш за преглед от седмици до няколко месеца по-късно.