Спешна нужда от лекари в Монтреал

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Публикувай отговор
YOUPPI

Re: Спешна нужда от лекари в Монтреал

Мнение от YOUPPI »

pumpy написа:Ненужна загуба на време и пари. Това е моя отговор на въпроса накрая.
Прав си, пумпи! Хем говориш за профилактика, хем ходенето на лекар е ненужна ... Странно ми е, за представител на професията ходенето на доктор да е загуба на време. Когато канадски лекар (прегледа ме без да слага ръкавици!!!!!!!) ми казва, че няма страшно и мога да си живея с проблема цял живот, а българския такъв ми говори за риск от рак, ти кого би ми препоръчал да послушам?
Говориш за "спешни случаи". Ти деца имаш ли? Как ще реагираш, ако държат детето ти (както стана с една колежка) с възпален апандисит в чакалнята, докато не се е спукал и тогава са я вкарали "по спешност"?
не съм дилетант - все пак две години съм се занимавал с тия глупости при това в реална бойна обстановка... ...факт е основното място на поражение - носа на самолета в областта на пилотската кабина леко над пода на кабината Eфр. Гийк
pumpy

Мнение от pumpy »

YOUPPI написа:
pumpy написа:Ненужна загуба на време и пари. Това е моя отговор на въпроса накрая.
Прав си, пумпи! Хем говориш за профилактика, хем ходенето на лекар е ненужна ...
Изброените по-долу специалисти нямат нищо общо с порфилактиката. Все едно на пращам пациентите си на ендодонт, парадонтолог, хирург, ортопед и патолог всеки пък, когато идват за профилактичен преглед. Ако аз не съм в състояния да направя необходимото скриинване за налична патология, която би изисквала специализирана помощ, то по-добре да си хвърля лиценза и да взема да продавам хамбургери. Те затова и за специалисти хората, а не GP.
YOUPPI написа: УНГ, Очен, Кожен, Кардиолог, Уролог, АГ (прегледа само единия ), Ортопед, Хирург
YOUPPI написа:Говориш за "спешни случаи". Ти деца имаш ли? Как ще реагираш, ако държат детето ти (както стана с една колежка) с възпален апандисит в чакалнята, докато не се е спукал и тогава са я вкарали "по спешност"?
Имам - две момчета и съм прекарвал време с тях в спешното.
А на въпроса ти, ще се погрижа, този заради когото се е случило подобно нещо да не практикува следващите години и освен това да ми напише един хуваб чек, за да си заведа цялото семейство на една хубава ваканция, например. Последното нещо, което ще направя е да разказвам "истории на уше" на колегите си...
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

YOUPPI написа:Как ще реагираш, ако държат детето ти (както стана с една колежка) с възпален апандисит в чакалнята, докато не се е спукал и тогава са я вкарали "по спешност"?
Свекърва ми почина при подобен случай, в Бг представи си, специалистите вместо в операционната я вкарали в рентгена и после в коридора да чака ред. Айде стига демагогски изводи от частни случаи че ще ви се завие свят какво е в бг. Ама за обиколки по специалисти става де |( ...
Циганите - на Сатурн !
Joya

Мнение от Joya »

Прочетох много внимателно темата, защото имам деца и това много ме вълнува (дано не се налага посещаване на лекари, но все пак). Стигам до извода, че много от вас скоро не са посещавали България :) Това че някой е останал доволен от български лекар е много хубаво, защото все по-рядко се случва. Аз лично се боря до дупка, и винаги става така, че не мога да преборя системата и накрая си плащам за да получа съответната услуга. Лично аз съм оперирана от апандисит, и ако баща ми не работеше в болница навремето, щях да си умра в спешното със спукан апандисит, защото дори там нямаше да ме погледнат. На скъпите ни педиатри в две от най-добрите детски болници в София им трябваха 6 месеца, за да разберат защо детето ми вдига безпричинно температура, и най-накрая аз разбрах и им казах, за да го излекуват. Баща ми беше два пъти опериран (коремна операция, като можеше всичко да стане на веднъж), но лекарите не могат да си вземат така парите за 2-те различни клинични пътеки. Оперират го, виждат и другия проблем, с чиста съвест го зашиват, нищо не му казват и след няколко месеца тичаме в спешното, едва не умря, и лекаря се сети.... След смяна на клапа на сърцето му, за които платих доброволно дарение за болницата, отказаха да го приемат пак, въпреки че не бяха си свършили работата, защото не е платено отново. Излезе ми 4000 лв преди 7 години по здравната каса. Всеки път изследвам децата си платено, защото или педиатъра го няма, или не смята за уместно да ги изследва, или ме кара да чакам до следващият месец. Кръв и урина на дете ми излизат средно по 50 лева. Оставиха баба ми да умре в къщи, след инсулт, защото не можело да дойде линейка, след като я закарахме, се оказа че ако сме отишли веднага още щеше да е жива.
И аз като цяло съм доволна от Бг здравеопазването, защото в повечето случаи като си платя се оправят нещата, с изключение на фаталните.
Та много ми е интересно, въпреки че темата не е точно за това, но се е насочила натам, ще срещна ли тези неща в Канада според вас, за да мога да се приготвя психически и финансово. Знам че навсякъде здравеопазването е голямо блато, и затова не се притеснявам от леките заболявания, като нацтинка, грип, даже и от счупен крайник. Но за сериозните неща...как са лекарите там, защото тук хич ги няма.
"Повечето истински провали се дължат на ограничения, които хората си поставят сами, в собствените си умове." Н.Х.
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

Повечето ми познати ползвали болница твърдят, че за сериозните неща лекарите са на висота - влезнеш ли веднъж в болницата ще те закърпят колкото и да си зле, но за да се случи това или наистина трябва да си много зле или да си голям късметлия.

Не подценявай и грипа защото вече и гриповете не са толкова безобидни. Дъщеря ми тъкмо тръгна на детска градина (никога досега не боледувала от нищо, т.е. напълно здрава) и хвана един такъв където я направи на парцал и вече 4 дена е с температура клоняща към 40 и поема само няколко глътки вода и никаква храна. В уолк-ин клиниката не се и пробвахме да чакаме 30 човека за един лекар което щеше да отнеме 3-6 часа чакане. Въпреки че платихме за преглед в частна клиника лекаря си изпя песента с елементарен преглед като за Канада - ще се оправи със или без лекарства, ако до 5-ия ден още е с висока температура да дойдем пак да направят изследвания и да преценят дали е за антибиотик. Не съм фен на лекарствата, но и детето да ти е в окаяно положение и нищо да не можеш да направиш...
pumpy

Мнение от pumpy »

yahoo написа: Въпреки че платихме за преглед в частна клиника лекаря си изпя песента с елементарен преглед като за Канада - ще се оправи със или без лекарства, ако до 5-ия ден още е с висока температура да дойдем пак да направят изследвания и да преценят дали е за антибиотик. Не съм фен на лекарствата, но и детето да ти е в окаяно положение и нищо да не можеш да направиш...
Е добре де, ако е вирус какво точно да направиш за дете на 3-5 години ?
Странни хора, лекаря " си изпял песента" ? Ако я знаеше тази песен за какво отиде на лекар ?
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

За да ми каже че е било грешка да я записвам в скъпа детска градина успокоявайки ме че поне първата година ще е все така. А и кой нормален родител няма да заведе детето си на доктор в такова тежко състояние - винаги има опасност нещата и да са по-сложни от обичайно.
Joya

Мнение от Joya »

това което знам от обиколките ми по болниците с децата е следното, грип с температура се лекува никак, само с температуропонижаващи и то над 38,5 градуса, вече дори и в Бг, а и навсякъде в Европа. Ако е 5 дена с температура, и не пада изследвания. вирус не се лекува с антибиотик, само ако е бактериално и затова и пускат изследвания. в този ред на мисли вече и не ходим по доктори, ако грипа е тежък отивам и правя стерилна урина на мои разноски и след това на лекар с изследването, защото иначе ме праща за изследване чакам пак за ред и ужас. добрите педиатри в Бг са платени, и въпреки всичко се чака с часове. Последният път отвисяхме 3 часа. ако отида при педиатъра по здравната каса, ще каже "м да....вирус...антибиотик" , даже не се сещат и пробиотици да предписват, като попитам, ми казват "ами да...разбира се, то е ясно".
"Повечето истински провали се дължат на ограничения, които хората си поставят сами, в собствените си умове." Н.Х.
pumpy

Мнение от pumpy »

yahoo написа:За да ми каже че е било грешка да я записвам в скъпа детска градина успокоявайки ме че поне първата година ще е все така. А и кой нормален родител няма да заведе детето си на доктор в такова тежко състояние - винаги има опасност нещата и да са по-сложни от обичайно.
Докторът ти е прав - първата година ще е така.
А за нормалните родители си напълно права - така се постъпва, просто недей да бъдеш разочарована, че е вирус и няма лечение. Да ти е живо и здраво човечето и някой ден, когато си изгради придобития имунитет нещата ще се поуспокоят :)
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Не е толкова дебилно да се ходи на лекар чак след третия ден с температура. Обичайните за детските градини и сезона вируси нямат нужда от лечение и антибиотици, но отслабват резистентността на хлапето и поне моето, а вероятно и всички ;), завъжда бактерии в гърлото или носа. За тях е антибиотика, от лечение на грип аз лично не мога да се оплача нито от бг нито от тукашните. В бг вуйна ми го лекува, може би има значение :P, тук педиатърката и личния лекар, съвсем еднакво действат. С изключение на кървища, урини и секрети. На моето дете такова нещо не му е правено и си оцеля глей - 7 години ;). Излишни пари са това. Ако е нужно, ползва се последно поколение широкоспектърен антибиотик, доктора трябва да е в час. Пил е поне 2-3 пъти годишно, винаги е подействал и то без алергии. Пробиотици и тук не изписват. Има едни специални кисели млекца Био-К, с много про и пребиотици, от тях пием.
Циганите - на Сатурн !
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Първата година в градина наистина боледуват много. Имате ли педиатър? Те обикновено работят към разни клиники дето приемат със записване на час. Звъниш казваш каъв е проблема, записват ти час и отиваш преди часа си , не се чака повече от 30 мин и работят вечер, събота и неделя. Педиатъра на децата преди беше част от блок Би в еврейската болница, те така работят там. Сега се преместил към някаква друга - Santé Kildare, колкото знам има други клиники работещи на същия принцип, особено извън Монреал, май всички са така :)
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
IFF

Мнение от IFF »

Ние имахме подобен случай с 40 температура, тиленола нищо не свърши. Отидохме до спешното и сестрата даде нещо, от което само за 15-на минутки спадна. Тайната е да се дават тиленол и адвил заедно, така правят в болниците. Преди сме сваляли 40 температура на щерката със стария метод-кърпи с оцет и вода, за 20-на минути я сваляхме.
Аватар
roumensp

Мнение от roumensp »

IFF написа:Ние имахме подобен случай с 40 температура, тиленола нищо не свърши. Отидохме до спешното и сестрата даде нещо, от което само за 15-на минутки спадна. Тайната е да се дават тиленол и адвил заедно, така правят в болниците. Преди сме сваляли 40 температура на щерката със стария метод-кърпи с оцет и вода, за 20-на минути я сваляхме.
Тайленолът върши работа, но трябва да го дадеш в двойна или тройна доза на тая, написана на шишето. Доктор в болница ми го каза, когато имахме подобен случай (40 градуса). Дозите на шишета обикновено са доста занижени от съображения за сигурност (различните хора имат различна реакция към едно и също лекарство, а някои имат алергии към определени лекарства).
Joya

Мнение от Joya »

В този ред на мисли, в Монреал по аптеките продават ли свободно имуностимулатори (знам че има противоположни мнения за тях), но моето дете изкара една година на градина, бъкана с какви ли не вируси + шарка няколко пъти, без да прихване. Пиеше коластра + рибено масло + витамин Д. Тук се продават свободно като добавки, как е там ? И веднъж изопринозин (което при нас е много силен имуностимулатор )
Аватар
CannElle

Мнение от CannElle »

Joya написа:В този ред на мисли, в Монреал по аптеките продават ли свободно имуностимулатори...
Пиеше коластра + рибено масло + витамин Д. Тук се продават свободно като добавки, как е там ? И веднъж изопринозин (което при нас е много силен имуностимулатор )
Може да се купи Echinacea на свободна продажба, дозировката за деца е изписана на опаковката. Рибеното масло също го има в разнообразни форми, а моят син толкова обича дъвчащата разновидност, че с мъка го удържаме да се ограничава до предписаните 2 рибки дневно :lol: Витамин Д също можеш да купиш, освен ако не предпочетеш да го даваш под формата на таблетка комбинирани витамини за всеки ден, каквито решиш да си избереш.
Много хора не се чувстват добре в кожата си, защото тя не е тяхна
Публикувай отговор