7-8 въпроса за Квебек и Монреал? :)

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Stanislav Yuriev

7-8 въпроса за Квебек и Монреал? :)

Мнение от Stanislav Yuriev »

Здравей те!
Имам намерения да кандидатствам за легално пребиваване в Канада и по-конкретно в Монреал. Имам няколко въпроса към Вас, хората от форума:

1. Каква е минималната ставка за заплащане на час? И с колко се почва горе долу като за парва работа с добър френски. (чел сам че е 10 канадски долара в което се съмнявам)

2. Скъп ли е живота, визирам храна, ток, вода, телефон, квартира? (ако може в цифри за двама души)

3. Отново за Монреал прочетох, че е студено много и казва, че това е голям минус (-). Колко е студено в градуси приблизително и колко трае студа и вярно ли е че и спирките са отоплени? (за спирките аз не вярва. Реализъм по български)

4. Как са квартирите като цени в цивилизован квартал за двама души: хол, санитарен възел, спалня. Дали ги дават обзаведени поне с минимума и какви цени са. Гледах разни сайтове, но на мен тези квартали не ми говорят нищо затова питам.

5. Аз съм на 22 и имам вече образование от БГ и там също искам да уча. Бих ли могъл да си позволя това. В смисъл работейки – учейки. Това реално ли?

6. Наистина ли Квебек е толкова социален, колкото казват? (здравеопазване, детски градини, училища)

7. Като цяло заслужава ли си живота в Монреал сравнен с този в БГ (изключвам носталгията и липсата на близките) говоря за начин на живот?

8. Много зор ли е процедурата по емиграция в Квебек? А и колко излиза всичко подаване да документи, прегледи, заявления и прочие?

9. Колко пари приблизително ти трябват на месец за семейство от 3-ма душа? 1000, 2000, 3000, 4000…

Предварително Благодаря и едновременно се Извинявам на тези, които ще кажат 100 пати сме писали по тези теми, но не мога да намеря конкретни отговори на тези въпроси. Да сигурно има знам, но Моля кажете ми. Благодаря и поздрави от България! :)
Аватар
azzura

Re: 7-8 въпроса за Квебек и Монреал? :)

Мнение от azzura »

http://www.youtube.com/watch?v=3moLkjvhEu0" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

Stanislav Yuriev написа:1. Каква е минималната ставка за заплащане на час? И с колко се почва горе долу като за парва работа с добър френски.
В момента минималната е $9,65. Добрият френски не ти гарантира нищо - една немалка част от емигрантите, че и част от местните никога не отлепват от минималната.

Съди за развитието си в Канада по това, което си постигнал в БГ - бизнес, кариера инвестиции... Само, че тук е непозната джунгла, никой нама да те подкрепя, конкуренцията е с местни дипломи, език, връзки, препоръки.... Абе изобщо почваш от 1-ви клас.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
novotel

Мнение от novotel »

Найс :) Е на т'ва му се вика "разкажете ми целия форум с 5 изречения"...
pumpy

Мнение от pumpy »

Stanislav Yuriev написа:Здравей те!
Имам намерения да кандидатствам за легално пребиваване в Канада и по-конкретно в Монреал. Имам няколко въпроса към Вас, хората от форума:

1. Каква е минималната ставка за заплащане на час? И с колко се почва горе долу като за парва работа с добър френски. (чел сам че е 10 канадски долара в което се съмнявам)
Ако блъди е прав, а няма причина да не е в случая, това си е добра ставка. Когато аз имигрирах през 2004 беше 7.20 :)
2. Скъп ли е живота, визирам храна, ток, вода, телефон, квартира? (ако може в цифри за двама души)
350,50,безплатна, 50, 800
3. Отново за Монреал прочетох, че е студено много и казва, че това е голям минус (-). Колко е студено в градуси приблизително и колко трае студа и вярно ли е че и спирките са отоплени? (за спирките аз не вярва. Реализъм по български)
студено е навън, но това навън е много по-малко, отколкото в БГ, тоест реално е по-топло. Спирките са така устроени, че са топли под една или друга форма.
4. Как са квартирите като цени в цивилизован квартал за двама души: хол, санитарен възел, спалня. Дали ги дават обзаведени поне с минимума и какви цени са. Гледах разни сайтове, но на мен тези квартали не ми говорят нищо затова питам.
обзаведени с хладилник и печка. Понякога съдомиялна. Цена около 800/1000 в нормален квартал, но зависи какво разбираш под нормален.
5. Аз съм на 22 и имам вече образование от БГ и там също искам да уча. Бих ли могъл да си позволя това. В смисъл работейки – учейки. Това реално ли?
ДА, да, да
6. Наистина ли Квебек е толкова социален, колкото казват? (здравеопазване, детски градини, училища)
ДА, да, да
7. Като цяло заслужава ли си живота в Монреал сравнен с този в БГ (изключвам носталгията и липсата на близките) говоря за начин на живот?
Да, да, да. Определно не за Старшата, но въпрос на гледна точка. Аз затова не живея там сега :rofl:
8. Много зор ли е процедурата по емиграция в Квебек? А и колко излиза всичко подаване да документи, прегледи, заявления и прочие?
Не, а и ако си решил да имигрираш парите имат ли значение ? Ка конкретни цифри, линка по-горе
9. Колко пари приблизително ти трябват на месец за семейство от 3-ма душа? 1000, 2000, 3000, 4000…
2500 стигат спокойно
Предварително Благодаря и едновременно се Извинявам на тези, които ще кажат 100 пати сме писали по тези теми, но не мога да намеря конкретни отговори на тези въпроси. Да сигурно има знам, но Моля кажете ми. Благодаря и поздрави от България! :)
Аватар
tonich

Мнение от tonich »

novotel написа:...Е на т'ва му се вика "разкажете ми целия форум с 5 изречения"...
Айде пак целия форум отначало. :D
"Айнщайн ни учи, че няма значение влака ли се движи спрямо земята или земята спрямо влака. Същото е и с компютъра и Тонич ;-)"

powered by Optics
Stanislav Yuriev

Благодаря за отговорите. Много са полезни. Поздрави от БГ.
Stanislav Yuriev

Как се отоплят апартаментите и колко излиза на месец, приблизително?
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Станиславе, според мене донякъде поставяш каруцата пред коня.
Ако намеренията ти да имигрирате - ако правилно разбирам сте двама - в Канада са сериозни, то първият въпрос на който трябва да намерите отговор е дали покривате изискванията и дали въобще ще можете да минете имиграционната процедура. Азура ти е дала линка към официалният сайт с изикванията, можеш също да погледнеш информацията във Викито на форума. След като си добре с френския и имаш образование, това е добро начало, но например как стои въпроса с трудовият стаж? Въобще имаш ли идея какво представлява системата за оцена по квебекската процедура?
На въпроса дали имиграционната процедура е зор, според мене отговора е: Да, зор е - отнема време, нерви, пари и в крайна сметка няма гаранция дали ще бъдете одобрени, както и дали ако пристигнете в Канада, тук ще ви хареса.
Следващият важен въпрос е - ако приемем че сте минали процедурата успешно - какво ще правите, в смисъл работите в Квебек и какви са професионалните ви амбиции. В зависимост от професията възможностите за реализация могат да бъдат доста различни, като за някои професии реално трябва да се учи наново, а за някои е необходимо допълнително доучване на база българското ти образование. Ако уточниш какво си учил в България и какво искаш да работиш в Канада, може би ще получиш по-конкретни отговори какви са ти шансовете за професионална реализация. По отношение на това едновременно да се работи и учи - на доста имигранти им се налага да комбинират и двете, а предполагам сам се досещаш че това не е толкова лесно.
По отношение начина на живот - моето лично мнение е че доколкото Канада е в Северна Америка тукашният начин на живот е доста различен от този в Европа, и дали това ще ви хареса или не е доста субективно и едва ли някой може да ви отговори на този въпрос докато сами не опитате. Всъщност може би отговора на този въпрос би бил и такъв - начина ви на живот тук ще бъде такъв какъвто сами си го направите.
По отношение на студа - да, вярно е че в Канада е по-студено, но наистина тук живота е подреден за тукашният климат и поне според мене въпреки по-ниските темератури в Канада, зимата тук се поняса доста по-добре. Мисля че с малко повече ровене в Интернет можете да намерите доста информация за това какъв е климтаа в Монтреал.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Stanislav Yuriev

Коко благодаря, :) това което ми каза това търсих. Икономист сам по професия, но за начало ми е ясно, че ще работя чистач или нещо от сорта. Какво бих искал да уча? Може би това което сам учил и в тук, но не знам дали няма и друго да искам. Условията за кандидатстване ги покривам направих тест и ми казаха, че сам подходящ.
А това, че питам тапи неща това го знам, но ме интересува и вие които сте там може да ми кажете не знам кой да питам, нямам познати и ако тръгна искам да сам на ясно защото ще се боря сам. Благодаря ти много.
konstanta

Мнение от konstanta »

Страниславе , аз само ще ти кажа : Имате най-голямото предимство - младостта. Действай смело , опитай , винаги можеш да започнеш от начало.....!!!! Ако не опиташ , може да съжаляваш после. По-добре не сполучлив опит , отколкото пропуснат шанс ! Успех !
Аватар
коце
Обратна връзка:

Мнение от коце »

Ако не знаеш къде отиваш е все едно кой път ще хванеш.
Ако за нещо съжаляваме, то е защо не сме дошли по-млади. Намахме информация.
До сега тук от българите сме видяли само хубаво и май по-доброто от Бъгария е тук.Информацията в този форум е много точна, а където мненията са разделени можеш да видиш и различните гледни точки.
Имам син на твоята въсраст. Условията за учение особено за младите са чудесни.
Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Мнение от ivandaman »

konstanta написа:Страниславе , аз само ще ти кажа : Имате най-голямото предимство - младостта. Действай смело , опитай , винаги можеш да започнеш от начало.....!!!! Ако не опиташ , може да съжаляваш после. По-добре не сполучлив опит , отколкото пропуснат шанс ! Успех !
Абсолютно вярно... Точната възраст за "опити" има време и за успехи и за провали и за грешки и за поправки и за всичко
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Stanislav Yuriev написа:Коко благодаря, :) това което ми каза това търсих. Икономист сам по професия, но за начало ми е ясно, че ще работя чистач или нещо от сорта. Какво бих искал да уча? Може би това което сам учил и в тук, но не знам дали няма и друго да искам. Условията за кандидатстване ги покривам направих тест и ми казаха, че сам подходящ.
А това, че питам тапи неща това го знам, но ме интересува и вие които сте там може да ми кажете не знам кой да питам, нямам познати и ако тръгна искам да сам на ясно защото ще се боря сам. Благодаря ти много.
Преместил съм 6-те страници преливане от пусто в празно за отоплението на спирките под шипките, на който му се иска може да продължи да си чеше изика там.

Значи Станиславе както разбирам сме колеги. Моята основна специалност е друга, но още в България се бях захванал със счетоводство и с това се занимавам откакто съм в Канада.
Няколко принципни положения от моята гледна точка - българското образование се признава академично, т.е. на негова база може да продължиш да доучваш или специализираш нещо, но когато нещата опрат до търсене на работа в общият случай канадските работодатели искат да видят канадско образование и трудов стаж и влизането в системата не е лесно, донякъде е въпрос на късмет, както и на доза упоритост. Като лично мнение -най-добрият вариант да се опитваш да намериш баланс между набирането на трудов стаж и съпътстващо учене, т.е. да се опитваш да си намериш някаква работа на начинаеща позиция и оттам нататък да трупаш стаж по специалността. По принцип има доста учебни програми които са направени за хора които работят, но и тук нещата зависят от това какво точно искаш да работиш. Виждал съм и това, хора които се хвърлят да правят магистратура, но без да имат въобще да имат трудов стаж, след това да им е доста трудно да намерят работа, но не твърдя че това е общият случай.
Също така, имай предвид че има разлики в терминологията и разделението на професиите - в Канада различните професии са по-тясно специализирани и под термина Икономист разбират човек завършил Макро Икономикс (с магистратура или докторантура), а за почти всички други специалности които ние сме свикнали да обобщаваме с термина Икономист, т.е човек завършил икономическо образование - в Канада имат отделни професионални наименования, за някои от които си има и професионални асоциации.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
budtel

Мнение от budtel »

Аз искам да споделя моите впечатления. Няма да навлизам в подробности.
В Квебек има доста възможности за професионална реализация. Като цяло аз съм доволен от възможностите, които се предлагат. Живота е сравнително спокоен, няма нерви по улиците, всички са учтиви и любезни.
На мен обаче не ми харесва здравната система и храната. За храната няма проблеми - има много магазини, биопродукти, деитични храни и т.н. Но здравната система аз лично не можах да я преборя. Имах изключително сериозни проблеми с дъщеря ми и ги реших благодарение на близки в България. На мен лично ми поставиха грешна диагноза за лимфома. Чаках също много дълго време за ортопед - слава богу лекарят май беше добър.
Някои обаче не го считат това за голям проблем. Но всеки си преценява кое е най-добре за него.
Публикувай отговор