Хе-хе, ако парите са най-важното то тогава си помисли добре: можеш ли да имаш подобни доходи тук ?rovay написа: ако доход от 1900$ чисто не е достижимо за новопристигнал (без канд.опит ,но с език,както е в моя случай) ,направо ме отчайвате въобще да почвам с подаване на документи.
семейните ни доходи тук в България са ни 4500лв./месец = 3146$/месец,леле мале то май излиза ,че е по добре да си седим в България (дано не се лъжа нещо в сметките)
Личен пример: преди да замина дохода беше около 10 пъти средната работна заплата в БГ, тоест толкова изкарваха приятели и познати около мен, средно. Имаше и единици, които изкарваха повече, но средното беше около 300 кинта на месец чисто, аз изкарвах около 3000 на месец чисто - говоря за периода 2000-2004 години. В Канада през първия месец изкарах 750, а само наема ми беше 795, но не ми пукаше, защото жена ми продължаваше да работи в БГ и да изкарва кинти в кабинета, а и имахме достатъчно за тези първи няколко години. Все едно. Ако приеме днес 45к за среден доход в Канада/Кебек (нямам представа дали е така, рпосто взимам сума за илюстрация) даже и с местната си тапия не ми се вижда възможно да изкарвам 10 пъти средната заплата от 45к. в близките години ако не и никога.
Това обаче са само цифри. Качеството на живот е РАЗЛИЧНО и ако онова в Бг те кефи и парите са ти добре, не се и замисляй да ходиш някъде. Ако не те кефи обаче и парите не са основната мотивация в живота ти , то тогава Канада може би е добро място. Въпрос на личен избор.
А освен това погледни и нещо друго: за какво ги харчиш тези месечни доходи? Сравнявам бегло БГ с Кебек
- кола - разхода на двете места е един и същ. Тук застраховката е скъпа, в БГ има винетки и бензина е скъп
- отопление - тук определено е по-евтино
- наем - голям разход и тук и там ( ако не живееш в наследствено жилище в БГ), но различен като процент от дохода, знам ли ?
- храна - тук е по-евтина и по-качествена
- пиене и цигари - БГ е по-евтино
- пътуване - в Европа може да е по-евтино, тук трудно можеш да намериш полет за 2500 мили разстояние на цената на 18 евро
- данъци - тък са повече
- здравеопазване -тук е по-евтино определено, за качество и достъпност не говоря
- образование - тук е по-евтино, за качество и приложимост не говоря
други области за сравнение ?