Какво е заплащането в Канада

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
Публикувай отговор
pumpy

Re: Какво е заплащането в Канада

Мнение от pumpy »

rovay написа: ако доход от 1900$ чисто не е достижимо за новопристигнал (без канд.опит ,но с език,както е в моя случай) ,направо ме отчайвате въобще да почвам с подаване на документи.
семейните ни доходи тук в България са ни 4500лв./месец = 3146$/месец,леле мале то май излиза ,че е по добре да си седим в България (дано не се лъжа нещо в сметките) :o
Хе-хе, ако парите са най-важното то тогава си помисли добре: можеш ли да имаш подобни доходи тук ?
Личен пример: преди да замина дохода беше около 10 пъти средната работна заплата в БГ, тоест толкова изкарваха приятели и познати около мен, средно. Имаше и единици, които изкарваха повече, но средното беше около 300 кинта на месец чисто, аз изкарвах около 3000 на месец чисто - говоря за периода 2000-2004 години. В Канада през първия месец изкарах 750, а само наема ми беше 795, но не ми пукаше, защото жена ми продължаваше да работи в БГ и да изкарва кинти в кабинета, а и имахме достатъчно за тези първи няколко години. Все едно. Ако приеме днес 45к за среден доход в Канада/Кебек (нямам представа дали е така, рпосто взимам сума за илюстрация) даже и с местната си тапия не ми се вижда възможно да изкарвам 10 пъти средната заплата от 45к. в близките години ако не и никога.
Това обаче са само цифри. Качеството на живот е РАЗЛИЧНО и ако онова в Бг те кефи и парите са ти добре, не се и замисляй да ходиш някъде. Ако не те кефи обаче и парите не са основната мотивация в живота ти , то тогава Канада може би е добро място. Въпрос на личен избор.

А освен това погледни и нещо друго: за какво ги харчиш тези месечни доходи? Сравнявам бегло БГ с Кебек
- кола - разхода на двете места е един и същ. Тук застраховката е скъпа, в БГ има винетки и бензина е скъп
- отопление - тук определено е по-евтино
- наем - голям разход и тук и там ( ако не живееш в наследствено жилище в БГ), но различен като процент от дохода, знам ли ?
- храна - тук е по-евтина и по-качествена
- пиене и цигари - БГ е по-евтино
- пътуване - в Европа може да е по-евтино, тук трудно можеш да намериш полет за 2500 мили разстояние на цената на 18 евро
- данъци - тък са повече
- здравеопазване -тук е по-евтино определено, за качество и достъпност не говоря
- образование - тук е по-евтино, за качество и приложимост не говоря

други области за сравнение ?
becks

Мнение от becks »

rovay написа:
yahoo написа:С $1900 чисто съвсем нормално може да живее 2-3 членно семейство в Монреал. Това е добро постижение за 20 годишен. Обаче тук вероятно не говорим за новопристигнал, без опит и езици. В малките магазинчета може и бързо да стигнеш тавана, но и перспективите са и там да си останеш. Въпросният господин се интересуваше от заплащането на добри постове в големите вериги магазини, което е очевидно непостижимо за новопристигнал без опит/езици/познати..., а и вероятно едва ли има още от ентусиазма на 20 годишните за да започне всичко за пореден път отначало. Но не е и невъзможно.

ако доход от 1900$ чисто не е достижимо за новопристигнал (без канд.опит ,но с език,както е в моя случай) ,направо ме отчайвате въобще да почвам с подаване на документи.
семейните ни доходи тук в България са ни 4500лв./месец = 3146$/месец,леле мале то май излиза ,че е по добре да си седим в България (дано не се лъжа нещо в сметките) :o
В Онтарио 3146$/месец представлява около $50 000 бруто годишна заплата, което минава за прилична заплата. Направи си сметката сам колко трябва да правиш за да не се чувстваш по-беден от България.
„Летните сензациЙ – нови промоциЙ на хавлиЙ с всички зодиЙ и други джунджуриЙ!”
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

rovay написа:
yahoo написа:С $1900 чисто съвсем нормално може да живее 2-3 членно семейство в Монреал. Това е добро постижение за 20 годишен. Обаче тук вероятно не говорим за новопристигнал, без опит и езици. В малките магазинчета може и бързо да стигнеш тавана, но и перспективите са и там да си останеш. Въпросният господин се интересуваше от заплащането на добри постове в големите вериги магазини, което е очевидно непостижимо за новопристигнал без опит/езици/познати..., а и вероятно едва ли има още от ентусиазма на 20 годишните за да започне всичко за пореден път отначало. Но не е и невъзможно.

ако доход от 1900$ чисто не е достижимо за новопристигнал (без канд.опит ,но с език,както е в моя случай) ,направо ме отчайвате въобще да почвам с подаване на документи.
Предполагам тези 4500лв на месец не сте почнали да ги получавате като новопристигнали в България, дори и българския да ви е бил перфектен. Подобно ще е и тук - началото е много различно за всеки, но със сигурност ще е много далеч от дългогодишното ви постижение там. Обаче при добро желание и положени усилия в правилната посока еквивалента му от около $50к е възможен дори само за единия от двама ви, а дори и много много повече, ако и другия си намери прилична работа. Вероятно до 5г. (може и повече след евентуално доучване) бихте могли да си стигнете стандарта от БГ. Остава да се примирите, че не всеки новопристигнал го очаква летящ старт и да положите усилия този период да е минимален. Но ако ще идвате само за достигане на същите доходи едва ли ще живеете по-добре, ако другите фактори не са определящите.
rovay

Мнение от rovay »

pumpy написа:
rovay написа: ако доход от 1900$ чисто не е достижимо за новопристигнал (без канд.опит ,но с език,както е в моя случай) ,направо ме отчайвате въобще да почвам с подаване на документи.
Хе-хе, ако парите са най-важното то тогава си помисли добре: можеш ли да имаш подобни доходи тук ?
Личен пример: преди да замина дохода беше около 10 пъти средната работна заплата в БГ, тоест толкова изкарваха приятели и познати около мен, средно. Имаше и единици, които изкарваха повече, но средното беше около 300 кинта на месец чисто, аз изкарвах около 3000 на месец чисто - говоря за периода 2000-2004 години. В Канада през първия месец изкарах 750, а само наема ми беше 795, но не ми пукаше, защото жена ми продължаваше да работи в БГ и да изкарва кинти в кабинета, а и имахме достатъчно за тези първи няколко години. Все едно. Ако приеме днес 45к за среден доход в Канада/Кебек (нямам представа дали е така, рпосто взимам сума за илюстрация) даже и с местната си тапия не ми се вижда възможно да изкарвам 10 пъти средната заплата от 45к. в близките години ако не и никога.
Това обаче са само цифри. Качеството на живот е РАЗЛИЧНО и ако онова в Бг те кефи и парите са ти добре, не се и замисляй да ходиш някъде. Ако не те кефи обаче и парите не са основната мотивация в живота ти , то тогава Канада може би е добро място. Въпрос на личен избор.

А освен това погледни и нещо друго: за какво ги харчиш тези месечни доходи? Сравнявам бегло БГ с Кебек
- кола - разхода на двете места е един и същ. Тук застраховката е скъпа, в БГ има винетки и бензина е скъп
- наем - голям разход и тук и там ( ако не живееш в наследствено жилище в БГ), но различен като процент от дохода, знам ли ?
- пътуване - в Европа може да е по-евтино, тук трудно можеш да намериш полет за 2500 мили разстояние на цената на 18 евро
- данъци - тък са повече
- здравеопазване -тук е по-евтино определено, за качество и достъпност не говоря

кола - разхода на двете места е един и същ. Тук застраховката е скъпа, в БГ има винетки и бензина е скъп-служебен автомобил+разходи се поемат от фирмата- отопление - тук определено е по-евтино-350лв./месец- наем - голям разход и тук и там ( ако не живееш в наследствено жилище в БГ), но различен като процент от дохода, знам ли ?-ипотека (1100лв./месец)- храна - тук е по-евтина и по-качествена
- пиене и цигари - БГ е по-евтино-съгласен-
пътуване - в Европа може да е по-евтино, тук трудно можеш да намериш полет за 2500 мили разстояние на цената на 18 евро-съгласен
- данъци - тък са повече-съглсен
- здравеопазване -тук е по-евтино определено, за качество и достъпност не говоря-кочеството в Бг е по-високо(София)

- образование - тук е по-евтино, за качество и приложимост не говоря - имама в европа много-добри унита ,който можем да си ги позволим

п.с.отдавна седя този форум и да си призная и да Ви Благодаря ,че помагате ми доста в моето решение за имиграция в Канада!
rovay

Мнение от rovay »

rovay написа:
pumpy написа:

- данъци - тък са повече

кола - разхода на двете места е един и същ. Тук застраховката е скъпа, в БГ има винетки и бензина е скъп-служебен автомобил+разходи се поемат от фирмата- отопление - тук определено е по-евтино-350лв./месец- наем - голям разход и тук и там ( ако не живееш в наследствено жилище в БГ), но различен като процент от дохода, знам ли ?-ипотека (1100лв./месец)- храна - тук е по-евтина и по-качествена
пътуване - в Европа може да е по-евтино, тук трудно можеш да намериш полет за 2500 мили разстояние на цената на 18 евро-съгласен
- здравеопазване -тук е по-евтино определено, за качество и достъпност не говоря-кочеството в Бг е по-високо(София)

- образование - тук е по-евтино, за качество и приложимост не говоря - имама в европа много-добри унита ,който можем да си ги позволим

п.с.отдавна седя този форум и да си призная и да Ви Благодаря ,че помагате ми доста в моето решение за имиграция в Канада!

извинявай за булемача ,който сътворих по горе.
опитах се да ти отговоря на всяко твое твърдение ,но явно не успях ....,
-колата ми е служебна (всички р-ди се поемат от фирмата)
-отоплението е 350лв. (тоест мисля ,че по ефтино при Вас)
-наем- при мен е ипотека
-храна в Канада - по ефтина ,но не по качествена
-пътуване в Европа - да съгласен (преди кризата, един път на два месеца ,през зимата ходихме на ски в Австрия ) :D ,с надежда това време пак да се върне :sweat:
-данъци- в Бг плосък 10% (с две думи колкото повече взимаш ,толкова по добре,за разлика от Канада)
-здравеопазване - в Бг има вече и болници ,като ТОКУДА (за жалост само в София)
-образование-имама в европа много-добри унита ,който можем да си ги позволим
pavelyankov
Напуснал форума

Мнение от pavelyankov »

Надушвам плъх.......
Изхарчих много пари по жени. Изхарчих много пари за алкохол. Изхарчих много пари за хазарт. Но изхарчих много пари и за глупости.
Вини Джоунс
pumpy

Мнение от pumpy »

rovay написа: кола - разхода на двете места е един и същ. Тук застраховката е скъпа, в БГ има винетки и бензина е скъп-служебен автомобил+разходи се поемат от фирмата- отопление - тук определено е по-евтино-350лв./месец- наем - голям разход и тук и там ( ако не живееш в наследствено жилище в БГ), но различен като процент от дохода, знам ли ?-ипотека (1100лв./месец)- храна - тук е по-евтина и по-качествена

Така погледнато, ако служебната кола, Токуда, Университетите в Европа и ските в Австрия те задоволяват, то не виждам какво може повече да ти даде Канада, но пак да потретя: "това е моето лично усещане за нещата"...
И понеже съм в "бранша" относно Токуда, това което го няма в БГ е цененето на човешкия живот. Кажи ми колко отнети права на лекари в Бг има и за какво. Скоро имаше пореден смъртен случай от меко казано немарливост и какво последва ? 2 години без права за убиеца. Позволявам си да кажа "убиец" защото аз не правя разлика междъ онзи кънкьора и този "лекар" - и двамата най-безтговорно погубват човешки живот и до някъде точно понеже знаят много добре, че няма да има никакви последствия, НИКАКВИ.
Е това за мен е достатъчна причина, колата, Токуда, ипотеката ските и още какво ли не да се крайно недостатъчни. Всичко това, обаче можеш да го усетиш едва когато имаш дете и видиш как колите спират на 20 метра зад училищния автобус и знаеш, че за детето ти се прави всичко възможно да е на сигурно място.....
petar krastev
Напуснал форума

Мнение от petar krastev »

Пари се печелят навсякъде по света.
Но когато в Бг един училищен автобус спре за да слезе едно дете и от двете страни на движението колите спрат и не тръгват докато не тръгне автобуса,за да може детето да пресече улицата спокойно,а на другия тротоар го чака майка му,тогава ще тръгнем да сравняваме цени на ток,телефон,къщи,зехтин,бяло саламурено сирене и типовия хляб.Докато това не стане,за мене печели Канада.
За кво са ми пари и почивки в алпите,когато е застрашено здравето и живота на децата.
Йоско карал пият и се нацепил с бронирания джип и убил двама човека-ходи разправяй на роднините им,че печелели по 5000 на месец.
Манги се печелят и в Канада,не се страхувай,ако си способен да печелиш в БГ не виждам проблема да го правиш и тук.Иска време,те затова дават повече точки на по-младите.
petar krastev
Напуснал форума

Ако е толкова за парите-2 бачкаторски заплати за по17-18$/ч + детски и си ги докарал пак толкова(да не се бъркам само)Ако искаш повече блъскаш извънредно и пак ти влиза кеш.Де да знам,парите са важни наистина,ама...
Omega3

Мнение от Omega3 »

Аз предлагам да се обяви в фирумната конституция, че в Канада е по добре отколкото в Бьлгария или пьк обратното и че всеки който си позволи да заяви противното да бьде санкциониран. Мисля, че това е единственият начин да се спре това безумно изнасяне на цени, заплати, факти, лични преживявания които май никой не чете, даже и тоя който ги пише.

Това го предлагам подведен от общото желание на хората, поне тук в Канада, да намалят безмисленото консумиране на енергия, консумативи и да се действа прагматично.

Да речем, че най накрая господин Икс признае, че в Бьлгария е по добре. Какво се печели от това????
petar krastev
Напуснал форума

Мисля,че тука не говори за това къде е по-добре.
Нормално е хората искат да са информирани за това какво ги очаква.Затова се споделят мнения,аз мисля,че доход от 4500 на месец е напълно нормален за Канада.Ако говорим за пари само,естествено има и други важни неща.Но мисля като цяло,че страната Канада предоставя възможности за нормален и добър стандарт на живот.
Аватар
yahoo

Мнение от yahoo »

blaster написа:Надушвам плъх.......
Докато някой не му покаже къде се поставят запетайките и вече няма да можеш да го познаеш :)
petar krastev
Напуснал форума

Сега се сетих,че тука имаше едно време един здуханяк и като се прибра в БГ започна да разправя-Вижте колко сте тъпи там,на мене тука в БГ ми правят свирки за 5 лева,а вие се гърчите да изплащате бараките.
Къде е по-добре?Няма универсален отговор-зависи ти що за човек си.
Аватар
aligator

Мнение от aligator »

Лично мнение:
Нормалната заплата в провинция Квебек за приблизително 70 % от емигрантите и поне 30-40 % от французите е 1300-1500 $ чисто на месец при 40 часова работна седмица.Останалите проценти от населяващите провинцията не са ми ясни с какви доходи могат да се похвалят.Не съм в този кръг.

По мое мнение живота в Квебек е средно около 3 пъти по-скъп от България.Някои неща са около 5 пъти по-скъпи,други са на цените в България ,а някои са леко по-евтини,но те са малко.

-------------------Монреал---------------------България
хляб---------------5 лева-----------------------1 лев
кисело мляко------5 лева-----------------------80 ст
кофичка
ракия--------------30 лв------------------------6-7 лв
вино---------------10 лв-------------------------4лв
нощувка
в 1* хотел/мотел--30 лв/стая------------------100лв/стая
месо---------------приблизително еднакви цени с България
риба,най-евтина---8-10 лв-----------------------3-4 лв
зеленчуци---------- около 2-3 пъти по скъпи в Монреал
и плодове
олио---------------8 лв.---------------------------4 лв.
електричество-----15 ст/к.ч.---------------------10ст/к.ч
карта транспорт---100лв--------------------------20 лв
Така както виждам нещата,нещата които можеш да си купиш с Монреалска заплата от 1300-1500 $ се приравняват към неща, които можеш да купиш в София за около 650-700 лв.

За хора,които имат собствено жилище в Бг ,да живеят в Монреал и изплащат апартамент по 1000 долара месечно е все едно да извадим тези пари от месечната заплата и да започнем да сравняваме България и Монреал с този остатък.

Пиша горното изречение само за хора,които си имат жилище в България.

Всичко в този пост,се отнася за хора,на които им се случи да работят на 11-13 $ на час,при условие,че работодателя осигури пълни 40 работни часове на седмица.Тъй като системата на заплащане в Канада е почасова,работодателя не е длъжен да ти осигурява тези часове.На много места предлаганата работа е за 15,20,25 часова работна седмица.Така е удобно на работодателя-така го предлага.В аткива случаи повечет хора търсят друг работодател за допълнителни часове за да могат да закърпят семейния бюджет.За да се вържат нещата обаче,трябва новото място да е съобразено така,че началото и края на работното време да пасва на първото работно място + време за транспортиране от едното място на другото и в някои случаи за прибиране до дома,за преобличане с облекло подходящо за другата работа.Всичко това усложнява доста задачата да се съберат нормални 40 или повече работни часове на седмица.Нерядко се случва задачата да не може да бъде решена за известно време,през което време дохода на семейството е по-нисък от горе посочения.

Разбирам,че поста е различен от постовете на други съфорумци,но и както навсякъде си има разслояване,така и тук е нормално да има мнения от различните слоеве.За човек като мен приказки за 100 000-150 000-200 000 заплати са невероятни. Радвам се за хората,които ги получават и пожелавам на всички ни да ги получаваме.
Документи Виена 07.05.2007
Интервю 27.05.2008
Документи Букурещ 29.05.2008
Покана Визи 02.10.2008
Визи 24.10.2008
Пътуване 31.10.2008
leaf

Мнение от leaf »

aligator
"...За хора,които имат собствено жилище в Бг ,да живеят в Монреал и изплащат апартамент по 1000 долара месечно е все едно да извадим тези пари от месечната заплата и да започнем да сравняваме България и Монреал с този остатък..."

Сметките не отговарят на истината, защото дори да живееш в собствен апартамент в България, не означава че не плащаш ток, вода и отопление всеки месец. Тези разходи са включени в цената на апартамента под наем за $1000 и ги ползваш без ограничение. Освен това не си отговорен за ремонти и други неприятни изненади, които се случват със недвижимата собственост. Няма да пиша за другите разлики като състоянието на средата около блоковете в България и Канада, подземните паркинги, и предпазните мерки за защита на собствеността.
Публикувай отговор