Новобранци в Квебек 2011
Новобранци в Квебек 2011
Предлагам тази тема,защото доста от получилите визи заминаха или ще заминат януари,февруари,март.Първите впечатления ,какво се случва с вас,как се справяте,всичко.Смятам,че ще е полезно за нас,които тепърва минаваме през процедурата за емиграция в Канада.По тази причина е по-добре тази тема да е в раздел "Имиграция в Квебек".
„Вроденият порок на капитализма е неравното разпределение на благата. Вродената добродетел на социализма е равното разпределение на лишенията.” Уинстън Чърчил
- angelheart
Re: Новобранци в Квебек 2011
Man, темата я има в разпръснат вид навсякъде из този, че и из доста други форуми. Как точно предполагаш че ще са ти полезни нечии чужди впечатления? Ти всичко ли правиш като другите?5kov написа:...Първите впечатления ,какво се случва с вас,как се справяте,всичко.Смятам,че ще е полезно за нас,които тепърва минаваме през процедурата за емиграция...
Най-големите разочарования в живота са победите. От тях няма полза.
За това искам ,ако е възможно да не е в толкова разпръснат вид.Man, темата я има в разпръснат вид навсякъде из този, че и из доста други форуми.
Писанията във форумите са главно чужди мнения и впечатления.Ако мислиш,че не са полезни,трябва да закрием този и много други форуми.Как точно предполагаш че ще са ти полезни нечии чужди впечатления?
Не,аз не правя всичко като другите,но и не смятам,че ежедневно откривам топлата вода.В заключение,продължавам твърдо да съм убеден,че мнения и впечатления ,споделени от пътуващите през 2011г.,ще са полезни.Ти всичко ли правиш като другите?
„Вроденият порок на капитализма е неравното разпределение на благата. Вродената добродетел на социализма е равното разпределение на лишенията.” Уинстън Чърчил
Критиката е градивна ,цензурата тъкмо обратно.Съжалявам ,но не виждам смисъл след като се трият мненията на хората. Не може ли просто да се заключи темата и с това да се прекратят възникналите спорове . Преди няколко дни попаднах на нещо подобно четох мнения на съфорумци и в следващият момент те изчезнаха тогава си помислих,че нещо съм се объркала няколко пъти прелиствах страниците ,но сега вече разбрах какво се е случило.
Последно промяна от meisi на Сря Мар 02, 2011 6:08 pm, променено общо 5 пъти.
ei meisi,не им се сърди за хора които не са били в сащ или канада първите 1-2 месеца са стршно изпитание,вси4ко ама вси4ко е абсолютно разли4но и дори да има кой да ви помага си е .................та,да се надяваме като се установят да драснат някои ред 

Последно промяна от meisi на Сря Мар 02, 2011 5:07 pm, променено общо 1 път.
- angelheart
Хайде, да не ти скърша хатъра, ще взема да ти насъбера малко от моите лични впечатления, докато не са съвсем избледнели.5kov написа:За това искам ,ако е възможно да не е в толкова разпръснат вид.
1. Пристигане:
- Летище - От самолета, след около 15 часа сумарно полети и престой по междинни спирки се слиза в едно състояние на желирана безтегловност. (В моя случай и с любопитно бебе, носено в кенгуру.) След известни перипетии около гишетата на имиграционните, провинциалните и митническите власти се минава в салона за багаж, където забавянето (около час и половина), посветено на гореизброените забележителности позволява да си намерите лесно багажа, защото е останал само вашият

Разцелувахме се с посрещачите си и се натоварихме в един типичен за тукашните географски ширини миниван.
- Пътна инфраструктура - След дългия престой в авиона всички разстояния изглеждат гигантски, същото се отнася и за пътищата, мостовете, виадуктите и пр. Всичко те кара да се чувстваш като Гъливер при великаните.
- Montreal downtown area - Семейството, което ни приюти живее в близост до Монреалското сити. След потресващата гледка на толкова много асфалт и бетон, прекосяването на центъра с неговите недотам приветливи многоетажни административни сгради може да доутрепе емоционалния комфорт на не един изтощен от преживявания презокеански пътник.
2. Ден Първи:
Беше неделя. Ядохме баница с домашно кисело мляко и говорихме глупости без да спираме. Събудихме се около 5 сутринта, защото часовата разлика ни вдигна рано-рано на крак. Бебето постъпи най-адекватно от всички и поспа още час...

3. Първи Понеделник:
Домакинът ни си беше взел почивен ден, за да ни заведе лично до службите на Service Canada и Régie de l'assurance maladie, с други думи казано - да ни издадат SIN номера и да подадем документи за здравна карта. На нас това ни отне около 4 часа време, със все размотаването пеша от едната служба до другата и висенето на опашки, предимно във втората служба.
4. Остатък от първата седмица - кратки разходки в квартала, предимно за дребни покупки или на откровен зей-пазар. В началото на април си беше доста студено, не ставаше задълго размотаване на открито. Важен момент, който ми се изплъзна в първоначалната редакция - откриване на банкова сметка, на името на двете глави на семейството

5. Неделя - показаха ни какво е то картата за транспорта, как функционира и как се зарежда. Отидохме на църква. Тук му е мястото да спомена, че църковният хор на храма "Св.Иван Рилски" в Монреал е превъзходен!
6. Седмица втора - утрепана изцяло в разговори с България по скайп. Което отговаря до голяма степен на въпроса:
Ако ЛИЧНО с теб не се случи същото те упълномощавам да ме обориш... ЛИЧНО! И на четири очи, т.е. в ЛИЧНА кореспонденция, за да не се излагаш пубЛИЧНОmeisi написа: И аз се чудя защо замлъкват хората ,които заминават ... защо ли така се получава ,хайде колеги оборете ме,сигурно си имате причина да мълчите.

7. Седмица трета - междувременно пристигнаха картите и за постоянно пребиваване и SIN номерата. В същия период подадохме документи за помощи за отглеждане на дете (деца) и за курсове по френски към MICC. Започнахме да избираме сносна оферта за мобилен телефон. Оказа се трудоемко начинание, защото повечето усповия са подобни и като цяло не особено изгодни за хора, дошли с малко спестявания и никакъв доход на хоризонта, какъвто беше нашият случай. Междувременно дойде пролет...
8. Ходихме на страхотен рок-концерт във вече несъществуващата зала Medley. Благодаря на ината си, който ме накара да купим проклетите билети, които тогава ми изглеждаха безсрамно скъпи. Срещу това получихме несравнимо изживяване и безупречен звук

9. Между 3-та и 5-та седмица. Започнахме постъпки за търсене на работа:
- Регистрирахме се в бюрото по труда в района, получихме ценни съвети и полезния документ Lettre d'admissibilité au Programme d'aide à l'intégration des immigrants et des minorités visibles en emploi (PRIIME). Искайте го от агента си, защото той(тя) може да не се сети да ви го даде

- Оформихме CV-Та по местен образец
- Направихме списък с фирмите и организациите, които ни интересуваха и започнахме разнасяне на CV-та на място.
От MICC ни повикаха за да определят нивото ни по френски за курсовете си. Самите курсове започнаха месеци по-късно...
10. Около 6-та седмица започнахме активно да търсим апартамент. Две седмици по-късно имахме договор и нашият нов хазаин дойде да ни събере багажа от апартамента на търпеливите ни посрещачи.
Междувременно, макар и дъждовна, пролетта вече беше в разгара си а разговорите с България все повече ни дотягаха с непрестанно повтарящите се въпроси: "Работа започнахте ли?", "Намерихте ли детска градина?", "А курсове кога ще почвате?"...
11. Купихме си скромна кола на старо. Ако имате малко дете, най-вероятно и вие ще сте принудени да го направите

12. Паричните запаси свършиха и кандидатствахме за социална помощ. В нашия случай отпускането и отне около седмица.
13. Седмица след това (в началото на 4-тия месец от пристигането ни и около месец и половина след като започнахме търсене) отказахме социала поради започване на работа, на бяло, платена с чек. Две седмици след това ни беше одобрена и първата кредитна карта. За важността на споменатата такава си струва да се отвори чисто нова тема

Разбира се, би могло да се добавят и повече подробности, но на мен ми допада идеята да сведа разказа до точно 13 точки

Скоро ще отбележим две години от нашето пристигане

Последно промяна от angelheart на Сря Мар 02, 2011 3:26 pm, променено общо 1 път.
angelheart:
От тази гледна точка каква е равносметката днес: тази победа разочарование ли беше и имаше ли полза?!?
Скоро ще отбележим две години от нашето пристигане
От тази гледна точка каква е равносметката днес: тази победа разочарование ли беше и имаше ли полза?!?

- angelheart
Аз определям идването на нашето семейство като най-обикновен факт, а не като игра. Това не е мач с един отбор победител и един загубилapple написа:angelheart:Скоро ще отбележим две години от нашето пристигане

angelheart, ето така се дава информация! Разказа ти трябва де е за пример на всички съфорумници. 

16.03.11 - интервю
11.11.11 - покана за медицински
28.06.12 - покани за визи
03.08.12 - визи
27.08.12 - полет
11.11.11 - покана за медицински
28.06.12 - покани за визи
03.08.12 - визи
27.08.12 - полет
angelheart, Много полезно , благодаря 

"Повечето истински провали се дължат на ограничения, които хората си поставят сами, в собствените си умове." Н.Х.
Благодарско за интересното повествование. Още една точка за Монреал в моята класация. Там сме, щом има рок-концерти 

18.01.2011 DCS Vienne
Не, не може просто да се заключи темата, защото някой я е пуснал с цел да се информира, друг му дава въпросната информация, а между другото има още един-двама дето се дърлят безцелно. Тези дето се джавкат се изтриват, за да не става така, че хората които дават информация да напускат форума, понеже във всяка втора тема в която участват има по няколко заядливковциmeisi написа:Критиката е градивна ,цензурата тъкмо обратно.Съжалявам ,но не виждам смисъл след като се трият мненията на хората. Не може ли просто да се заключи темата и с това да се прекратят възникналите спорове . Преди няколко дни попаднах на нещо подобно четох мнения на съфорумци и в следващият момент те изчезнаха тогава си помислих,че нещо съм се объркала няколко пъти прелиствах страниците ,но сега вече разбрах какво се е случило.

За съжаление miesi е права. Аз също видях как пред очите ми се изтриха мнения и със сигурност не бяха заядливи, защото за щастие успях да ги прочета и да се свържа по друг начин с техния автор. Струва ми се, че всичко лошо, казано за Канада или Квебек се изтрива. Не мога да си обясня каква може да е причината - хората трябва да са информирани и за хубавите неща, които ги очакват, но и за гадостите. Но ако България беше нормална страна, този форум и много други подобни нямаше да са толкова посещавани.
Виена: 30.12.2009г.
TCFQ:30.03.2011-B1/B2
Сертификати:07.09.2011
Букурещ: 15.09.2011
Баркодове: 30.09.2011
Медицински изследвания: 26.03.2012
Покани: 09.10.2012
TCFQ:30.03.2011-B1/B2
Сертификати:07.09.2011
Букурещ: 15.09.2011
Баркодове: 30.09.2011
Медицински изследвания: 26.03.2012
Покани: 09.10.2012
Подкрепям мнението ти, но ако няма кой да контролира спама, заяжданията или неща извън контекста на темата, ще стане егати и блавоча. Друг е факта, че контролните органи понякога се престарават излишно...живи и здрави.MilenaTri написа:За съжаление miesi е права. Аз също видях как пред очите ми се изтриха мнения и със сигурност не бяха заядливи