Тайна е, другите вероизповедания няма да го разберат. Не е ли уникално, култ към сапуна

По същата приина, поради която го прави и Папата - показват смирение и демонстрират, че има и Някой друг над нас, винаги....Rall написа:Абе сега и аз се замислих за тия сапуни, требва да има некво значение мамка му. Може би първи сблъсък с личната хигиена...
Да се покаже на детето че не е толкова сташно и сапуна е от бога даден да се ползва.
Иначе Poumpy и аз съм любопитен защо ги налунзвате тия кепета на темето дето изглеждат като неразгънат презерватив...
IRA написа:Сапуна е за ритуала за очистване от греховете.
Точно такаdea написа:Грехът идва чрез Адам, а той е юдеин.
Странното е че се опитваш да намериш някаква желязна логика в религиозни догми и обичаи. И какво сега, ако едно еврейче убие някого на 12 години и 95 дена - няма проблем не е сгрешило, ако обаче е на 13 години и 1 ден - вече има проблем? Аз лично не виждам никакво магическо значение на възрастта 13 години, ти ако му придаваш такова понеже равина така ти е казал - ок, но според мен за наистина "разумен" избор може да се говори при възраст над 19-20 години... Иначе можем да си спорим до Рош Хашана - аз мога да ти кажа че някои деца и на 11 много добре ще разберат какво е грешно и какво не, други и на 15 няма да отлепят!poumpy написа:Е тук нещо съвсем се закучи ситуациятаIRA написа:Сапуна е за ритуала за очистване от греховете.![]()
Какви грехове, какво чудо в едно бебе или едно дете. Странно, не ли ? В юдаизма, едно момче преди 13 годишната си възраст не е подвластно на заповеди и забрани, съответно не греши, което най-вероятно е съобразено с крехката му възраст и невъзможността да му се обясни кое е грях и кое не е. Ако покръстването се прави на възрастни хора, тогава сапуна има смисъл, но на бебета ??? Или символиката е пренесена върху пеленачетата, без да се гледа на тяхното духовно състояние ?
От друга страна някой твърдят, че цялото християнство е изградено на базата на "греха" и сигурно това е част от внушението му още от крехка детска възраст. Все пак ако няма грях, то тогава няма да има и Този, който го е изкупил и цялата теза отива малко на кино ?
Или разсъжденията ми са съвсем странни за един невежа в делата християнски ?
извършили ли са грях от еврейска религиозна гледна точка и ще бъдат ли опростени, т.е. има ли го в юдаизма момента като с папските индулгенции - достатъчно богатите могат да си купят опрощение на какъвто и да е грях?An investigation into the sale of black-market kidneys and fake Gucci handbags evolved into a sweeping probe of political corruption in New Jersey, ensnaring more than 40 people Thursday, including three mayors, two state lawmakers and several rabbis.
...
Also, five rabbis from New York and New Jersey — two of whom lead congregations in Deal — were accused of laundering millions of dollars, some of it from the sale of counterfeit goods and bankruptcy fraud, authorities said.
...
# Eliahu Ben Haim, a rabbi at a synagogue in Deal, N.J., charged with money laundering.
Saul Kassin, the chief rabbi of a synagogue in Brooklyn, charged with money laundering.
# Edmund Nahum, the principal rabbi of a synagogue in Deal, charged with money laundering.
# Mordchai Fish, a rabbi at a synagogue in Brooklyn, charged with money laundering of proceeds derived from criminal activity. His brother Albert Schwartz, also a rabbi, was charged as well.
Толкоз от мен по темата. Целта за мен не е да спорим, а може би да научим нещо повече. Все едно не до Рош Ашана, а и до Великден да спорим няма да излезем на глава, коя религия е по-рационална или по-правилнатаmiteto написа: Аз лично не виждам никакво магическо значение на възрастта 13 години, ти ако му придаваш такова понеже равина така ти е казал - ок, но според мен за наистина "разумен" избор може да се говори при възраст над 19-20 години...
Когато е възникнала религията, 19-20 е било вече "пределна" възраст, сигурно и оттам идва това 13. НЕ ми се прори доколко е 13 или 20, но бебе не е съвсем същото, ако и реално да няма никакво значение.
Мен пък ми е интересно като казваш "BTW евреите нямат никакъв проблем да контактуват с Господ, защото всеки от нас има директна връзка с Него", мислиш ли че това е право запазено изключително само за евреите или позволяваш и на други религии да могат да имат "директна връзка с Него"?
Ни най-малко не мисля така, но доколкото ми е известно и тук може и да бъркам, свещенника в християнството играе ролята на посредник. Ако ли не, то защо тогава съществува ритуала на изповядването и опрощението ?
И последния ми въпрос е свързан ...
извършили ли са грях от еврейска религиозна гледна точка и ще бъдат ли опростени, т.е. има ли го в юдаизма момента като с папските индулгенции - достатъчно богатите могат да си купят опрощение на какъвто и да е грях?В юдаизма има 2 видя грях:
1. Единия е към Господ и там опращението зависи от теб и твоята връзка с Него.
2. Втория е към човека до теб и там единствено директната молба за прошка може да опреви нещата.
Сега доколко тези цитирани равини са извършили грях ? Ако са нарушили някоя от 613 заповеди от религиозна гледна точка, Да - извършили са грях. Ако са ощетили по някакъв начин друг човек, то тогава са извършили грях и спрямо него.
Мда, темата въобще не беше за това коя религия е по-правилната, а ако наистина искаш да научиш нещо повече, а не примерно да показваш защо еди-си-коя религия има по-директна връзка с Тhe man upstairs пък другите им трябва посредник, ще те насоча към по-компетентни места:poumpy написа:Толкоз от мен по темата. Целта за мен не е да спорим, а може би да научим нещо повече. Все едно не до Рош Ашана, а и до Великден да спорим няма да излезем на глава, коя религия е по-рационална или по-правилната