Кръщене в Торонто

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
alexabg1

сапуна, обрязването и още нещо :)

Мнение от alexabg1 »

Здравейте. Имам 3 момченца и след седмица ни предстои кръщене и на тримата. Някой минал ли е през това събитие и какво се прави? Всякакви идеи са добре дошли. :)
От България по-убаво нема!!!
miteto
Модератор

Re: Кръщене в Торонто

Мнение от miteto »

Ами, обаждаш се на попа и се разбирате за дата. Той ще ти каже колко ще струва и какво да носиш.

Македоно-български православен катедрален храм “Св.Св.Кирил и Методий”
237 Sackville Street, Toronto, ON, M5A 3G1
416-368-2828

Македоно-българска източноправославна църква “Св. Троица”
201 Monarch Park Ave., Toronto, ON, M4J 4RJ
416-461-2214

Българска източноправославна църква “Св. Димитър”
1555 Steeles Av. West, Brampton, ОN, L6Y 5J9
905-861-9111
http://www.stdimitar.org

П.С. Към църквите има зали за събития, така че ако искате да приготвите хапване и пийване за гостите, може да се уговорите с попа да ползвате въпросната зала след кръщенето.
alexabg1

Мнение от alexabg1 »

Е, то аз вече се обадих и попа каза да нося само кърпа и сапун за него и по една кърпа за всяко дете. Ама не се ходи на кръщене само с хавлии, я. Какво се прави за кръстниците, какви са обичаите... Това имах в предвид. :)
koceto77

Мнение от koceto77 »

Освен кърпа за всяко дете трябва да имаш комплект нови дрехи и синджирче с кръст (обикновено е златно, но каквото имате такова). На кръстниците се купува подарък, но не знам да има някакъв специален обичай. Най-добре се консултирай с някоя баба ;)
gt_2006

Мнение от gt_2006 »

http://www.google.ca/search?q=%D0%9A%D1 ... =firefox-a
Особено важен е изборът на този, който ще въведе новия християнин във вярата. Той става негов кръстник и започва да се счита за духовен баща на детето. Заедно с родителите той се грижи за кръщелника си и се задължава да го напътства в праведен живот. Желаещите да бъдат кръстници трябва да са източно православни християни и да са кръстени. Тяхна е задачата да носят голяма бяла хавлия, бяла кърпа за лице и сапун за извършване на ритуала. За здраве на кръщелника в храма се носят и се раздават погача, бонбони и сладкиши.
pumpy

Мнение от pumpy »

Не ми е работа, ама аз съм си любопитен....
Защо си кръщаваш децата, ако не е тайна ?
IFF

Мнение от IFF »

poumpy написа:Не ми е работа, ама аз съм си любопитен....
Защо си кръщаваш децата, ако не е тайна ?
Мани ги тия,те не са евреи и нищо не разбират.Някакъв си Христос така им бил казал...
irenavi

Мнение от irenavi »

значи, както се разберете с кръстника. По принцип обичаят е следният:
Вие купувате по един сапут, по една бутилка олио и по една хавлия за всяко дете.
Кръстникът купува дрехи за децата ама всичко от бельото до обувките.
Кръстникът купува и нещо златно - обикновено златен кръст и синджир, който се освещава на самото кръщене
Вие купувате на кръстинка подарък
После всички отивате на кръчма и вие плащате сметката
Това е в общи линии.
Като за дрехи и подаръци ние предварително се бяхме разбрали дори пазарувахме заедно и всеки си харесваше
Но за кърпи за попа купихме малка кърпа, а за децата купихме големи хавлии, за да ги ползват много време.
И в бг свещеникът искаше само кръщелното на кръстника това е
По обичай е така, но вие както се разберете
alexabg1

Мнение от alexabg1 »

Благодаря на всички, които ми отговориха, а на тези, които питат защо си кръщавам децата... Ами защото имам желание.
pumpy

Мнение от pumpy »

Не разбирам много, много от тази работа :?:
Все съм си мислел, че кръщенето е повече от сапун, кърпа( която да си ползваме и после) златен кръст и кръчма след това. Може би въпроса ми беше малко риторичен, но явно и отговора е такъв. Няма значение, какво казваше моя бивш работодател, когато исках почивен ден:" последния път когато проверих, Канада беше свободна страна, така че можеш да правиш каквото си искаш"....
Приятно ви забавление в кръчмата.....
kaloyan.radomirov

Мнение от kaloyan.radomirov »

Както казваше един мой бивш шеф: На тъп въпрос - тъп отговор.
Защо се събирате и празнувате на Коледа, Нова година или пък празнувате рожден ден и прочее... защо изобщо им давате имена, дайте им номер... :rofl: :rofl: :rofl:
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Е хайде сега, само пумпи е извисен, другите един сапун и в кръчмата :rofl: ...
Ако искаш да знаеш пумпи, това е тайнство и никога няма да разбереш какво става там :P. Много е хубаво, духовно, красиво, а и е традиция. Това, че иска жената да знае какво да занесе, не значи че не знае какво представлява кръщенето и защо се прави.
Алекса много хубави емоции, един ли ще е кръстника :D ? Тризначета ли са :clap:, дано не трябва всичките едно по едно на ръце да ги държи че ще му се види дълъг ритуала :lol: ...
Циганите - на Сатурн !
IFF

Мнение от IFF »

poumpy написа:Не разбирам много, много от тази работа :?:
Все съм си мислел, че кръщенето е повече от сапун, кърпа( която да си ползваме и после) златен кръст и кръчма след това. Може би въпроса ми беше малко риторичен, но явно и отговора е такъв. Няма значение, какво казваше моя бивш работодател, когато исках почивен ден:" последния път когато проверих, Канада беше свободна страна, така че можеш да правиш каквото си искаш"....
Приятно ви забавление в кръчмата.....
Въпросът ти не беше риторичен,а провокативен.
irenavi

Мнение от irenavi »

Въпросът беше каква е традицията, а не защо се прави. Всеки сам за себе си разбира различно нещата. Дали вярваш или не вярваш, в какво и защо да вярваш и т.н. Задълбаваме една тема, която в този форум може само да я омърсим. Аз съм християнин и съм вярващ. В какво вярвам и как пречупвам всичко в себе си за всеки е различно. И това как всичко завършва в кръчма особено след погребение и на мен ми е особено отвратително и безмислено, "но така се прави", макар, че никъде в библията не съм срещнала, "че така се прави". Иначе ние и двете деца ги кръщавахме в Бачковския манастир и там кръщенето беше в друга църква, в друг двор и вътре бяхме само ние нямаше други хора и точно така усещенето е невероятно. И на кръщенето на едното ни дете - то беше болно тогава и имаше 39 градуса температура, през цялото време докато стигнем плачеше и се тръшкаше, бях взела всичко от оцет до течен аналгин и панадол, но трябваше тогава да го кръстим, защото се бяхме записали вече и защото така бяхме решили. И ако искайте вярвайте, но в момента, в който го кръстиха - спря да реве, нямаше температура и заспа. И понеже съпругът ми не беше особено вярващ - тогава естествено не можа да повярва и вече не е толкова невярващ.
Така, че не ме разбирайте погрешно, но просто въпросът беше какъв е обичаят, а колкото по-рано повярваме, толкова по-добре за нас.
Аватар
hadministratora
Хабсурден

Мнение от hadministratora »

Извинявам се ако въпроса ми звучи тъпо, но...
Дори в най-сериозните отговори по темата много се говори за сапун. Останах дори с впечатлението, че в момента на ритуала наоколо ще има поне 2-3 сапуна?!
Въпроса ми е: какво е значението на сапуна в случая? С толкова много сапун звучи повече като баня от колкото като свето таинство.
Публикувай отговор