Здравейте!
Вчера от 16 ч и ние минахме успешно. Отидохме с мъжа ми към 14:30, за да се запознаем с javor234. Още със събуждането си сутринта се усетих , че не съм в кондиция и не можех да се сетя за елементарни думи. Чувствах се уморена и имах лоши предчувствия.
Сега малко за нас: аз съм водещия кандидат, магистър електроинженер .От 2006 г работя в проектантско бюро като проектант. Имаме 2 деца на 3 и 7 г През последните 10тина година съм работила, учила и раждала и много се притеснявах, как ще им обяснявам как съм се справила. Никога не съм ходила в чужбина, нямам опит в говоренето на чужди езици. Писах нива на френски и английски 5/6,като много добре знаех , че няма да мога да ги защитя говоримо. Писмено може и по-високи да покрия

На моя мъж писах нива 4/5 на френски . Аз уча френски от нулата от м. Юли , а моя мъж седна да го учи чак като получихме поканата
Та така, надявам се добихте представа.....
Влязохме към 16:30 ч. Имах подготовка за всеки един въпрос, който е задаван и на практика нямаше да му дам възможност да се заяде с мен особено в моята област на образование и професия.
Е добре , ама.......уж съм силен човек, справяла съм се с какви ли не проблеми ....седнах ли на столчето, ми застанаха едни буци в гърлото, сви ми се стомаха и какво ли още не....само дето не припаднах. Човека се представи. Много отчетливо говореше...наистина нямаше място за притеснение, ама на ...питаше ли ме нещо аз почвах а, ъ о , у откъсчлени думи, фрази с паузи между тях , изобщо не спазвах словоред , времена .......ужас ще се пукна от яд

Уж толкова добре се бях приготвила. Почнаха да ми се потят ръцете (за пръв път в живота ми) и си викам край, сама си се провалих..отиде ми трудеца на вятъра

Така бях глътнала джама, че през цялото време говорих някакви глупости. Например: исках да кажа че 95% от електроенергията се произвежда от хидроквебек, а казах 95% от енергията се изнася за другите провинции и в щатите. Те с преводачката така се разсмяха бурно.....аз веднага се усетих кво съм казала, ама пусто му като не мога да кажа :извинете обърках се исках да кажа това ...млъкнах. После другата глупост която изтърсих беше: той ме пита искате ли да живеете по на север, аз викам не - много е студено. А той: ами в Монреал как е. Викам modéré и те пак кис кис кис....направо се чувствах като ....някой изтърсачка. А всъщност можех да му кажа и средни годишни температури и още един куп статистически данни. Затова съвет от мен.....не си пълнете главата като мен с всякакви глупости (като например колко км е Квебек - Монреал и подобни), защото можели да те питат. Няма нищо лошо човек да не знае, ние да не сме енциклопедии.
Иначе човека си беше много добронамерен. Попълваше си данните в компютъра и сам си говореше: вие сте родена на 11 ноември...спираше поглеждаше ме и чакаше да си кажа годината....и така за всички членове от семейството. Гледаше ми дьомандето задаваше въпроси и даже сам си отговаряше. Например : вие сте се оженили месец преди да подадете документите......значи заради процедурата сте се оженили. Аз само потвърждавах (а иначе си бях подготвила такива изказвания , защо не сме се оженили досега и прочие). От датите на раждане отиде чак на образованието ни. Нито ме пита адреса ви същия ли е, има ли някакви промени. Пита ме само каква ми е специалността и подаде дипломите на преводачката да сверят номерата и датите на издаване. Изобщо не пита какво съм учила, колко време и прочие....гледаше си в компютъра и сам си диктуваше какво да пише. По едно време стигна на какво работите в момента. Там трябваше принципно да го разбия. Имах подготовка да обясня на френски с детайли даже, а само успях да кажа с 3-4 думи и толкова кратко , че ако този човек не е архитект (както разбрах в последствие от вас) и не беше запознат с процеса на цялостното проектиране на сградите, щеше да ми каже ми ти нищо не правиш значи. Зададе няколко въпроса по работата ми , аз отговорих с по една дума (а не трябваше) Оттам мина на това какво искам да работя там, аз взех да се обяснявам как в началото мога това, а после онова евентуално.....а той : не, не....какво ви се работи принципно....аз пак ....ами в началото мога и това и това като повтарях казаното с по нещо добавено. И той накрая вика: не, какво ти се работи по принцип в Квебек в далечното бъдеще. Викам: аааааа, ами електро инженер разбира се. И той : ми да де много ясно туй трябваше да кажеш .... и продължи да си попълва нещо си. Тъй като видя, че му говорих какво ще работя , следващия му въпрос беше: а сега да видим какво ще работиш като отидеш там. Аз пак повторих казаното и тръгнах да вадя обявите. Докато ги вадих му обяснявах, че има ужасно много работа в моята сфера и съм извадила малка част от тях (ами към 15

). Той ги разгледа, видимо остана доволен. Аз му обяснявах , че само да си подобря френския, работа колкото щеш. Докато ги гледаше , хвана една , обърна я към мен подчерта ми едно съкращение и ме пита какво означава: ASAP .Добре, че предната вечер питах мъжа ми и отговорих веднага: as soon as posible .
Зададе си традиционния въпрос , защо искаме точно в квебек да имигрираме и каза: сегааа да видим колко точки сте получили....изчакахме около 1-2 мин явно някаква програма е изчислявала нещо и каза: знаете ли колко точки трябва да имате за да минете. Отговорих че знам :68,а той: да, ама не.....63 ви трябват . Аз го погледах учудено. А сега искате ли да знаете колко имате. Кимнах. Той направи кратка пауза, погледна ми е каза: 64. Моментално изкрещях УИИИИИИИИИИИ. Той се засмя и каза: ама колко бързо разбра за какво става въпрос. И всички се засмяха, после си каза словото че според закона бъра бъра бъра и ни обяви за одобрени. Докато говореше аз се разревах от радост...текнаха едни сополи аз се извинявах и пак продължавах да рева. А той ме успокояваше: не се притеснявайте госпожо, поплачете си , всичко е в реда на нещата . Разпечата сертификатите за около 5 мин и ни изпроводи . Погледнах часовника беше вече 6 без 10 , час и 20 мин сме стояли вътре. Ужасно много се радвам , защото аз ако бях на негово място щях да си се отрежа. Такъв френски демонстрирах, че направо ме е срам. Яд ме беше, че на практика имаш солидна подготовка. Но всичко е протекло добре, щом свършва добре.
Успех на останалите и наистина не се притеснявайте, да не попаднете в моята ситуация. Човека е много добронамерен и наистина не е дошъл да къса. Явно френския не е основен критерий за успешно преминаване. Ако всичко останало е наред в документацията ви и си отворите устата да кажете нещо на френски, за да покажете че наистина искате да отидете , преминаването ще е успешно.
Дългичко стана....а още много мога да ви разкажа. Основното е да не се притеснявате. Да докажете стажа си, да обясните точно какво работите и защо искате да отидете в Квебек, да покажете че сте запознати с пазара на труда и ви гарантирам успех.
П.С Ние бяхме последните за деня, след нас нямаше никой