Социални помощи?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Re: Социални помощи?

Мнение от Linko »

Нито за миг не съм си въобразил, че ще разсея насадилата се заблуда само с един постинг. И специалисти като Даниел Катев да започнат да обясняват как реално стоят нещата пак ще си има хора дето да си държат на своето. :)
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
speedy

Мнение от speedy »

Linko, ти бъркаш осигуровката с вноските, които се удържат, за да имаш право на осигуровката.

Виж го по този начин:

Employment Insurance (осигуровка) = застраховка
Employment Insurance Premium (вноска) = застрахователна премия

А ти правилно си забелязал, че парите за майчинство се отпускат по подобен начин. Това е, защото те се част от Employment Insurance.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

speedy, тотално си се оплел и ти. Не може да получаваш вноска, бе човек, това е абсурдизъм някакъв. То е все едно да кажеш "внасям заплата". Внасят се осигурителни вноски в даден фонд, които и наричаме осигуровки (застрахователни вноски), за да си осигурим получаването на помощи (премия) при настъпване на застраохвателното събитие - безработица, заболяване, раждане на дете, смърт и т.н. Та конкретно за Монреал при 9,2 % безработица в момента, като имаш 560 часа осигурителен стаж т.е. в продължение на 14 седмици (40-часови) си правил осигурителни вноски (за безработица и всички останали) т.е. нещо си давал имаш право на помощ (обезщетение, премия) т.е. нещо да вземеш. Това което ще вземеш се определя по отделна методика и в никакъв случай не е равно на това което си внесъл във фонда за безработица през въпросните 14 седмици работа. Затова казвам, че е смешно да чуеш как някой обяснява, че едва ли не при безработица си получава това, което е внесъл по-рано.
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Това което получаваш се казва Employment Insurance benefits , което цели да " provides temporary financial assistance to unemployed Canadians " , което и да си го погледнеш си е вид помощ или ако искате го водете обезщетение е за безработица или както казва Линко премия за безработица.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
bonbonka

Мнение от bonbonka »

Това което получаваш се казва Employment Insurance benefits , което цели да " provides temporary financial assistance to unemployed Canadians " , което и да си го погледнеш си е вид помощ или ако искате го водете обезщетение е за безработица или както казва Линко премия за безработица.
която/което си я/го внасяме преди това, ако не се лъжа :?: поне така пише на пейчека ми :lol:
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

bonbonka, не получаваш това което си внасяла по-рано, защото получаваш много повече. За 14 седмици трудов стаж, които дават право на обезщетение за безработица, не може да си внесла във фонда за безработица над $12 000, които се дават като обезщетение при едни средностатистически показатели. Това получава човек, който преди тези 14 седмици може да не е работил дори и 1 ден през последните 12 м.
jovani

Мнение от jovani »

speedy написа:Linko, ти бъркаш осигуровката с вноските, които се удържат, за да имаш право на осигуровката.

Виж го по този начин:

Employment Insurance (осигуровка) = застраховка
Employment Insurance Premium (вноска) = застрахователна премия

А ти правилно си забелязал, че парите за майчинство се отпускат по подобен начин. Това е, защото те се част от Employment Insurance.
Спийди има основание в този случай - Емплоймънт иншуранс е подобно на "задължителна застраховка".
Плащаш премия (% от заплатата - грубо казано) и когато настъпи застрахователно събитие (загуба на работа), ако са изпълнени определени условия (брой отработени часове и т.н.) ти се изплаща опеделена застрахователна сума всеки месец. Никъде не е казано че получаваната сума се равнява на сумата на внесените премии - подобно на автозастраховките обикновенно щетите са по-големи от сумата на внесените премии, но могат да бъдат и по-малки.
Човек, който по-рядко си губи работата или по-лесно си намира нова "поема" щетите на други, които си губят работата по-често или по-дълго ползват изплащане за безработица, какъвто е принципът на всяка застраховка - намалява се рискът от тотална загуба на дохода на ограничен брой субекти, за сметка на малки, прогнозируеми разходи, разпределени на по-голям брой субекти.
Последно промяна от jovani на Пон Мар 08, 2010 8:53 pm, променено общо 2 пъти.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
bonbonka

Мнение от bonbonka »

Linko, далеч съм от мисълта да подлагам на съмнение твоето мнение.

Просто ще е добре за всички ни да се пусне, ако трябва тема и да се разясни точно какво е Емплоймент иншуранс на всички новопристигнали, кога могат да получават финансово обезпечение и най-вече да се прави разлика м/у E.I и социална премия или придобивка ( както го наричате там!) ;)
speedy

Мнение от speedy »

Премия в случая е това, което плащаш, а не това което получаваш. Просто такава е терминологията, и на български, и на английски език.

На френски не знам как е.

Четене му е майката:

Напиши в Google "Застрахователна_премия" или
http://www.investorwords.com/2518/insur ... emium.html

Да не се бърка с премията, която даваха на социалистическите трудещи се в края на годината.

Та за да получиш benefit, трябва да си плащал premium (с други думи - вноска). Затова EI е всъщност застраховка.

Толкоз.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Julian_04

Мнение от Julian_04 »

М-Да за да си застрахован трябва първо да си платиш! 8)
Аватар
Преуспял

Мнение от Преуспял »

Linko написа:....не получаваш това което си внасяла по-рано, защото получаваш много повече. За 14 седмици трудов стаж, които дават право на обезщетение за безработица, не може да си внесла във фонда за безработица над $12 000, .....
Linko, не е speedy този, който се е оплел.

Чини ми се, че и представа си нямаш що е то "застраховка". А тя е споделяне на риска (в случая загубата на работата), където ниските вноски на мнозинството хора, които си пазят работата се използват за плащания на малцинството, които са я загубили.

Не знам защо тълкуваш думите на bonbonka толкова буквално - никой не е казал че получаваш точно толкова, колкото си платил. То обезсмисля цялата идея за застраховка. Това, което се опитваш да го изкараш е някакъв абсурд като "спестовни сметки" с/у безработица.

Да ти го кажа другояче, когато на третия месец увия Бентлито си около някой стълб, дали застраховката ще ми плати само 300-та долара, които съм платил като затрахователни вноски? Не, ще ми дадат всичките 300К долара, които ще дойдат от вноските за Шевито на Хълц, разбития Нисан на Гийка и на хиляди други шофьори по-добри и внимателни от мен, да са ми живи и здрави.

Всъщност, доста съм сигурен че твоето е просто опит да докараш някаква морална еквиваленция между Employment Insurance и your garden variety цоцане ;)

Т.е. нищо ново под слънцето.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Абсолютно съм съгласен с последните разяснения на по-вещите в тази материя. Не виждам никакво противоречие между тези обяснения и казаното от мен, само дето е използвана специфичната за тази област терминология.
И както се вижда никъде не се споменава, че правим вноски за да получаваме осигуровки когато сме безработни, нито пък, че получаваме това което по-рано сме внесли. Аз точно срещу този начин на инерпретиране на парите за безработица като "спестовни сметки" се възпротивих. Иначе за "споделяне на риска", застраховане и т.н. нямам какво протива да кажа, така си е.

И примера с Бентлито не трябва да го даваш на мен, Преуспял, а на тези дето говорят, че получават това което са внесли. Но сега разбирам, че не е трябвало да го приемам буквално (всъщност не аз съм го приел така) а че вземаме толкова колкото ни дадат, на базата на опредлени критерии. Като парите са от други хора, които в момента нямат нужда от такава помощ, тъй като не е настъпило застрахователното събитие за тях.
Ами че то и социала е същото. Само дето го няма условието ти да си правил някакви вноски (застрахователни премии) а на преден план е изведена единствено нуждата от тези пари. Каква е разликата дали ще си внесъл $300 за да ти дадат $300 000 или пък нищо няма да си внесъл? :)
IFF

Мнение от IFF »

Каква е разликата дали ще си внесъл $300 за да ти дадат $300 000 или пък нищо няма да си внесъл?
Разликата е там че някои хора дават,пък нека и да е малко,пък други само вземат.По скоро може да се направи аналогия с детските и стипендиите,щото и там само се взема,обаче за шомажа хората си плащат като попове.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Има и друга по-съществена разлика, която и предизвиква възмущението и гнева на много хора. Тя е че социала може да се взема с години и дори до живот, а помощите за безработни са за определен брой седмици.
Иначе е ясно, макар и не за всички, че плащането не е адекватно на получаваните помощи, това вече се призна и в тази дискусия..
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

bonbonka написа:Linko, далеч съм от мисълта да подлагам на съмнение твоето мнение.

Просто ще е добре за всички ни да се пусне, ако трябва тема и да се разясни точно какво е Емплоймент иншуранс на всички новопристигнали, кога могат да получават финансово обезпечение и най-вече да се прави разлика м/у E.I и социална премия или придобивка ( както го наричате там!) ;)
Никой не казва ,че са едно и също. Но и двете са benefit . На Български няма точен еквивалент на думата, ама най - близкото е парична помощ отпусната от държавен фонд, затова много хора съкратено казват помощ. Фондовете са различни и условията , за да получиш въпросния benefit съответно са различни. Никой никога не е твърдял, че са едно и също. Ако приемем ,че е неправилно да се казва помощ за безработица, то е също толкова неправилно да се казва и социална помощ.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.

Радой Ралин
Публикувай отговор