Социални помощи?
-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
Re: Социални помощи?
Нито за миг не съм си въобразил, че ще разсея насадилата се заблуда само с един постинг. И специалисти като Даниел Катев да започнат да обясняват как реално стоят нещата пак ще си има хора дето да си държат на своето. 

Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Linko, ти бъркаш осигуровката с вноските, които се удържат, за да имаш право на осигуровката.
Виж го по този начин:
Employment Insurance (осигуровка) = застраховка
Employment Insurance Premium (вноска) = застрахователна премия
А ти правилно си забелязал, че парите за майчинство се отпускат по подобен начин. Това е, защото те се част от Employment Insurance.
Виж го по този начин:
А ти правилно си забелязал, че парите за майчинство се отпускат по подобен начин. Това е, защото те се част от Employment Insurance.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
speedy, тотално си се оплел и ти. Не може да получаваш вноска, бе човек, това е абсурдизъм някакъв. То е все едно да кажеш "внасям заплата". Внасят се осигурителни вноски в даден фонд, които и наричаме осигуровки (застрахователни вноски), за да си осигурим получаването на помощи (премия) при настъпване на застраохвателното събитие - безработица, заболяване, раждане на дете, смърт и т.н. Та конкретно за Монреал при 9,2 % безработица в момента, като имаш 560 часа осигурителен стаж т.е. в продължение на 14 седмици (40-часови) си правил осигурителни вноски (за безработица и всички останали) т.е. нещо си давал имаш право на помощ (обезщетение, премия) т.е. нещо да вземеш. Това което ще вземеш се определя по отделна методика и в никакъв случай не е равно на това което си внесъл във фонда за безработица през въпросните 14 седмици работа. Затова казвам, че е смешно да чуеш как някой обяснява, че едва ли не при безработица си получава това, което е внесъл по-рано.
Това което получаваш се казва Employment Insurance benefits , което цели да " provides temporary financial assistance to unemployed Canadians " , което и да си го погледнеш си е вид помощ или ако искате го водете обезщетение е за безработица или както казва Линко премия за безработица.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Простакът е демон без лик, вездесъщ
Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
Удариш на кухо, простакът звучи.
Радой Ралин
Радой Ралин
която/което си я/го внасяме преди това, ако не се лъжаТова което получаваш се казва Employment Insurance benefits , което цели да " provides temporary financial assistance to unemployed Canadians " , което и да си го погледнеш си е вид помощ или ако искате го водете обезщетение е за безработица или както казва Линко премия за безработица.

-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
bonbonka, не получаваш това което си внасяла по-рано, защото получаваш много повече. За 14 седмици трудов стаж, които дават право на обезщетение за безработица, не може да си внесла във фонда за безработица над $12 000, които се дават като обезщетение при едни средностатистически показатели. Това получава човек, който преди тези 14 седмици може да не е работил дори и 1 ден през последните 12 м.
Спийди има основание в този случай - Емплоймънт иншуранс е подобно на "задължителна застраховка".speedy написа:Linko, ти бъркаш осигуровката с вноските, които се удържат, за да имаш право на осигуровката.
Виж го по този начин:
Плащаш премия (% от заплатата - грубо казано) и когато настъпи застрахователно събитие (загуба на работа), ако са изпълнени определени условия (брой отработени часове и т.н.) ти се изплаща опеделена застрахователна сума всеки месец. Никъде не е казано че получаваната сума се равнява на сумата на внесените премии - подобно на автозастраховките обикновенно щетите са по-големи от сумата на внесените премии, но могат да бъдат и по-малки.
Човек, който по-рядко си губи работата или по-лесно си намира нова "поема" щетите на други, които си губят работата по-често или по-дълго ползват изплащане за безработица, какъвто е принципът на всяка застраховка - намалява се рискът от тотална загуба на дохода на ограничен брой субекти, за сметка на малки, прогнозируеми разходи, разпределени на по-голям брой субекти.
Последно промяна от jovani на Пон Мар 08, 2010 8:53 pm, променено общо 2 пъти.
Глупавите хора си повтарят грешките, умните не, а мъдрите се учат от чуждите такива.
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Някои хора се нагаждат към околната среда, други променят средата според себе си.
Има три вида хора: такива, които могат да броят и такива, които не могат...
Linko, далеч съм от мисълта да подлагам на съмнение твоето мнение.
Просто ще е добре за всички ни да се пусне, ако трябва тема и да се разясни точно какво е Емплоймент иншуранс на всички новопристигнали, кога могат да получават финансово обезпечение и най-вече да се прави разлика м/у E.I и социална премия или придобивка ( както го наричате там!)
Просто ще е добре за всички ни да се пусне, ако трябва тема и да се разясни точно какво е Емплоймент иншуранс на всички новопристигнали, кога могат да получават финансово обезпечение и най-вече да се прави разлика м/у E.I и социална премия или придобивка ( както го наричате там!)

Премия в случая е това, което плащаш, а не това което получаваш. Просто такава е терминологията, и на български, и на английски език.
На френски не знам как е.
Четене му е майката:
Напиши в Google "Застрахователна_премия" или
http://www.investorwords.com/2518/insur ... emium.html
Да не се бърка с премията, която даваха на социалистическите трудещи се в края на годината.
Та за да получиш benefit, трябва да си плащал premium (с други думи - вноска). Затова EI е всъщност застраховка.
Толкоз.
На френски не знам как е.
Четене му е майката:
Напиши в Google "Застрахователна_премия" или
http://www.investorwords.com/2518/insur ... emium.html
Да не се бърка с премията, която даваха на социалистическите трудещи се в края на годината.
Та за да получиш benefit, трябва да си плащал premium (с други думи - вноска). Затова EI е всъщност застраховка.
Толкоз.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
М-Да за да си застрахован трябва първо да си платиш! 

Linko, не е speedy този, който се е оплел.Linko написа:....не получаваш това което си внасяла по-рано, защото получаваш много повече. За 14 седмици трудов стаж, които дават право на обезщетение за безработица, не може да си внесла във фонда за безработица над $12 000, .....
Чини ми се, че и представа си нямаш що е то "застраховка". А тя е споделяне на риска (в случая загубата на работата), където ниските вноски на мнозинството хора, които си пазят работата се използват за плащания на малцинството, които са я загубили.
Не знам защо тълкуваш думите на bonbonka толкова буквално - никой не е казал че получаваш точно толкова, колкото си платил. То обезсмисля цялата идея за застраховка. Това, което се опитваш да го изкараш е някакъв абсурд като "спестовни сметки" с/у безработица.
Да ти го кажа другояче, когато на третия месец увия Бентлито си около някой стълб, дали застраховката ще ми плати само 300-та долара, които съм платил като затрахователни вноски? Не, ще ми дадат всичките 300К долара, които ще дойдат от вноските за Шевито на Хълц, разбития Нисан на Гийка и на хиляди други шофьори по-добри и внимателни от мен, да са ми живи и здрави.
Всъщност, доста съм сигурен че твоето е просто опит да докараш някаква морална еквиваленция между Employment Insurance и your garden variety цоцане

Т.е. нищо ново под слънцето.
-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
Абсолютно съм съгласен с последните разяснения на по-вещите в тази материя. Не виждам никакво противоречие между тези обяснения и казаното от мен, само дето е използвана специфичната за тази област терминология.
И както се вижда никъде не се споменава, че правим вноски за да получаваме осигуровки когато сме безработни, нито пък, че получаваме това което по-рано сме внесли. Аз точно срещу този начин на инерпретиране на парите за безработица като "спестовни сметки" се възпротивих. Иначе за "споделяне на риска", застраховане и т.н. нямам какво протива да кажа, така си е.
И примера с Бентлито не трябва да го даваш на мен, Преуспял, а на тези дето говорят, че получават това което са внесли. Но сега разбирам, че не е трябвало да го приемам буквално (всъщност не аз съм го приел така) а че вземаме толкова колкото ни дадат, на базата на опредлени критерии. Като парите са от други хора, които в момента нямат нужда от такава помощ, тъй като не е настъпило застрахователното събитие за тях.
Ами че то и социала е същото. Само дето го няма условието ти да си правил някакви вноски (застрахователни премии) а на преден план е изведена единствено нуждата от тези пари. Каква е разликата дали ще си внесъл $300 за да ти дадат $300 000 или пък нищо няма да си внесъл?
И както се вижда никъде не се споменава, че правим вноски за да получаваме осигуровки когато сме безработни, нито пък, че получаваме това което по-рано сме внесли. Аз точно срещу този начин на инерпретиране на парите за безработица като "спестовни сметки" се възпротивих. Иначе за "споделяне на риска", застраховане и т.н. нямам какво протива да кажа, така си е.
И примера с Бентлито не трябва да го даваш на мен, Преуспял, а на тези дето говорят, че получават това което са внесли. Но сега разбирам, че не е трябвало да го приемам буквално (всъщност не аз съм го приел така) а че вземаме толкова колкото ни дадат, на базата на опредлени критерии. Като парите са от други хора, които в момента нямат нужда от такава помощ, тъй като не е настъпило застрахователното събитие за тях.
Ами че то и социала е същото. Само дето го няма условието ти да си правил някакви вноски (застрахователни премии) а на преден план е изведена единствено нуждата от тези пари. Каква е разликата дали ще си внесъл $300 за да ти дадат $300 000 или пък нищо няма да си внесъл?

Разликата е там че някои хора дават,пък нека и да е малко,пък други само вземат.По скоро може да се направи аналогия с детските и стипендиите,щото и там само се взема,обаче за шомажа хората си плащат като попове.Каква е разликата дали ще си внесъл $300 за да ти дадат $300 000 или пък нищо няма да си внесъл?
-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
Има и друга по-съществена разлика, която и предизвиква възмущението и гнева на много хора. Тя е че социала може да се взема с години и дори до живот, а помощите за безработни са за определен брой седмици.
Иначе е ясно, макар и не за всички, че плащането не е адекватно на получаваните помощи, това вече се призна и в тази дискусия..
Иначе е ясно, макар и не за всички, че плащането не е адекватно на получаваните помощи, това вече се призна и в тази дискусия..
Никой не казва ,че са едно и също. Но и двете са benefit . На Български няма точен еквивалент на думата, ама най - близкото е парична помощ отпусната от държавен фонд, затова много хора съкратено казват помощ. Фондовете са различни и условията , за да получиш въпросния benefit съответно са различни. Никой никога не е твърдял, че са едно и също. Ако приемем ,че е неправилно да се казва помощ за безработица, то е също толкова неправилно да се казва и социална помощ.bonbonka написа:Linko, далеч съм от мисълта да подлагам на съмнение твоето мнение.
Простакът е кремък- корав и могъщ,
Радой Ралин
Радой Ралин