И мисля че точно тук са въвели таблицата, за да стават по-малко обърквания. Иии... ако се отпусна още малко да правя предположения.. най-разумно е в софтуера да се подават точките, а не резултати от изпити и оценъчни системи. Това ще избегне нуждата от обновяване алгоритмите на софтуера всеки път, котаго някой мозък смени таблиците - а явно това се случва.
И обещавам това да ми е последния пост в темата, за да не се изкушавам повече да я разводнявам.
Ето и няколко метода за закръгляване, измежду които би им се наложио да избират при пропорционално смятане на точките:
1. Едното е с половинка нагоре. Така 13.5 → 14, а 14.5 → 15. Това го ползват добрите даскали в гимназията

2. Второто е закръгляване към четно число. Така 13.5 → 14, и 14.5 → 14. Това знам че го ползват геодезистите.
3. Третото е в зависимост от отдалечеността от нулата (това не ни касае, защото нямаме отрицателни оценки).
4. Четвъртото е случайно закръгляване с половинта нагоре или надолу. Това добре за компенсиране на неточността като цяло, но е много объркващо, защото едно и също изчисление направено два пъти може да даде различен резултат.
Има и други, ама са ми сложни за разбиране на мен лично.