Вече съм писал мнението си за паспортите, такава тема периодично се появява, но малко хора четат теми извън първата страница. Та ще повторя - първо и най-важно - мнението ми е лично, никого не задължавам да го споделя.
Второ : паспорта е документ за пътуване. Ако не сте агент 007, безмислено е да имате 2,3 или повече паспорти. И пари струва. Без да съм евреин, не бих плащал на две бюрокрации поотделно за едно и също нещо. Аз си извадих и ползвам канадски такъв, който е по-добре приет в повечето страни, вкл. и европейски. Български отдавна нямам. Наложи ми се да ходя даже до България (по тъжен повод за съжаление) и там единствено (за разлика от в още 8 страни) се опитаха на граничния контрол да ми дават съвети как трябва да си вадя и български паспорт. Само че има закони за документите за пътуване, които даже в България не смеят да оспорват. Освен това, ако сте влезли в България с български документи, не можете изобщо да разчитате в случай на нужда (да не се налага все пак) на съдействие на канадското правителство. На границата са длъжни единствено да ви предупредят за условията по пребиваването (да не просорочите 3 мес. законов срок - то пък кой ли би си и помислил

) На излизането 5 дни по-късно също ме попитаха нямам ли български документи, на което отговорих че нямам, и това бе всичко. Забавяне не е имало повече от 5-10 мин. Между другото наложи се да карам нощно време и 3 ! пъти ме спираха от КАТ. Условието да караш с книжка от друга държава е да носиш и паспорта, които удостоверява че не си престоял повече от 3 месеца на територията. Та проверките бяха по-скоро разочароващи за милиционерите.
Сега, разбирам че някои хора ще подемат темата за "поканадчването". Тяхно право е, но аз смятам че че емоционалната гледна точка няма място в един практически въпрос. Между другото, смятам също че гласуването трябва да бъде според местообитаването, та в тази връзка, ако бг правителството отмени двойното гражданство, аз нямам нищо против, дано само да даде очакваните резултати. Условното "дано" е употребено за въпросното правителство, на мен лично изобщо не ми дреме за очакванията на поредното крадливо ченгеджийско-борческо правителство в държава, която унищожава всичко хубаво, останало от родната ми страна.