за мен 10к носени в банкноти по 100 кинта не са много пари за из път - лично виждане.
ако имаш къде да ги преведеш по сметка, по просто не може да бъде щом не ти се носят. Дали е практично - е: ти ги превеждаш от БГ, идваш тук откриваш си сметка и приятелите ти ги превеждат и си готов. Ако имаш нужда от тях съвсем в началото, то тези ти приятели спокойно биха могли да платят нещо голямо от твое име с техен персонален чек - пак е практично. Наркая ти пътуваш с 20 кинта в джоба за да си спокоен.
Аз пътувах с 1000 кеш и всичко останало в травел и личен чек. Никога не съм чакал необходими пари ( от чековете ) на зор....
Хадми, аз поне в 3 теми съм писал до сега за тия пари във форума. Важното е, ако се наложи да ги показваш/доказваш, че ги имаш, да можеш да го направиш. Ти си решаваш как да бъде. При всички случаи са точно 1 джоб (плик) с пари. Аз донесох комбинация от травел, кеш и дебитно-кредитна карта. Излезеш ли от БГ, вече много не рискуваш. И банките знаят как се правят травел чекове, само дето предварително се поръчват.
7George написа:...ако се наложи да ги показваш/доказваш, че ги имаш, да можеш да го направиш.....
Не за това попитах. Доказването е лесна работа, а и както се писа неведнъж нещата повече или по-малко минават и без доказване.
Въпроса ми беше за парите, с които реално ще се живее до намирането на канадски източник на доходи. Общо взето и аз си представях нещо такова - комбинация от кеш, чекове и някаква карта. Явно съм мислил във вярната посока.
не знам относно чековете. Когато идвахме насам питахме за чекове в банката в България. Те не издаваха и се оказа трудна история.
Оказа се, че най-лесната комбинация е кеш и после банков тренсфер.
Взимаш определена сума в кеш. Другото го слагаш в сметката на някой много доверен човек, който просто ти изпраща сумата в твойта сметка тук.
Абе това е най-лесното. Първо вземи визи и проучи къде ще се установявате, а пък как да пренесеш парите, ако ги имаш достатъчно ще ти е най-малкият проблем.
Ние пътувахме с 20к бяхме си ги разделили с мъжа ми и не бяха чак толкова голямо количество в банкноти по 100долара.Като пристигнахме ги сложихме в банката.До тук всичко беше добре обаче когато кандидатствах за субсидия за детската градина ми се обадиха да ме питат защо като имам толкова пари искам да ме субсидират.Така че вие си преценете дали да ги носите кеш или да минават през банката.
DCS Виена - 06.12.06
покана за интервю - 05.04.07
Интервю - 16.05.07 успешно
Визи 20.09.
Ванкувър 18.03.2008
Въпрос към тези които са влезли с голяма сума(повече от 10 000CAD) в Канада, понеже не уточнявате. Декларирахте ли на влизане сумата с която пристигнахте? Понеже в регламента им на емиграционните пише, че трябва да се деларират суми над 10 000 долара.
kill_u написа:Въпрос към тези които са влезли с голяма сума(повече от 10 000CAD) в Канада, понеже не уточнявате. Декларирахте ли на влизане сумата с която пристигнахте? Понеже в регламента им на емиграционните пише, че трябва да се деларират суми над 10 000 долара.
Да.
Аз нямах и избор да не декларирам - по сертификат бях писал много повече от 10к и си ги носех чинно. Проверяваха ми само тези в брой. Чековете не им обърнаха внимание, защото минава пре банка и там си ги следят ....
kill_u написа:Въпрос към тези които са влезли с голяма сума(повече от 10 000CAD) в Канада, понеже не уточнявате. Декларирахте ли на влизане сумата с която пристигнахте? Понеже в регламента им на емиграционните пише, че трябва да се деларират суми над 10 000 долара.
Декларирането на сума над 10,000 всъщност е продиктувано повече заради закона против пране на пари, а не толкова заради имиграционите процедури, така че е нужно тези пари да бъдат декларирани, но това не е проблем и няма за какво да се притесняваш.
Be yourself - no one else is more qualified.
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Носехме 4000 в брой. Другите пристигнаха по банков път след като вече имахме сметка в Канадска банка. Съобщихме само за тези, с които влязохме защото ни попитаха с колко пари влезаме, но никой не ни е питал защо нямаме цялата нужна за процедурата сума. Ако ни бяха питали щяхме да покажем банково уверение за парите си в БГ и да обясним, че пристигат след нас.
П.П. Никой няма право да те задължи да носиш парите си в джоба в днешно време при наличието на много по-сигурни и цивилизовани начини за трансфер!
Жени написа:
П.П. Никой няма право да те задължи да носиш парите си в джоба в днешно време при наличието на много по-сигурни и цивилизовани начини за трансфер!
Да права си но аз имам съвсем друго в предвид. А именно при условие, че декларираш стабилна сума после ще можеш ли да получиш помощи и тем подобни облекчения? Имам познати които също като polinpo са били отрязани от помощи заради това, че са декларирали големи суми.
Жени написа:
Да права си но аз имам съвсем друго в предвид. А именно при условие, че декларираш стабилна сума после ще можеш ли да получиш помощи и тем подобни облекчения? Имам познати които също като polinpo са били отрязани от помощи заради това, че са декларирали големи суми.
Никога не сме кандидатствали за помощи, но независимо с колко пари си влязъл или пък декларирал, според мен от значение е в момента на кандидатстване за помощи дали можеш да докажеш, че нямаш средства. Всичко може да се случи с парите ти и това, че ги имаш днес не означава, че ги имаш утре!
Жени написа:
е и ти канадците за много големи будали ги имаш маи.....
прдида ти дадат помощи ще требе да доказваш ама с солидни доказателства че си изхарчил тва дет си внесъл... ама не влезнал с 200 000 -купил си порше и отиваш и викаш -нямам кинти за ядене даваите помощи .... не става тоя номер.
ще трябва да покзаваш една торба с фактури и касови бе;ежки за изхарченото преди да получиш некои кинт от правителството.
А другата страна на въпроса - в твои интерес е ако визш с повече от 10 к или там колкото са ти за семество щото после ще набият данък - ако си мислиш че ще мина е номера -ама аз ги внесах ама забравих да декларирам ... не става -ще си платиш данък и хоро ще играеш.
Ако пък се влиза в хептен голями суми - тогава вече е тва дет Кокоразправя - гледа се дали на переш кинти -но мисля че не си в тая категория (всъщност само ти си знаеш де )
bp_de написа:
А другата страна на въпроса - в твои интерес е ако визш с повече от 10 к или там колкото са ти за семество щото после ще набият данък - ако си мислиш че ще мина е номера -ама аз ги внесах ама забравих да декларирам ... не става -ще си платиш данък и хоро ще играеш.
От това нищо не разбрах.
Защо не вземеш да си оправиш чек спелинга? Така се губи всякакъв смисъл на това, което казваш.
Декларираме, да. Вписват ги даже и в емиграционния документ , форма не знам си коя там... Нека да има, те се си ваши, няма да ви затруднят. Колкото повече, толкова повече..
А дали ще ти пречат за помощите е съвсем отделен въпрос - във всеки град и провинция законите са различни, някъде просто декрарираш колко имаш по сметки и в джоба, нека проверяват, упълномощаваш ги.