Пълномощно от родител при пътуване на деца

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
PAGAN

Мнение от PAGAN »

Моят син също пътуваше с декларация, заверена от канадски нотариус,до като беше само PR.На излизане от Канада показваше нея(ако му я поискат,защото вярвате или не ,на няколко пъти не му я и поискаха), на излизане от България показваше декларация от български нотариус (правена преди 5 години с изричната уговорка,че е безсрочна).Веднъж на излизане от България си беше забравил българската и беше показал канадската,и след едно справедливо "конско" от страна на нашите митничари,че не са длъжни да знаят английски ,все пак се качи на самолета :D
Мисълта ми беше,че до тази година,когато навърши 18 е напускал Канада с декларация заверена от канадски нотариус,а не от консулството.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

17 пъти ви цитирахме че няма нужда от тия щуротии (за излизане от България) ако детето живее постоянно в Канада.

Посолството иска да събира пари за нещо дето не е задължително. Това е.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
kralimarko

Мнение от kralimarko »

optics написа:Ако детето не живее постоянно в България, доказателство за което се приема притежанието на Канадска PR карта, НЕ Е необходима такава декларация (за излизане от България).
Това е записано в официални документи, а защо от консулството го премълчават за мен е загадка - или некомпетентност, или имат устни инструкции че трябва да заработят повече пари.
дай линк или нещо та да видим....
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Сигурно сто пъти съм го повторил вече, че този въпрос не е регламентиран със специален законов текст а с вътрешнонормативен акт на дирекция "Гранична полиция" на МВР, поради което има само поместена информация в официалният сайт на дирекцията.
Ето на тази страница пише следното:
КАК МОГАТ НЕПЪЛНОЛЕТНИ И МАЛОЛЕТНИ ДА ПЪТУВАТ САМИ В ЧУЖБИНА

Напускане на страната от деца не може да бъде разрешено без писмено и нотариално заверено съгласие на двамата родители. (Когато детето пътува с единия от родителите е необходим документ със съгласието на другия родител). За родители, които са в чужбина, заверката се извършва от компетентно длъжностно лице в съответното българско посолство или консулство.

Децата - български граждани, постоянно пребиваващи в чужбина или с двойно гражданство, чиито родители живеят постоянно или дългосрочно в друга държава - не са задължени да представят декларация от родителите.
Тези мерки са предприети, за да се предотврати незаконното извеждане на деца от България, за защита на техните права и интереси.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Публикувай отговор