Торонто добра идея ли е

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
aseto

Мнение от aseto »

В началото има много разходи и никакви приходи. Мисля си, че освен ако не познаваш някого, който да ти осигури работа не черно в удобно за теб време, много трудно можеш да почнеш работа през първата седмица.Мен също ме учудва това, което пише Алблъд, защото покупката на кола си е сериозен разход, особено като се включат и съпътстващите административни такси, застраховка, ремонт, детски седалки. Кредитната карта, която според мен е необходимост, изисква начална инвестиция от $1000, които не могат да се пипат 2 години (поне в моята банка беше така). Ние дойдохме през 2007 с $16 000 и след първия месец бяха останали по-малко от половината(никакви глезотии). Колата ми излезе около $6000(тук включвам всички съпътстващи разходи и застраховки). Разбира се има и доста по-евтини коли, но пък ниската покупна цена на колата обикновено се отразява на разходите за ремонт. Ние имахме късмет, че имахме приятели, които ни помогнаха в началото с намиране на квартира и добри съвети.
Общо взето има най-различни рецепти за добър дебют в Канада, но помощта на някой, който да ви посрещне в началото и да ви ориентира енай-силното оръжие, на което можете да разчитате, както ви е написал и ЗанзибарХиро.
didi1979

Мнение от didi1979 »

Благодаря ви на всички за съветите които ми дадохте,напълно наясно сме че някой трябва да ни помогне в началото.
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

Не забраваяйте за СОЦИАЛА,не е срамно ПОМАГА !!!

Сега е рецесия и трудно се намира работа ,та идеята каква е ,единия взима една кола,по вероятно сьпруга ти ,и си тьрси работа като деливьри ,може и пицар ,куриер или нещо такова ,не си правя майтап тука дневно за мене 100 $ варви
Нарочно ви упьтих за Гембьл или Козбьрн ,там има бригади от бг .бояджии ,кьдето може да почне и при тях/сори ама така е в началото, почва се с келеви работи/ ,не ме разбирай погрешно опитвам се да ви помогна
А колкото до колата ми,не сьм сигурен кога ще завьрша ,иначе с удоволствие
Това е от мене/това е истината/ :beer:
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

aseto написа:В началото има много разходи и никакви приходи. Мисля си, че освен ако не познаваш някого, който да ти осигури работа не черно в удобно за теб време, много трудно можеш да почнеш работа през първата седмица.Мен също ме учудва това, което пише Алблъд, защото покупката на кола си е сериозен разход, особено като се включат и съпътстващите административни такси, застраховка, ремонт, детски седалки. Кредитната карта, която според мен е необходимост, изисква начална инвестиция от $1000, които не могат да се пипат 2 години (поне в моята банка беше така). Ние дойдохме през 2007 с $16 000 и след първия месец бяха останали по-малко от половината(никакви глезотии). Колата ми излезе около $6000(тук включвам всички съпътстващи разходи и застраховки). Разбира се има и доста по-евтини коли, но пък ниската покупна цена на колата обикновено се отразява на разходите за ремонт. Ние имахме късмет, че имахме приятели, които ни помогнаха в началото с намиране на квартира и добри съвети.
Общо взето има най-различни рецепти за добър дебют в Канада, но помощта на някой, който да ви посрещне в началото и да ви ориентира енай-силното оръжие, на което можете да разчитате, както ви е написал и ЗанзибарХиро.
Работа се намира с АКТИВНО ТЪРСЕНЕ. Показваш си временния социален номер (или апликацията) и казваш, че си съгласен да си получиш чека когато то дойде картата (10-тина дена след подаването).
Първата кола няма нужда да е за повече от няколкостотин $ Ако я огледаш добре няма да ремонтираш после.
Детски седалки, количка и подобни можеш да си накупиш от битака в St-Eustache за стотинки.
Щом кредитната карта ти е толкова важна, значи не си за оплакване.
За кватрира не разчитайте на мнението на познати, а на собствения си вкус/потребности. Естествено, ако не знаете никакъв език ще ви трябва помощ. Обиколете, харесайте си и се настанявайте!
Не знам как можеш да похарчиш $8000 за по-малко от месец и да твърдиш, че не си се глезил? Вярно е, че всико е относително, ама няма какво толкова да обзавеждаш квартира под наем от която така или иначе ще се изнесеш догодина.
Харчил си, защото си имал и не си мислил за доунпеймънт догодина.
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

ablood написа:Първата кола няма нужда да е за повече от няколкостотин $ Ако я огледаш добре няма да ремонтираш после.
Я обясни как става този номер да намериш кола под $1000 и да не трябва да се ремонтира после :wink:
Аватар
JoroF

Мнение от JoroF »

miteto написа:
ablood написа:Първата кола няма нужда да е за повече от няколкостотин $ Ако я огледаш добре няма да ремонтираш после.
Я обясни как става този номер да намериш кола под $1000 и да не трябва да се ремонтира после :wink:
Те така много лесно ,аз си купих кола за 1000кинта и я карах 3 години без особени ремонти ,докато едни пишман крадци не я счупиха ,та скоропостийно трябваше да си купувам нова
THE LAST LINE OF DEFENSE
aseto

Мнение от aseto »

ablood написа:
aseto написа:В началото има много разходи и никакви приходи. Мисля си, че освен ако не познаваш някого, който да ти осигури работа не черно в удобно за теб време, много трудно можеш да почнеш работа през първата седмица.Мен също ме учудва това, което пише Алблъд, защото покупката на кола си е сериозен разход, особено като се включат и съпътстващите административни такси, застраховка, ремонт, детски седалки. Кредитната карта, която според мен е необходимост, изисква начална инвестиция от $1000, които не могат да се пипат 2 години (поне в моята банка беше така). Ние дойдохме през 2007 с $16 000 и след първия месец бяха останали по-малко от половината(никакви глезотии). Колата ми излезе около $6000(тук включвам всички съпътстващи разходи и застраховки). Разбира се има и доста по-евтини коли, но пък ниската покупна цена на колата обикновено се отразява на разходите за ремонт. Ние имахме късмет, че имахме приятели, които ни помогнаха в началото с намиране на квартира и добри съвети.
Работа се намира с АКТИВНО ТЪРСЕНЕ. Показваш си временния социален номер (или апликацията) и казваш, че си съгласен да си получиш чека когато то дойде картата (10-тина дена след подаването).
Първата кола няма нужда да е за повече от няколкостотин $ Ако я огледаш добре няма да ремонтираш после.
Детски седалки, количка и подобни можеш да си накупиш от битака в St-Eustache за стотинки.
Щом кредитната карта ти е толкова важна, значи не си за оплакване.
За кватрира не разчитайте на мнението на познати, а на собствения си вкус/потребности. Естествено, ако не знаете никакъв език ще ви трябва помощ. Обиколете, харесайте си и се настанявайте!
Не знам как можеш да похарчиш $8000 за по-малко от месец и да твърдиш, че не си се глезил? Вярно е, че всико е относително, ама няма какво толкова да обзавеждаш квартира под наем от която така или иначе ще се изнесеш догодина.
Харчил си, защото си имал и не си мислил за доунпеймънт догодина.
Алблъд, мисля че заблуждаваш хората. Аз съм писал, че съм дал 6000$ за кола и не съм се глезил, защото колата и сега мога да продам за толкова. Мисля, че всеки друг може да си обясни как се харчат 2000$ за първия месец в Канада.Ако си новопристигнал и трябва да си купиш спешно кола, мисля че трябва да си късметлия, за да намериш нещо свястно за 1000$. Ако се нанесеш в празно жилище, трябва да купиш някои елементарни неща от първа необходимост. Квартира не се намира лесно и съмнявам се, че новопристигнали хора ще са достатъчно ориентирани, че да могат правилно да оценят квартирите, които посещават. Първо, защото не всеки отдава под наем квартири на новопристигнали и второ, защото това е непознат град и без помощ е трудно да се ориентираш правилно в обстановката.
За работата, дори и с активно търсене особено сега новопристигналите ще срещнат трудности при намирането на работа, заради кризата, но и най-вече затова, че нямат канадски опит в резюмето си.
Алблъд, защо не напишеш как ти се справи без проблеми с 3000$, с които си дошъл?
aseto

Мнение от aseto »

Ей сега обърнах внимание и на другите неща, които си написал. Обзавеждането, което купуваш в началото не върви с квартирата. а можеш да го преместиш навсякъде. Поне според мен е така.
Освен това крадитната карта не е глезотия. Поне според мен е така. Аз си мисля, че 1000$, дадени като гаранция за кредитна карта ще помогнат повече при теглене на заем за купуване на къща, отколкото спестени като даунпеймънт и липса на кредитна история.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

aseto написа:Алблъд, мисля че заблуждаваш хората. Аз съм писал, че съм дал 6000$ за кола и не съм се глезил, защото колата и сега мога да продам за толкова. Мисля, че всеки друг може да си обясни как се харчат 2000$ за първия месец в Канада.Ако си новопристигнал и трябва да си купиш спешно кола, мисля че трябва да си късметлия, за да намериш нещо свястно за 1000$. Ако се нанесеш в празно жилище, трябва да купиш някои елементарни неща от първа необходимост.
За работата, дори и с активно търсене особено сега новопристигналите ще срещнат трудности при намирането на работа, заради кризата, но и най-вече затова, че нямат канадски опит в резюмето си.
Алблъд, защо не напишеш как ти се справи без проблеми с 3000$, с които си дошъл?
С колкото си дошъл, толкова ще похарчиш. Познавам хора, които след като са си платили пътните разходи, първия наем, тока, телефона и малко хранителни продукти са останали с приблизително $0. Кофти е без телевизор и компютър, с ползвани матрак, маса и канапе, но се оцелява. Аз лично си купих маса+столчета за $200, матрак за $500, ван за $600, ползвани канапе, телевизор и скрин. Взех назаем един стар факс, пуснах десетки CV-та и веднага си намерих работа. Ти си имал бол $, похарчил си ги.
В Торонто се твърди, че имало много повече работа, така, че въпреки кризата не би трябвало да е проблем. Освен, ако не смяташ, че предлаганата работа е под нивото ти, но тагава веднага се отказвам от дискусията :-)
Ако не разбираш от коли трябва да си късметлия независимо дали си купуваш кола за $400 или за $14'000. Разликата е, че ако евтината умре след месец-два я скрапираш за $200 и хич не се ядосваш, докато ако си се набутал за скъп таралясник тръгваш по сервизи.... безкрайна тема. За неразбиращите или нови коли в гаранция, или възможно най-евтините.
Познавам много (ама много) квебекари и стари емигранти които карат коли под, или около $6000-те, които ти като новопристигнал си дал. Някои хора въпреки, че имат стабилни доходи предпочитат да ги харчат за екскурзии, парцалки, деликатеси и подобни неща, отколкото да ги зарварят в нова кола. Тук солта и зимата не прощават, а застрахователите са кръвопийци. Ползваш ли си застраховката тя скача.

ПП Може би и аз, ако бях дошъл с твоите пари щях да ги похарча. И ти ако беше дошъл с моите щеше да се оправиш.
aseto

Мнение от aseto »

С някои неща, които пишеш се съгласявам. С повечето-не. Просто пропускаш важни подробности, което се отразява на цялостната картинка. Аз още не съм убеден, че раходите ти са се ограничили до $3000. Ако вана, който си купил е струвал $600, колко са ти излезли таксите по прехвърлянето и застраховките? Добре си взел назаем факс, но откъде си се сдобил с компютър? Ако си си носил лаптоп, как си се сдобил с достъп до интернет и какви са били разходите за това? Има и доста други неща, които ми изглеждат отдалечени от действителността. Според мен в твоята версия има непълноти, които заблуждават хората. Аз си мисля, че съм се справял с по-тежки и разнообразни препятствия от теб и вярвам, че имам по-трезв поглед върху действителността, но нека всеки сам прецени за себе си. Моето мнение е, че при пристигане сега новите емигранти ще срещнат много трудности, преодоляването на които ще струва доста пари и помощ отвсякъде, откъдето може да се получи. Доколкото разбирам, твоето мнение е, че при добро желание хората могат да се справят и с малко пари и без чужда помощ. От все сърце ми се иска аз да греша, а ти да си правият.
Аватар
ablood
Обратна връзка:

Мнение от ablood »

aseto написа:Аз си мисля, че съм се справял с по-тежки и разнообразни препятствия от теб и вярвам, че имам по-трезв поглед върху действителността
Тези голи думи автоматично обезсмислят понататъчната дискусия. Поне за мен.
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

ablood написа:
aseto написа:Аз си мисля, че съм се справял с по-тежки и разнообразни препятствия от теб и вярвам, че имам по-трезв поглед върху действителността
Тези голи думи автоматично обезсмислят понататъчната дискусия. Поне за мен.
Ко искаш да кажеш ? 8)
Стефан Цанев
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

didi1979 написа:Благодаря ви на всички за съветите които ми дадохте,напълно наясно сме че някой трябва да ни помогне в началото.
Ако няма кой да ви посрещне в началото, проверете какви възможности има за отсядане в някой Бед&Брекфаст за месец или дори два - така няма да сте толкова притеснени с намирането на квартира веднага, пък и ако се окаже че сте намерили квартира в единя край на града и работа в другия, ще ви е по-лесно да смените квартала ако се налага.
В Торонто има добре организиран градски транспорт, вярно е че града е огромен и пътуването отнема време, но все пак за начало, дори с малко дете, може да се оцелее и без кола. Друг е въпроса разбира се, ако колата е нужна за да се работи с нея. Не видях покрай спора за цената на колите, някой да е споменал за застраховката на колата както и че явяването за шофьорска книжка все пак може да отнеме известно време.
Най-съществения проблем си остава намирането на работа, а в момента рецесията се усеща навсякъде. Незнам Мухата на каква основа дава съвети за социална помощ, но имайте предвид че в Онтарио кандидатстването и получаването на социал е доста по-трудно отколкото в Квебек.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
myhata II

Мнение от myhata II »

Koko написа:
didi1979 написа:Благодаря ви на всички за съветите които ми дадохте,напълно наясно сме че някой трябва да ни помогне в началото.
Ако няма кой да ви посрещне в началото, проверете какви възможности има за отсядане в някой Бед&Брекфаст за месец или дори два - така няма да сте толкова притеснени с намирането на квартира веднага, пък и ако се окаже че сте намерили квартира в единя край на града и работа в другия, ще ви е по-лесно да смените квартала ако се налага.
В Торонто има добре организиран градски транспорт, вярно е че града е огромен и пътуването отнема време, но все пак за начало, дори с малко дете, може да се оцелее и без кола. Друг е въпроса разбира се, ако колата е нужна за да се работи с нея. Не видях покрай спора за цената на колите, някой да е споменал за застраховката на колата както и че явяването за шофьорска книжка все пак може да отнеме известно време.
Най-съществения проблем си остава намирането на работа, а в момента рецесията се усеща навсякъде. Незнам Мухата на каква основа дава съвети за социална помощ, но имайте предвид че в Онтарио кандидатстването и получаването на социал е доста по-трудно отколкото в Квебек.
:shock: Koko явно не четеш темата !!!
Хората ти казаха че имат 5000 долара,а и 10 000 да сьберат за 3 души ,още с кацането 2000 заминаха за наем ,и 2000 хилки за обзавеждане /най мизерното /а ми за док.а ми за пьтувания ,а ми за храна ?
На 3 или 4 месец са свьршили ,а ми после ?!? В ТАЯ РЕЦЕСИЯ А !?!?!
Стефан Цанев
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

myhata II написа:
Koko написа:
:shock: Koko явно не четеш темата !!!
Хората ти казаха че имат 5000 долара,а и 10 000 да сьберат за 3 души ,още с кацането 2000 заминаха за наем ,и 2000 хилки за обзавеждане /най мизерното /а ми за док.а ми за пьтувания ,а ми за храна ?
На 3 или 4 месец са свьршили ,а ми после ?!? В ТАЯ РЕЦЕСИЯ А !?!?!
Муха, мисля че в случай ти не си прочел втората част от изречението - за да кандидатстват за социал в Онтарио трябва да са живели тук поне 6 месеца, да са похарчили всичките си пари и пак няма гаранция че ще го получат. Не мисля че това е вариянта на който трябва да разчитат.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Публикувай отговор