Пак за Ванкувър

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
ivaiilo
Мнения: 165
Регистриран на: Вто Окт 21, 2003 8:42 am
Местоположение: Vancouver

Пак за Ванкувър

Мнение от ivaiilo »

Здравейте отново,
имам няколко минути и реших да драсна една кратка тема за Обществения транспорт тук.Понеже аз нямам кола и всеки ден се придвижвам из града с автобусите и Sky train, тукашният варианр на нашето метро,с тази разлика че е на няколко метра над земята и докато пътуваш има какво да гледаш наоколо, а тук наистина има какво да се види. За тези на които им предсои да идват тук и са решили да си търсят квартира по интернет, както направих и аз, мога да кажа ,че като цчло най-удобни откъм транспорт са кварталите : Burnaby, New Westminster и Coquitlam - до тях има линии на Sky train, което автоматично ви дава бърза връзка между смите тях и с Downtown, Surrey също има линия на Sky trainн но според мен е малко отдалечен, но това си е мое лично мнение. Иначе има страшно много авт. линии, повечето от които тръгват от спирките на метрото и ви дават пряка врузка с други части на кварталите. Едномесечна карта за целия гр. транспорт струва около 65 $ за една зона, а за две зони е около 85$, ако ще работите в Downtown, ше ви е необходима карта за две зони (при положение че живеете примерно в някои от кварталите, които вече споменах).В библиотеките може да се вземат безплатни книжки с маршрутите на авт. и метрото, в които има и техните разписания.Много са точни и ако следите часовете на тръгване нйама да ви се налага да висите по спирките.Можете да си купите колело е да го качвате на авт. и метрото и така да сте оше по-мобилни. Е разбира се нишо не може да замени колата, особено, когато започнете да си търсите работа и трябва да се явявате на инервюта, или да подавате док. лично в офисите на фирмите.Тогава, ако нямате кола ше обикаляте много, ше губите много време, и ше се ядосвате.А да не говорим,че като решите да пазарувате от големите магазини, които са в центъра на квартала , примерно и сте без кола ше ви се откъснат ръцете от носене.Казвам ви вси4ко това от личен опит пък бил той и дест дневен. Добре че хазяйката при която живея е супер готина и ме взима с нея в събота да пазаруваме с колата и, иначе не ми се мисли...
Друго засега не се сещам.Видян някои теми за строителството в Кан., и искам само да спомена без да влизам в спорове, че във Ван. видях невероятни квартали, чисти, подредени, спокоини,с много, ама много красиви къщи.Квартали за каквито в Бг. само бих си и мечтал да живея.А тук те не само че на са 1 и 2, а не са и богаташки, просто нормални места, където живеят нормални средностистически канадци.Там където живея аз пейзажът спокойно може да съперни4и на реклама за туризъм, градините м/у къщите са като градините по нашите курортни комплекси, спокоиствиетон е като нашето... :cry: всъщност е не е като нашето, просто няма еквивалент в Бг. Не броя малките бг. градчета и т. н. все пак Ван. е голянм град, така че трябва да го срвняваме с други такива градове. Градът и околността са осеяни с над 140 парка, където межете да отидете на барбекю, на разходка с децата или просто да се отпуснете сред природата. Тук можете да се наслеадите на коренно различни пейзажи - Скалистите планини на север (пазят града от студ. севрни фронтове), м/у тях лежат езера (точно на едно от тях бях миналата седмица на барбекю с мои приятели ), на юг и запад е океанът, Най-южният квартал White Rock и неговата крайморска алея по нищо не отстъпват на крайбрежните улици в Калифорния, освен по това , че не е толкова шумна. :) :) Позволявам си да правя тези сравнения с други места по света, понеже съм пътувал доста за момче на 25г. - бил съм в Итал. ФР. и Няколко страни от Центр. Европа, посетил съм почти всички страни в Лат. Америка, някои Карибски острови, САЩ., Аляска и още някои места. Но смело мога да кажа, че градът в който живея в момента може да предложи много на своите жители.
Сега ще приключвам, понеже стана 12.30ч.
До скоро.
Ивайло :)
снимки от Ванкувър.
http://ivaiilo.myphotoalbum.com/albums.php
Petra
Мнения: 7
Регистриран на: Пон Яну 26, 2004 3:52 am
Местоположение: Ruse

Haemi

Мнение от Petra »

Zdarvei Ivaiilo!

Bi li napisal kak varviat naemite vav Van. i po princip ti kak si nameri
jilishte?

Sashto taka Asociaciata pomaga li pri pristiganeto na vsichki ili triabva da si s "vrazki" :)
ПРОГРЕСОР
Мнения: 36
Регистриран на: Вто Юли 29, 2003 12:26 pm

Мнение от ПРОГРЕСОР »

Здрасти Иво.
Четем с голям интерес всеки постинг от теб. Имам пълно доверие на това което пишеш защото имах възможността да с запозная с теб лично. Аз ще си наема кола от летишето за първата седмица (засега съм се спрял на Херц), но някъде във форма срещнах мнения че компаниите които предлагат коли по летищата били доста по скъпи от обичайното. Примерно Херц предлагат мини ван за около 400 CAN за една седмица. Случайно да имаш инфо за други варианти, които човек може да избере?
Успех за сега, като дойдем ще пием бира!
ivaiilo
Мнения: 165
Регистриран на: Вто Окт 21, 2003 8:42 am
Местоположение: Vancouver

Мнение от ivaiilo »

www.rentbc.com е добър сайт за квартири,може да го погледнете за инфо.Много зависи къде ще е квртирата.Има един малък блок до нас в който живеят много новодошли бг.Ако иската повече инфо. пишете на Nadia ili valich те живеят там и най -доброто е че не необх. да се сключва договор. Аз ще ги помоля да пишат когатто имат време за наемите, понеже са по-запознати от мен.Просто следете темите или се свържете директно с тях.
Марияна не знам за колите но ще помоля мои познати да ти писхат, те са от повече време тук.Не знам дали Надя ти писа, но аз я помолих да ти предложи като за начало да дойдеш в техния блок.Хубав е , не е скъп и най важното не е необходимо да сключваш дог.Можеш да останеш месец и през това време да си търсиш нещо друго.А освен това до блока има метро и училище, помисли си, ако ще оставаш на хотел то тук определено ще ти е по-изгодно и ще има много хора, които да ти помогнат с инфо., а повярвай ми та е МНОГО ВАЖНО.
засега толкова, ако има нещо питайте.
снимки от Ванкувър.
http://ivaiilo.myphotoalbum.com/albums.php
Kali
Мнения: 58
Регистриран на: Пет Сеп 05, 2003 1:59 am

Мнение от Kali »

Здравей Ивайло,
с интерес изчитам всички твои статии защото дават много информация и ми се струват доста обективни. Ние също сме се насочили към Ванкувър и всяка информация за него ми се струва ценна. Как стои положението с покупка на кола? В началото можеш ли да закупиш или трябва да чакаш някакъв срок? Ти започна ли вече да си търсиш работа? Пиши какви са ти впечатленията :wink: Бях чела из форума, че работа няма, така ли е наистина?
Желая ти всичко добро :beer:
Аватар
kerkelov
Мнения: 517
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 1:00 pm
Местоположение: WEST COAST

areeee

Мнение от kerkelov »

аре хора идвайте тук ,наистина Ван е страхотно място и много се кефя 4е кацнах тук ./ аз бях по Квебекската процедура ,но реших да се пробвам във Ванкувър и ве4е живея по4ти година .Идвайте защото трябва бири4ка да пийваме :D :D :beer: :D :beer: :D :beer: :D :beer: :D :beer:
A long time ago
in a galaxy far ,far away
ivaiilo
Мнения: 165
Регистриран на: Вто Окт 21, 2003 8:42 am
Местоположение: Vancouver

Мнение от ivaiilo »

Прави са Владо и Мая,
тук е страхотно място, клкиматът е много важно нещо, което трябва да се вземе под внимание.Тук има хора дошли от Калгари и Торонто, и тук работят това, което са работили там, но и не мислят да се връщат в "онзи студ", не знам, аз не съм бил там, така, че мога да говоря само за Ван.
Иначе за работата, зависи в коъ отрасъл ще си търсиш.В интернет можеш да провериш за сайтове поредлагащи работа по твоята спец.
Ако ли не тук има няколко в-ка с, които публикуват обяви за работа, Vancouver Sun той си има и сайт www.vancouversun.com , Employment - този се разпространява безпл. , но можеш да го видиш и он-лайн www.employmentinvancouver.com, иначе всеки квартал си има собствен кв-к, който се доставя всяка седм. по домовете и можете да го следите и него, там има обяви за работа, които ще са по-близо до вашата къща примерно...
По принцип във Ван. е най-развит секторът на услугите, но товая не значи,че няма предлагане на друга работа.
Ивайло
снимки от Ванкувър.
http://ivaiilo.myphotoalbum.com/albums.php
Аватар
Rainmaker
Мнения: 1108
Регистриран на: Пон Ное 24, 2003 11:16 am
Местоположение: Ne se vijda na snimkata.

Мнение от Rainmaker »

koe vse pak e nai-vajnoto koeto te nakara da trugnesh za vancouver
Последно промяна от Rainmaker на Вто Апр 20, 2004 4:08 pm, променено общо 1 път.
bp_de
Мнения: 1627
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 11:44 am
Местоположение: USA

Мнение от bp_de »

ne iskam da zwu4i kato opluwane -oba4e Ivailo e oste wtaka nare4eniq ot men - Period na euforiqta.
kato dobawim 4e i sega takmo wremeto zapo4wa da e xubawo- kartinkata e qsna.oba4e towa wseki emigrant go e izviwql-i towa e edno ot malkoto xubawi nesta na emigraziqta.
sega ste si pozwolq da dam nqkolko saweta i da izkava mnenie -dano da
ne e naxalno-wse pak sam bil samo 2 meseza w BC- no pak ne e nuvno da stoq tam 2 godini
za da razbera nqkoi istini.

Zna4i -dokolkoto goworix s tamosnite xora + dosta xora ot naste BG ri - kavi re4i pod 500-600CAD kwartira nqma.
Naistine ste e dobre ako namerite nesto pokrai Sky Trena - oba4e i toi ne dawa koi znae kakwa mobilnost-dostiga samo ograni4eni mesta - polzwal sam go.
Ako 4owek si tarsi rabota -az bix naprawil slednoto- razdelqm dolinata na 2- na sewer ot rekata i iuvna 4ast.
ako si namerisch rabota w sewernata 4ast - saotwetno si i tarsisch kwartira tam -i sastoto i za uvnata 4ast.
zna4i preminawaneto na mostowete nad Freizar-osobenno w pikowete 4asowe e kosmar.
1 pat mi se nalovi da 4akam s kolata ( besche kam 18h) blizo 4as zada mina Patulo .
s dwe dumi gledasch taka da naprawisch 4e kato xodisch na rabota da ne minawasch nad rekata.

otnosno kolite - pazara na koli w BC e mnogo po razli4en ot toq w BG i w ewropa.Moq sawet e da ne si kupuwate kola dokato ne zapo4nete da izkarwate pari.
ste napischa spezialna tema za kolite-no nakratko:
TAm kolite po4ti ne se poddarvat- pone w mnozinstwoto ot slu4aite-karat dokato nesto ne izdaxne.posle w serwizite e dostata4no skapo ( 1 h rabota -trud- w GM serwiz e 92 CAD bez taksite) po taka nare4enite -ne markowi serwizi -move da se ide -samo ako ima preporaka ot pone 4-5 4oweka deto sa bili tam i sa ostanali dowolni-ina4e wmesto da ti remontirat kolata move i da ti q porazwalqt,da ti smenqt neto deto ne trqbwa da se smenq i taka nataka.
Az xodix s kolata na sestra mi tuk tam -i to za drebni nesta -istinsko 4udo e da namerisch kompetenten 4owek.

Drugo deto se setix w momenta -
kato u4ex listowkite da wzimam nemska 6ofiorska knivka-tam strasno 4esto se sresta waprosa -
KOLKO LITRA Woda move da otrowi 1 gram maslo?
a.20
b.100
c.600

otgowora e 600 -az ne powqrwax i porazu4ix -da da ama ne - okaza se 4e e taka.ako nqkoi ne powqrwa -ste skaniram listowkata i 6ablona s werniq otgowor.
Ta Ivailo idi naprimer na parkinga na Safe on Food i mi kavi ako namerisch mqsto za parkirane deto da ima samo 1-2 kapki maslo!!!obiknowenno sa dosta golemi liketa ot maslo.
oba4e sawsem 4estno kavi na xorata- towa koeto si widql.

A ina4e ako pak slu4aino uspeete da namerite sto gode swqsna kola-ot zastarxowkata -mardane nqma.W BC ima samo 1 zastraxowatelna kompaniq ICBC - i saotwetno za woda4 bez mesten stav -zenata e solena.
zastraxowkata zawiski ot towa kolko e nowa kolata i kolko e opiten woda4a.

''''Видян някои теми за строителството в Кан., и искам само да спомена без да влизам в спорове, че във Ван. видях невероятни квартали, чисти, подредени, спокоини,с много, ама много красиви къщи.Квартали за каквито в Бг. само бих си и мечтал да живея.А тук те не само че на са 1 и 2, а не са и богаташки, просто нормални места, където живеят нормални средностистически канадци.''''

otnosno kastite -tiq kasti deto si gi widql Ivailo -struwat MNOGO soleno-nezawisimo 4e izglevdat obiknowenni.
kastata ( nisto osobenno) na swekara i swekarwata na sestra mi w Surrey e po segasni zeni kam 300-350k
Goworix s xora (mestni) koito imat kasti w Van - i ste gi prodawat stoto ne mogat da si platqt danaka -danaka e w zawisimost ot stoinosta na imota.i poneve zenata postoqnno raste -saotwetno i danaka raste.
Ivailo -wiv kade e Port Moodi - zetq mi pokaza blok tam deto toku sto e zawarschen toi e u4astwal w stroeva - i zenata na nai malkiq app. zapo4wa ot 260k.
wzemi 1 wesnik s obqwi za nedwivimi imoti i wiv watre zenite -i togawa ste si poprikazwame pak.

White Rock и неговата крайморска алея - ami kwartala gore dolu go biwa-oba4e e mnogo tqsno -ulizata do moreto e winagi palna-minax ot tam w delni4en den na obqd.Aleqta do moreto sasto ne e nisto osobeno. ot lqwata strana na darweniq kei -danoto na moreto ne e pqsak i kato nastapi otliwa -prili4a na blato.
moga da pratq 30 sekundi film ot White Rock и неговата крайморска алея -samo Stoqn ili Plamen da imat velanie sa go pusnat w foruma.

Xodix i w Uislar
-tam deto ste e zimnata olimpiada - ami kurorta ne e nisto osobenno.Nasto Pamporowo i Borowez waobste ne sa po loschi.
W momenta stroqt zdrawo i prili4a na gigantski stroev.
( sasto moga da pratq snimki)

Nesto koeto ste potwardq - prirodata e naistina xubawa i 4ista -no 4istotata se dalvi w golqma 4ast na towa 4e prosto teritoriqta e golqma a nqma tlkowa xora i promislenost deto da zamarsqwat.

S gorenapisanoto waobste ne zelq da opluwam kanada i taka natatak-oba4e prosto iskam da warna malko na zemqta nestata - prosto polovenieto ne e tolkowa rozowo.
bp_de
Мнения: 1627
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 11:44 am
Местоположение: USA

Мнение от bp_de »

Kam kerkelov - prepolagam 4e ste W + M
neznam koi ot dwamata pische -tq ili toi ??
pusnax wi li4no saobstenie ama nikakaw otgowor.
( az sam oniq deto bqxme zaedno na kupon minalata
godina septemwi w kwartirata na kapitana na koraba-deto wseki ot
sasedite doide sas sobstwen stol stoto oste 4oweka oste ne se besche
obzawel)

ako nqkoi iska da pusne 1 mail na
bp_de@abv.bg
Аватар
camedia
Мнения: 62
Регистриран на: Чет Дек 04, 2003 4:10 pm

Мнение от camedia »

Прави са Владо и Мая,
тук е страхотно място, клкиматът е много важно нещо, което трябва да се вземе под внимание.Тук има хора дошли от Калгари и Торонто, и тук работят това, което са работили там, но и не мислят да се връщат в "онзи студ", не знам, аз не съм бил там, така, че мога да говоря само за Ван.
Ne e li dosta dyjdovno i vlajno. Spodeli poveche za climata!
Аватар
Rainmaker
Мнения: 1108
Регистриран на: Пон Ное 24, 2003 11:16 am
Местоположение: Ne se vijda na snimkata.

Мнение от Rainmaker »

na men sushto mi haresva grada i prirodata naokolo
krasivo e
palavec
Мнения: 109
Регистриран на: Сря Сеп 03, 2003 1:29 pm
Местоположение: USA

Мнение от palavec »

> posle w serwizite e dostata4no skapo ( 1 h rabota -trud- w GM serwiz e 92 CAD bez taksite)

V SF e US$40, koeto pravi CA$50, che otgore na vsichko i zaplatite vav Van
dva+ pati po-malki..
Silistra
Мнения: 131
Регистриран на: Чет Яну 22, 2004 12:00 pm
Местоположение: Germany

Мнение от Silistra »

palavec написа:> posle w serwizite e dostata4no skapo ( 1 h rabota -trud- w GM serwiz e 92 CAD bez taksite)

V SF e US$40, koeto pravi CA$50, che otgore na vsichko i zaplatite vav Van
dva+ pati po-malki..
В Германия е кьм 70 евро.
ivaiilo
Мнения: 165
Регистриран на: Вто Окт 21, 2003 8:42 am
Местоположение: Vancouver

Мнение от ivaiilo »

Здравейте, колкото до климата в сравнение с Квебек, Алберта или някой други провинции тук е много по-топло.познавам семейства дошли от Торонто и историите,които чух от тях са ми напълно достатъчни за да се откажа да ходя там.
снимки от Ванкувър.
http://ivaiilo.myphotoalbum.com/albums.php
Заключено