Декларация за пътуване от родителите?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
survivor

Мнение от survivor »

Мда, Линко, прав си. :beer:
Наистина ги бях приела за части на един и същи документ. Пожелаването на приятен път ме убеди окончателно :D
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Забравих да дам коментара си относно това:
Не ми стана ясно, от бг посолството в Отава съвсем ми "изясниха" нещата, като ми казаха "Може да ви поискат декларация (на излизане от България), а може и да не ви поискат". Ако можеш да ми го обясниш това ще ти бъда благодарна.
Колкото и да ти се струва нелогично, за мен това обяснение е много правдиво и изцяло в духа на съществуващата практика на изпълнение на функционалните задължения от конкретния административен служител. :)
Служителят на ГП има право на собствена преценка относно обстоятелствата и вероятността да е налице някакво нарушение на разпоредбите за трафик на хора, стоки, пари и т.н. Както не отварят на всеки куфарите, не обискират всеки пътник и не броят всички налични, независимо декларирани или не, финансови средства, така може и да не искат от всеки пътник с дете въпросната декларация. Но, това в никакъв случай не означава, че може и да я нямаш в себе си декларацията. Както и в случая с недекларирането на паричните средства, ако не те проверят минаваш, но ако те проверят...лошо. Следват определени мерки, първата от които е да ти конфискуват недекларираните парички. Така и в случая ако я нямаш въпросната декларация за детето и не ти я поискат, минаваш без проблеми, но ако ти я поискат...лошо.

Оставям настрана възможността конкретен служител просто да не е запознат с някоя вътрешноведомствена наредба. Просто не са му я прочели, той не обича да чете, или не са му направили необходимият инструктаж преди смяната. :)
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
survivor

Мнение от survivor »

Linko написа:
КАК МОГАТ НЕПЪЛНОЛЕТНИ И МАЛОЛЕТНИ ДА ПЪТУВАТ САМИ В ЧУЖБИНА

Напускане на страната от деца не може да бъде разрешено без писмено и нотариално заверено съгласие на двамата родители. (Когато детето пътува с единия от родителите е необходим документ със съгласието на другия родител). За родители, които са в чужбина, заверката се извършва от компетентно длъжностно лице в съответното българско посолство или консулство.

Децата - български граждани, постоянно пребиваващи в чужбина или с двойно гражданство, чиито родители живеят постоянно или дългосрочно в друга държава - не са задължени да представят декларация от родителите.

Тези мерки са предприети, за да се предотврати незаконното извеждане на деца от България, за защита на техните права и интереси.
Добре де, сега да питам как мога да докажа на граничния служител, че ние, родителите, "живеем постоянно или дългосрочно в друга държава"? Само по печатите в паспортите ли? Ама не съм сигурна че при всяко минаване на граница се слага печат.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

survivor, така зададен въпросът предполага една ситуация на границата, която те заварва неподготвена. С други думи изведнъж се озоваваш с детето на границата само със съзнанието за фактическото съществуване на определено нормативно условие или изискване, но не и с ясното съзнаване за необходимостта от доказване на това фактическо обстоятелство. Я сега си помисли каква би била ситуацията ако предварително си взела мерки да докажеш на граничния полицай (или който и да е друг), че си пребивавала и пребиваваш в чужбина повече от 183 дни от една календарна година? Паспортът с печатите е само един от начините. Има ред други документи като карта за постоянно пребиваване, удостоверение от общината, удостоверение от работодеателя, данъчни декларации и т.н., които биха свършили тази работа. Преведени и нотариално заверени естествено.
И тук вече човек вижда, че е по-добре да си осигури една декларация от другия родител отколкото някои от по-горе цитираните документи. Но пък ако ситуацията го изисква, например другият родител е в невъзможност да подпише пред нотариус такава декларация защото е нелегално в чужбина или каквото и да е друго, то вече ще трябва да се осигури доказателството за постоянно пребиваване в дадената чужда държава. И тогава няма да има изненади на границата. :)
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
PAGAN

Мнение от PAGAN »

Здравейте,
синът ми е под 18 години и всяка година пътува до България. За излизане от Канада има документ заверен от Канадски нотариус ,че ние родителите му,сме съгласни да пътува сам извън Канада (без да е посочена конкретна дестинация) . Към тази декларация ,сме прикрепили копия от канадските ситизеншип карти. В интерес на истината тази година дори не му искаха декларацията на летището в Торонто. От България излиза с декларация със същият текст (отново без конкретно посочена дестинация),но без копия от нашите лични документи. Ако пътува за Канада ,естествено му искат канадския паспорт,а ако пътува за друга държава Бг документи (паспорт или лична карта). До този момент никога не са му искали документи (визирам граничните служители) относно това къде живеят родителите му.
Успех на всички пътуващи дечица ,мами и татковци !
:D
Публикувай отговор