Кога ще ходите на IELTS ?

Федералната процедура за имиграция, спонсориране, студентски, работни и посетителски визи, програмите за имиграция на останалите провинции.
Публикувай отговор
Аватар
valioiko
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от valioiko »

Вчера ходих на Speaking, утре съм на писмената част. Speaking-а мина добре - приятен кратък разговор с една приветлива сревнително възрастна англичанка. Пита ме съвсем простички неща като дома на мечтите ми, сградите в българия, жилищата, в които живеят хората.
Естествено, аз спазих етикета и след изпита повдигнах въпроса за времето и учудващо разговора ни за времето навън и прогнозата за идната седмица продължи колкото половината спийкинг. Тея хора не си поплюват що се отнася за времео. :D

Дано остана доволен и от представянето си утре на писмената част.
Аватар
tonich

Мнение от tonich »

Викаш, да не се притесняваме много, а? :D

Мерси, че сподели!
Успех и на другите части!
danielle

Мнение от danielle »

Браво :thumbsup: ... жалая ти успех по-нататък. Имам въпрос. Според инструкцията ,която имам Speaking-а би трябвало да мине в 3 части:
- Introduction and Interview - 4-5 min;
- Individual long turn -3-4 min ( including 1 min preparation time);
- Two-way discussion - 4-5 min;
approximately 11-14min.
Гледайки този така представен инструктаж, беше ли спазен или по-друг начин премина? Thx.
Аватар
valioiko
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от valioiko »

Ще се опитам да пресъздам и опиша как точно мина всичко. Времетраенето...около 10-15 минути.

Влизам в сатаята, тя ми иска ID Card.

Вика "Кажи нещо за тебе. Учиш или работиш?" Отговарям, че работя и имам търговска фирма, казвам с какво се занимава фирмата и така. (Не е хубаво да се отговаря с една дума или кратки изречения)

После пита "Как се информираш? Телевизия, радио, вестници, списания...?" - Отговарям как. И обяснявам защо не иначе.

Вика "Какви новини те интересуват? Спорт, политика, икономика.....?" Отговарям и се аргументирам.

Даде ми после един син лист на който беше написана тема за размисъл, която беше "Опишете дома на мечтите си" и няколко помощни тиренца отдолу. Жената ми каза предварително, че имам 1 минута за размисъл, но аз не се възползвах от нея, понеже въпроса беше "в десетката".

След това ме пита аз в какво жилище живея. Отговорих.

После пита хората в БГ масово в какви жилища живеят - отговорих и и казах защо е така. (споменах за панелните апартаменти) :D

Последва въпрос от сорта: "Някой хора смятат, че реставрирането и поддържането на старинни сгради е загуба на пари. Ти как мислиш?" Аз отговорих.

Последния въпрос беше дали според мен външния вид на сградите в един град е важно - отговорих. И като за последно ме пита как изглеждали сградите в нашия град - описах и ги по квартали.

Докато си пожелавахме приятен ден и всичко хубаво стана въпрос за времето и доста поприказвахме и за това.

Та това е хронологията на изпита. Дано ви е полезна. То направо стенограма стана :D
Аватар
valioiko
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от valioiko »

tonich написа:Викаш, да не се притесняваме много, а? :D

Мерси, че сподели!
Успех и на другите части!
Няма повод за притеснение. Изпитващия/та е много приятелски настроен/а и предлазполагащ/а. Приемете го като един другарски разговор.
kli

Мнение от kli »

valioiko днес ли ти беше писмената част ? Разкажи и за нея подробно, моля те.
Аватар
valioiko
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от valioiko »

Естествено, че ще кажа. Днес беше. Не мога да кажа как съм се представил ама мисля, че съм доволен от себе си. Така или иначе след 12 дни ще се види.

Бях във фоайето на Американския университет в 8 часа. Бяхме около 20-25 човека. Квесторката на изпита беше на моите години (25) някъде. Говореше само на английски ама с лошо произношение :D Ако искаш да я питаш или да и кажеш нещо - пак на английски. Първо беше слушането.
Тук е мястото да ви дам съвет: слушайте английска реч, гледайте филми, новини, предавания ама на BRITISH ENGLISH!!! Произношението на записа беше с гаден акцент, биещ малко на Ирландски. Слушането трае 40-45 минути. След сексията ти дават време да си прехвърлиш отговорите от Question Booklet-a на Answer Sheet-a. Времето за това е достатъчно.

После идва четенето. Трае 60 минути. Там е много важно да овладеете техниката да скимвате текста и да търсите ключови думи. Много препоръчително е да четете първо въпросите и да отговаряте избирателно, иначе времето няма да ви е достатъчно.

За секците слушане и четене се пише с молив, за секцията писане или с молив или с химикал. За предпочитане е с химикал, и то дебел, защото демонстрира увереност и създава добро впечатление

За секцията писане има 2 теми. Едната е писмо до някой. Спазвайте етикета за писане в зависимост дали писмото трябва да е официално (преподавтел, наемодател, управител и т. н.) или някой близък или приятел. Ако направите грешка - не задрасквайте плътно, а просто поставете една черта върху сгрешената дума. Времето за писане също е един час.

Нямате право да ползвате тоалетна по време на инструкции и 5 минути преди приключване на секцията.

Дано информацията ви е полезна! Пожелавам ви късмет, успех и здраве!
Аватар
tonich

Мнение от tonich »

valioiko написа:слушайте английска реч, гледайте филми, новини, предавания ама на BRITISH ENGLISH!!! Произношението на записа беше с гаден акцент, биещ малко на Ирландски.
Тук си прав: с гледане на американски B Movies по нашите телевизии не става. :D
valioiko написа:После идва четенето. Трае 60 минути. Там е много важно да овладеете техниката да скимвате текста и да търсите ключови думи. Много препоръчително е да четете първо въпросите и да отговаряте избирателно, иначе времето няма да ви е достатъчно.
Прибират ли GSM-ите на влизане? Идеята е да се гледа часа. В IELTS Tips из нетЯ гледах, че препоръчват часовник при частта на четене, за да не се превиши времето. Та питам, за да знам да взимам ли часовник или мога да гледам GSM-a. :roll: :lol: :lol:
valioiko написа:За секцията писане има 2 теми. Едната е писмо до някой. Спазвайте етикета за писане в зависимост дали писмото трябва да е официално (преподавтел, наемодател, управител и т. н.) или някой близък или приятел.
Каква беше втората тема?

Благодаря за изчерпателната информация! :D :beer:
Аватар
valioiko
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от valioiko »

Клетъчните телефони не ги прибират, а те карат да го затвориш в един плик пред теб на бюрото. Трябва да запечаташ плика.

Вземи си часовник!!! В нашата стая имаше, но не гарантирам, че и в твоята ще има. Аз взех часовника на приятелката ми, но не ми се наложи да го извадя.

Втората тема беше как мислия, че е по-добре да живеят старите хора; сами или със семействата си.

Ако има нещо питай - и не само ти. :)
kill_u
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от kill_u »

http://uztranslations.net.ru/?category= ... ith_CD_ROM
Не знам дали е срещу правилата на форума но ще рискувам. Вижте тук има учебници за IELTS с аудиото и книжките. Естественно трябва регистрация ама не е сложно.
Аватар
tonich

Мнение от tonich »

valioiko написа:Бях във фоайето на Американския университет в 8 часа. Бяхме около 20-25 човека. Квесторката на изпита беше на моите години (25) някъде. Говореше само на английски ама с лошо произношение :D
Вчера мина и моя изпит.
Бяхме много народ - към 50 човека - залата (103) бе пълна.
Квесторката май бе същата - със същото лошо произношение - чак аз, с моето непретинциозно такова, добих самочувствие на фона на нейното. :lol: :twisted: :beer:

Всичко се разви по гореописания начин.

Моите проблеми бяха при Listening, защото озвучаването беше много кофти по моя преценка - като за киносалон или дискотека. :shock:
Няколко пъти молихме квесторката да намали много силния звук (което тя изпълни без проблеми), но все пак, аз се чувствах много некомфортно от ефекта на 5 говорители около мен (бях точно в задния ъгъл на залата). Беше нещо като малък шок и естествено това повлия и на представянето ми.
Моят съвет към всички, които отиват на изпит е: Отделете малко време за настройка на силата на звука в залата преди теста! Отпред няма много говорители и съм сигурен, че хората на първите маси нямат подобни проблеми. Осигурете си комфорт на слушане, доколкото е възможно!

Разбира се, не искам казаното дотук да звучи като оправдание. :beer: Обръщам внимание, че квесторката е много отзивчива и се опитва да помогне с каквото може. Даже даде цяла минута повече за Reading-а и Writing-а. :D

Пожелавам ви късмет на всички, успех и здраве!
Аватар
tonich

Нов начин за интерпретиране на резултатите от IELTS.

Мнение от tonich »

Считано от 28.11.2008 г. (заявления, подадени след тази дата или тестови резултати, излезнали след тази дата), се променя начинът на точкуване на резултатите от четирите секции както следва:

High proficiency - 4 точки за процедурата
Listening 7.5 - 9.0 (досега 7.0 - 9.0)
Reading 6.5 - 9.0 (досега 7.0 - 9.0)
Writing 6.5 - 9.0 (досега 7.0 - 9.0)
Speaking 6.5 - 9.0 (досега 7.0 - 9.0)

Променени са и останалите критерии за оценяване.
За подробности: http://www.cic.gc.ca/English/resources/ ... /op06e.pdf (стр. 24 - 25 от документа)

Общото ми впечатление е за известно намаляване на трудността. Защо ли?
Отговорът оставям на вас. :beer: :D
kill_u
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от kill_u »

Ами да питам аз пак....
Значи тук в този документ http://www.cic.gc.ca/english/pdf/kits/f ... 008_3e.pdf на въпрос №6 ако отговориш с "No" то тогава “Provide evidence of your proficiency in Canada's official language " - какво трябва да преставиш като доказателство. Аз си имам завършено ниво "Vantage" в училища Европа, ще върви ли като доказателство?
Аватар
tonich

Мнение от tonich »

kill_u написа:Ами да питам аз пак....
Значи тук в този документ http://www.cic.gc.ca/english/pdf/kits/f ... 008_3e.pdf на въпрос №6 ако отговориш с "No" то тогава “Provide evidence of your proficiency in Canada's official language " - какво трябва да преставиш като доказателство. Аз си имам завършено ниво "Vantage" в училища Европа, ще върви ли като доказателство?
Ти можеш да предстваш всичко.
Друг е въпросът, дали ще ти го признаят.

Както вече многократно е обсъждано тук, държат на IELTS!
Когато/Ако получиш писмо за доказателства, ще имаш това:
In order to establish your English/French language proficiency you have to take a language test by an organization approved by Citizenship and Immigration Canada (CIC): IELTS for English and TEF for French.

We strongly recommend that you take a language test from an approved organization if you are claiming skills in a language that is not your native language.
kill_u
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от kill_u »

OK!
Аз се подготвям за IELTS но щом хората питат ще им пратя каквото имам.

ПП
Между другото като говорим за доказателства tonich можеш ли да кажеш как се удостоверява трудовия стаж. Какво имам предвид.
Например имам стаж като Технолог и това го пише в трудовата ми книжка. Аз пиша в кандидатуртата си, че съм контролирал работата на пречиствателната станция и други такива което си е вярно донякъде. Но това не го пише в трудовата книжка. Там пише само Технолог отдел ВиК. Преводача го превежда като "Technologist Water and Sanitary" например и го дава на нотариуса. Той го подпечатва и хоп вече имам доказателство за това но никъде не е писано какви са ми били задълженията. Та въпроса ми е как евентуално ще разберат от Канадските емиграционни с какво точно съм се занимавал?
Публикувай отговор