Вече сме в Canada

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Публикувай отговор
Dparo u TaHq

Мнение от Dparo u TaHq »

Тони и Митко,благодарим за оптимизма в писанията :)
Успех и до скоро :beer:
toni_mitko

otgovor

Мнение от toni_mitko »

не си ги видял за6тото модераторите ги изтриха по4ти веднага,неискам да цитирам,няма смисъл а за храната може би имахме погре6на информациа от БГ -4е е "много ефтино дори от БГ" и за това така ми се стори в на4алото,но ве4е разу4ихме квартала и магазините и намерихме доста добри цени като цяло,а и когато ве4е запо4не6 работа и взима6 техните заплати мисля 4е е ОК.-дори и ефтина,в на4алото сравнява6 цените с тези в БГ,което е гре6но но с времето свиква6 и не прави6 постоянно сравнение.Ние сме тук само от 2 седмици и за сега ни харесва,о4акванията ни се оправдаха,надявам се и занапред да е така.
Аватар
JoroF

Re: otgovor

Мнение от JoroF »

toni_mitko написа:не си ги видял за6тото модераторите ги изтриха по4ти веднага,неискам да цитирам,няма смисъл а за храната може би имахме погре6на информациа от БГ -4е е "много ефтино дори от БГ" и за това така ми се стори в на4алото,но ве4е разу4ихме квартала и магазините и намерихме доста добри цени като цяло,а и когато ве4е запо4не6 работа и взима6 техните заплати мисля 4е е ОК.-дори и ефтина,в на4алото сравнява6 цените с тези в БГ,което е гре6но но с времето свиква6 и не прави6 постоянно сравнение.Ние сме тук само от 2 седмици и за сега ни харесва,о4акванията ни се оправдаха,надявам се и занапред да е така.
то на две седмици е така ,след три ,четири месеца пак ще си говориме :D
THE LAST LINE OF DEFENSE
toni_mitko

отг.

Мнение от toni_mitko »

В какъв смисъл-4е 6те се 4устваме по-добре или напротив,може би вси4ко е много индивидуално -как 6те ти потръгнат не6тата,какво о4аква6 и какво 6те плу4и6.Никога не са изли6ни съвети и особено от хора,които са тук от доста време.Не сме тръгнали с големите ко6ници от БГ,просто търсим малко пове4е спокоиствие и сигурност което в БГ неможахме да намерим,дано с годините да го намерим тук.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Форумът има нужда от хора като вас, toni_mitko, дано увлечете с примера си и други последователи. Едно време беше точно така - всеки споделяше как са минали първите му седмици и месеци в Канада, какви са първите му впечатления и тревоги, какви трудности и приятни моменти е преживял и т.н. Имало е и смешни неща, имало е и по-сериозни, бъзикали сме се, но я нямаш злобата, желанието да унизиш и да се покажеш колко си велик.
За съжаление напоследък подобни "велики" личности сякаш обсебиха форума и с язвителните си и направо обидни забележки накараха всички останали да замлъкнат. Желанието да споделиш каквото и да било изчезва като знаеш какви ще са коментарите след това.
Но пък може да разчитате на мен, че докато имам дадените ми права на модератор в този форум, то подобни хора и поведение няма да бъдат търпяни изобщо. Неуместните им писания ще бъдат изтривани на мига, а самите хора ако трябва и изритвани временно или за постоянно от форума. Някои като видяха, че няма оправия с мен, започнаха и сами да си тръгват. ;)
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Sugarplum

Мнение от Sugarplum »

Аз пък все си мислех,че форумът е да дава практически съвети на нови и по стари имигранти,а не да "поощрява" благопожелания за вечен и дълъг успех на новата земя :shock: Линко като пазител на форумните "съкровища",може ли да извади тема с практически съвети,например по следния сценарий:

Отива новодошлият на интервю за работа в която е описано, като какво се изисква да заемеш нужната позиция,която да речем не е много квалифицирана,но са нужни определени умения и малко опит да речем.В един момент интервюиращия пита:-" Колко пари искате да получавате,ако ви наемем за тази работа?"
Въпросът ми е:Някой изобщо обяснявал ли е тука, като какъв е задоволителния отговор на търсещия работа???Защото от отговора зависи дали ще получи работата,след като в интервюто е успял да стигне до този въпрос.
Същия сценарий само,че този път работата е високо квалифицирана и интервюто стига до същия въпрос.Само,че там отговорът на работо търсещия е съвсем различен от предишния сценарий.Някой обяснявал,ли е на "нови и по стари мераклии"като как стават тия работи???
А самият Линко давал ли е практически съвети по тези и други въпроси важни за оцеляването на мераклиите,или им е поднасял четива само от "Социалните програми"?Аз лично не съм прочела абсолютно нищо ,което може да е практически полезно на който и да било в ежедневния живот,написано от Линко.

А тези които си тръгнаха и имаха възможност, ти го казаха в очите Линко,че си отиват заради тебе. :wink:
Аватар
7George

Мнение от 7George »

Аз винаги съм казвал на интервюта: "Няма да дойда при вас, ако не ми дадете поне толкова и толкова. Или въобще не съм питал, когато съм имал предварителна информация, че парите са фиксирани за тая работа. Разбира се, това може да не е било най-удачното решение за всички позиции, както и за други градове и провинции. Ще се радвам да чуя съветите на запознати.
Embrace your climate change!
danielle

Мнение от danielle »

Linko написа: За съжаление напоследък подобни "велики" личности сякаш обсебиха форума и с язвителните си и направо обидни забележки накараха всички останали да замлъкнат.
Linko, oтносно тези "велики" личности. Ами, то много лесно...дрърпате им шалтера и те спират да обсебват форума и да пишат глупости в стихотворна форма. Пак отгоре на туй се правят и на умни. :shock:
Dparo u TaHq

Мнение от Dparo u TaHq »

Sugar,
и ти като Батето,леко се правиш на недоразбрала :?:
Линко,имаше предвид други неща и си ги каза много правилно,но ти си от тези Бг. дето нямат равни на себе си в.............а тук ще замълча...
Dparo u TaHq

Мнение от Dparo u TaHq »

:krila:
Аватар
krimon
гугуле

Мнение от krimon »

Sugarplum написа:Отива новодошлият на интервю за работа в която е описано, като какво се изисква да заемеш нужната позиция,която да речем не е много квалифицирана,но са нужни определени умения и малко опит да речем.В един момент интервюиращия пита:-" Колко пари искате да получавате,ако ви наемем за тази работа?"
Въпросът ми е:Някой изобщо обяснявал ли е тука, като какъв е задоволителния отговор на търсещия работа???Защото от отговора зависи дали ще получи работата,след като в интервюто е успял да стигне до този въпрос.
Същия сценарий само,че този път работата е високо квалифицирана и интервюто стига до същия въпрос.Само,че там отговорът на работо търсещия е съвсем различен от предишния сценарий.Някой обяснявал,ли е на "нови и по стари мераклии"като как стават тия работи???
Отговорите на тези ситуации и въпроси в никакъв случай не еднозначен. Във всеки отделен случай има различна тактика. Тъй че съвети на сляпо не могат да се дават. Само в интернет като отвориш милярдите страници написани по тези въпроси започваш да се объркваш кое е правилно. Често за позициите е обявен ранга на заплатите и по принцип ако почнеш да се договаряш автоматично си отпаднал, защото тези, които се явяват на интервю са подготвени психически какво ще получават. Друг момент е, че докато позицията не ти е предложена, не можеш да се пазариш ... Ще бъде голяма грешка да се изтъпаниш на първото си интервю и да казваш "Аз за по-малко от 20 долара на ден няма да си правя труда да идвам на работа тук."
7George написа:Аз винаги съм казвал на интервюта: "Няма да дойда при вас, ако не ми дадете поне толкова и толкова.

Някои питат в какви рамки са очакванията ти и в този случай трябва да им дадеш официалните статистики, които се дават за такъв вид позиция, съобразено с ранга на институцията. Това в рамките на 10 хил долара на година, за да имаш марш за договаряне ако ти предложат позицията.

Ако си новопристигнал имигрант и искаш просто да те вземат на работа, но не си много наясно още със заплати и как да се договаряш, отговаряш примерно, че претенциите ти отговарят на сегашните заплати в институцията, защото знаеш, че са съобразени с образованието и квалификацията на работниците. Или казваш, разчитам на репутацията на вашето предприятие, да предложи заплата, която аз ще приема :lol: 8) Честно казано, първите работи, които се търсят, изобщо не става въпрос за договаряне, защото все още го няма прословутия "канадски опит".

Цялото упражнение е горе-долу съвкупност от информация, инстинкт, предпазливост и находчивост в договарянето. Ориенталците по принцип го притежават още от люлката си :wink:
Ние, можещите, водени от незнаещите, вършим невъзможното за кефа на неблагодарните. И сме направили толкова много, с толкова малко, за толкова кратко време, че вече сме се квалифицирали да правим всичко от нищо. (KИ, 1881)
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Sugarplum написа:Аз пък все си мислех,че форумът е да дава практически съвети на нови и по стари имигранти,а не да "поощрява" благопожелания за вечен и дълъг успех на новата земя
Какво си мислиш ти относно кое и как трябва да бъде във форума няма абсолютно никакво значение, Sugarplum. Поне засега.
Тези "практически съвети", за които говориш, имат същата съдба както и "благопожеланията" в една среда на цинизъм и грандоманство.
Че кой пък ще е тоя "нещастник", който ще си позволи да ни дава съвети на нас - умните и всезнаещите?
Аз, например, с моето петокласно образование и 300 думи речников запас не бих си го позволил никога. Чакам да чуя подобни съвети от такива като теб - високообразовани, с богат речников запас и с много таланти съфорумци.
Само че защо ли засега използваш теаланта си само да се присмиваш на другите, не знам. Според теб може би си го заслужават, но пък според мен тая работа така не може да продължава.
За мен краят е предопределен и известен, а за теб?
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Шуги, какво има да се обяснява толкова :wink:, аз не виждам разлика особена с бг., на по-нископлатените работи обикновено знаеш или ти казват на интервюто колко ще ти дават, или си съгласен или не. Ако пък питат и знаеш че има много кандидати го даваш по-скромно, според речниковия си запас :). Ако работата е с две-три интервюта, та с ХР, та с пряк началник, даже и с вицепрезидент понякога, и знаеш че им трябваш, няма друг, но не знаеш колко точно са готови да дадат, можеш да се пазариш. Някои са добри в пазарлъка, други-не. Аз съм питала една ХР(моя приятелка индийка :) ) добре де, питате какви са моите очаквания за заплащане, какъв отговор е приемлив и съотв. неприемлив ... Тя казва, знаем че рейнжа в професията е примерно 30-38 на час в зависимост от стажа, компанията е голяма, с добра репутация и дадения специалист много и трябва, обикновено се дава каквото той поиска, освен ако не е много извън лимита, като например да иска 70 хил. само с три години стаж, за което отговарят 60 хил. например. Не се пазят изводи за този, гледате ли, колко е алчен :roll:, просто трябва да не се надценяваш, нито подценяваш, направи си проучване и бъди реалист+малко отгоре :). Не е кой знае каква философия, айде сега, интервюиращите понякога и за чеп за зеле не стават дето казва един съфорумец :), не са някакви суперхора и няма нужда от стратегии. Бъдете себе си :).
Циганите - на Сатурн !
anju

Мнение от anju »

Аз казах (по съвет на близки): "I will go for the current rate.
Не знам колко е, знаете че съм нов имигрант " (бяха ме питали вече кога съм дошла, бях на 1 месец в Канада).
Те пак настояха с думите: "We want our people to be happy"
Аз пак: "Не казвам не защото не искам, а защото наистина не знам."

Сега преценям, че ако бях казала повече отколкото всъщност ми дадоха пак щяха да се съгласят, но тогава ... Въобще не ме интересуваше, исках само да почна работа.
toni_mitko

отг.

Мнение от toni_mitko »

може ли някои да изпрати ако има тел. на инструктор за няколко 4аса кормуване-ако е българин о6те по-добре в Торонто.Благодаря предварително.
Публикувай отговор